Sve o obrtomerima!!!

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Zeljko
    CBC Veteran
    • 22.05.2006
    • 115
    • Kać
    • Fiat Bravo

Na ulaz bilo kog obrtomera treba dovesti povorku impulsa, cija je frekvencija direktno proporcionalna broju obrtaja motora. Da bi obrtomer pokazivao stvarni broj obrtaja motora treba ga bazdariti-uskladiti prikazivanje skale sa brojem impulsa u jedinici vremena.
    Frekvencija impulsa na bobini uvek je direktno proporcionalna broju obrtaja motora, sto znaci da se sigurno moze iskoristiti za prikljucenje bilo kog obrtomera, jedino sto ne moze uvek direktno da se prikljuci. U zavisnosti od ulaza pomenutog obrtomera treba napraviti adapter-konvertor signala, koji ce prilagoditi signal sa bobine signalu koji ocekuje obrtomer.
    1. utvrditi vrstu ulaza obrtomera (upravljanje naponom ili prekidacem, ako je upravljanje naponom koja je vrednost impulsa - verovatno 12V)
    2. prikljuciti takt generator na ulaz obrtomera (ako se ulazom obrtomera upravlja prekidacem, takt generator prikljuciti preko relea) i utvrditi odnos frekvencije i broja obrtaja na skali
    3. napraviti uredjaj koji ce uskladiti vrednost frekvencije signala na bobini sa pokazivanjem skale obrtomera i koji ce ujedno prilagoditi signal sa bobnine tipu ulaza obrtomera

Sve ovo pomenuto ne bi trebalo ocekivati od prosecnog autoelektricara, vec bi trebalo otici kod nekog ko se bavi elektronikom, ali i zna osnovne stvari o autoelektrici.

Ostaje pitanje, da li je isplativije ipak nabaviti obrtomer koji moze direktno da se prikljuci na bobinu?

Comment

• dima
      CBC Senator
      • 14.02.2007
      • 200
      • Niš

Obrtomer

Da li sa starenjem ili otkazom nekih komponenti obrtomer pocinje da laze i koliko to moze da iznosi (sem ukoliko pokazuje nulu).
      OPEL ASTRA G 1.4 16V

Comment

• Pole
        CBC Senator XXL
        • 05.10.2006
        • 363
        • Plandiste,Juzni Banat,Vojvodina/-/-/-/ Garaza: osmaja :)

da utvrdimo

da li si mislio na obrtomer ili brzinomer
        zasto krava nosi zvonce...?...?...?
        pa zato sto joj ne radi sirena :) :) :)

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

da, kondenzatori (naro?ito elektrolitski) se tokom vremena isušuju i menjaju kapacitet.
          obi?no 20-30 godina a oni najkvalitetniji izdrže i 50 godina do (primetne jasno) promene kapaciteta.

loši, tj škart kvalitet izdrže 10tak godina.

jedan od tipi?nih razloga kada elektronski sat sa kazaljkom po?ne da kasni (tipi?ni klasi?ni ?asovnik u autu).

ima ih i u obrtomerima, mislim elektrolitskih.

lek je zamena za drugi identi?nog nominalnog kapaciteta i istog ili višeg radnog napona.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• dima
            CBC Senator
            • 14.02.2007
            • 200
            • Niš

Originally posted by Pole
            da utvrdimo

da li si mislio na obrtomer ili brzinomer
            Na obrtomer - nasao sam jedan za neku bagatelu (za kadeta) reda 1000 din, pa me interesuje koja je verovatnoca da usled starosti ne radi kako valja i koliko se isplati opravljati ga.

Ako su samo kondezatori u pitanju onda je to ok.

