Ovlascenja policije....

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

stoji navedeno.
    da, trebalo je da napisem 50.000 "policajaca", bilo bi jednoznacno da se misli na slicne poslove ali na razlicitim pravnim pozicijama (jos nedovoljno definisano zakonski kod nas).

bill je skoro u medijima prica, sta bi bilo kada bi bilo da neko od tih pripadnika privatnog obezbedjenja upotrebi oruzje, i kako bi se to tretiralo.
    uglavnom, receno je da je zakon nejasna, pravila nisu ustanovljena a da interno u tim firmama kazu "policajcima" da nikako ne koriste oruzje.

u prevodu, kako je receno-samo prenosim, maltene poziv kriminogenom svetu da se ne boji za posledice ako zna unapred da ima prednost posto nece biti upotrebljena protivsila oruzja. ili sa veoma malim sansama za takvu upotrebu.

a onda i pitanje, ako se daju takve instrukcije sta ce onda silno oruzje i to jasno vidlljivo- navodno da preventivno psihicki utice na potencijalne napadace.

receno je da ima koliko sam naveo 40.000 +50.000 ljudi u Srbiji angazovanih na poslovima obezbedjenja, citava mala armija ljudi pod oruzjem.
    ne komentarisem malo ili mnogo, tacno ili netacno, samo navodim javno objavljene informacije, ili procene, sta vec -kao temu za razmisljanje gde smo svi mi kao obicni gradjani.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• Delkan
      CBC Senator XXL
      • 14.06.2005
      • 829
      • 60 km From BG,West

Pre oko mesec dana sam isao na neku obuku(pistolj-zbog oruznog lista) i tom prilikom je referent za oruzje iz sup-a S.Mitrovica rekao kako dozvolu za nosenje oruzja ima mozda 10 ljudi u Sremu na pr. koji naravno nisu policija ili vojna lica.Uglavnom su u pitanju neki tuzioci,sudije i sl.Dozvolu za nosenje oruzja koju zatrazi civilno lice mora da potpise ministar licno,a pre toga prolazi proveru kroz 116 nivoa...Svako moze da zatrazi tu dozvolu,ali je normalno nece dobiti.

E sad,gde se tu uklapaju sva ona priv. obezbedjenja,ako nisu aktivni policajci ili vojaci?Mislim da je receno da u celoj Srbiji oko 1000 ljudi ima tu dozvolu,ali ovog podatka se ne secam tacno...

Comment

• boolero
        CBC Veteran
        • 07.10.2004
        • 175
        • Beograd

@Rubitoji neshto od toga shto ti kazesh,al ne mozesh ocekivati od policije da ti cuva magacin il da ti svaki dan radi pratnju novca od expoziture do expoziture.
        Pod 1 si totalno u pravu,zakonski regulisana ovlascenja ne postoje...
        Pod 2, vrshi se selekcija, recimo niko ko je bio privodjen/osudjivan/ima dosije i sl, ne moze da radi u firmi za obezbedjenje.Svako lice se daje policiji na proveru i ceka se njihovo odobrenje.Takodje u zavisnosti od objekta potrebno je da polozi drzavni PPZ ispit i rukovanje vatrenim oruzjem.
        Pod 3, broj ljudi i vozila zavisi od obima posla, recimo gde ja radim ima preko 1500 ljidi i oko 40 vozila od cega je 15-stak u beogradu (od toga su 5 blindirana).
        Pod 4 opet kazem ti,tvoja je licna zelja za obezbedjenjem, zamisli na shta bi to licilo kad bi policija morala 24 sata da cuva tvoju prodavnicu...

Shto se tice slucaja kad su radnici polivali kiselinom obezbedjenje,necu komentarisati jer se ne secam shta je tu tacno bilo u pitanju...

Shto se tice pratnje novca tu se apsolutno ne slazem sa tobom.Zashto mislish da obezbedjenje ne moze da odradi pratnju novca???
        Kola su blindirana kad su vece kolicine u pitanju,ljudi su naoruzani(ne zaboravi da kod nas po zakonu smesh da upotrebish oruzje u samoodbrani),imaju radio vezu,ne idu samo jedna kola...
        Kad su zaista velike kolicine novca,pratnju radi policija, al tako shto sa dvoje kola(jedna ispred,jedna iza) prati pezo 106!!!
        Shto se tice zaustavljanja zaobracaja, nema potrebe za tim,svi se sklanjaju kad se zaleti neshto od 3 tone i bull barovima
        Problem cuvanja informacija ne postoji, jer u pratnji rade samo radnici koji su duze u firmi, i vecina njih je vec radila u policiji...

