Danas rešim da stavim letnje gume sa felnama, prvo ih lepo operem, kad da ih stavim, distanceri i brezoni kao u zemlju da su propali. Posle sat i po traženja odustao...
Imam problem sa felnama tj, izgleda da sam ostao bez distancera i brezona, kao u zemlju da se propali. Ako ih ne nađem odoše ove felne na doboš, do tada stoje u garaži a punto ide na zimskim gumama i to klot.
Za pocetak pozdrav svim forumasima i pratiocima ove teme. Pratim ovu temu vec par nedelja,procitao sam sve postove i dosta mi je pomogla pri kupovini mog prvog auta, Fiat Punta, naravno. Sve pohvale clanu @slobodank na detaljnim opisima i slikama koje je postavljao evo vec godinama dosta mi je pomoglo da naucim nesto. Evo odmah na pocetku imam jedno pitanje za njega a i za ostale clanove koji mogu da mi pomognu. Pre svega da napomenem da sam potpuni laik sto se tice automobila,ne poznajem tu materiju pa recimo skoro uopste, sem sto sam nesto malo citao pre nego sto sam uzeo auto. E ovako, kupio sam Fiat Punto 1.2 8V ELX, 3 vrata, 2001. godiste pre par dana,auto je u, barem po meni, pristojnom stanju, radjen mu je mali servis pre 3000 km (menjano mu je filter ulja, filter vazduha, ulje i kocnice). Bice i slika uskoro samo da ga uslikam Posto planiram skoro duzi put, Zajecar-Novi Sad i nazad, planirao sam da promenim svecice i onaj dihtung ispod filtera za vazduh (gde se stalno javlja problem sa curenjem kod punta), pa me zanima koje svecice idu i koji dihtung. Takodje sam primetio da mi se ponekad zaglavi papucica za kvacilo, prvo sam mislio da zakacinje o patosnicu,pa sam pre dva dana video da je ustvari pukla ona opruga koja sluzi za vracanje a nalazi se kod kvacila ali ispod haube (nadam se da sam lepo objasnio) pa me zanima da li ta opruga ima da se kupi ili kako vec da dodjem do iste. Toliko za sada, nadam se da nisam bio i suvise dosadan. Nov sam clan, nadam da cete mi oprostiti.
Pozdrav, dobrodošao na forum i hvala na lepim rečima. E ovako, svećice koristim NGK po katalogu, BKR5EZ. Što se tiče dihtunga dekle on ti je oko 300 dinara ali računaj da bez diht mase nema ništa tako da ti je jeftinije da odeš do majstora da ti zameni dihtung dekle, osim ako nećeš da daješ oko 1.500 dinara za diht masu. Što se tiče kvačila po tome kako si opisao nije u pitanju nikakva opruga (manje više sam siguran) već je u pitanju cilindar kvačila, onaj na pedali i on ti je oko 1.000,oo dinara. Ako si vešt sa rukama sam ćeš to rešiti samo lagano kada budeš skidao kopču koja drži papučicu i cilindar da je ne polomiš i to je to. Srećno pa očekujemo da otvoriš novu temu. Pozdrav.
Prema kom katalogu koristiš te svećice? Fiatova poslednja preporuka za taj motor (odnosno Punta Classic) je NGK DCPR7E-N-10 ili Bosch YR7DEU. Meni su ove prve redovno do sada stavljali u ovlašćenom Fiat servisu, a poslednji put sam ih zamenio i sam. Evo ih:
NGK DCPR7E-N-10 ide za motore od 2004 pa na dalje, ispod je BKR5EZ koliko je meni poznato. Gleda se po engine type. Npr tako će izbaciti programi raznih prodavnica delova. Možeš da proveriš i na ovom linku http://www.sparkplugs.co.uk/amfinder...03-----8179291
A što se tiče klasika i tu ima odstupanja... Kod fiata nikad nije 100%
@slobodank: provericu u vezi tog cilindra ali cu videti prvo da zamenim tu oprugu za vracanje posto sam video da je pukla,pa ako i dalje zeza onda se bacam na to drugo. Zanima me jos i gde mogu da nadjem motorcic za elektricno podizanje/spustanje farova posto je levi crko. Pozdrav i hvala.
