Pomoć oko oduzetih vozila

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bugs bunny
    CBC Veteran
    • 24.10.2008
    • 167
    • Beograd, Medak III, Aranđelovac

Re: Pomoć oko oduzetih vozila

Informacija za sve :
    Do sada sam dobio dokumentacije od Milisava K., Živote K., Dejana R., Aleksandra K., Ivana B., svi ostali slobodno šaljite sve što imate a da je u vezi sa našim slučajem.Saint može ujutru pošalji mi,Zoki zovi me pa ćemo da se dogovorimo gde da se nadjemo, Olivera pošalji i ti dokumentaciju šta imaš.Života ti si mi poslao 24 skenirana dokumenta da znaš, pa ako imaš još nešto pošalji rade mi mejlovi.

Pozdrav svima

Comment

• ZIV
      CBC Senator
      • 06.07.2009
      • 299
      • Beograd

Dule, ako ti je potrebna pomoc i/ili licno ucesce i prisustvo tu smo..Proceni sam....Ali to definisi blagovremeno zbog planiranja...

Comment

• MilaRaus
        CBC Član
        • 16.07.2009
        • 31
        • Ruma

Dule, poslala sam ti dokumentaciju na nbs... Poslala sam sve iz dva maila...

molim te potvrdi mi samo da si sve dobio...

hvala i pozdrav

Comment

• bugs bunny
          CBC Veteran
          • 24.10.2008
          • 167

Mila dobio sam oba mejla ne brinite se.Života pozovi me na mobilni.

Pozdrav svima.

Comment

• Djepeto
            CBC Početnik
            • 02.12.2010
            • 2
            • Srbija, Novi Sad

JOS JEDAN ODUZETI

Pozdrav svima.Da se i ja uclanim u grupu koja tera pravdu za aute. Meni su nakon druge registracije 2009 u septembru uzeli saobracajnu i tablice.Sudija je iz St.Pazove.Okrivljeni je Alexandar Bosnjakovic od koga sam kupio auto(odnosno od preko nekog na koga je bila saobracajna).Znaci za godinu dana i par meseci status quo, isto vidim da je i kod ostalih prevarenih savesnih kupaca.

Comment

• ZIV
              CBC Senator
              • 06.07.2009
              • 299
              • Beograd

milutin85, 23 strana, http://www.youtube.com/watch?v=pbB8DXMgn04.....ko moze neka OBAVEZNO NAREZE

Comment

• ZIV
                CBC Senator
                • 06.07.2009
                • 299
                • Beograd

