Fiat Idea 1.4 16v

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slobodank
    Moderator
    • 26.11.2007
    • 1338
    • Stara Pazova
    • Fiat Idea 14.16v lpg

Fiat Idea 1.4 16v

Kako se okolnosti menjaju (uskoro će nas biti troje) došlo je vreme za automobil sa 5-oro vrata. Zbog nekih drugih obaveza još uvek nije vreme za auto ispod čekića, moralo je nešto polovno. U obzir su došli samo "talijani", benzinci. Tu je upadao punto classic, grande punto. Eliminisani su iz razloga što je punto classic ili preskup a ako nije onda već ima problem sa korozijom (Kragujevačke verzije). Grande puntići uglavno imaju odrpan enterijer (taj deo se odnosi na tkaninu sedišta koja se rašiva na većini primeraka). Na kraju izbor je pao na ideu kao modela koji koristi istu platformu kao punto druge generacije, ima zadnja klizna sedišta a u Italiji ga zovu mamamobil iz razloga što se u gepek lako smeštaju dečija kolica. Imaju kvalitetan enterijer (osim volana u gumenoj varijanti, gde se ne izliže od ruku, već sagori na suncu i to prednji gornji deo volana koji je najviše izložen). Gledao sam više primeraka i odmah su u startu eliminisani primerci iz Nemačke i Austrije pošto su kao i većina automobila tog godišta (bez obzira na marku) već zahvaćeni korozijom. I tako naiđem na jedan primerak 1.4 16v u dynamic opremi, očuvan enterijer, nije neka oprema ali ima uglavnom sve što mi treba, spolja više nego korektan. Odem da vidim, za divno čudo izgleda kao na fotografijama, patos čist bez trunke korozije, enterijer uredan bez ogrebodina, sedišta čitava, svideo mi se i dogovor pao. Vozilo je došlo iz Italije, sa placa gde je išao u zamenu staro za novo (kategorija vozila preko 10g), došao je u turnusu sa drugih 80 automobila. Postoje papiri po kojima se vidi da je do 2013 održavan u ovlašćenom servisu, posle toga nema tragova o servisnoj istoriji. Deluje prilično očuvano, uredno i utegnuto pa se samo nadam da vođeno računa o njemu. Vozilo je 2005 godište, motor 1.4 , 95 ks.
    Par fotografija kada sam išao da vidim vozilo

Do mene je stigao je na prikolici

Ove se mogu videti dimenzije u odnosu na punta

Sutra dan vozilo je išlo na tehnički, naravno nije bilo goriva u njemu kada je stigao

Juče sam auto oterao na mali i veliki servis, zamenu ulja u menjaču i gasifikaciju. Taj deo trebao bi da bude gotov do sutra popodne. Moram da uzmem u zimske gume, patosnice i još par sitnica. Toliko za sada.

• vojislavbb
    CBC Senator XXL
    • 04.05.2009
    • 373
    • Novi sad
    • Forester Turbo

Druze auto je pesma, a i ako ima nekih estetskih sitnica siguran sam da ces ti izaci na kraj sa njima

Nek je sa srecom kupovina i da se navozate svi zajedno puno km...
    SUBARU Forester XT, Legacy SUBARU Forester Sturbo TOYOTA Celica 4WDTurbo, Celica STi
    http://www.bud3.net/2011/08/white-lily-toyota-celica-awd-turbo/

Comment

• sErGiO
      Moderator
      • 30.01.2007
      • 2769
      • Neko selo pored Beogr
      • Alfa Romeo 156SW

Neka je sa srećom novi prevoz. Lep autić sa veoma interesantnim enterijerom. Svojevremeno sam ih gledao i ja ali sam na kraju kupio punta. Kaži mi da li si možda razmišljao o Lanciji Musa? To je u principu isti auto ali je u Lancia verziji mnogo lepše upakovan sa dosta kvalitetnijim i prijatnijim materijalima enterijera.

Comment

• slobodank
        Moderator
        • 26.11.2007
        • 1338
        • Stara Pazova
        • Fiat Idea 14.16v lpg

Hvala momci na komntarima
        @sErGiO@
        Razmišljao sam o Musi ali su ipak malo skuplje i za budžet koji sam odredio, da uzmem dobru, ne bih imao za sve ostalo što ide kada se uzme auto. Skuplje su i za nekih 400-500e.

