punjac akumulatora

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Punjači su g. Franjina oblast. Još manje znam o kostrukciji istih a očigledno da taj napon bez opterećenja zavisi od kostrukcije istog.
    No kako je rekao g. Franjo: "Pod opterećenjem napon pada."
    Pa samo malo pojašnjenje (kad se primeni na akumul.).
    Ako se radi o punj. bez regulacije, ako je sa "konstantnom" strujom napon vremenom raste (jer otpor ("opterećenje")) pada.
    Ako je punj. sa konst. naponom onda struja prvo biva konstantna (pa sad, manje više) pa pada.
    Najjednostavniji (i verovano i najbolji bez "kerefeka" a za ispravne akumul.) aloritam je punjenje 1/10 konstat. struje pa prebacivanje na konst. napon pa na kraju na "float" (opet konst.). Može se i tačno definisati (za nov i ispravni čak i vremenski ... za konkretan ili praćenjem napona, što je lako automatizovati). Zadovoljava u 90% slučajeva.
    Onakvih (za klasične, a zadovoljava i za AGM i Ca-Ca iako nije idealno) ima i za relativno male pare. Jedino što ne mogu puniti granične slučajeve (jako ispražnjene ili blago sulfatizirane), kao i na veoma niskim i visokim temp. (od +5 do +35 su o.k.). "Kvaka 22" je što ne znate da li je solidan dok isti ne kupite (ili da Vam neko preporuči).
    Da bi bio univerzalan mora imati biranje vrste akum. i bar dva moda za veličinu akum. (onda se sve u svemu svodi se na dobar "inteligentni" koji sve pokriva i ne zahteva kontrolu). Profi ionako nisu za kuću (i još su skuplji) a dobra AI (Veš. int.) pokriva 95% slučajeva (dok god je akum. koliko-toliko dobar i dok mu napon ne spadne ispod 10,5V kratkotrajno ili uz duže stajanje ispod 11V).
    Nevezano za platežnu moć, kad se šta isplati?
    Za jedan akum. u kolima, poslužiće i dobro odmereni "tupko" ili "automatik (nije int.)". Za par akum. (motocikl, dva automob., kombinacija prethodnog ... ) već kaže da bi jedan AI već bio isplativ (makar na period od 5 god.).
    To je uopšte a o konkretnim modelima ima šta da se kaže ...
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Eon
      Moderator
      • 10.03.2005
      • 4225
      • Beograd-NBG-44
      • Superb 2.0 4x4 DSG

@Ex
      Hvala. Mnogo mi je razjasnilo situaciju.
      @Franjo
      Takođe hvala. Moj punjač je isti samo drugi brend nosi.
      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• slobodank
        Moderator
        • 26.11.2007
        • 1338
        • Stara Pazova
        • Fiat Idea 14.16v lpg

Šta mislite o ovom punjaču, imam priliku da ga uzmem za male pare.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Nije loš ... za male pare.
          U principu 3,8A nije (baš) neka struja ali će biti dovoljno za akum. do 76 (75-80) Ah ... onih 120Ah iz uputstva zaboravite u startu!! (ne da je preterivanje nego je hiperbola iz epske poezije). Idealno "za do" (kako se sad to kaže, nije bilo nekad) 60 Ah i ništa više od toga (pri čemu za više od 40-45Ah treba imati strpljenja jer za puno punjenje za 60Ah treba 20h ... za 72Ah taman ceo dan).
          Što bi se reklo idealno za male akum. i za DOPUNJAVANJE (a punjenje od praznog tek za "ne daj bože" (bolje išta nego ništa)).
          Imate i 14,7V što nemaju svi jeftini "inteligentni" ... idealno za AGM (pa i Ca-Ca ali pravi, sve više je hibridnih koje tako svrstavaju) ... ili za oko nula ili mali minus za "obične" akumulatore (AGM i Ca-Ca neće napuniti "na hladno" al' će ih taman dopuniti za startovanje pa za vikend dopunite u garaži (sobu izbegavajte) gde je iznad nule). Nadam se da sam pomogao.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• b_samardzic
            CBC Senator XXL
            • 02.04.2005
            • 1557
            • Smederevo

http://www.odigledolokomotive.rs/proizvod/punjac-akumulatora-bc-3500-evo/

A kakav je ovaj i vredi li para?

