Put za Crnu Goru

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Bane R
    CBC Senator XXL
    • 27.03.2006
    • 1769
    • Beograd

Zavisi gde u zalivu. Na izlazu iz zaliva, Kumbor i okolina, voda je bila vrhunska. Do Kotora (Dobrota) bila je katastrofa. Sinoć sam igrao odbojku na pesku na Adi i kao aj da uđem u Adu (posle ne znam kolko vremena) da sperem pesak i voda je ništa gora nego što u Kotoru.

Što se tiče saobraćaja, lepo si primetio, a tek biti pešak u crnoj gori - ne preterujem ni malo, to je VEOMA OPASNO. Ulice i magistrale služe za vožnju, trotoari služe za parkiranje, ako si pešak, najebo si. U dnevnoj gužvi niko neće ni da pomisli na to da te pusti da pređeš pešački. Možda neke BG ili NS table. Uveče na magistrali kada prelaziš pešački auto u daljini koji ide 200 je toliko zbunjen da li treba da koči ili doda gas, da od silne nervoze i ablenduje i svira i krivuda...

Put kroz Bosnu (i to duža varijanta od Zvornika, Milića) je stvarno uživanje za svakog ljubitelja vožnje, a put je sam po sebi dosta pregledniji, bolje obeležen i neopterećen saobraćajem (a pogotovo kamionima i autobusima).

Fascinirao me samo nivo šovinizma koji sam video u CG. Naime u sportskim vestima kada se spominju neki sportisti iz Srbije, nikada se ne kaže iz koje su oni zemlje, ali se uredno doda da su "crnogorskog porekla". Zanimljiv je bio i završni pasus u vestima gde je napisano da će Jenela Janković (takođe crnogorskog porekla ) postati no1 i onda kao komentar "jesu, kao, Ana i Jelena najbolje na listi, ali su u stvari najbolje teniserke sveta Serena i Venus, ali one ne igraju baš tolko turnira". Strašno. Zamisli da neko napiše "Luis Hamilton je najbolji vozač na svetu, ali njega mrzi da vozi više od 3 trke godišnje".

Inače, Crna Gora slobodno naziv svoje zemlje može da promeni u "izvini... je l imaš nešto sitno". Pošto ma koju evro novčanicu da izvadiš, oni nemaju ni blizu da ti vrate kusur.

Comment

• srdjan_p
      CBC Senator XXL
      • 01.12.2004
      • 1915
      • ZR

Ovo za kusur je tako istina...i onda ocekuju da kazes "u redu je" i da im ostavis 5-6 evra...Ma stoka...

Comment

• srdjan_p
        CBC Senator XXL
        • 01.12.2004
        • 1915
        • ZR

A nisam ni spomenuo da imam limarske radove na zadnjem desnom krilu jer me je ocesao lik koji je vozio kombi u rikverc preko raskrsnice...mislim izvukao sam mu neke pare jer sam bio jako bezobrazan i neprijatan ali pitanje je da li ce biti dosta da se uradi kako treba...

Comment

• driveM
          CBC Član
          • 26.06.2008
          • 40
          • Novi Sad

Taze stigao iz CG - juce.

U odlasku sam isao NS-SA-VA-ZL-PG-Sozina. Put je stvarno los do ZL i ne preporucujem taj pravac. Put kod Valjeva se radi i bez obzira sto je uglavnom nov postoji gomila mesta od po par metara gde su rupe, radovi u toku itd. Svodi se na to da ili izubijas auto, ili vozis 40 km/h celim putem. Divcibare su prelepe za voznju, mada je put na nekim delovima ocaj - odronjeno kamenje i sl.
          U povratku sam isao Alvirovicevom trasom - BD-PG-ZL-CA-BG-NS i put je mnogo bolji. Vremenski sam cak i krace putovao, iako je do NS-a duze za 70-tak km.

Za razliku od nekih ovde imao sam susret sa pandurima - na Zlatiboru sam obilazenje zavrsio na punoj liniji iza znaka za zabranjeno preticanje (iako poceo na isprekidanoj) sto su oni zeljno posmatrali na susednom brdu. Posle duze svadje sam se "izvukao" sa dve crvene (umesto da sam lepo odmah ponudio jednu, al' iznervirase me).

Na granici sam oba puta prosao za par minuta bez ikakvih zastoja.

CG ko CG. Ima i dobrih strana: fin ambijent ako izaberete pravo mesto, zaista pristupacne cene, ali naravno i onih losih: cuvena "ljubaznost" (tacnije, ignorisanje postojanja turista), cesto prljavo more itd.
          Iako ima manje turista ove godine, pogotovo iz SRB, i dalje su na plazi velike guzve. Dominiraju Rusi mada ima i dosta drugih stranaca - Poljaci, Francuzi itd.