Comment

• slobodank
          Moderator
          • 26.11.2007
          • 1338
          • Stara Pazova
          • Fiat Idea 14.16v lpg

Veliki servis

Veliki servis, još malo pa gotovo.

Comment

• sErGiO
            Moderator
            • 30.01.2007
            • 2769
            • Neko selo pored Beogr
            • Alfa Romeo 156SW

Taj auto je imao sreće

Comment

• macaneli
              CBC Senator XXL
              • 04.08.2008
              • 327
              • sremska mitrovica - Genova
              • S-max

"Auto za mame" kako ga zovu u italiji
              Lepo se vozi taj autic,vozio sam se sa koleginicom par meseci u njemu dok ga nije prodala
              ima se,moze se-nema se,mora se

Comment

• zoranbg
                CBC Senator XXL
                • 23.03.2005
                • 4098
                • Rooster's Hill , Beog
                • Grande Punto 1.2

zanimljiv auto,i ja sam ga uzimao u razmatranje kada sam skoro menjao auto.uglavnom uzeo bi ga pre nego Opel Merivu.sto zbog nize cene za isto godiste Idee , sto zbog Fijatovog benzinca,koje vec znam "kako disu ".

sad par pitanja ,primedbi . ne znam zasto sve prodavnice drze samo ZC menjacko ulje i prodaju ga i preporucuju za sve Fiate,i za one u koje ide,i za one u koje ne ide. konkretno isti slucaj sam imao i sa Puntom mk2a. po specifikaciji i selenijinoj preporuci u taj menjac ide Tutela Technyx a ne Tutela ZC.ulja su bliska ali nisu ista ni gradacija ni API .

od Nisoteca ne bih vise uzeo ni "destilovanu vodu " imao sam lose iskustvo sa njihovim 10w-40 uljem,pa zato. da ne sirim temu sad ovde.

ne znam ni zasto selenia 20K kada je ona polu sintetika 10w-40 ,ako je odlican motor,mislim da je bolje sipati 5w-40 api SN ili SM , C3.

interesujeme gde si nasao Denso svecice i po kojoj ceni ,i zasto ne NGK ?
                gledam meni za grande punta.Denso svecice su duplo jeftinije. e sad,to mi se isvidja i ne svidja,ako me razumes.
                Last edited by zoranbg; 15.12.2017, 09:38.
                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• sErGiO
                  Moderator
                  • 30.01.2007
                  • 2769
                  • Neko selo pored Beogr
                  • Alfa Romeo 156SW

Slažem se u vezi Selenie 20K, mislim da je precenjena debelo. Što se tiče gradacije ulja, možda je 10W-40 bolje za motore koji nisu baš novi.

Comment

• slobodank
                    Moderator
                    • 26.11.2007
                    • 1338
                    • Stara Pazova
                    • Fiat Idea 14.16v lpg

Veliki servis 2, gas

Malo kasnim sa odgovorima, gužva.
                    @zoranbg@
                    Što se tiče ulja za menjač, uzeto je u Delmaxu i po njihovim knjigama to je to. Nešto i ne primetim razliku posle zamene, bitno je da je zamenjeno i nije strašno zameniti ga na 2-3 godine (finansijski).
                    Što se tiče Nisoteca dobio sam ga za dž pa eto :-) Ja menjam antifriz na svake dve godine, mislim da će biti dobar.
                    Što se tiče ulja ako pogledaš u zavisnosti od godišta stoji negde za ovaj motor 10w-40 a negde 5w-40. (različiti proizvođači za ovaj motor preporučuju različite gradacije http://www.mister-auto.co.uk/en/engi...840_g3224.html
                    ) E sad ovo ulje, prvo kod mene ,je da se motor manje više ispere i brzo će biti zamenjeno i tada će ići Selenia K.P.E. Mislim da mu ovo ulje neće smetati za par hiljada.
                    Što se tiče denso svećica imao sam ih u puntu kada je došao iz Italije a takođe su denso bile na ovim kolima. Ne bih ovde o cenama, imam drugara koji mi je stvarno izašao u susret kada je u pitanju nabavka delova za veliki servis, platio sam sve po nabavnim cenama bez rabata. (Trenutno je situacija takva da baš nisam mogao da idem u krajnost što se tiče delova i cene, bilo mi je bitno da servisiram auto do proleća).
                    @
                    sErGiO@
                    Volim proizvode u metalnoj ambalaži

Elem još par fotografija sa velikog servisa

Leva manžetna

Ulje menjač:

Curilo je ulje na čepu kartera, pročišćen navoj i ubačen nov čep.