btw da bi obezbednjenje bilo paravojna formacija ona mora imati neko delovanje, a to shto prati necije pare,ozezbedjuje privatno vlasnishtvo,nije nikakvo delovanje sem ako ga sam ne izazovesh...
        OTS

Comment

• boolero
          CBC Veteran
          • 07.10.2004
          • 175
          • Beograd

@Delkan: nigde se ne uklapaju jer si ti trazio dozvolu za nosenje oruzja kao fizicko lice, a obezbedjenje ima dozvolu za noshenje oruzja kao pravno lice, tj dozvolu dobija firma a ne pojedinac.
          OTS

Comment

• Delkan
            CBC Senator XXL
            • 14.06.2005
            • 829
            • 60 km From BG,West

Nisam ja trazio dozvolu za nosenje oruzja(koji ce mi to u zivotu) nego samo za posedovanje(sto svako i ima ko legalno poseduje bilo kakvo oruzje).

Znaci ta obezbedjenja su ipak uglavljena u zakon...

Comment

• Rubi
              CBC Senator XXL
              • 06.05.2005
              • 519
              • Beograd

Naravno da nece policija da mi cuva magacin, al' ce da mi cuva transfer novca, isto kao sto ce da mi cuva aerodrom, ili fudbalski stadion... Ako policija moze da odvoji ljude da idu sa Parking servisom i pisu naloge za uklanjanje vozila, ne vidim sto ne bi odvojila ljude da, zajedno sa privatnim obezbedjenjem, obezbedjuju transfer novca. Na temu paravojnih formacija, to je upravo taj slucaj s kiselinom: direktorka firme je iznajmila pedeset (50) ljudi da zauzmu objekat od radnika u strajku. Policija se umesala tek da spreci da neko ne nastrada - nisu hteli da isteruju radnike do pravosnazne sudske odluke, a kod nas sudovi rade rekordnom brzinom. Neko iznajmljuje ljude da silom resavaju sudske sporove - paravojne formacije. Sto se upotrebe oruzija u samoodbrani tice, to je vrlo klimavo ovlascenje: ako razbojnik zaista ima nameru da napadne radnika obezbedjenja (ili policajca, svejedno), bice mrtvih & ranjenih pre nego sto napadnuta strana stigne da odgovori na vatru, a tad nastaje pravo krvoprolice. Policija ima daleko sira ovlascenja, ukljucujuci i preventivno delovanje: moze da, na primer, legitimise ili cak privede svako sumnjivo lice. Privatno obezbedjenje mora da ceka da bude napadnuto, da bi moglo oruzije da primeni u samoodbrani - sto je vrlo nezahvala pozicija.
              (\__/)
              (='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
              (")_(") your signature to help him gain world domination.

http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/

Comment

• TETAK
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 3034
                • Čačak, Srbija

Na zapadu sve te poslove obezbedjenja obavljaju privatna obezbedjenja.Tamo je ova oblast jako dobro definisana zakonskim aktima, a prijem radnika u ovakve firme je rigorozan.Kod nas se još uvek dešava trijaža ovih firmi tako da će se veoma brzo znati ko od njih opstaje.U Čačku npr. relativno dobro ovaj posao obavlja "Federal".Ujedno ovo je jako dobar posao(na globalnom nivou) koji može da asimilira deo bivših pripadnika vojske ili nekih drugih službi koje su se u medjuvremenu pojavile kao višak!
                Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• boolero
                  CBC Veteran
                  • 07.10.2004
                  • 175
                  • Beograd

@Delkan: pogreshno sam te razumeo,mislio sam da ti trazish dozvolu za nosenje...

@Rubi:A opet zashto bi tebi polcija vrshila pratnju novca ako nisi nikakva drzavna institucija, shto se drzave tice tebi pratnju moze da obavlja i baba na biciklu
                  Za aerodrom ne znam ,al stadion i cuva polcija,obezbedjenje su samo redari, i shta got da rade to je uz blagoslov policije
                  Shto se tice eventualne pljacke pratnje novca, obezbedjenje obavlja posao,jer ipak treba imati muda da napadnesh blindirana kola kojima ne mozesh nishta a unutra su naoruzani ljudi...
                  Ako ipak bude nekih problema bilo gde(pratnja,utakmica,obejkat) policija uvek stize momentalno...

btw 100% se slazem sa Tetkom.
                  OTS

Comment

• Rubi
                    CBC Senator XXL
                    • 06.05.2005
                    • 519
                    • Beograd

A sto bi ti se policija, na primer, odazvala na bilo kakav poziv ako nisi nikakva drzavna institucija?