carina pise o ovom problemu
                ЦАРИНСКИ ПРЕКРШАЈИ У ВЕЗИ СА ВОЗИЛОМ КАО ПРЕДМЕТ
                ПРЕКРШАЈА
                Ограничења у погледу права увоза, неповољна економска ситуација која
                проузрокује низак стандард становништва, одређене погодности у погледу
                могућности коришћења права на привремени унос робе од стране лица која бораве
                или раде у иностранству, возила ослобођена од плаћања дажбина по основу наслеђа
                или инвалидитета, те њихово ненаменско коришћење, најчећи су мотиви учиниоца
                царинских прекршаја, везано за путничка возила.
                Формално правно гледано, возила имају исти правни статус, као било која друга
                роба чији увоз је ограничен, те се са истима чине прописани прекршаји везани за
                било коју робу која има третман царинске робе, односно привремено увезене робе.
                Имајућу у виду учесталост чињења прекршаја са возилима, што резултира
                повећаним бројем предмета и разноврсност прекршаја прописаним Царинским
                законом (Сл.гласник РС, број 78/03) ово заслужује посебну анализу.
                Наведени прекршај према фазама царинског поступка могу се поделити на следеће
                категорије:
                1. Прекршаји проистекли из непријаве возила при уласку у царинско подручје
                Републике Србије (чл.334 ст.1 тач.1 ЦЗ; чл.369 ст.1 тач.3 ЦЗ)
                2. Прекршаји настали у поступку царињења возила (чл.338 ЦЗ; 340 ст.1 тач.2
                ЦЗ; чл.341 ст.1 тач.1 ЦЗ; чл.345 ст.1 тач.1 ЦЗ)
                3. Прекршаји везани за возила која су била предмет ослобођења од плаћања
                царинских дажбина (чл.364 ЦЗ),
                4. Прекршаји везани за злоупотребу привременог увоза, односно уноса возила
                (чл.362 ЦЗ).
                1.ПРЕКРШАЈИ ВЕЗАНИ ЗА НЕПРИЈАВУ ВОЗИЛА
                У досадашњем раду, када су у питању прекршаји извршени са моторним возилима
                најчешће смо се сусретали у радњи извршења прекршаја из чл. 334 ст.1 тач.1 ЦЗ од
                стране физичких лица. Овај члан сада већ старог Царинског закона, прописивао је
                новчану казну од једноструког до четвороструког износа вредности робе која је
                предмет прекршаја за лице које не пријави царинском органу робу коју уноси у
                царинско подручје (чл.16 ст.3 и чл.64 ст.1 ЦЗ). Да су прекршаји извршени
                моторним возилима били најчешћи, говори податак да је само у току 2009.године
                код Царинарнице Београд било смештено 437 возила, која су привремено одузета
                као предмет царинског прекршаја, у току 2008.године било смештено 635 возила,
                док је у 2007.године под царински надзор, смештено 1.051 возило. Овде треба
                имати у виду да се не ради о тенденцији смањења броја моторних возила која се
                смештају под царински надзор код Царинарице Београд, обзиром да од 2008.године
                возила која су предмет прекршаја извршена на територији Општине Шабац, уместо
                код Царинарнице Београд смештају се код Царинарнице Шабац, а од 2009.године
                возила која су предмет прекршаја извршена на територији Општине Смедерево,
                Младеновац и Пожаревац, више се не смештају код Царинарнице Београд, већ се
                ова возила смештају под царински надзор код Царинарнице Крагујевац, до
                окончања прекршјаног поступка.
                Познато је да смо на територији Републике Србије задњих година примећивали
                велики број возила са страним рег.ознакама, било да су то регистрације из бивших
                република, у највећем броју Црна Гора, али исто тако и Босне и Херцеговине,
                Хрватске, Словеније. Поред возила регистрованих у бившим Републикама
                Југославије, коришћена од стране наших грађана, која у већини случајева немају за
                то правни основ, такође можемо да уочимо и регистрације других европских
                земаља, нпр. Италија, Француска, Немачка, Чешка, Словачка, Швајцарска а дешава
                се да се у саобраћају затичемо и возила са других континената.
                Царински прекршај из чл.334 ст.1 тач.1 ЦЗ наступа оног тренутка када се у
                царинско подручје Републике Србије увезе возило без писменог пријављивања
                царинским органима од стране лица које тим возилом управља, односно које је у
                његовом поседу. Имајућу у виду обављање царинских послова у редовном
                путничком промету, на нашим граничним прелазима, који су врло фреквентни,
                логично је да царинси радници на граничним прелазима нису у могућности да
