Centralna brava - ugradnja, iskustva, odrzavanje, problemi

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Re: Sve o centralnim bravama

I da model auta je fiat brava 1996 godište, otvarao sam dole gdje budu osigurači i nema niti jedan slobodan džek da se može još nešto prikopčati.

Comment

• dandy
      CBC Senator XXL
      • 09.12.2005
      • 513
      • Bijeljina-Beograd Medakovic

Re: Sve o centralnim bravama

pa teoretski ne bi smjela da vraca struju nikako, jer je dioda za to i namijenjana, da ne bi dopustila vracanje struje i ukoliko pregori tj crkne, ona ne propusta struju.
      Ali problem tog teoretekog je u praxi jer se desavalo dosta puta da dioda koja pregori vraca struju tj propusta je u oba smjera,,,ne bi smjelo da se desava, ali eto desi se....
      to se rjesava lako, postavljanjem osiguraca ispred svakog voda koji ide preko dioda, mada recimo kod postavljanja dioda na migavce od alarma jedino lose sto moze da se desi ako pregore diode je da ti svijetle sva 4 migavca kad ukljucis lijeve ili desne, dok centrala koja ukljucuje preko releja u samom alarmu ne moze da strada jer i ona pusta +, pa nema problema, tj nema varijnate da dodje do kratkog spoja...
      i inace malo je vjerovatno da ce da se ide po marfijevom zakonu i da se s**** mnogo toga....kad su diode u pitanju i problematika oko centralnih brava,,,,,

a sto se tice problema sa pocetka strane oko centralne,,,moj savjet ti je da vidis samo koje zice ti ti idu u stub i idu do motora kako ne bi provlacio nove, i spojis sistem daljinskog otkljucavanja na postojecu instalaciju, i naravno izbacis opciju kljuca, jednostavnije je, lakse, i manje ce da te kosta, jer da uzimas fabricki modul centralne na svakom otpadu ce da ti odgule min 30-40e,,,a cini mi se da je i kod tvog auta sistem sa 5 zica,,,koji sam vec naveo kao jako cudan, mnogo puta sam probao da provalim na koom principu radi, ali nisam uspio da ga prokljuvim, tj uspio sam, ali je prekomplikovno da se radi sistem koji ce da to simulira (govorim poredjenje sa sistemom aftermarket centralne i daljinca,,,em jeftinije em lakse..)
      uradi ono sto sam napisao i dekiju asconi, i kod tebe ce da rijesi problem bez po muke

Comment

• deki-ascona
        Bio nam je drug! RIP
        • 10.04.2007
        • 2118
        • NI , Trosharina

Hvala na savetu, sve je OK sto se funkcionalnosti tice.

A sad finese : Diode (prethodno sastavljene na jednom kraju lemilicom) sam stavio na instalaciju od sva 4 migavca. sa centrale ide gomila zica, 3 imaju stalan +, na ostale sam jednu po jednu stavljao diode, i samo na jednoj sam uspeo da postignem da se ukljuce sva 4 migavca ali samo kad zakljucavam. Jel to takav model centrale ili ima nesto jos sto mogu da uradim? Centrala je "noname", nema famoznu ljubicastu zicu koja se stalno pominje.
        Originally posted by Valent Vudriga
        ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
        Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• broj 123
          CBC Senator
          • 29.08.2008
          • 221
          • srbija

nije svako centralno moze to!!!!!
          moras da uzmes i od druge zice i da dovedes na minus n prime ako si od plave diode stavi na zmigavce sada moras i od bele da stavis na zmigavece jer ona ima plus na prime kad odkljucavas!!!!

Comment

• deki-ascona
            Bio nam je drug! RIP
            • 10.04.2007
            • 2118
            • NI , Trosharina

Problem je sto nigde ne izlazi struja sa centrale kad se otkljucava.
            Originally posted by Valent Vudriga
            ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
            Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• Re: Sve o centralnim bravama

Imam Fijat brava 1996 godi[te 1.4 12v benzin. Nema centralnu bravu, pa sam kontao to ugraditi, e sad kad sam danas otišao da je kupim prodavač mi je rekao da ne odgovara za sva auta, u čemu je razlika u tim centralnim bravama. I kad se ugrađuje gdje se ona ukopčava, da li u neki postojeći džek ili nešto slično, ja bi to volio pokušati sam uraditi

Comment

• dandy
                CBC Senator XXL
                • 09.12.2005
                • 513

Fiat bravo/brava ima sistem brave na koji moze da se nakaci bolo kakav sistem centralne brave, instalaciju pravis sam po semi koju dobijes uz modul.
                nikakva nauka nije postaviti to, ali samo polako i bitno je samo na prava mjesta postaviti motore od centralne, i podesiti da radi kako treba...
                Mada iskreno ja jos nisam imao priliku da vidim fiat bravo/brava bez centralne brave...mozda grijesim, ali jednostavno sve koje sam imao prilike da radim imali su centralnu na kljuc i samo je trebalo dati impuls preko daljinca...