Slazem se da, sa dobrom zakonskom regulativom, privatne firme mogu da vrse i zahtevnije poslove obezbedjenja. Ali da po "zapadu" to masovno i rade, nisam bas primetio - verovatno dosta zavisi od drzave do drzave. Zemlje u kojima sam imao priliku da vidim obezbedjivanje svega & svacega: Italija, Holandija, Portugalija, Nemacka, Austrija... Sto se privatnika i drzavnih institucija tice, prema mojim opservacijama, Portugalija najvise naginje prema privatnicima, a Italija prema drzavnim sluzbenicima.

Sto se drzave i baba na biciklu tice, to je tuzno trenutno stanje, koje mora pod hitno da se menja. Sutra cemo da proglasimo da gradjani trebaju sami da se vakcinisu protiv tuberkuloze (kod privatnika, za skupe pare), jer drzavu boli cosak da angazuje zdravstvenu zastitu. Da li postoji prihvatljivo objasnjenje zasto AMD Security obezbedjuje zgradu ministarstva finansija? Oni su, valjda, drzavna institucija... Posle policija nema novca, jer su ovi iz ministarstva finansija stegli kesu... Sve apsurd do apsurda, a predstavlja se kao najnormalniji evropski trend.

Nego, nesto mi pade na pamet - cisto da se vratimo na ovlascenja policije... U vezi naloga za uklanjanje vozila, te odnosenja vozila "paukom": da li postoji vreme koje mora da protekne od kacenja naloga za uklanjanje vozila, do momenta kad se vozilo odnosi?
                    (\__/)
                    (='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
                    (")_(") your signature to help him gain world domination.

http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141

zashto bi tebi polcija vrshila pratnju novca ako nisi nikakva drzavna institucija, shto se drzave tice tebi pratnju moze da obavlja i baba na biciklu
                      Shto se tice zaustavljanja zaobracaja, nema potrebe za tim,svi se sklanjaju kad se zaleti neshto od 3 tone i bull barovima
                      sam si dao jedan razlog- siledzijstvo na drumu, i (obicno) pratece krsenje zakona i propisa uz realno ugrozavanje imovine i ljudi nije recept koji je pihvatljiv i normalan na javnom mestu.
                      ta se desava kada se neko ko se ponasa normalno ne skloni, i nastavi svoje kretanje prema saobracjanim pravilima. pregaze ga, pucaju

video sam par puta bukvalno siledzijsko ponasanje u stilu razuzdanog kauboja, isti onaj nacin kako se ponasaju kriminalci...tacnije jos gori.

i nema nikakvog razloga da se bilo ko sklanja sa javnog puta i ulice da bi tamo neki napaljeni privatni bezbednjak koji je umislio da je Rambo himself smeo da prodje ulicom, raskrsnicom, putem.

to sto prevozi novac nedaje ama bas nikakvo vece pravo u saobracaju.
                      zamisli da se pojavi kamion sa malo vise od 3 tone i krene da sprovodi svoj pojedinacni interes, i prema tom blindiranom (ispod 3 tone).

ah da, umirem od smeha kada vidim vozilo nakome krupnim slovima pise - MI PREVOZIMO NOVAC - onako da se bas dobro vidi.

u svetu u kome sam bio, primetio sam suprotno- kada se nesto ili neko vazan prevozi onda se to radi tako da bude sto manje upadljivo i sa sto manje buke da ne privlaci paznju..

ovde kod nas kontra- kao da javljaju evo tu smo, pratitie nas.

kao sto policija kada dolazi da nekoga hapsi, ili ako je negde opljackana prodavnica pusti 10 sirena sto jace moze da na vreme upozori kriminalca da se skloni, da ga obavesti sta ga ceka.

diskrecija nije stetna, naprotiv ima citav niz benefita kada se nesto treba sakriti/ tajno preneti od A do B
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

A sto bi ti se policija, na primer, odazvala na bilo kakav poziv ako nisi nikakva drzavna institucija
                        placena je da se odaziva, i obavezana zakonima da stiti interese gradjana i obezbedi primenu zakona uz postovanje svih ljudskih i gradjanskih sloboda.
                        naravno, u demokratskom sistemu pravne drzave.

policija je izvrsni organ drzave, placen iz poreskog dzepa gradjanina i na svaki poziv je duzna da skoci, odreaguje i resi spor primenom zakona/odrzi javni red i mir.

bez toga, daleko je od nas funkcionalno uredjeno drustvo u kome se postuju prava i obaveze jednako svih pred zakonom. dostignuca moderne civilizacije.

ako policija ne radi svoj posao na poziv, sta ce nam uopste taj trosak. svako ima svog telohranitelja, kauboja pa ko na divljem zapadu- najokrutniji revolveras tuzi, sudi i dzelat istovremeno.

