Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mickeyrs
    CBC Član
    • 11.01.2007
    • 21
    • Beograd
    • 146Ti

Odg: Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Hvala na preporukama, zvao sam i predloženu i još neke prodavnice, na kraju sam odustao od potrage za 4Seasons, jednostavno nema u potrebnoj dimenziji i nema da se poruči (osim već pomenuta 3 kom), ali ono što je još impresivnije je lager domaćih trgovaca gumama - jedva nađoh da u prodavnici uopšte IMAJU NA STANJU 4 komada Alpin A4 195/50 R15, kao da ceo BG kupuje samo Sava Eskimo i BFGoodrich u ovim dimenzijama.

Međutim, A4 je bio samo u skupljem H indeksu sa malo jačom cenom za moj ukus (10500 din), tako da sam na kraju uzeo Continental WinterContact TS830 195/55 R15 za 8360 din... po testovima u rangu sa Alpin A4, a u praksi tje da vidimo.
    Last edited by mickeyrs; 21.11.2011, 22:33.

Comment

• dekiv68
      CBC Senator
      • 06.03.2010
      • 230
      • Borča

Odg: Re: Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Originally posted by Gavra View Post
      BLACKSTONE meni do pre neki dan nepoznata marka,stavljene sve 4 i za prvih 200km vise nego sjajno iskustvo. Cenovni rang Tigar guma samo sto je po osobinama bar 5X iznad. izuzetno tiha,i mekana.za neke vece brzine verovatno nije preporucljiva ali za voznju do 150km/h stvarno sjajna. Kupljena kod M-a pa njega cimajte za sve ostale info
      Evo i ja da pohvalim Blackstone, ali njihove zimske gume Alaska posle pređenih 2500 km. Dvoumio sam se da li da kupim Tigrovu Winteru ili njih, ali sam se zbog beznačajno niže cene i radoznalosti odlučio za njih. Doduše dosadašnja temperaturno blaga zima nije još pokazala zube, ali je se Blackstone Alaska na suvom i mokrom kolovozu bez snega pokazala kao korektna i bolje upravljiva guma od Wintere. Videćemo kako će se pokazati kad jači minus zagudi sa bljuzgavicom, snegom i ledom?

Comment

• skyline
        CBC Senator XXL
        • 31.07.2007
        • 3149
        • Cacak

drustvo, imam cudan problem sa Sava Eskimo HP u dimenziji 195/50 R15
        kupljene su prosle godine, vozene samo u zimskom periodu pa su i ove godine namontirane u novembru. Dakle, guma je jos mlada i u fantasticnom stanju

ali imam problem koji me prati od samog starta

Vozim Civic karavan koji ima samoblokirajuci prednji diferencijal i po svoj logici stvari bi sa zimskim gumama taj auto trebao da ima fantasticnu prohodnost. Medjutim, u praksi stvari su bitno drugacije. Auto se zaglavljuje bezmalo na ravom putu. Stvari su malo bolje kada put nije utaban vec ima malo rastresitog snega, ali opet svetlosnim godinama daleko od onoga kako zimska guma treba da ide. Kada krenem u rikverc, iako unazad blokada diferencijala ne funkcionise, auto vuce kao nezdrav, ali ponovo kad krenem unapred, ni milimetar.

Gume su okrenute kako treba, gume su nove, trap je odlican, zbog diferencijala uredno oba tocka vuku, ali auto stoji u mestu

Sta mislite da li je uzrok Eskimo HP koja se u mom slucaju pokazala katastrofalno na snegu ili nesto drugo sto ja ne mogu da skontam???
        Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• vulkan
          CBC Veteran
          • 03.09.2011
          • 151
          • sabac
          • mazda nisan

Sta se tacno desava kad "oba tocka vuku a auto stoji u mestu"? Klizaju u mestu (slajfuju) ili sta? Daj nekako slikaj da se sto jasnije vide tockovi a da istovremeno vidimo i na koju je stranu prednji a na koju zadnji kraj vozila. Ili su ipak pogresno okrenute gume ili zbog neceg glave tockovi kad treba da krenes napred a otpustaju u rikverc sto je malo verovatno ali ipak moguce.

Comment

• cedo86
            CBC Član
            • 20.12.2009
            • 14
            • Novi Sad

Ja imam Eskimo HP u dimenziji 205/55R16, ako su u icemu dobre to je onda trakcija u snegu, upravljanje i kocenje po snegu i zaledjenim putevima, tu sam potpuno zadovoljan..ovo cisto da znas zbog guma, ali pitaj boga da li je svaka takva, ima tu mozda i do dimenzije itd. ..bilo bi najbolje kad bi probao sa drugim setom, jesi imao iskustva sa drugim proizvodjacima..inace gume imaju V saru i oznaku za smer rotacije pa je prakticno nemoguce pogresiti, tj. moze se lako proveriti da li je doslo do greske pri montazi..