                сваког путника проверавају о праву на управање моторним возилом, са страним
                рег.ознакама. Радници МУП-а су ти који врше контролу возила са страним
                рег.ознакама, како у погледу власништва према саобраћајној дозволи и права на
                управљање тим возилом, тако и у односу на легалност возила. Под овим
                подразумевао да ли је возило легално у погледу регистрације у иностранству, да ли
                је на потрази Интерпола као украдено и да ли су на возилу оригинални бројеви
                шасије и мотора. У случају да се посумња да је са возилом изршен царински
                прекршај, надлежна служба МУП-а подноси Захтев за покретање прекршајног
                поступка против осумњиченог, а возило се привремено одузима и смешта под
                царински надзор до окончања прекршајног поступка. За возила која су предмет
                прекршаја из чл.334 ст.1 тач.1 ЦЗ често се прибављају неверодостојне саобраћајне
                дозволе у које се уносе подаци о возилу, и исто ставља у промет као да се ради о
                возилу које је уредно регистровано код надлежног органа. У току 2007, 2008. и
                2009.године најчешће смо се сусретали са неверодостојним саобраћајним
                дозволама наводно издатим од МУП-а Црна Гора. Аутомобили са којим је извршен
                прекршај из чл.334 ст.1 тач.1 ЦЗ, лажно су приказивани као регистраовани у Црној
                Гори, а од стране извршиоца прекршаја таква возила су се нудила на продају на
                територији Репбулике Србије, али и у Црној Гори. Оваква возила са
                документацијом која представљају предмет кривичног дела фалсификовање
                службене исправе, на продају су нуђена најчешће на ауто пијацама, преко огласа
                објављеним у новинама или на неки други начин. Оно што је карактеристично код
                продаје тих возила, јесте да се продавац предстаља као власник возила, иако
                угласном документа за која се накнадно утврђују да нису оригинална, не гласе на
                име продаваца. Купцу који се одлучи за куповину таквог возила, продавац обично
                гарантује регуларност возила и обећава да ће накнадно прибавити овлашћење за
                управљање возилом, које би издао власник. Пошто продавац зна да продаје возила
                са неоригиналним документима, труди се да купопродаја траје што краће време,
                без проверавања података који би купцу могли да укажу на чињеницу да возило
                које је предмет трговине није регуларно у погледу регистрације. Чак и у
                случајевима када купац накнадно добије овлашћење за управљањем возилом од
                продавца, које је у већини случајева оверено у неком од судова у Црној Гори, ово
                не значи да је куповина извршена у складу са законским прописима, јер накадна
                Служба МУП-а Србије - Одељење за криминалистичку технику, врши вештачење
                спорне саобраћајне дозволе и на основу одговарајућих налаза сачињава се
                мишљење вештака о оригиналности вештачене саобраћајне дозволе. Лица која
                купе возило, које је предмет прекршаја из чл.334 ст.1 тач.1 ЦЗ, одговорни су као
                саучесници за извршење тог прекршаја, а у смислу чл.332 ст.3 ЦЗ, који предвиђа да
                се саученцима у смислу Царинског закона сматрају и лица која су примила
                предмете за која су знали или су могли знати да су предмет прекршаја. Оно што нас
                опредељује да утврдимо да ли је окривљени према околностима случаја знао или
                могао знати да се ради о роби – возилу, које је увезено у земљу без пријаве
                царинским органима, произилази из низа околности и то узевши у обзир начин на
                који је купац дошао у посед возила, као и чињеница како је возило уподобљено за
                даљу продају, али у сваком случају купац је увек одговоран ако дође у посед возила
                са неоригиналним рег.ознакама, односно неверодостојом саобраћајном дозволом,
                било да се ради о домаћим или страним регистрацијама. Ова чињеница произилази
                из тога да је купац скоро увек у могућности да провери исправност регистрације
                возила која му се нуди на продају, код надлежних органа МУП-а. Према
                Правилнику о регистрастији моторних и прикључних возила, обавеза купца је да
                сачини купопродајни уговор са продавцем пренесу права власништва над возилом
                и исто региструје на своје име, што би представљало легалан пренос својине над