Kada se sve sumira verovatno ni mene nece videti sledece godine :-).

Comment

• overspeed
            CBC Senator XXL
            • 24.05.2005
            • 2779
            • Kosovska Mitrovica

Pa to sam ja rek'o josh kod prvog vagona, tamo negde pre 14 stranica

Sinoc su mi neki ortaci otishli za HN. Bash se chusmo pre nekih sat vremena... Uvek su letovali dole, bili smo par puta zajedno... Elem, njihovi utisci su poprilichno loshi, sve ovo shto prichate, da ne pishem duplo... Isti su im zakljuchci vec posle jednog dana, i teshko da ce opet dole a nisu se poshteno ni odmorili od puta

A lepo sam im govorio isto ono shto sam pisao i ovde, al' kad ne slushaju...

LM, meni se onaj odlazak dole pred sezonu zbog nekih obaveza na kraju krajeva isplatio, jer mi je posluzhio kao "wake up call". Shto ono kazhu ljudi: po jutru se dan poznaje...
            http://www.bmw.tv

Comment

• Oxymoron
              CBC Početnik
              • 30.07.2008
              • 3
              • Novi Beograd (kblo 64)

Banja Luka - ... - Trebinje - Herceg Novi

Ako je neko išao trasom iz naslova teme (posebno ukoliko umesto "..." može da ubaci npr. "Jajce - 2xVakuf - Mostar"), bio bih mu veoma zahvalan kada bi mi malo opisao put.

(posebno ako je vozio s BG tablama )

O trasi znam onoliko koliko sam video na via Michelin i GoogleEarth... A ono, osećaj za feeling mi sugeriše da bih prvo trebao da se raspitam te rekoh 'ajde da pitam i ovde.

Comment

• nijebitno
                CBC Senator XXL
                • 14.03.2006
                • 629
                • Modrica

Sa tablama ne bi trebao imati problema, eventualno mozes biti malo popularniji kod policije kao i svaki "stranac". Generalno vazi da je u FBiH policija strozija i "skuplja", preporucujem oprez.

Ako se dobro sjecam do Mostara svi koriste istu trasu tu Jajce Vakuf Bugojno kojim li vec redom ide, ne mogu ti sada nabrojati ali valjda ces imati neku kartu.

E tu od Mostara mi smo prema preporuci isli preko Stoca, a zvanicni putokazi vode preko Pocitelja, koji mogu preporuciti. U pitanju je mali srednjovijekovni gradic-tvrdjava, odmah pored puta. Ne treba mnogo vremena i bilo je besplatno.

Ne mogu sada bas nesto reci koji put je bolji, vidi koji je dalji pa sam odluci, neces drasticno pogrijesiti.

Putevi su relativno dobri do Trebinja, kamen, pa ne propadaju

Znaci samo gas, ali polako
                Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• Kenno
                  CBC Senator XXL
                  • 21.08.2006
                  • 460
                  • Zenica, BiH

Moja preporuka je put Zenica-Sarajevo-Mostar...sira, brza cesta, a ima i 30-tak kilometara lijepog autoputa sa dvije trake Samo je problem kod Kaknja (cca.25km od Zenice prema Sarajevu) jer se završava jedna dionica autoputa. Takodje na nekim dionicama magistralne ceste na istoj relaciji vrši se zamjena finalnog sloja asfalta pa su moguca cekanja...do 15-tak minuta. Ali uprkos tome bolja dionica nego preko Bugojna i Vakufa...
                  Dalje prema Mostaru jedino preko prevoja Ivan, ali u usponu su dvije trake, tako da se kamioni lako zaobidju. Negdje izmedju Jablanice & Mostara takodje se ceka 10-15minuta jer se sanira odron.

Sto se tice puta prema Trebinju, nisam isao, ali sam isao preko Stoca do Neuma. Moja preporuka ako vec idete Mostar-Crna Gora, onda preko Hrvatske...jadranskom magistralom. Hrvati su se potrudili, asfalt je dosta dobar, na dosta mjesta pri usponima duple su trake tako da obilazak sporijih auta ide bez problema. Jedino savjet da se ide na granicni prelaz Gabela, umjesto Doljana(na glavnoj cesti) jer lako se stvori guzva i cekanje tipa sat-sat i po. Imaju oznake na putu, a i lokalni mjestani vas mogu uputiti. Ove godine (sredina sedmog mjeseca) vidio sam barem desetak auta sa srbijanskim tablicama na ovoj dionici...

evo i via via michelin...ubjedljivo najbolja dionica kroz BiH ako iole odgovara planu putovanja

Comment

• Oxymoron
                    CBC Početnik
                    • 30.07.2008
                    • 3
                    • Novi Beograd (kblo 64)

Hvala vam na odgovorima.