Comment

• skyline
              CBC Senator XXL
              • 31.07.2007
              • 3149
              • Cacak

gume su okrenute kako treba
              kupljene su proslu zimu, bile proizvedene par meseci pre kupovine i skinute negde u martu mesecu, da ih ne bih upropastio voznjom po vrucinama. cuvane su u podrumu, i stavljene ove zime par dana nakon pocetka zimske sezone

i guma se zaista jako lepo vozi, posebno po suvom kada mi non stop nabacuju osmeh na lice kolicinom gripa i upravljivoscu, ali kada je napolju sneg, bilo tvrdo ili meko utabani, bilo dublji sneg, auto nece da mrdne u napred.
              ako se okrenem za voznju u rikverc, vec sam pisao gore. prosto smem da se usudim na bilo kakav uspon, ali u napred iako oba tocka isto vrte, kao po cistom ledu
              Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• stevak
                CBC Senator XXL
                • 31.05.2009
                • 1215
                • Zemun
                • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by skyline View Post
                gume su okrenute kako treba
                Jedino ti preostaje da ih okreneš kako ne treba pa da probaš kako tada hvataju na snegu.
                ex SAABotražitelj

Comment

• skyline
                  CBC Senator XXL
                  • 31.07.2007
                  • 3149
                  • Cacak

juce isao na divcibare i gdegod sneg nije tvrdo utaban ili dubok 20cm, gume sasvim ok idu
                  doduse, temperatura je bila preko nule, pa je sneg bio malo vlazan, pa je mozda to kumovalo dobroj trakciji
                  moram priznati da sam jako zbunjen

moracu da rotiram gume pa da vidim

Comment

• Grumpy
                    CBC Veteran
                    • 30.10.2009
                    • 151
                    • Cartolle, Cattaro bay
                    • Meriva B, BMW 520d

Nokian WR G2 (205/55/16)

evo i druga zimska sezona da se voze. Jako pozitivan utisak u voznji.
                    Po suvom i mokrom i dalje drze kao i letnje Primcy HP.

U poslednje dve nedelje imao prilike da vozim i po utabanom snegu, i bljuzgavici. Relacija od Tivta do Bgda i nazad, preko Zabljaka, Pljevalja, i Zlatibora.

Odlicno drzanje pravca na utabanom snegu do brzine od 100kmh (nisam isao brze od toga po snegu).
                    Na kocenju auto drzi pravac, nema krivudanja, i samo u dve-tri situacije, pri jacem kocenju mi sa aktivirao na kratko ABS.
                    Sa autom koji tezi malo preko 1.7t na putu.
                    Sledece zimske (kada se ove potrose) ce najverovatnije biti opet Nokian.

Comment

• milanco
                      CBC Član
                      • 20.01.2012
                      • 30
                      • Beograd
                      • VW Golf 4 1.6 16v

Velika je tema, trudio sam se da pročitam sve, ali odustao sam negde na pola.

Ovo su iskustva koje sam ja imao sa gumama u relativno skorije vreme.

Mattador, ne znam koja tačno oznaka, ugrađene na Fabiju fabrički 2004. god, dim 185/60/R 14- liče mi na naše Trayal, onako tvrde i mogu da pređu solidnu kilometražu, ali prianjanje... Prednje su prešle oko 30k km i posle toga zamenjene sa Tigar Hitris. Zadnje su prešle oko 50k km i imale su veliku šaru, ali su počele da se čuju pa su zamenjene sa prethodno navedenim, tada već korišćenim Hitrisom. U principu, za leto podnošljiva guma, za zimu nikako.

Tigar Hitris - ista dimeznija, na Fabiji napred prešle oko 18k km, nakon toga ostalo max 3mm šare, nakon toga pozdi prešle još 8k km i sada su skinute preko zime. Imaju još 2 mm šare i moći će možda još par hiljada da izguraju. Kad se sve sabere, to je max 30k km, što je po meni vrlo malo, imajući u vidu da cena i nije toliko niska. Držanje na putu je dobro samo dok je guma nova. Prema tome, kod mene Tigar Hitris nikad više, jer se za cirka 20% veću cenu može kupiti guma koja će trajati duplo više.

