Centralna brava - ugradnja, iskustva, odrzavanje, problemi

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • deki-ascona
    Bio nam je drug! RIP
    • 10.04.2007
    • 2118
    • NI , Trosharina

Centralna jedinica, Opel Ascona

Prilikom kupovine auta pre skoro 3 god. prodavac mi je dao nesto uz recenicu "nemam pojma za sta sluzi, i meni su tako dali".

Ovo je slikano telefonom, pa cu probati da opisem tu kutijicu, oblika pakle cigareta, dimenzija 7x5x3cm.

Ne vidi se najbolje, na prednjoj strani pise :
    5ZA004 314-00 HELLA
    ZV-Steuergerat 12V
    S1 31 Zu Auf
    M1 30 M2
    Made in Germany

raspored buksni sa zadnje strane:

i na kraju unutrasnjost , ovi namotaji veoma podsecaju na one unutar releja:

Sve mi mirise da je nesto vezano za maglenke...pokusao sam da izguglam sta to moze da bude, al' posto nemacki znam samo ono sto sam cuo u seriji "otpisani" , onda nista

Da ne otvaram jos jednu temu :centr.brava nije u funkciji, a na asconi imam fabricki ugradjene motorcice centr.brave. Pitanje : gde se dodjavola nalazi ta centrala ? Zamenio bih ja nju, al' nikako da je nadjem . Nasao sam samo osigurac za nju.

Kad resim maglenke i centr.bravu, onda mi ostaje samo upaljac za cigarete da zamenim i sve ima da bude kao iz fabrike

hvala i pozdrav
    Originally posted by Valent Vudriga
    ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
    Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• dandy
      CBC Senator XXL
      • 09.12.2005
      • 513
      • Bijeljina-Beograd Medakovic

Re: vishak delova na asconi - cemu sluzi ?

Ne znam kako samo slika ovako malene slikice,,,
      ajd probaj okaciti malo vece slike, da vidim o cem se radi, a mislim da je bas to upravljacka kutija od centralne brave koja bi trebalod a se nalazi ili na razvodnoj tabli ili oko nje, skini plastiku i itison pored vozaceve lijeve noge, vidjeces zice koje izlaze iz vrata, prati njih i doci ces do dzeka i upravljacke kutije, ali mislim da je bas to upravljacka kutija od centralne
      Eto za veliko cudo nisam postavljao sisteme na asconi, ali jesam na ostalim opelima i cini mi se da je bas takva kutija koliko me sjecanje sluzi
      u stvari sigurno je ta kutija jer je kod opela sistem sa 5 zica centralna,,,,,

Comment

• broj 123
        CBC Senator
        • 29.08.2008
        • 221
        • srbija

i ja mislim da je to centarlno jer sam skoro rasturao na jednom bmw i isto ima tako slican dzek i kad sam ga rasturi isto ima te namotaje

Comment

• deki-ascona
          Bio nam je drug! RIP
          • 10.04.2007
          • 2118
          • NI , Trosharina

Momci, pogodili ste ! Nema veze sa maglenkama, to je upravo jedinica cent.brave. Doduse neispravna.

Skinuo sam plastiku s leve vozacke strane i iz vrata (osim snopa za el.podizace) ima jos 1 snop sa uticnicom koja pasuje na ovaj djavo koji sam slikao.
          Na uticnici, na mestima obelezenim sa 30 i 31 ima stalne struje, odnosno mase. Pretpostavljam da je instalacija unutar vrata OK. A i da nije nabacicu novu, to nije problem, 2 zice po motorcetu.
          Krecem u potragu za ispravnom jedinicom cent.brave. I tu mi treba vasa pomoc :

- Jel mogu da uzmem sa nekog drugog opela , pa samo da nabodem?
          - Jel u mom slucaju bitno da to bude sistem sa 5 zica ili mogu da uzmem i neki drugi, tj. sa nekog drugog auta?
          - Ako ne uspem da nadjem na otpadima jel moguce da se "ubudzi" neka iz onih kompleta koje prodaju na buvljaku za 2000 zajedno sa 4 motorceta ? Ostace mi onda motorcici viska, al' ko zna zasto je to dobro...

Comment

• dandy
            CBC Senator XXL
            • 09.12.2005
            • 513
            • Bijeljina-Beograd Medakovic

moze, mislim da pasuje i do kadeta suze i ostalih, ne znam za calibru, ali od suze sigurno pasuje
            kod opela je malo specifican sistem pa neces moci da spojis ni jednu upravljacku jedinicu aftermarket jer skoro ni jedna nema sistem koji pasuje opelu, i tu je po meni najbolje rjesenje varijanta da uradis sistem sa daljinskim centralnim sistemom koji kosta oko 20e, i to varijantu direktnog upravljanja motorima koju bi preporucio da odradis preko releja sa radnim kanalima, jer je malo preveliko opterecenje za centralnu jedinicu da pokrece 5 motora istovremeno,
            Uputstvo kako povezati releje mozes naci na http://www.the12volt.com/doorlocks/page3.asp#arp
            imas zice, i koristi samo dvije od postojecih 5, ali vidi da ih uskladis , i mozes svoje motore da iskoristis da ne kupujes dzaba nove jer su fabricki daleko kvalitetniji od bilo kojih na pijaci...

mislim da ces se snaci lako....

Comment

• deki-ascona
              Bio nam je drug! RIP
              • 10.04.2007
              • 2118
              • NI , Trosharina

OK, trazim dakle sistem sa daljinskim + direktno upravljanje motorima.

