nova garaza

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • scarab26
    CBC Senator XXL
    • 27.09.2006
    • 353
    • bgd

pa upravo zato da ne bi puno razmisljao bi bilo dobro imati neki projekat, nema veze, ja sam ionako samo finansijer i fizikalac a protomajstor ce biti tast. smislio sam da nadjemo radnike za temelje i plocu (imamo mesalicu) jerbo tu ima kopanja i lopatanja, a zidove i stubove radimo sami. za krov ne znam, al se ja na isti necu penjati

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

mana Ytonga, kao i svakog betona, je higroskopnost.
      dakle potrebna je perfketna hidro izolacija.

što se tiče dimenzija Ytong se pravi u 10tak različitih, a možes jednostavno sam da napraviš na koju god hoćeš meru.

malter se ne koristi, već lepak (nije šija nego vrat, slično je ali nije isto).
      ima više vrsta pogodnih lepkova, od original Ytong brenda, preko Henkela, Baumit-a itd.

u principu su svi isti po sastavu, a najbolje je upotrebiti elastificirani lepak.

njega možeš i sam da napraviš, umesto vode pri umešavanju sipa se akrila oko 3% zapreminski. (isprobano).

akril možeš da kupiš na bure od 200 litara a možeš da kupiš i kao koncentrat pod imenom grund po 5kg ili 1kg npr.

Ytong radi kao materijal, pa se spojevi zidova rade na bazi fuga koje se kasnije popunjavaju purpenom.

osim Ytonga kao gotovih blokova možeš da radiš i sa penobetonom koji se kupuje u vrećama, kao cement.

njega liješ kao i običan beton a ima iste osobine kao Ytong, iste je i specifične gustine.

a imaš i varijantu perlit betona, u 3 vrste "jačine" koji se isto kupuje na vreće- džakove i sam ga mešaš na terenu u gotov beton.

takodje je termički sličan Ytongu.

komercijalno se prodaje pod nazivom Superbet 1, superbet 2 i superbet 3.
      inače fabrika je u Zrenjaninu locirana, i nema prodaju organizovanu u Beogradu.

a za garažu je pogodno upotrebiti i samonoseći sendvič panel. odmah je kompletno gotov kompletan zid, čak i ofarban dodje na gradilište.

gotova garaža za 1 dan , ili eventualno 2 dana ako se sporije radi.

ah da, Ytong ne ide direktno u zemlju, nije pogodan kao osnova.

to su moja saznanja, mada ja ne bih koristio beton generalno jer ga smatram materijalom izuzetno loše kombinacije osobina u bilo kojoj formi.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• djukic
        CBC Senator XXL
        • 27.03.2005
        • 2526
        • Beograd

Dobro i sta bi ti koristio? Blok otpada, prljavo, skupo, tesko za zidanje, malterisanje i spoljnu fasadu. Izdrada stubova zahteva salovanje, natprozornika i naravno nadvratnika. Moras da na plac dovuces sljunak, pesak, krec...

Ovde lepak dodje u vrecama od 25kg. Prakticno fugne izmedju redova nepostoje. Nivelises prvi red dobro i posle samo provravas i eventualno korigujes. Sece se bilo kojom testerom a moguce je i iznajmiti od fabrike elekticnu testeru. Gotovi elementi postoje za nadvratnike, natprozornike i naravno za stubove. Nema nepotrebne kupovine daske...

Sto se tice zastite spolja, svakako je potrebna ali kod mene u naselju stoji kuca iz 1998 godine sazidana od obicnog siporeksa. Vlasnik zivi u njoj nikakvi problemi nisu se pojavili u smislu urusavanja, prodiranja vlage...