Hvala ti puno. Reci mi samo da li ima negde da se nadje na netu user manual na srpskom za punta 2001. godiste posto ja nalazim samo za ove novije. Video sam gore da si postavio onu tablicu za svecice pa pretpostavljam da negde postoji,ali ja nisam uspeo da nadjem cak ni na engleskom.
Punto je dobio krovne nosače. U pitanju su polovni thule nosači bez bravica. Nisam više mogao da rastavljam trimer svaki put kada idem da kosim vinograd. Ovako lepo na krov i vozi.
U petak urađen mali servis i zamenjeni paknovi i sajle ručne (predhodni su izdržali 90.000 km).
Senzor pozicije volana, i meni se desilo... Boljka kod dosta puntića (glavni uzrok istrošenost grafitnih pločica unutar samog senzora) kao i kod corsi d, merive itd. Simptomi:ponekad je prilikom smotavanja skroz u levo znao da ugasi servo i to nije bio neki problem, ugasiš upališ i sve ok, pa opet za par meseci. Da je samo to problem ne bih ni dirao. Pre nekih desetak dana napravim veliku kilometražu i servo se ugasi u toku vožnje. Posle toga problemi, servo motor počeo da prima pogrešan signal, u vožnji volan je podrhtavao da bi posle toga par dan počeo sam da skreće prvo u levo zatim u desno, radi malo normalno pa zatim u voznji osetim otpor i to tako da mota uglavom u desno, kada se stane na semaforu on polako ali sigurno smota volan u desno. Takođe stalno davanje signala/pogrešnog signala motoru prouzrokovao je razne zvukove od strane motora serva. Očitam grešku ona kaže senzor ugla povremena greška, međutim bila je stalno prisutina.
Par dana čitao gde, šta i kako, cene su za plavi senzor, sa ugradnjom, koji je bio kod mene 150 evra a za žuti 130 evra. Razlog zašto je zamena plavog senzora skuplja jeste to što se tada menja i kućište gde se nalazi senzor i ubacuje drugo kućišta, znači izbacuje se senzor sa plavim buržirom i ubacuje senzor sa zutim koji traži drugo kužište. Postoje tri generacije senzora kod punta i one izgledaju ovako
Ja nešto nemam fotografija, uglavnom stanje pre zamene
posle zamene ...
Rezultat volan kao nov, bez bilo kakvih cimanja zvukova, samovoljnog skretanja ili slično. Po mom mišljenju jedna od najskupljih intervencija na puntu koja može da te zadesi ali kako se povodom upravljanja kao i kočnica ne mogu praviti kompromisi odmah je bilo rešeno.
Možda će neko reći čemu toliko ulaganje u punta sa toliko kilometara, više je razloga: subjektivni, kada sam imao keca bio je kao iz fabrike i posle ko zna koliko km tako će i punto i corsa i svaki automobil koji budem imao pošto vozim samo ona kola koja mogu da održavam, zatim kada ga budem prodavao neću da razmišljam da li sam nekog zaj...o pa se taj slupao zbog volana koji je otkazao, a i sa puntom putujem svaki dan na jedan posao a drugi odrađujem sa puntom, tako da punto sve to zaradi i sebe je otplatio više puta...
Inače senzor ugla volana je uzrok kvara električnog servo upravljanja u 99% slučajeva. Ako nekome bude trebalo greške su ove: Fiat Panda C1002, Fiat Punto C1002, c1005, c1006 Fiat Grande Punto C1002 (2005-2008 (EP2),
Fiat 500 C1002 (2006-2009 (EP2),Ford Ka C1002 (2006-2009 (EP2),
Lancia ypsilon C1002, Opel Meriva C1500, Opel Meriva C1532,
Comment