Comment

• slobodank
              Moderator
              • 26.11.2007
              • 1338
              • Stara Pazova
              • Fiat Idea 14.16v lpg

Hvala puno na odgovoru. Potreban mi je za dopunjavanje prvenstveno, a imam je jedan stari veliki, pravljeni 10A. Potreban mi je za punta i to je otprilike to , aku topla 45 ah, kockica.

Comment

• comi 1342
                Moderator
                • 28.09.2005
                • 1126
                • NS
                • Giulietta ,PUG 106,

Taj BC 3500 je dobar ali preskup ya tu amperažu, CTEK od 5A manje košta, isto radi samo nema displej...
                "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Originally posted by slobodank View Post
                  Hvala puno na odgovoru. Potreban mi je za dopunjavanje prvenstveno, a imam je jedan stari veliki, pravljeni 10A. Potreban mi je za punta i to je otprilike to , aku topla 45 ah, kockica.
                  Za to je idealan.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Originally posted by comi 1342 View Post
                    Taj BC 3500 je dobar ali preskup ya tu amperažu, CTEK od 5A manje košta, isto radi samo nema displej...
                    I'm with comi! (čak bih pre kupio CTEK iste amperaže za istu cenu, ovako nema šta da se razmišlja (još dva razloga preko)).

Comment

• slobodank
                      Moderator
                      • 26.11.2007
                      • 1338
                      • Stara Pazova
                      • Fiat Idea 14.16v lpg

Stigao punjač pa za vikend sledi dopunjavanje tople, videćemo kako radi...

Comment

• slobodank
                        Moderator
                        • 26.11.2007
                        • 1338
                        • Stara Pazova
                        • Fiat Idea 14.16v lpg

Večeras sam stavio aku na dopunjavanje. Vozio sam kola pre toga pa se malo dopunio ali nije baš najveselije palio, oseti se da nije na vrhuncu.
                        Stanje na početku

Pa nakon pola sata...

I posle nekih 40 min gotovo i prelazak na fazu kap po kap...

I napon u toj fazi

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Meni je i dalje smešno to sa tankim kablićima i tim maleckim trafoom da to radi ali očigledno da radi

Jasno je da za 5-7 ampera ne treba kabel pola metra preseka ali mene su tako učili, 10 kvadrata je ništa
                          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

"Stara škola" ... na prvi pogled čudno, ali zapravo je o.k.
                            Presek je uslovljen snagom a ne amperažom (ovo nije ispravka znam da znaš ali zbog onih koji nisu upućeni ... nije isto 3,8 (4-5) A na 12 do 15V i na 48V, da ne kažem 220V što je tek posebna priča, nešto je drugačije kod naizmenične struje nego kod jednosmerne, da ne računamo ovde). Ovde je snaga (DC pošto je tu lakše i jasnije) tek cca. 55VA. Tako da ...

Inače punjač (sa slike) očigledno radi, akumulator nije bio pun (ali jeste nekih 80-85%) a sad je dopunjen (bar 90-95%). Inače na "stand-by" naponu od 13,2V ak. može da bude neograničeno (ne prazni se ali se praktično ne dopunjava ... ali to je duga (komplikovana) priča).
                            Last edited by expendable; 29.11.2015, 15:35.

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Samo ti ispravljaj, svi naučimo ponešto

Svima kojima se bar jednom istopio kabel u ruci znaće šta je struja, šta amperaža pa i ako ne shvataju uzeće deblji kabel Kod pljenja auta sa pomoćnim akumulatorom, ovaj presek bi se istopio momentalno jer bi trebalo u kratkom vremenu kroz njega progurati šta nemože proći...

Da ne kvarim temu, i dalje me fascinira kako tehnika napreduje i posle mog punjača od 30 kila dodje ovaj za laptop i radi Naravno nije ta klasa ali za smrtnike je dovoljan da dopravi stvar i pomogne.
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• b_samardzic
                                CBC Senator XXL
                                • 02.04.2005
                                • 1557
                                • Smederevo

Taj tvoj punjac od 30 kg nemoze da se meri sa inteligentnim punjacem nikad. Tvoj moze brze da dopuni akumulator od ovog ali u najboljem slucaju moze koliko toliko da se izbori sa odrzavanjem napona na normalnom nivou i ima u najboljem slucaju opciju da se iskljuci kad napon preraste dozvoljenu granicu. To nije dovoljno da se akumulator dopuni do kraja.

Comment

Working...
                                X