@deki,,,
                drugar svi moduli koje sam imao prilike da ugradjujem imaju izvod koji daje + i na zakljucavanje i na otkljucavanje,,,moguce je da imas neki neispravan modul,,,on ako daje izvod + na otklucavanju trebalo bi da daje i na zakljucavanju ili obrnuto,,,
                ako bas nemas rjesenje onda spoj migavce preko dioda i iskoristi impuls od motorcica,,,naravno sa zastitom dioda,,,i rijesices problem,,,i naravno pozeljno bibilo da taj impuls aktivira relej(koji ce da aktivira migavce) da ne bi odvlacio struju motorima i opterecivao modul pogotovo ako brave nisu bas najsjajnije,,,

Comment

• broj 123
                  CBC Senator
                  • 29.08.2008
                  • 221
                  • srbija

imam jedno pitanje:
                  ako na centralno zakljucavanje sa daljinski(4 motorcica),povezemo 3 da otkljucavaju a jedan da zakljucava,dali ce to nesto skoditi centralnoj jedinici ili motorcetu ili bilo cemu?

Comment

• DraganD76
                    CBC Član
                    • 09.03.2007
                    • 70
                    • Beograd

U moj polo je naknadno ugradjena centralna brava, tj. kada palim i gasim alarm otkljucavam i zakljucavam auto. E sad primetio sam cim zahladni (padne sneg-veliki minus itd) neki put nece da mi otkljuca vrata. I to uvek vozaceva i suvozaceva a zadnja bez problema otvara. Sta je problem ?

Comment

• dandy
                      CBC Senator XXL
                      • 09.12.2005
                      • 513

Originally posted by broj 123
                      imam jedno pitanje:
                      ako na centralno zakljucavanje sa daljinski(4 motorcica),povezemo 3 da otkljucavaju a jedan da zakljucava,dali ce to nesto skoditi centralnoj jedinici ili motorcetu ili bilo cemu?
                      Nece,,,ne brini,,,on salje impuls od 0,5 sec, i to je to,,,samo se polaritier obrce, tako da, boli uvo centralu sta je na kraju ...mozes slobodno maltene i grijac od motora da povezes,,,,nece nista da se desi ...malo parafraziram, ali probao sam sve i svasta, i u tih pola sec, stvarno nema sanse da izgori, sem ukkoliko napravis kratak spoj, ali i tada ce moci nekoliko puta da odradi prije nego sto pregori vod na plocici, koji kad prelemis, opet sve radi.,.,...

Znaci slobodno spajaj ,,,,ovo je naravno navedeno za slucaj gdje su sva 4 motora izvrsna tj sa dvije zice,,,,ukoliko obrnuto vezes motorcic koji je komandni (4 ili 5 zica) on bi mogao malo da brljavi, ali sto bi to uopste i radio,,,,znaci ako su sa dvije zice, nema frke...

Originally posted by DraganD76
                      U moj polo je naknadno ugradjena centralna brava, tj. kada palim i gasim alarm otkljucavam i zakljucavam auto. E sad primetio sam cim zahladni (padne sneg-veliki minus itd) neki put nece da mi otkljuca vrata. I to uvek vozaceva i suvozaceva a zadnja bez problema otvara. Sta je problem ?
                      pa jednostavno, ili su pretanki kablovi do motora, ili sto je vjerovatnije da su brave malo zaribale ili nisu dobro nastelovane polugice,,,uzmi wd40 i naprskaj brave,,,trebalo bi da proradi,,ako ne, onda skini tapacir pa vidi gdje zapinje ili probaj da vidis da li je sipkica koja ide od motora na bravu pretegnuta, ona bi trrebalo da je onako malo labava, ne previse ali da moze lagano da se pomjera,,,da ne kazem klima...

