Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zux
    CBC Senator XXL
    • 10.05.2005
    • 773
    • Beograd-Filmski grad

jbg. Tigar je to

ja sam do danas prilicno hvalio primu i bio zadovoljan njenim ponasanjem na putu, na vektriA sam ranije imao 635, pa onda primu, na vektriB 2 seta prime, ali...
    pre 7-8 meseci prilikom penjanja na poprilicno spusteni ivicnjak (visina ivicnjaka cca 5cm, ko zna ulaz na parking ShopInvesta u Marickoj u Rakovici zna da je ivicnjak na ulazu 2,3 puta nizi od standardnog), brzina oko 10km/h, mozda i manja
    zadnja leva guma pukla na najnezgodnijem mestu, na rubu do felne, isecena kao nozem u duzini od 3-4cm, krpljenje nemoguce (guma 205/55/15 auto vektraA)
    2 meseca kasnije (drugi auto je u pitanju), na parkingu, temperatura oko 35-40C, prilikom isparkiravanja prednja desna guma bukvalno eksplodira, rupa velicine 10-15 cm (guma 195/65/15 auto vektraB)
    veceras, parkiram auto,izlazim iz auta i cujem snazno sistanje, uzrok pogadjate pukla zadnja desna guma rupa precnika 3-4cm (guma 205/55/15 auto vektraA)

dakle Tigar nikad vise
    ponasanje u voznji i cena gume, su bili glavni razlozi da zanemarim brujanje i sum koji su gume proizvodile, jer preko toga se i moze preci
    eksplozije i pucanje guma ne mogu da zanemarim, tako da od sada za mene Tigar kao proizvodjac vise ne postoji
    jedan defekt moze svakome da se desi, dva su vec zabrinjavajuca, 3 pucanja u roku od 7-8 meseci vise nisu slucajnost

Comment

• maniac
      CBC Član
      • 07.04.2006
      • 91
      • NBG

Ne verujem da su lose kao 621,vulkanizer koji ih je montirao mi kaze da su elasticne prilikom montaze identicno miselinovim gumama,e sad ako je to od nekog znacaja
      Ma to je sad miselin,mislim ako uopste budu pravili vise gume u tigru,pod imenom TigarTyres..

Sto se tice akcije,kod Mihajlovica u bloku 70 Hitris 195/65/15 sa montazom i balansiranjem je oko 3700.
      Za manje dimenzije ne znam ali su mi rekli da je tigar opasno krenuo u kampanju ubijanja cena ostalih proizvodjaca.
      Ja ih ionako menjam svake god. pa i da pukne za te parice..
      http://www.youtube.com/watch?v=edLnXzAwHVc

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

Ma sigurno da nece ici unazad. Treba imati talenta napraviti dva puta losu gumu posebno sad pod Michelin sesirom.
        Sto je najgora stvar male automobile zna se ko najvise vozi. Zene, koje su po pravilu nesigurni vozaci a najcesce voze decu.
        Los auto, lose gume, los vozac a para malo za gume iz uvoza ......

Comment

• mugos
          CBC Senator XXL
          • 18.09.2007
          • 555
          • BG/sada Novi Beograd

zux
          Da se nisi igrao sa komšinicom? Pa komša rešio da servisira gume !!!
          Nepsujem, nepijem, nepušim. U p.m. pade mi pepeo u pivo.

Comment

• Ogi
            CBC Senator XXL
            • 07.10.2007
            • 309
            • Beograd
            • Hyundai i30 1,4

Cekajte, do sada je vecina ljudi ovde hvalila na sva zvona Tigar gume, 621 posebno, a sad' su odjednom postale tako lose!?

Inace, ne znam da li ste procitali da Tigar prodaje 30% deonica Michelin-u i povlaci se iz proizvodnje guma...

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

Miselin u pogonima Tigra nastavlja proizvodnju drugih brendova, a pretpostavljam da ce i Tigar ostati u ponudi!
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Gruja
                CBC Senator XXL
                • 09.02.2006
                • 614
                • Bgd
                • Alfa 75 TS

Originally posted by Ogi
                Cekajte, do sada je vecina ljudi ovde hvalila na sva zvona Tigar gume, 621 posebno, a sad' su odjednom postale tako lose!?
                Ko bre hvalio?!!
                Pa nekolicina nas se ovde ubismo pokusavajuci da objasnimo da je to najobicnije djubre al niko nece da slusa...

A 621 gotovo da niko nije ni hvalio... Uglavnom te pohvale idu za 635 i vise...

Nakon zux-ovog iskustva nadam se da su neke stvari jasnije....
                Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• Ogi
                  CBC Senator XXL
                  • 07.10.2007
                  • 309
                  • Beograd
                  • Hyundai i30 1,4

Ja citam razne forume ove tematike i mogu da ti kazem da su misljenja podeljena ali da preovladjuju ona koja kazu da su Tigar gume DOBRE GUME i to ne u smislu u odnosu na to koliko kostaju, nego generalno... jeftine a dobre... solidne... vecina je onih koji ovako tvrde, nije to vise onaj stari Tigar, kazu...