Tigar Winter1 - imao na Stojadinu, vožene zimi napred, leti pozadi i odličnosu se pokazale. Imam i na majčinom jugu, teraju sve 4 već nekoliko god. non-stop, mada jugo malo i prelazi. Ali, prešle su sigurno preko 20k km i imaju preko 4 mm šare. Sve u svemu, mislim da je za vozila tog tipa ovo idealna zimska guma i da će za male pare takav auto stvarno moći da prođe svuda po snegu. E sad, istu gumu 186/64/r 14 imam i na Fabiji, 2 kom, prešle su nekih 8k km i kao nove su još uvek, mislim da su skroz ok i za ovaj tip auta. Sada na golfu 4 sam nabacio isto 2 kom. 195/65/r 15 i videćemo kako će se pokazati, za sad su ok.

Kada sam uzeo Gofa, na njemu su bile 2 kom Goodyear Eagle (2003.god) i 2 kom Bridgestone Turanza (2007.god). Ne bih komentarisao kako su se držale na putu, jer su ipak bile stare, ali mi je upalo u oči da su na početku imale možda 4 mm šare, a za nekih 13-14k km izgubile možda 1mm. To mi govori o njihovoj dugotrajnosti, pa bih rekao da bi nove gume tog tipa mogle bez problema da pregaze preko 50k km. Kada sad prođe ova zima, moraću da razmišljam koje letnje da stavim, pa sam stoga i rekao da neću uzeti Hitris, jer mi je bacanje para da dam preko 6.000 din po komadu, koji neće izgurati 30k km. Čini mi se (ali mi se samo čini) da bih možda čak i više prešao sa Sigurom, koja je i jeftinija. Ali, mislim da neću isprobavati Tigar, kada su letnje gume u pitanju. Kada je Winter1 u pitanju, za nju samo reči hvale, i to ne samo od mene, već i od svih ljudi koje znam. Sigurno nije u klasi Alpin, ali svakako odlična guma za te pare.

Ono što bih prokomentarisao, a što mi bode oči, jeste da vulkanizeri i prodavci guma mnogo favorizuju Savu Eskimo u odnosu na Tigar Winter1. To je prosto neverovatno da vas neko toliko ubeđuje da je to duplo bolja guma, za malo veće ili iste pare. I to nisu samo mene ubeđivali, već i moje poznanike i to različiti prodavci. E sad, pošto sam ja sa Winter1 imao provereno dobro iskustvo, nisam hteo da ga menjam za slovenačku gumu, jer ne verujem da je bolja. Mislim da prodavci samo imaju bolju proviziju. U to sam ubeđen. E sad, verovatno ko ima SAvu Eskimo, misli da je ona mnogo bolja, isto kao što ja milsim da je Winter1 bolji. Realno, to bi mogao da prosudi samo neko ko je vozio oba tipa. Ako ima neki takav, baš bih voleo da čujem mišljenje. P.S. Vrlo moguće da ga već ima negde u prethodnim postovima, ali rekao sam, nisam imao strpljenja da baš sve pročitam.

Comment

• bozo
                        CBC Član
                        • 17.10.2011
                        • 51
                        • Kraljevo
                        • SAAB 9-5 Aero

da li je neko imao iskustva sa
                        Michelin Primacy Alpin?

Comment

• Grumpy
                          CBC Veteran
                          • 30.10.2009
                          • 151
                          • Cartolle, Cattaro bay
                          • Meriva B, BMW 520d

Originally posted by bozo View Post
                          Imala je lepsa polovina na prethodnom sluzbenom autu. 185/60/14 Fabia karavan. Ja sam vozio par puta, i to po suvom/vlaznom i subjektivni osecaj je da auto ide kao po sinama. Daje neki osecaj sigurnosti. Nisam imao prilike da je vozim po snegu. Ono sto je bilo zaniljivo na tim kolima je, da te gume nisu skidali leti. I pored toga potrosnja gume nije bila velika, iako je vozena u letnjem periodu.

U istom periodu sam i ja vozio Fabiu karavan, 185/60/14 koju sam dobio od prethodnog vlasnika sa Tigar Hitris gumama. To je bilo za plakati kada padne kisa. Po suvom su i mogle da se voze, tako da su vrlo brzo (cim je bilo nekih parica) zamenjene sa Michelin Energy E3A. Potpuno druga prica. Mekane, tise, mogle su ozbiljnije i po kisi da se voze.
                          Na istoj Fabiji sam imao zimske Sava Eskimo, i moj subjektivni osecaj je da su bolje drzale zimi po vlaznom putu od Energy. Vozene jednu zimsku sezonu, isle lepo po bljuzgavici. Nisam imao prilike po snegu da ih vozam.