U svakom slucaju ja da salujem dobro nisam u stanju. Da zidam obicnim blokom takodje. Za to mi trebaju dunjdjeri. U garazi neplaniram da zivim. Daklem na kraju planiram majstora samo da mi odradi najvazniji deo a to je K R O V i naravno odmah oluci. Bez dobrog krova eto katastrofe...
        https://t.me/pump_upp

Comment

• scarab26
          CBC Senator XXL
          • 27.09.2006
          • 353
          • bgd

sve se slazem sa djukicem, samo kakva hidroizolacija je potrebna nakon Ytong-a

Comment

• djukic
            CBC Senator XXL
            • 27.03.2005
            • 2526
            • Beograd

Pazi najbolji nacin je ispostoviati proizvodjaca ytonga. Sta on kaze da je dobro to i staviti. Ali poenta gornjeg posta je da nije nista urgentno. Ja planiram da sazidam i pocnem da koristim a dogodine na prolece da radim spoljnu fasadu. Ove godine me ceka zavrsetak estetski fasade kuce pa u skladu sa raspolozivim finansijama da zavrsavam i ostatak placa...
            Inace dvostubna dizalica je sada 1200E polovna a nove su od 2500 pa na vise. I tu sam se iznervirao pa cu najverovatnije na kraju da izaberem novu i da je uzmem na kredit... Jedino sto ja stvarno to hocu da uzmem za hobi upotrebu...

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141

to što navodiš ima osnova mada mislim da si mane previše potencirao.
              blok je puno jeftiniji od Ytonga, zida se potpuno isto. veoma jednostavno.
              isto se poravna prvi red i dalje se slaže sistemom pero-utor.
              za šta će ti daske ?
              šalovanje se odavno radi ili gotovim elementima ili na licu mesta izrežeš stirodur ili tarolit ploče.

isto tako postoje gotovi elementi za livenje serklaža, i za nadvratnike i nadprozornike.
              kupiš na metar, skratiš na meru koja ti treba,m postaviš i liješ u kalup.

malterisanje uradiš metodom suvog postupka lepljenjem gipsanih ili cementnih ploča. veoma brzo, lako i brzo.

možeš i da obložiš OSB pločama i njih omalterišeš direktno.

fasadu moraš da radiš i ovako i onako bez obzira na noseću strukturu zida pa je gotovo svejedno da li je opeka, Ytong, betonski blok ili nešto deseto.

sve u svemu, razlika ima ali se to svede na približno iste tehnike gradnje a ostaje razlika u konačnoj ceni.

ne kažem da je Ytong loš, naprotiv samo da ima odredjene osobine koje su tipične kao i za svaki beton a to lošiji uslovi za boravak ljudi od optimalnih kada je jedini sastojak zida.

od svega ja biih danas sa ovim iskustvom odabrao gotov sendvič panel zid.
              gotova garaža za 24 sata, čisto, termički efikasno, lako kasnije za održavanje, povoljna cena u krajnjem kada se sve sračuna.

puno toga zavisi i gde se gradi, koliko je blizu dotur materijala, ko će raditi, koji nivo komfora se očekuje od objekta itd. da se odabere optimalno rešenje.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• djukic
                CBC Senator XXL
                • 27.03.2005
                • 2526
                • Beograd

Doobro a gde da nadjem taj sendvic zid? ili ti gotov element?

Comment

• Milorad90
                  CBC Senator XXL
                  • 26.07.2007
                  • 975
                  • Beograd

Da ne misli mozda na ovo "sendvič" zid debljine 45-50cm. Ide blok 20cm, pa 1cm prazno, pa termoizolacija (stiropor) 5cm, 20cm ytong?

Comment

• djukic
                    CBC Senator XXL
                    • 27.03.2005
                    • 2526
                    • Beograd

Ne ja mislim da je brick pisao o "fabrickom zidu" koji se samo montira na licu mesta. To je ste laksa varijanta i stvar je gotova bukvalno za 1 dan. To bi mozda moglo da se naruci od ovih brojnih proizvodjaca montaznih kuca po Srbiji. Ali jedna mana je sto se pare moraju dati odma. A ja bi matereijal kupovao lagano kako odmice zidanje.
                    Plan mi je da do kraja leta izidam to i da na jesen postavim krov...
                    Znaci jedna paleta ytonga u berlingo i na gradiliste kod mene, istovarim izidam i tako u krug...