Pišem za jedno dve nedelje kraći rezime o trasi kojom ću ići, a to će 90% verovatno biti ova koju sam prvu naveo i o kojoj gore priča nijebitno...

(@Kenno: put Zenica-Sarajevo bi mi znatno povećao kilometražu pa ću to sada preskočiti; za drugi deo - nekako nisam željan povećavanja broja graničnih prelaza radi 30-40 km boljeg puta uz primorje, tako da ću i tu cestu ovaj put zaobići)

Ako neko ima šta da doda, slušam još jedno 10 sati a onda off we go...

Comment

• brzi_pas
                      CBC Senator
                      • 25.08.2005
                      • 272
                      • Podgorica

Originally posted by nidza
                      . Izuzetno su veliku gužvu pravili sami Crnogorci na moru, uz stvarno neverovatno lošu vožnju. Broj vozila se stravično povećao u odnosu na prošlu godinu, a vozači blage veze nemaju. Uz sve to se trude da budu bezobrazni, što uz očigledno nikakvu moć anticipacije pravi totalni haos i gomilu sudara koje sam video tamo (srećom, uglavnom između sebe, jer je 5 od 6 vozila na primorju zapravo njihovo).

Što se tiče same Crne Gore, prepuna je Hamiltona i Raikonena, posebno posle 12 uveče, tako da obratite pažnju. Ko ostane budan i malo duže, uz obalu mora, na potezu između Tivta i Kotora će sigurno čuti na svakih 5 škripa guma i turiranja mašina neki "poljubac" u parapet ili drugo vozilo. Zapravo ne preporučujem nikom da tim potezom vozi ili šeta kasno uveče, nije što nisu normalni, nego što stvarno nemaju pojma, povrediće nekog, ne mogu doveka samo sami sebe da povređuju.
                      http://www.oltretutto-arcg.com Alfa Klub CG
                      Alfa Romeo's GTV V6TB, 164 Q4 & 75 V6

Comment

• AreOut
                        CBC Senator XXL
                        • 22.07.2006
                        • 590
                        • Zabjelo

Haha forumasi sa nacionalne klase imaju potpuno suprotne utiske od vasih, kao da nasi ugostitelji imaju potpuno razlicit tretman u odnosu na to koji forum posjecujete
                        http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c

Comment

• uglavnom.bezopasni
                          - 42 -
                          • 03.02.2005
                          • 2235
                          • Novi Sad

Ovi ovde su razmaženi
                          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                          11.04. 0:12 #2
                          Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• veljko
                            CBC Senator XXL
                            • 30.01.2006
                            • 476
                            • Backi Jarak, NS
                            • Volvo V50 DRIVe

stigoh nocas

napatila me razvodna kapa, ili nesto oko toga al nije ni bitno( tek nakon 4 -5 sati povoznje pocne da zeza)
                            ..., samo voleo bi da upoznam onog ko je stigao ispod 10 sati do mora iz NS, ili ispod 9 iz bg pa da mu malo na lazima

no
                            isao sam tamo kroz bosnu, presao sam u zvorniku u BIH
                            i dalje standardno , ali posto sam isao na Bar- utjeha, odvojio sam se na

Šćepan polje - granicni prelaz - posto je na karti sve ucrtano - magistralni put - crvena debela linija

greska koja se radi jednom u zivotu

ja ne mogu da vam opisem tih 10-tak kilometara puta,
                            put je uzak - kako pise na znaku -> 4 metra
                            sa jedne strane brdo - sa druge provalija

nema branika, nema nista, nema nicega sto bi vas zaustavilo osim dna provalije
                            dva auto se NE mogu mimoici ako jedan ne stane i to ako ima na tom mesto malko prosirenja
                            preglednost je nula
                            krivina od krivine je oko 3 duzine auta
                            meni je bilo muka, ( verovatno i zbog duzine puta ...)