Inace, one seme su bas lepo nacrtane, taman za moj nivo djaka prvaka

Hvala dandy

Comment

• deki-ascona
                Bio nam je drug! RIP
                • 10.04.2007
                • 2118
                • NI , Trosharina

Ipak sam otis'o kod majstora, posto me kolega @Hermes provalio kao experta , a expertima je ispod casti da radi tako jednostavne stvari

Fabricki je bilo samo 3 motorceta, u vozacevim vratima stoji samo prekidac, koji reaguje na okretanje kljuca u bravi i upravlja ostalim motorcicima. U gepeku nije bilo motorceta, a nema ni sad , najvise zbog manjka vremena. Posto je jedan bio na izdisaju, kupljena je i stavljena centrala + 2 motorceta.

Hvala kolegi @Hermesu sto me ubacio kod majstora tako da me odmah uzeo u ruke, pa smo svi dobili na vremenu.

pozdrav svima i hvala.

Comment

• ragazzoni
                  CBC Senator XXL
                  • 24.02.2009
                  • 774
                  • Obrenovac i okolina
                  • Opel Omega 2.0i-16v

Re: Sve o centralnim bravama

Pozdrav svima! Nov sam na forumu, a hteo bih da vas zamolim da mi pomognete u rešavanju jednog problema. Od skora posedujem Opel Omegu 20 16v iz 1997. godine. Problem je centralna brava, zapravo potrebna mi je detaljna elektro šema, jer je prethodni vlasnik popravljao kod nekog KASAPINA centralnu bravu, koji je daljinsku komandu izbacio, pa je to isekao i ubacio neku EXALIBUR. To je radilo kako-tako, a sada neradi ništa, čak ni unutrašnje svetlo i spržio je elektronsku jedinicu koja se nalazi u desnom stubu. Molim za pomoć, ako neko ima slična iskustva. Javite mi se na e-mail. Zahvaljujem. ragazzoni
                  ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                  Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• ragazzoni
                    CBC Senator XXL
                    • 24.02.2009
                    • 774
                    • Obrenovac i okolina
                    • Opel Omega 2.0i-16v

Sistem centralne brave se za vašu informaciju sastoji od dosta elemenata. NPR. motora u vratima, senzora, daljinske ručne komande, prijemnika signala , centralne jedinice koja komanduje izvršnim organima i koja se kod OMEGE nalazi pored desnog prednjeg stuba sa unutrašnje strane, može biti pridodat alarm, blokada motora....... Prijemnik signala i daljinci su kod mene ukomponovani od EXALIBURA, uz skrnavljenje instalacije. Kod opela preko ove komande funkcioniše i unutrašnje svetlo kabine. U zavisnosti od modela i tipa centralne brave može biti više ili manje ovih komponenata. Samo sam tražio šemu i to je sve. Ko zna zna!!! pozdrav

Comment

• BaneT
                      CBC Senator XXL
                      • 09.12.2005
                      • 562
                      • Beograd

Dakle ubacio je deo alarma koji se tiče daljinske kontrole, a sada ništa ne radi...

Ako nađem šemu ja ću je ovde okačiti da je svi vide jer se sutra može neko pojaviti ko ima isti-sličan problem kao ti. Dakle nema smisla da ti ja ili bilo ko to šalje na email već ovde da svi vide i eventualno koriste ili pojasne nejasnoće. Shvataš poentu?

Akcenat stavljamo na stručan forum.

Comment

• BaneT
                        CBC Senator XXL
                        • 09.12.2005
                        • 562
                        • Beograd

Postoje dve šeme za taj model, ali su mi obe interaktivne i ne mogu da ih lepo okačim.

Dakle sam ovaj program koji ima ovu šemu nema print opciju i ovo je screen shot cele šeme...ja je mogu zumirati u samom programu i lepo videti. Ako te interesuje određeni deo da zumiram javi...

druga

Comment

• ragazzoni
                          CBC Senator XXL
                          • 24.02.2009
                          • 774
                          • Obrenovac i okolina
                          • Opel Omega 2.0i-16v

Za mene je praktično neupotrebljiva. Ako je imaš nekako drugačije u PDF-u ili ako može da se vidi jasnije pošalji mi je na e-mail. /da nezamaramo forumaše/ Ja imam neku varijantu sa nekog ruskog diska i imam isti problem. U svakom slučaju hvala na trudu.

Comment

• BaneT
                            CBC Senator XXL
                            • 09.12.2005
                            • 562
                            • Beograd

Ne mogu da ti okačim....tj mogu u segmentima ali tu bi nastala zbrka gde koja žica ide.

Kad otvoriš ovu sliku vidiš je nepokretnu jelte, a ja kada je gledam u programu mogu da je zumiram u "bocu" na svaki deo ili segment. Kapiraš?

Ako naletim na drugu varijantu istih šema okačiću je.

Comment

• deki-ascona
                              Bio nam je drug! RIP
                              • 10.04.2007
                              • 2118
                              • NI , Trosharina

Da pitam nesto : kad crkne dioda, jel propusta struju u oba smera ili uopste ne propusta struju?
                              Ako je tacno ovo prvo, jel ima centrala neku zastitu od crkavanja dioda? Ili je mozda kao u Murphyjevom zakonu "Zaštitno električno kolo uništiće sve ostalo"

Nisam paraniocan, samo volim da znam...

Comment

• ragazzoni
                                CBC Senator XXL
                                • 24.02.2009
                                • 774
                                • Obrenovac i okolina
                                • Opel Omega 2.0i-16v

Najčešće propušta struju u oba smera, mada se dešava i da uopšte nepropušta!

Comment

Working...
                                X