Comment

• trulex
                        CBC Član
                        • 08.03.2008
                        • 63
                        • NS

Centralna, ne čuje se više PING

Pretpostavljam da je neki banalan problem, ali pošto se slabo razumem u elektroniku da pitam nekog ko zna.
                        Imam centalnu bravu i alarm na kolima koja su stara 15 god pa pretpostavljam da ni alarm nije neki poseban, ne znam koji je, dobio sam ga sa kolima.
                        Do sada kada sam sa daljinskim zaključavao i otključavao kola uvek se oglasi i zvuk PING, jednom kad zaključavam dva puta kada otključavam kola, od juče se više ne čuje zvuk , a ostalo sve normalno funkcionoše.Mislio sam da je prekinuta veza sa onom trubom gde se čuje zvuk, međutim pošto se brava sama zaključava ako ne otvorim vrata posle 20 sekundi, zvuk se uredno čuje kada se brava sama zaključa, znači samo kada sa daljinskog dajem komande ne čuje se nikakav zvuk, inače imam dupli ključ sa daljinskim i on se ponaša isto, tako da verevatno nije do daljinskog.
                        Dakle da ponovim, sve i dalje funkcioniše i centralna brava i alarm, samo se više ne čuje zvuk PING, odnosno PING,PING kada zaključavam tj otključavam vrata sa daljinskim.
                        Hvala unapred
                        Pozdrav

Comment

• dandy
                          CBC Senator XXL
                          • 09.12.2005
                          • 513

Re: Centralna, ne čuje se više PING

Pa ukoliko se zvuk ne cuje, a cuje se prilikom samoaktiviranja alarma,,,znaci da je problem u komandi ili napajanju izlaznog tranzistora za sirenu,,,,
                          Ne mogu da znam koji je sistem u pitanju, jer nisi naveo, a i da znam,,,kako kazes 15 god staro,,,,tesko da sam imao prilikku da radim sa tim,,,ali svakako mislim da da se to moze rijesiti,,,,
                          najvjerovatnije je da je otisla ili neka dioda ili neka zenerica u tom kolu koja provodi impuls od zakljucavanj i otkljucavanja, ali moguce je da je otisao i bilo koji dio u procesoru samom koji ima veze sa tim,,,, posto kod skoro svih sitema te vrste postoji tranzistorski ili relejni prekidac na izlazu, i ukoliko sirena radi kad se samoaktivira , znaci nije do toga....vec je nesto prije toga, a tu je izbor preveliki da bi se moglo i pretpostaviti sta je
                          Ukoliko se razuumijes u elektroniku, otvori modul i prvo vidi da nije nesto na oko crklo, a ako ne vidis nista,,,onda polako,,,komponentu po komponentu,,,raskacis i ispitas,,,ukoliko imas dovoljno zivaca i srece mozda i nadjes problem, mada ja to ne bi radio,,,lakse je prevezati dvije diode sa izvoda centralne, i rijesiti problem bipa, stim sto ce uvijek da se cuje samo jedan bip,,,,

Comment

• trulex
                            CBC Član
                            • 08.03.2008
                            • 63
                            • NS

A jel moguće da se daljinski "rasprogramirao", tako da zaključava i otklučava, pali žmigavce , ali više ne uključuje zvuk?
                            Kola su stara 15 godina i imaju fabričku centralnu bravu, međutim alarm je stavljen pre 3 godine.
                            Izvinjavam se ako sam nešto lupio.
                            Pozdrav

Comment

• dandy
                              CBC Senator XXL
                              • 09.12.2005
                              • 513

nema sanse, jer si napomenuo koliko vidim da se i sa duplikatom daljinskog desava isto,,,,a da se oba razdese, to je malo vjerovatno,
                              desavalo se da kod jednog daljinca premosti nesto pa daje siglan bez zvuka koji se dobija kad se pritisne odgovarajuce dugme za to,,,,ali da oba isto podivljaju, ja bar nisam imao iskustva sa tim,,,
                              najcesce se to desava na scorpio, ponekim eaglemaster i ovim china fush sistemima,,,da daljinac podivlja, ali kao sto rekoh skoro je nemoguce da kod oba bude isto,,,,

treba otvoriti modul i pogledati da li se i sta desava,,,,

i probaj da okines alarm, da li tada(na udar ili pokusaj obijanja) svira sirena,,,

Comment

• trulex
                                CBC Član
                                • 08.03.2008
                                • 63
                                • NS

Evo moga rešenja, možda nekom zatreba,
                                jeste Dandy daljinski se zaglupeo, gurnuo sam ključ u bravu, dao kontakt i pritisnuo dugme za otključavanje, držao jedno par sekundi i javila se sirena, i otada radi kao pre.Nisam još probao sa duplikatom ali jeste čudno da se u isto vreme oba ključa sa daljinskim zaglupe.
                                Hvala na vremenu
                                Pozdrav

Comment

Working...
                                X