                возилом. У овом случају би купац могао да утврди да возило које се нуди на
                продају није званично регистровано и имао би заштиту код државних органа. За
                прекршај из чл.334 ст.1 тач.1 ЦЗ предвиђена је обавезна заштитна мера одузимања
                робе применом чл.385 ст.1 ЦЗ.
                У новом Царинском закону (Сл.Гласник РС, бр.18/2010) наведени прекршаји
                прописани чланом 292 ст.1 тач.3 ЦЗ и за исти је прописана казна од једноструког
                до четвороструког износа вредности робе која је предмет прекршаја, као и обавезна
                заштитна мера одузимања робе којом је извршен тај прекршај, на основу чл.298 ЦЗ.
                Члан 296 ЦЗ говори о одговорности другог лица које купује, продаје, распродаје,
                прима као поклон, сакрива, преузима ради смештаја у одговорајући смештајни
                простор или превози, чува, користи или по било ком основу стиче, робу за коју зна
                или за коју је имајући у виду дате околности морао знати да су предмет прекршаја
                према чл.292 – 295 овог закона, казниће се истом казном која је предвиђена за
                починиоца прекршаја.
                2.ПРЕКРШАЈИ НАСТАЛИ У ПОСТУПКУ ЦАРИЊЕЊА ВОЗИЛА
                Члан 341 ст.1 тач.1 ЦЗ предвиђа новчану казну од једноструког до петоструког
                износа вредности робе која је предмет прекршаја за лице које поднесе
                неверодостојан документ, који је у вези са царинским поступком или га користи у
                трансакцијама у вези са пословима царине (чл.89, чл.95 и чл.105 ЦЗ). Поменути
                прекршај је један од најтежих царинских прекршаја и има запрећену највећу
                новчану казну, до петоструког износа вредности робе која је предмет прекршаја. У
                пракси се дешава да лице у тренутку царињења робе, тачније моторног возила, уз
                јединствену царинску исправу (ЈЦИ) прилаже и неки од неопходних докумената
                који није оригиналан, односно предстаља неверодостојан документ. Тако
                наилазимо на неоригиналне стране саобраћајне дозволе у којима су нетачно
                приказали подаци о возилу које се пријављује за царињење, како би се на тај начин
                прикрили прави подаци о возилу. У страним саобраћајним дозволама, за које се од
                надлежне службе за вештачење утврди да су фалсификована, мењају се подаци о
                возилу, како би се исти прилагодили праву увоза, тако што се наводи нетачна
                година производње (ткз. подмлађивање возила), јер је увоз ограничен стандардом
                ЕУР 3, која возила се махом производе од 2000.-2001.године, док раније
                произведена возила нису имала тај стандард. Приликом царињења возила, у
                пракси се дешавало да се за возило достави, односно приложи оригинална
                саобр.дозвола, али да неки од других приложених докумената није веродостојан,
                као на пример купопродајни уговор, власнички лист или чак и сервисна књижица
                од возила у којој се нетачно исказују подаци о више пређеној километражи и
                обављеним сервисима, све у циљу умањења царинске основице за возило и
                плаћања царинских дажбина у мањем износу. Купопродајни уговор за који се
                утврди да није оригиналан, односно није званично изда купцу од ино-фирме која се
                наводи као продавац, неће утицати на процену вредности возила и тиме умањење
                царинских дажбина, али у сваком случају ово је радња која није дозвољена и
                прописана је као прекршај из чл.341 ст.1 тач.1 ЦЗ. И за овај прекршај Царински
                закон чланом 385 ЦЗ предвиђа императивну заштитну меру одузимања робе (сада
                се овај прекршај санкционише члановима 293 ст.1 - чл.297 ЦЗ).
                Као лакши облик извршења прекршаја догађа се и да лице неку од чињеница
                намерно нетачно означи и тиме прикаже да испуњава прописане услове, на основу
                чега се изда одобрење за царински дозвољено поступање или употребу робе. Овај
                прекршај из чл.338 ст.1 ЦЗ предвиђа новчану казну од 100.000,00 до 250.000,00
                динара а ставом 2 предвиђена је новчана казна одговорном лицу у правном лицу
                до 25.000,00 динара. У пракси најчешће се дешава да неко лице нетачно приказује
                да испуњава услове за привремени увоз возила са страним рег.ознакама, било да
                приказује визу или путну исправу друге државе, као основ за коришћења возила
                или на неки други начин себе доводи у привилегован положај, за овај прекршај
                није предвиђена заштитна мера одузимања робе...

