Fiat punto 1.2 elx

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • stevak
    CBC Senator XXL
    • 31.05.2009
    • 1215
    • Zemun
    • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by slobodank View Post
    Posle msm tri godine ponovo mi stradao graničnik desnih vrata. Glavni razlog je to što saputnik koji svako jutro ide sa mnon na posao, nema osećaja i kada izlazi vrata otvori iz sedećeg položaja i samo ih odgurne od sebe do kraja

To ti je kad izmišljaju svakakve skalamerije! A lepo je fića imao onu gumu kao graničnik i nikad se nije kvarila. Pa ti razmisli o tome da staviš nju.
    ex SAABotražitelj

Comment

• slobodank
      Moderator
      • 26.11.2007
      • 1338
      • Stara Pazova
      • Fiat Idea 14.16v lpg

To je bilo pravo rešenje . Nego kod punta vrata su dosta teška i dugačka a slab graničnik i godine prave probleme...

Sent from my Tesla Smartphone 6 using Tapatalk

Comment

• slobodank
        Moderator
        • 26.11.2007
        • 1338
        • Stara Pazova
        • Fiat Idea 14.16v lpg

Zamena poluosovine

Malo se u subotu čačkalo oko kola. Uradio sam mali servis i tom prilikom šlučajno pomešli ulje seleniu 20k i seleniu k (niko nije primetio razliku u ambalaži dok sve nije bilo gotovo) najverovatnije će tako i ostati. Delove sam uzeo u Delmaxu. Sve živo imaju ali na stanju nisu imali filter vazduha za punto.
        Elem to nije neki problem. Ko prati temu video je da sam pre nekog vremena menjao homokinetički zglob. I sve je bilo ok nekih 2000 km kad sam prilikom jednog punog motanja čuo krljanje. Prvo pomislim da na zglob, ali nema šanse vodim računa sigurno ga nisam sredio, a i nov je. Dignem kola na dizalicu promrdam poluosovinu kad zvuk dolazi iz šolje. Bem ti sve, trebao sam i to da zamenim kada sam radio ali nisam pošto u tom trenutku šolja i ležaj nisu bili problem. U potragu za delovima, trokraki ležaj između 1800 i 3000 dinara a šolja između 2800 i 3500 din. Pomirim se sa tim, kad slučajno naletim u delmax-ovom katalogu na poluosovine, na kraju sa nekim popustom uzmem celu poluosovinu za 5860 dinara, što sam inače i trebao uraditi u startu (zglob koji sam uzeo pre par hiljada ostao je u rezervi).

Ulje...

Stara poluosovina sa metelijevim zglobom od svega par hiljada km. Problem nije bio u ležaju već u šolji, jedan kanal se pojeo pri kraju (izlazu iz šolje) i kada ležaj dođe u taj položaj problem.

Nova poluosovina (gsp - čitao po nekim forumima, ljudi zadovoljni pa valjda ću biti i ja)

Stara i nova

Na kolima

Milina nema više nikakvih zvukova i punto je ponovo u top formi.

Inače puntov eksploatacinioni vek se polako približava kraju. Kao što sam ranije napisao plan je da ga vozim do 300.000 km što je jako blizu a tada će pod presu u zamenu staro za novo (plan je neki mali fiat, nov).

Urađena još jedna intervencija "škakljiva", naravno besplatno - hidrogen

Pa ajde da vidim da li to zaista radi. Generatori definitivno proizvode neki gas, kada se crevo stavi npr. na komad plastike napravi se nešto kao sapunica, i kada se približi plamen pukne kao manja petarda. Crevo spojeno na usis tj. na mesto gde ulazi crevo ibera. Tretman je trajao oko sat vremena, automobil je radio u leru. Mašina se napaja preko vozila ili preko invertera (u mom slučaju bilo je preko vozila). Osetila se razlika u mirisu izduvnih gasova, po rečima majstora u pitanju je bilo sagorevanje naslaga iz motora, definitivno primeti se razlika u mirisu izduvnih gasova za vreme trajanja tretmana. E sad posle toga nzm šta da kažem. Što se tiče potrošnje tu ne mogu ništa da kažem, reći ću nema razlike (prešao sam samo cca 300km). Nzm da li sam umislio ali mislim da razlika postoji u tom smislu da se vozilo ponaša kao produvano, onaj osećaj kad se auto vozi duže vreme pod većim obrtajima. E sad to je to, videćemo da li će biti razlike u potrošnji ili sličnih pojava.