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141

sendvič panela za zidove (i krovove) sada ima kod nas na maltene svakom ćošku.
                      imamo bar 4 fabrike (Leskovac, Šimanovci, Lazarevac, Stara Pazova) fizički kod nas locirane od toga su 3 strane firme (Interlemind, M Profil, Trimo).

ima bar jedno 10tak uvoznika.

na stovarištima se ne nudi, čak nema ni uzoraka za pogledati.

varijanta je da naručiš.

varijane su paneli sa vunom sa stiroporom i sa poliuretanom.

od sendvič panela se ne prave montažne kuće još mada ne vidim razloga zašto ne bi mogle.

kada naručuješ specificiraš dimenziju dužine panela a širine su standardizovane. obično dužinu panela odabereš koliko ti je željena visina zida. može da bude i 7 metara u komadu.

gotov obradjen zid dodje šleperom, podigne dizalicom, poveže - nastavi na susedni element i gotovo.

nedavno sam pratio izgradnju sa Metecno panelima (ista stvar samo italijanska firma).

ako treba brzina gradnje, useljivost odmah da ne treba da se mesecima suši (kao što je sa mokrim malterisanjem slučaj) od gradjevisnke vlage itd.

mana je što nije primenljiva varijanta koju si pomenuo, kupiš na sitno pa sam prevezeš, pa sam izgradiš delić po delić već treba da imaš novac za investiciju.

na kraju se manje više sve i svodi na novac, u smislu šta odabrati pošto je izbor matarijala i mogućih rešenja gradnje danas gotovo ograničen samo maštom investitora.

tih panela ima u ponudi sve do nivoa za pasivnu zgradu (kuću) po termičkim osobinama.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

Ide blok 20cm, pa 1cm prazno, pa termoizolacija (stiropor) 5cm, 20cm ytong?
                        nisam mislio na dupli zid ili kako se već zove.
                        šta je tu unutrašnja strana, ka boravišnom prostoru ?
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• Milorad90
                          CBC Senator XXL
                          • 26.07.2007
                          • 975
                          • Beograd

blok je unutrasnja strana,a ytong sluzi kao spoljna kao izolator.

Comment

• djukic
                            CBC Senator XXL
                            • 27.03.2005
                            • 2526
                            • Beograd

Meni treba kvalitetna hobi garaza. Hocu da bude cista i uredna. Dizalica je obavezna i jos prostora okolo da se spusti motor, menjac...
                            Naravno mora da ima mesta zimi da se stavi skuter unutra.
                            Neki rad u toj garazi kada je napolju veci minu ne planiram. Izolacija mi je bitna i mislim da cu sa 30cm YTONGA da ispunim moja ocekivanja.
                            Gotov zid je ok varijanta ali ko sto si i sam zakljucio nemoze na parce da se uzima. Posto koja supruga ima malo razumevanja za moje projekte, nebih da iskusavam njeno strpljenje (ima da me olupa o beton garaze)...

Comment

• Gtiboy
                              CBC Veteran
                              • 15.12.2006
                              • 110
                              • Doboj

Ovi paneli se mogu uzimati i na manje (bar ovde u BiH) ali moras imati podkonstrukciju za koju ces ih pricvrstiti, obicno od celicnih cijevi.
                              Cijena panela je cca. 35Eur /m2 debljine 8.0cm. Na njih ne treba ni fasada ni bilo sta drugo, lim je plastificiran sa vana i iznutra, znaci dobija se gotov zid za zavrsnim slojem sa obje strane. Jos samo uraditi racunicu sta je prihvatljivije za izradu. S tim sto oko svih otvora, vrata prozori, mora se postaviti podkonstrukcija, inace je to kula od karata

Comment

• djukic
                                CBC Senator XXL
                                • 27.03.2005
                                • 2526
                                • Beograd

SAAB PoWeR se zabavlja izgleda sa onim bagercicem, vidim skida rdju iz rezervoara a stao sa garazom??? Ima li te covece da vidimo kako napredujes...

Comment

Working...
                                X