Ja imam slucnu dilemu, razmisljao sam o Perfecti kao alternativi medjutim uvek ce biti nekih koji ce da kazu da je ono sto zelis da kupis katastrofa... imam mali, slab auto i mislim da je TG621 za njega (i sad' je imam) dobra guma... Sta bi ti kupio da si na mom mestu, da li Perfectu? Do 3000 po gumi max?

Comment

• Gruja
                    CBC Senator XXL
                    • 09.02.2006
                    • 614
                    • Bgd
                    • Alfa 75 TS

Paz' ovako...

Pored Alfe iz potpisa imam i Skodu Favorit... Na njoj su bile nekada TG621 i mislio sam da su ok gume.
                    Onda su poceli problemi - auto stalno vuce u desnu stranu!!!
                    Centriraj trap(2x) - nista, vuce malo manje...
                    Balansiraj gume - nikakav efekat...

Otkrijem Cannon... prolece 2006. pocnem da se raspitujem (s obzirom da je bilo vreme za nove gume, imas i temu o tome - http://www.cannonballforums.se/viewtopic.php?t=7461) i tu iz par postova shvatim sta mi je raditi...

Sve u svemu - Perfecta je danas skuplja od 621 (tada je bila negde 100din +-) ali je neuporedivo bolja!!!
                    I ponasanje na putu i trosenje i otprnost na udarne rupe cak i ponasanje na snegu! (a 621 je kao all season... pre je NO season)

Jedna mana - kad naidjes na nov i hrapav asfalt dosta je bucna sto je spram ostalih karakteristika zanemarljivo...
                    Perfecta je i dan danas na autu, isla i po brdima i gorama i kamenjarima i jos uvek niti vuce u stranu niti Boze daj... =]

Eto, to ti je moje iskustvo bas sa te dve gume, pa ti vidi...

Oces mozda i iskustvo mog drugara koji je zbog novih 621 polupao Mazdu?
                    Transaxle u krvi...

Comment

• Dren
                      CBC Senator XXL
                      • 24.08.2005
                      • 1068
                      • Sarajevo

TG621 ti je "stara" guma, i po konstrukciji, i po sari, i po vremenu kada ja "zamisljena"... Vjerovatno je i receptura gumene smjese takva... Dakle stara, zaostala...

Nesto sto je noviji model bi trebalo da ima u sebi ugradjeno vise istrazivanja, znanja, i slicno...

Dakle, noviji model gume bi trebao biti bolji nego stariji... Cijene ne znam, ali ne zaboravi da ti je tih nekoliko cm2 gume, jedino sto tebe i tvoj automobil drzi u kontaktu sa cestom, pa ako je cijena par stotina dinara/kom. veca za bolju gumu, na tome ne stedi, posebno, jer je to investicija koja ce ti se kotrljati na tockovima par godina...

Comment

• Ogi
                        CBC Senator XXL
                        • 07.10.2007
                        • 309
                        • Beograd
                        • Hyundai i30 1,4

Ok, vazi, onda cu uzeti Perfectu, ona je svakako novija guma a sumnjam da je nesto mnogo skuplja. Ali nesto sam skontao da vecina ljudi hvali 621... inace ste u pravu da je jaaako stara guma i Tigar mi bas nije jasan sa tom svojom nenormalnom politikom... ove novije bolje gume ne pravi u manjim dimenzijama tako da mi moramo da vozimo gume stare 20 godina...

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

nisam bas cuo da neko hvali 621, to je guma gotovo ista kao 620.
                          model zaostao u produkciji kao Jugo i 101 kod Zastave, iz nekih davnih vremena.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• Ogi
                            CBC Senator XXL
                            • 07.10.2007
                            • 309
                            • Beograd
                            • Hyundai i30 1,4

Kupio bih 4 gume i maksimalno bih dao recimo 16.000 dinara sa sve montazom, balansiranjem i 4 nova ventila. Ne znam da li za taj novac mogu da uzmem nesto bolje od Save. Evo gledam recimo Beogumu, oni imaju cenovnik ali mi se ne svidja sto je po modelu gume uradjen i ja koji se ne razumem ne znam sta da gledam... preporucite nesto ako moze za te pare... rade li servisi besplatnu ugradnju ako se kod njih kupe 4 gume? Odnosno balansiranje? Moze li nesto osim Save za te pare?

Evo, gledam ovu gumu a cena se uklapa:

YOKOHAMA 155/70R13 75TAA01 X L ESPI 3,127 3,689.28

U pitanju je A DRIVE guma... kakva je?

Comment

• M626
                              CBC Senator
                              • 12.01.2006
                              • 200
                              • Beograd, Konjarnik

Mislim da bi za te pare mogao da nadjes Michelin Energy, nazovi Energy Group oni bi trebalo da je imaju.

Ako nema Michelina, Yokohama je takodje odlican izbor.

Poz
                              Optimist and pessimist both end up dying. But they each use their lives in a completely different manner.

Comment

• Gruja
                                CBC Senator XXL
                                • 09.02.2006
                                • 614
                                • Bgd
                                • Alfa 75 TS

Yokohama A dirve
                                Uniroyal Rallye 680
                                Vredestein T-Trac
                                Nokian NRe....

Po meni nesto od ovoga... A ko ih prodaje i posto proveri na www.4gume.com

Imas i adrese i telefone...
                                Transaxle u krvi...

Comment

Working...
                                X