IZBAČENO

АУТОР ТЕКСТА
                Станковић Јован
                Самостални саветник у
                Одсеку за царински прекршај
                Царинарице Београд

Comment

• Indigoplava
                  CBC Član
                  • 23.12.2009
                  • 57
                  • vrnjacka banja

Dule ja sam ti poslala dokumentaciju,samo sto glasi na ime mog muza Zivota R.Sudska presuda od 8 strana.Pozdrav!Hvala!
                  "Ako nije kako ja hocu,onda necu!"

Comment

• bugs bunny
                    CBC Veteran
                    • 24.10.2008
                    • 167

Do sada sam dobio dokumentacije od Milisava K., Živote K., Dejana R., Aleksandra K., Ivana B.,Stevana R., Aleksandra A., Brankice S., Milana S., Gorana J., Miroslava S., Nikole R., Sime S..
                    Ko može neka šalje dokumentaciju a ja ću da se čujem sa zaštitnikom građana pa javljam šta sam uradio.
                    Pozdrav svima.

Comment

• ZOKI ROVER
                      CBC Član
                      • 14.05.2010
                      • 23
                      • BEOGRAD

dule ja sam van beograda na putu dolazim u nedelju dali mozemo sledece nedelje da se dogovorimo da ti predam dokumentaciju.javili mi da mi je stigla pravisnazna presuda iz suda u rumi i da su ovi moji okrivljeni platili kazne i da je sve sada na carini kao i na pocetku slucaja jer su celokupnu dokumentaciju njima prosledili svaka cast na ulozeni tvoj trud.

Comment

• bugs bunny
                        CBC Veteran
                        • 24.10.2008
                        • 167

Može Zoki pošalji i to kada ti stigne.

AKO NEKO IMA DA NIJE POSLAO DOKUMENTACIJU ROK SE PRODUŽAVA DO PONEDELJKA UJUTRU.
                        Čuo sam se sa Zaštitnikom i u Ponedeljak mu nosim dokumentaciju.
                        Pozdrav svima.

Comment

• bugs bunny
                          CBC Veteran
                          • 24.10.2008
                          • 167

Malo da pročitate šta je izašlo o nama u Kuriru prošle godine.

Pozdrav svima.

Comment

• ZIV
                            CBC Senator
                            • 06.07.2009
                            • 299
                            • Beograd

Ovako se radilo u Vranju...Voleo bih da znam šta tačno znači ,,informativni sistem MUPA,,.Zašto se on ne koristi, da li je njegova upotreba obavezna i sve po redu....
                            U svakom slučaju interesantno ,,kako se to zapravo radi,,...
                            VRANJE 13. 01. 2007
                            PRESS
                            AUTO-MAFIJA
                            Za umešanost u preprodaju 139 automobila policija sumnjiči i glavnu urednicu vranjske televizije!