ne idite ako boga znate tuda pogotovo ako osetite umor
                            sva sreca pa smo par kilometara pre pravili pauzu

kanjon morace je auto put u nemackoj - naspram ovog dela

a granicni prelaz na CG strani je na uzbrdici, tako da racunajte na upotrebu rucne, i ako budete imali srece nece vam se zalepiti pakne ( na starijem autu) posto su kocnice od silnog kocenja- verujem -dovedene do granice izdrzljivosti

put kroz CG

dobar, moze se reci i odlican, problem je samo sto i ako nadjete na putokaz nigde ne pise udaljenost do mesta samo znak , tako da se svako planiranje odmora svodi na - zamor

koji je problem u Bosni

pa tamo je divljina, ne ocekujte nikakve ni majstore ni servise
                            naravno
                            meni se otkinuo fleksiblni deo auspuha, a ceo auspuh je OK, al jbg
                            ima uvek neka cevka i zica u autu
                            a tek pronalazenje majstora -
                            bosna je to, deo koji nije urban, ima samo jedna radionica sa evropskim radnim vremenom, a ja oko 6-7 ujutro zabasam

al opet bosna je to
                            nasao sam nekog majstora preko pumpadzije, i to negde pri kraju sela
                            covek je posteno zavario i ,kao, cena 10 maraka, dajem mu 15 eura i on uzima 10 misleci da su marke
                            kad je video da su euri, oce da vrati, i veli

ja mojima (mestanima) uzimam 20 maraka i vise, al ovako kad mi zabasaju ljudi u nevolji - uzmem tek toliko da nije dzabe

a znate kako je, da je rekao 30 eura - platis i vozis, nemislis vise

usluge

u bosni i to u muslimanskom delu ( jbg tek kad stanes znas gde si)
                            ma sve ok, usluga , ljubazni, sale se sa decom ...

ali u CG

u petrovcu
                            2 soka
                            4 eura

placa se sa 10 eura
                            kazemo - 5 eura
                            konobar odlazi...
                            donosi kusur
                            ispusta na sto i naglo ubrzava od nas
                            kusur 3 eura

konobar - kusur nije u redu

sta mislite sta je rekao

gospodine, to je stvarno nekulturno od vas
                            i ispusta ostatak kusura- jos 2 eura

naravno, u Buljaricama u jednom restoranu, konobar je bio legenda, tako da
                            ima papana

put je trajao oko 15 sati sa sve zaebancijama i odmorima
                            mogao bi da traje i 12 sati

al jedino ako idete nenatovareni
                            ne postujete ogranicanja ni malko, i nepravite pauze
                            i da imate automobil predvidjen za duga putovanja pa da ne oseca zamor - mogu da verujem da stignete za 10 sati

isli smo sa 2 auta
                            zet sa alfom 166, 2.5
                            i on kaze da se oseti umor automobila nakon duze voznje, ne vuce kako treba...

ljudi kazu da je do goriva
                            nije
                            kako sutradan kad se oladi auto - sve ok i ide ko zmaj

od nesreca
                            samo jedna probijena ograda u kanjonu morace, i to na nekom kratkom pravcu, auto nisam video, samo policiju,

moj savet

kad se sve zbroji i oduzme

ako ne zurite previse
                            put kroz Srbiju je bolji
                            nego kroz bosnu

kroz Srbiju je i siri i bolje obelezen, nema toliko krivina, krivine su blaze, imate uspone i nizbrdice po deonicama,
                            u bosni je to gore- dole- levo- desno, znaci kako ide brdo, tako i put

za neku normalnu voznju bez jurcanja - ibarska je dobra solucija
                            Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• srdjan_p
                              CBC Senator XXL
                              • 01.12.2004
                              • 1915
                              • ZR

Ja sam isao uglavnom oko 10km/h preko ogranicenja koliko se tolerise i stigao za 10 sati iz Sutomora u Zrenjanin, pravio samo jednu pauzu od 10-15 minuta u Cacku na pumpi gde sam tocio gas, krenuo oko 6 uvece i u ZR stigao oko 4 ujutru...Kad sam isao na more trebalo mi je oko 11 sati ali sam pravio 3 pauze i isao sam preko dana...
                              Nisam osetio nikakav zamor auta osim kad joj je bilo "malo" tesko i toplo pa je temperatura isla preko 90 i ventilator se palio

Comment

• nidza
                                CBC Senator XXL
                                • 16.04.2008
                                • 496
                                • nbgd

Relacija Donji Stoliv - Novi Beograd, po bord računaru nešto preko 9 sati vožnje (naravno, ne meri stajanje, samo dok se vrte točkovi), uz prosečnu brzinu 57km/h ako se dobro sećam. Uz kraće pauze, sigurno je moguće stići za 10 sati, bez brzanja. Ja uvek vozim po ograničenjima, možda koji sitan km preko, lagano ubrzavam, plus nas je zakačila ozbiljna gužva na prilazu Beogradu, tako da je to moglo i brže. Poslednjih 150km je prosek sigurno bio ispod 40, iako je ograničenje 60-80 u tom delu puta.

Dodaj na to koliko je potrebno sa NBGD za NS. Ispod 9 satiod mora do NS je već verovatno preko ivice racionalne i bezbedne vožnje.
                                Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

Working...
                                X