Da ne bude da pljujem po Tigar gumama, imali smo jedanput Juga sa 155/70/13 TG621. Drzale su solidno Jugica od 700+kg. I nista preko toga. Iste takve TG621 (175/70/13) sam imao i na Ladi Rivi, na prednjim tockovima (nove). Nisam znao da Lada moze da kliza preko nosa u krivini, UZBRDO!!! Po suvom!!! Na sadasnjim kolima sam u nekoj zameni felni dobio Hitris 205/55/16 (skoro nove). Prethodno sam vozio Pirelli P7 225/50/17, na 3mm sare. I nijednom sa Pirellijem nisam imao priliku da mi aktivira ABS na kocenju po mokrom. Prvo kocenje sa Hitrisom, i saznao sam da mi je ABS ispravan. Imam utisak da su Tigar gume dobre za Jugice i keceve, sve dok je auto u tom rangu. Nisu u stanju da se nose sa tezim vozilima.

Kad vec pisem, da spomenem i Avon CR-322. Kupljene nove i vozene na Mazdi 323BF (kratkoj). 175/70/13. Vozene ostro i agresivno, meni su ulivale poverenje. Mada, i Mazda je bila teska tek 850kg. Otisle i do Beograda po snegu zimi. Put od kanjona Morace pa do Beograda je bio pod snegom, i ponegde bljuzgavica te godine. Bilo je malo klizanja i sankanja, ali nisam morao da stavljam lance. Odlicno isle po suvom i mokrom.

pozz...

Comment

• bozo
                            CBC Član
                            • 17.10.2011
                            • 51
                            • Kraljevo
                            • SAAB 9-5 Aero

ok, hvala. Dosao sam do dve skoro nove, (7mm sara) Michelin Primacy Alpinza super cenu pa me zanimalo kakva su iskustva.
                            Inace mogu da preporucim Savu eskimo s3 kao dobru ponudu u odnosu cena - kvalitet, sto se tice zimskih guma, sto se nemoze reci za Tigar Wintera gume!

Comment

• MaliRadojica
                              CBC Član
                              • 06.03.2009
                              • 95
                              • Beograd

GoodYear UltraGrip 8

GoodYear UltraGrip 8 utisci nakon 2 meseca:

- Suvo: odlična, udobna, drži, tiša na 170 nego na 40km/h

- Mokro: kao da nije mokro

- Bljuzga: ok

- Sneg, led: LOŠIJA OD SAVE I VINTERE KAD JE KOČENJE U PITANJU. Neko jutro (kad je pao prvi veliki sneg) proradio mi je ABS i auto je blago zaplesao na pri relativno blagom kočenju na 30 km/h ispod Poštanske štedionice, na uključenju u Cvijićevu.
                              Imam osećaj da ni proklizavanje uzbrdo ne bi donelo "neki poen više" UG 8 (probano silom prilika na jednoj od strmih ulica na Zvezdari).

Sve u svemu: kompromisna guma, za sneg je središnja šara previše zbijena, klinasti oblik je dobar za kišu, ali ne daje dobre rezultate za kočenje po snegu.

Ma šta rekli u ADAC-u o svemu ovome....

Comment

• mickeyrs
                                CBC Član
                                • 11.01.2007
                                • 21
                                • Beograd
                                • 146Ti

Re: Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Kad me već podsetiste da nisam ništa pisao odavno... Evo i mojih utisaka za Continental WinterContact TS830 (195/55 R15) pošto je konačno pao ozbiljan sneg. Meni prve zimske gume, tako da verovatno nisam previše merodavan, međutim, zaključak je samo jedan - nikad više zimi sa letnjim gumama.

Imam oko 20tak cm snega na parkingu oko zgrade, bez problema ulazim/izlazim na parking mesta, oduševljen potpuno.
                                Vožnja po utabanom snegu pre neko veče dok nije bilo očišćeno, verovatno ja slabo kočim, ali sam jedva aktivirao ABS dok sam probao kočenje pri 40-50km. Autoput poluočišćen, bez problema prelazak između traka i preko snega pri 80-90, takođe, kočenje stabilno i ni naznake da nešto kliza, mrda, zanosi u neku stranu. Skretanja takođe stabilna, kretanje iz mesta odlično.
                                Nešto je bučnija guma po kiši/suvom, čujem blagi huk kad se pređe 100km/h koji nisam imao sa letnjim, ali meni potpuno nebitno sve dok prolazim gde god mi je bilo potrebno ovih dana. Sve u svemu - milina voziti čak i sad kad je sve zatrpano snegom.

Comment

Working...
                                X