U zahtevu za dopunu krivične prijave u procesu protiv auto-mafije, koji je Opštinsko javno tužilaštvo uputilo policiji, našlo se i ime Emilije Ostojić, glavne urednice opštinske Radio-televizije Vranje!
                            Emilija se, prema podacima iz Tužilaštva, sumnjiči za pomaganje u krivičnom delu falsifikovanja službenih isprava, za koje je zaprećena zatvorska kazna u trajanju od tri meseca do pet godina.
                            Pored Ostojićeve, na listi osumnjičenih nalazi se još petnaest osoba, od kojih je u pritvoru samo Snežana Stošić, radnica vranjske Policijske uprave. Inače, Emilijin suprug, Aleksandar Ostojić, stomatolog Zdravstvenog centra, prema navodima Tužilaštva jedan je od glavnih šrafova vranjske auto-mafije, koja je od septembra 2004. pa do oktobra ove godine na nelegalan način registrovala i prodala 139 vozila dovezenih sa Kosova i Metohije.
                            Falsifikovali depeše u policiji
                            Prema rečima zamenika opštinskog javnog tužioca, važnu ulogu u kriminalnom lancu odigrala je radnica policije.
                            - U Policijskoj upravi Vranje posao je preuzimala Snežana Stošić. Ona je, posle prijema zahteva za registraciju, bila obavezna da preko informativnog sistema MUP-a proveri verodostojnost podataka o vozilu. Ona je to uglavnom radila, ali je falsifikovala depešu sa odgovorom. Zatim je Ostojiću izdavala vranjanske tablice i saobraćajnu dozvolu. Nakon toga, Stošićeva veći deo ovih vozila nije ubacivala u sistem registrovanih. Od svih 139 vozila, u sistem je ubačeno samo njih 13 - kaže Boban Jovanović.
                            Za Aleksandrom Ostojićem koji je u bekstvu raspisana je poternica zbog krivičnog dela nedozvoljene trgovine i podstrekivanja na zloupotrebu službenog položaja, a organi gonjenja sumnjaju da se nalazi u Makedoniji, s obzirom na to da poseduje i državljanstvo ove zemlje.Boban Jovanović, zamenik Opštinskog javnog tužioca, objašnjava da su automobili za prodaju dovoženi sa Kosova.
                            - Ostojić je dovozio automobile sa Kosmeta, ali sa lažnim registarskim tablicama "GL" skinutim sa drugih vozila i bez saobraćajne dozvole. Zatim je pribavljao lažne kopije potvrde da je vozilo registrovano, ali da je saobraćajna dozvola izgubljena. Prema našim saznanjima, u te potvrde, koje mu je izdavao SUP Gnjilane, unošeni su lažni podaci o vlasnicima vozila - tvrdi Jovanović.
                            Na scenu su tada stupale Milica Simić iz agencije za registraciju vozila "Profesional" i konačno Snežana Stošić, koja je u policiji bila zadužena za saobraćajne dozvole i registraciju:- Sa potvrdom u kojoj su lažni podaci o vozilu i vlasniku, Ostojić je odlazio u agenciju "Profesional", gde je Simićeva sačinjavala ugovore o prodaji vozila, prema podacima koje joj je davao Ostojić. On je prethodno uzimao lične karte od lica pod prijavom, koja su se javljala kao navodni kupci.
                            Kao kupci takvih vozila, dakle, javljali su se Ostojićevi prijatelji, protiv kojih je takođe podignuta krivična prijava. Njegova supruga, Emilija Ostojić, navodno je kupila tri automobila iz Gnjilana - objašnjava Jovanović.
                            Međutim, na prenos vozila mora da se plati i adekvatni porez, za šta je Ostojić pronašao originalno rešenje, pa se priča ponovo vraća u okolinu Gnjilana. Na kupoprodajne ugovore iz "Profesionala", objašnjava Jovanović,
                            Ostojić je stavljao lažne pečate Poreske uprave iz sela Ranilug, čime je dobijao dokaz da je platio porez. Sa ovom dokumentacijom sledeći korak bio mu je tehnički pregled, odakle je, sa svim potrebnim papirima, odlazio u policiju po tablice i saobraćajnu dozvolu, kao svaki drugi građanin.

Comment

• bugs bunny
                              CBC Veteran
                              • 24.10.2008
                              • 167

Do sada sam dobio dokumentacije od Milisava K., Živote K., Dejana R., Aleksandra K., Ivana B.,Stevana R., Aleksandra A., Brankice S., Milana S., Gorana J., Miroslava S., Nikole R., Sime S. itd. ja za pola sata idem da odnesem dokumentaciju i ima nas ukupno 19-toro.
                              Pozdrav svima.

Comment

• Ajvanho
                                CBC Član
                                • 24.03.2009
                                • 65
                                • Beograd

Sa nestrpljenjem ocekujemo odgovor

Srecno druze

Comment

Working...