Vozilo je gasifikovano. Što se tiče proizvođača i ovaj put je ubačen Lovato (i ovde sam imao veliku pomoć prijatelja, što se tiče uređaja, plaćena nabavna cena uređaja, ugradnja gratis).

Jednu stvar koju kod gasa nismo izveli do kraja zbog previše zaje... i nedostatka prostora a to je ugradnja točionog mesta ispod poklopca rezervoara. Na kraju je stavljen čep na branik, ne sviđa mi se ta opcija ali moralo je tako.

[/FONT][/COLOR].

Comment

• ragazzoni
                      CBC Senator XXL
                      • 24.02.2009
                      • 774
                      • Obrenovac i okolina
                      • Opel Omega 2.0i-16v

Lep auto. Nek je sa srećom vožnja.
                      ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                      Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• slobodank
                        Moderator
                        • 26.11.2007
                        • 1338
                        • Stara Pazova
                        • Fiat Idea 14.16v lpg

Hvala
                        Vozikam par dana ovaj autić i mogu reći da sam zadovoljan načinom na koji se vozi i dimenzijama vozila.
                        Primetio sam još par sitnica, termostat glavi i ostane otvoren, tako da trenutno nemam grejanje. To i nije neki problem, u Delmaxy je nešto ispod 1300 din.
                        Drugi problem se pojavio posle pređenih oko 500 km od kupovine auta a to je da odjednom počeo da trese pri polasku. Lamela je na izdisaju. Ove dve stavke rešiću u subotu i mislim da će idea tada biti 100% ispravna. Posle toga redovno održavanje i nada da se neće pojaviti neki veći neplanski troškovi.

Послато са SP6.2 уз помоћ Тапатока

Comment

• sErGiO
                          Moderator
                          • 30.01.2007
                          • 2769
                          • Neko selo pored Beogr
                          • Alfa Romeo 156SW

Kako ga Talijani centriraju da je sve živo maltene za zamenu iako je auto u suštini dobar Tako je bilo i sa gospođinom Lanciom.

Comment

• zoranbg
                            CBC Senator XXL
                            • 23.03.2005
                            • 4098
                            • Rooster's Hill , Beog
                            • Grande Punto 1.2

tako je i moj dosao,ulje na minimumu preslo bar 20000km,diskovi ukopani,neispravan termostat i tako..
                            ali bar po Italiji mnogo manje bacaju so zimi,automobile iz Austrije i Slovenije treba dobro pogledati limarijski.
                            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• slobodank
                              Moderator
                              • 26.11.2007
                              • 1338
                              • Stara Pazova
                              • Fiat Idea 14.16v lpg

Baš tako kao što Zoki kaže, iz Italije stižu sa raznim nedostacima, tipa kočnice, termostat, auspuh, ali su limarijski zdravi. Mehanički kvar se otkloni a limarija kada jednom krene gotovo.
                              Moj primerak je odole zdrav što je bilo presudno.
                              Kao što sam naveo na početku teme odmah su eliminisani primerci iz Austrije i Nemačke. Naleteo sam na jedan primerak iz Austrije koji je iznutra smeo bih reći savršen, oprema za ovu klasu neverovatna, ali vidim crne pragove. Guglam nema takvog fabričkog, sa crnim pragovima. Zovnem prodavca, kaže to svi rade u Austriji. Taj primerak u oglasima nosi epitet "top".
                              Patos kod moje Idee

Izveštaj za vozilo iz Austrije, iz oglasa "top stanje"

Послато са SP6.2 уз помоћ Тапатока

Comment

Working...
                              X