Meni sat ne kasni, ali kada je oko nule prestaje da radi - kada otopli pocinje i to me uzasno nervira.
            OPEL ASTRA G 1.4 16V

Comment

• uglavnom.bezopasni
              - 42 -
              • 03.02.2005
              • 2235
              • Novi Sad

Meni je to radio na prošla dva BMW-u e30 i nisam uspeo da provalim u ?emu je problem, a sva elektronika je "preštelovana".
              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
              11.04. 0:12 #2
              Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Karter
                CBC Veteran
                • 06.05.2007
                • 133
                • NBG

obrtomer HITNO!!

e momci treba mi pomoc crko mi obrtomer na stilu,zakucao! treba mi motoric koji okrece skazaljku,jel neko zna gde to ima da se uzme?? poshto mi se ne uzima nowa tabla! hwala puno!
                2007 otishao Fiat Stilo 1.9 JTD
                sada Passat 2.0 TDI

Comment

• Vladd
                  CBC Senator XXL
                  • 09.07.2006
                  • 581
                  • NBG

Tesko da ces naci samo moterce, tabla je lep rezervni deo.
                  Probaj da odlemis motor, i proveri zice prema kontaktima, na motoru, desi se da se zbog kurslusa ili vibracije pokida. A moze da se okrpi. Pri tome, vidi da nije cip za obrtaje ili sta vec "gura" instrument (iako lici na "motorce"), da se ne bi kurslus ponovio..

Poz.

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

elektro motor za obrtomer ?

nikad ?uo za takvo rešenje, niti ?ogiku zašto bi neko toliko komplikovao jednostavnu stvar.
                    svi obrtomeri koje sam do sada video u životu su na bazi obi?nog voltmetra, klasi?an kretni kalem.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• Vladd
                      CBC Senator XXL
                      • 09.07.2006
                      • 581
                      • NBG

Jesu instrument sa skretnim kalemom, ali su spakovani kao malo motorce, sa tri kontakta, i mehanizmom za prigusenje. Ne lice na "skolske primere", kao kod zastave ...

Poz.

Comment

• Karter
                        CBC Veteran
                        • 06.05.2007
                        • 133
                        • NBG

swe smo odlemili proverili wratili na swoje mesto i nece da radi! jbg! izgleda da ce morati nowo da se stawi! a gde to da nadjem??
                        2007 otishao Fiat Stilo 1.9 JTD
                        sada Passat 2.0 TDI

Comment

• Byk
                          CBC Veteran
                          • 24.01.2007
                          • 105
                          • Kragujevac

vidi na otpadu u cacku kod njegosa.Trebalo bi da ima
                          vectra 2.0 DI
                          kangoo 1.9D

Comment

• perokvrzica
                            CBC Član
                            • 01.09.2007
                            • 18
                            • Zagreb

problem sa instalacijom OBRTOMJERA

Pozdrav svim stručnjacima!

Nabavio sam (kupio) AutoGauge-ovu obrtaljku, i instalirao u auto, posto imam donekle podlogu iz elektronike sve sam dobro spojio, i stvar funkcionira (svijetli), jedino sto nisam spojio je glavna zica koja daje signal za obrtomjer.

Prema uputama ta je zica zelene boje te se spaja na (-) minus pol "ignition coila". Posto je moj auto Lada 111, sa elektronskim ubrizgavanjem, nisam bas uspio pronaci "ignition coil". Pretpostavljam da je to kod mene drukcije rijeseno.. Da li ima tko kakvu ideju, od kuda da pokupim signal za obrtaljku onda??

Hvala unaprijed...

Comment

• APOGEE
                              CBC Senator
                              • 01.06.2005
                              • 243
                              • Beograd, Vracar

Naknadna ugradnja obtomera na motor sa elektronskim ubrizgavanjem zna nekad da bude dosta komplikovana, kao sto je slucaj sa mojim kolima gde je potrebna dogradnja posebnog sklopa sa diodama. Ukoliko imas semu, mozda ti je najlakse da lociras zicu za signal koja ide do ECU-a pa da probas da se na nju nakacis. Ukoliko ti obrtomer ne proradi, javi pa da ti eventualno posaljem link da vidis kako je to radjeno za moj auto, mozda ti pomogne.
                              Kia pro cee'd 1,6 CRDI 115hp 2010

Comment

• APOGEE
                                CBC Senator
                                • 01.06.2005
                                • 243
                                • Beograd, Vracar

Evo linka, za svaki slucaj, a mozda jos nekoga interesuje. Dakle, ukoliko naknadno ugradjeni obrtomer nece da radi a prikljucen je direktno na zicu za signal, moze se pokusati sa jednom od sledece tri kombinacije.

Kia pro cee'd 1,6 CRDI 115hp 2010

Comment

Working...
                                X