malo karikiram, uobicajeno je da se zna pozicija policije u danasnjim drzavama.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141

U vezi naloga za uklanjanje vozila, te odnosenja vozila "paukom": da li postoji vreme koje mora da protekne od kacenja naloga za uklanjanje vozila, do momenta kad se vozilo odnosi?
                          konkretno, da 15 minuta.

skoro sam imao takav peh, i ****** nisam citao sta pise a cika u plavom je odmah zatrazio dokumenta.
                          posto je jelte ovlasceno sluzbeno lice dokumenta sam dao, a on je napisao kaznu iako nije proteklo tih 15 minuta a pauk je dosao tokom pisanja kazne, odnosno kako kazu zapisnika.

da nisam bio glup (i neinformisan) kao sto jesam prosto sam trebao da sednem u auto i odvezem se.

ovako platio sam kaznu od 2000 (da ne gubim zivce kojih nemam previse) da se ne smaram procesima sa policijom usred jula meseca kada su zakazali eventualno saslusanje.

i, na tom mestu ne postoji znak niti zabrane zaustavljanja niti zabrane parkiranja, a navodno je svuda zabranjeno u gradu osim gde izricito nije znakom dozvoljeno parkiranje (tvrdi taj policajac, nisam proveravao).

kolega, je u slicnoj situaciji doziveo da ga je policajac sa radnikom pauka namerno blokirao, i trazio reket na istu foru...s tim da je znao za mutljavinu plavaca pa je prosto trotoarom odvezao auto- bez ikakvih posledica.

inace, na tom nalogu pise- nalog da se vozilo reg broj taj i taj pomeri u roku od 15 minuta uz pretnju da ce AKO se ne izvrsi biti uklonjeno paukom o trosku vlasnika vozila.

drugim recima, ako se za 14 minuta od upisanoga na tom papiru auto pomeri, papir je bezvredan i nema zakonsku podlogu.

policajac je obavezan da ceka da protekne 15 minuta da bi smeo da funckionise pauk.
                          u praksi, duga prica...od slucaja do slucaja.

sada sam naucio lekciju, da pre davanja dokumenata ako bas trazi, pomeranje auta je prva radnja koja treba da se izvrsi.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• MOSLER
                            CBC Senator XXL
                            • 27.05.2005
                            • 1064
                            • Niš

@brick ne bih rekao da si se zeznuo jer pod predpostavkom da je parkiranje zabranjeno ti si vec nacinio prekrsaj i zaradio kaznu za nepropisno parkiranje,a po isteku 15 min. kad ti pauk podigne auto onda placas i kaznu za odnosenje vozila.

Ja tu vidim drugi problem koji se sastoji u tome sto ti po odnosenju auta parking servis ne dozvoljava da ga odvezes sa njihovog placa sve dok ne platis obe kazne i time te sprecava u koriscenju tvoje pokretne stvari sto ako se ne varam krsi sa zakonskim propisima.

Isto tako u zakonu stoji da ako je vozilo nepropisno parkirano tako da ometa normalan tok saobracaj policajac je duzan da izda nalog za uklanjanje vozila ali do prvog slobodnog mesta za parkiranje a tek u nedostatku istog da auto pomeri na mesto koje je posebno za to namenjeno a ne da ga odmah nosi na njihov parking plac.

Sve u svemu da bi sanjima izasao na kraj treba ti advokat koji se dobro razume u propise i zakon koji oni svakodnevno zloupotrebljavaju,u suprotno jezik za zube i trpi

Comment

• sri98
                              Admin od Trpeze
                              • 24.10.2004
                              • 7262
                              • Republic of Konjarnik
                              • Toyota Corolla E 210

Originally posted by brick
                              konkretno, da 15 minuta.
                              Bilo, sada u nalogu pise ODMAH, a u ZOOBS-u je i navedeno koji su to slucajevi, npr.kada se blokira saobracaj i tako nesto slicno.

Provericu.

I logicno je da u nekim slucajevima to bude ODMAH, jer ako bi uvek bilo tih 15 min, onda bi lagano mogao da parkiras auto na sred K.Milosa i da ti 15 min niko nista ne moze, a kolona se napravi do Senjaka, ili da se 15 min parkiras na tramvajskim sinama
                              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• TAZZ
                                Banovan
                                • 30.05.2005
                                • 1409
                                • NBGD,SERBIA

Sada manje vishe su znakovi sa X u krugu po gradu...
                                Znachi ZABRANJENO PARKIRANJE I ZAUSTAVLJANJE
                                Znachi ODMAH moze da TERA Auto....

Toliko...
                                Gde je / u krugu... cheka 15 minuta i TERAJ Mishko....
                                Toliko....

Comment

Working...
                                X