Comment

• Chubbs
          Everybody lies
          • 29.01.2006
          • 5807
          • Novi Sad
          • Audi A6 1.8T

cek polako, dacu ti ja mog, koji je isti takav samo kanta pa njega presuj a meni daj tog
          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• slobodank
            Moderator
            • 26.11.2007
            • 1338
            • Stara Pazova
            • Fiat Idea 14.16v lpg

Ne diraj me u bolnu tačku :-). Želim da to bude najbolji punto koji je otišao pod presu :-)

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

vidi, sa 15 metara je mala razlika, neces ni znati koji je tvoj
              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• slobodank
                Moderator
                • 26.11.2007
                • 1338
                • Stara Pazova
                • Fiat Idea 14.16v lpg

Zaštita

Za vikend oprao kola a kako sam imao još slobodnog vremena i materijala rešio sam da sredim par mesta na patosu gde se pojavila površinska korozija. Pa polako prvo pranje

Skidanje branika i "kritična" mesta.

Prljavština ispod zaštitnih plastika koja se bez skidanja ne može oprati

Pa pranje

Sušenje

Čišćenje žičanom četkom pa zatim presto konvertor (za konvertor je potrebno da ostane rezidualna korizija-površinska zbog reakcije). ovo dole izgleda kao da je i dalje prljavo ali je od godina dobilo blatnjav izgled, ni četka nije pomogla.

Ovako izgleda posle 24 h od nanošenja konvertora (preporuka je da se radi posle 24h-idealno, mada je spreman za obradu odnosno dalje slojeve i posle 6-8h ali kako je bilo hladnije ostavio sam 24h)

Zatim osnovna antikoroziva-prajmer u spreju

Pa zaštita (body 950 to sam imao tako da sam njega koristio)

Pre upotrebe u toplu vodu

Posle nanošenja

Bilo je jedno mesto u gepeku

I na kraju

Ostatak patosa nisam dirao pošto je u dobrom stanju

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

ako ga oteras pod presu, organizovacu ti katran i dosta perja

Comment

• slobodank
                    Moderator
                    • 26.11.2007
                    • 1338
                    • Stara Pazova
                    • Fiat Idea 14.16v lpg

Dogovoreno

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

Jbte lickas ga ko seljacku mladu a vamo najjeftiniju poluosovnu meces.. i koj moj dekarbonizujes kad vozis na gas..
                      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• slobodank
                        Moderator
                        • 26.11.2007
                        • 1338
                        • Stara Pazova
                        • Fiat Idea 14.16v lpg

Pa koliko će biti kod mene msm da će ta osovina izdržati , a u tom trenutku je bila jedina na stanju (od proizvođača za ovo vozilo) i bila je najbrže i najjeftinije rešenje. Mogao sam da uzmem polovnu, ima ih i Inđiji na otpadu 500 kom, 1000 din komad pa biraj, aj nađi dobru? Proizvođač daje garanciju 60.000 km, drugo je pitanje kako je u slučaju potrebe ostvariti .
                        A dekarbonizacija je bila besplatna pa što da ne?

Comment

• vojislavbb
                          CBC Senator XXL
                          • 04.05.2009
                          • 373
                          • Novi sad
                          • Forester Turbo

svaka cast za trud i energiju. kad bi tako svi odrzavali mehaniku, poput ovog reprezentativnog primera za limariju, nebi se odvaljivale kugle na semaforima pa stvarale guzve (pricam za NS)
                          SUBARU Forester XT, Legacy SUBARU Forester Sturbo TOYOTA Celica 4WDTurbo, Celica STi
                          http://www.bud3.net/2011/08/white-lily-toyota-celica-awd-turbo/

Comment

• slobodank
                            Moderator
                            • 26.11.2007
                            • 1338
                            • Stara Pazova
                            • Fiat Idea 14.16v lpg

Hvala

Comment

• slobodank
                              Moderator
                              • 26.11.2007
                              • 1338
                              • Stara Pazova
                              • Fiat Idea 14.16v lpg

Sva točenja na Europetrolu , uvek sipam pun.

Comment

• slobodank
                                Moderator
                                • 26.11.2007
                                • 1338
                                • Stara Pazova
                                • Fiat Idea 14.16v lpg

Dobijem pre neki dan od 3 konzerve cavity wax-a, dve dao burazeru jedna ostala. Kako sam danas imao lufta šprašio jednu u pragove da vidim kako radi pošto do sada nisam imao iskustva a neće da škodi. Lako se nanosi na kraju creva je mlaznica koja raspršuje u 4 smera.

Poskidao čepove sa pragova, lepo ih oprao a pragove u****o i očistio četkicom

Comment

Working...
                                X