Koji akumulator da kupim?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gorans
    CBC Senator XXL
    • 09.03.2010
    • 1525
    • Beograd

Odg: Koji akumulator?

Posto sam kreten koji vozi na loz ulje juce mi na putu do posla zaledi gorivo u Nissanu.Verglao sam ga i upalio jedno 300 puta i tako se dovukao do pumpe da mu dospem ED i malo benzina.I nakon 200 verglanja ProAtomic od 74Ah vergla bez posustajanja,kao da je prvo verglanje.

Comment

• Mr_Black
      CBC Početnik
      • 20.10.2009
      • 8
      • Beograd

Pozdrav svima, imam dilemu, da li se puni akumulator koji nema vodu u sebi nego gel ? U pitanju je Varta od 95 ah, kupljena pre 2 god. Verglao sam auto nebi li ga upalio juce kad je bilo oko -20 i ispraznio ga, mrtav je. Da li da ga prikacim na punjac preko noci ?

Comment

• boban1982
        CBC Senator XXL
        • 14.03.2010
        • 1106
        • Batajnica
        • SAXO VTS-BIC

Puni se naravno!

Comment

• Franjo
          Banovan
          • 14.08.2009
          • 2831
          • Inđija - Beograd
          • Renault megan II res

A onda, pravo u servis, ako je u garantnom roku, jer je teško takav accu isprazniti u tolikoj meri, da se nakon nekog vremena "povrati". Nešto je krupno u pitanju.

Comment

• Mr_Black
            CBC Početnik
            • 20.10.2009
            • 8
            • Beograd

@ Franjo: dosta dugo sam verglao i na kraju je izdahnuo nemam garanciju...
            Ovo je punjac koji imam (mislim da je svima poznat, Iskra stara 20 god , sluzio je za punjenje malih akumulatora od oko 35 ah, da li ce on da obavi posao na akumulatoru od 95 ah ? I koliko da se puni ?

Comment

• boban1982
              CBC Senator XXL
              • 14.03.2010
              • 1106
              • Batajnica
              • SAXO VTS-BIC

Probaj prvo da punis,pa ces videti,u svakom slucaju ne prija mu kada ga bas do kraja ispraznis,odnosno izverglas!

Comment

• Mr_Black
                CBC Početnik
                • 20.10.2009
                • 8
                • Beograd

a da li je ovaj punjac sto sam okacio 2 posta iznad OK ?

Comment

• boban1982
                  CBC Senator XXL
                  • 14.03.2010
                  • 1106
                  • Batajnica
                  • SAXO VTS-BIC

Nece biti dovoljan za punjenje tog tvog,a vreme punjenja oko 12 sati.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Sigurno se puni (inače bi bio za jednokratnu upotrebu).
                    Teško da će ta "iskra" da bude dovoljna. Ako se dobro sećam ... (davno beše, još bejah mlad) to je punjač sa "konstantnom" jačinom struje. To je za akum. manjeg kapaciteta (do 45Ah) 5A. E sad, nije to baš galvanostat (i još velikog kapaciteta) da bi tu struju gurao i pri većem otporu (akum. većeg kapacitea) pa bi struja mogla da bude i (tek) 3-4A.
                    Sve i da je 5A trebao bi puniti 24h.

Inače GEL akumulatori se pune nešto nižim naponom (od svih ostalih) ukoliko se pune konstantnim naponom (potenciostatski).
                    Idealno je 14V (14,1V ili 2,35V po ćeliji). Ovo naravno na 20°C, na minusu (pet-šest) sa 14,5V.

Ipak, proverite kog je tipa punjač.

Teško se akumulatori povrate na -20°C. Možda nije bio do kraja napunjen pa posle desetak dužih verglanja na tako niskoj temp. zaista može da se isprazni, skroz.
                    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Mr_Black
                      CBC Početnik
                      • 20.10.2009
                      • 8
                      • Beograd

Hvala svima na odgovorima ! Uneo sam akum u kucu, bice tu preko noci na oko +22. Nasao sam adekvatan punjac za moj akum od 95ah, dobicu ga sutra

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Mislio sam na verovatno napredniju tehnologiju samog accu. Ali, ima tu bitnih nepoznanica: o kojem vozilu se radi i da li je accu odgovarajućeg kapaciteta i karakteristika. I, radi se o relativno novom accu, pa sam sklon, da se radi o nekoj tehničkoj grešci. Bilo bi korisno, da je izmerio napon, kada je prestao da funkcioniše. Ovako, samo da nagađamo.

I još jedno zapažanje: danas između 10 i 16 sati mnogo vozila vučeno po NBG, Zemun, Batajnica, ST i IN. Sigurno neće da pale na -7 C.

Comment

• Mr_Black
                          CBC Početnik
                          • 20.10.2009
                          • 8
                          • Beograd

Auto:
                          Saab 9-3 2000-2002 god.
                          2.2 TiD, 125ks
                          Akumulator: Varta Blue Dynamic, G3 595 402 080, 95Ah - 12V, vibration-proof (za dizela ) 800 A(EN)

I upravo sam saznao da nije GEL, mucka unutra voda !!

Comment

• boban1982
                            CBC Senator XXL
                            • 14.03.2010
                            • 1106
                            • Batajnica
                            • SAXO VTS-BIC

Kvalitet akumulatora se vidi tek na minusu,u letnjim uslovima i oni najgori funkcionisu bez problema!
                            Onih -25 od pre neki dan je nezdrava temperatura i za ljude i za aute,mnogi su tada ostali na parkinzima!Akumulator gubi na snazi u tim uslovima,plus zgusnuto ulje u motoru,rezultat je pola auta ostalo na parkingu!
                            A sto se tice kvaliteta accu,najduze traju oni iz prve ugradnje u fabrici,sve ostalo se radi da ne traje dugo i da se kupi novo!

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

taj Iskrin punjac je vrlo dobar, robustan, nominalno daje 8 Ampera.
                              moze da se koristi za punjenje navedenog aku samo ce to potrajati nesto duze.
                              treba pratiti stanje napunjenosti i rucno iskljuciti punjac kada se proceni da je zavrsio posao.

navedeni aku treba da omoguci minimum 800A pri -18C, nije navedeno koliko minuta je verglano i u kakvom je stanju napunjenosti bio pre toga ali po pravilu bez imalo muke je trebao da vergla i upali taj motor.
                              ove temperature su predvidjene konstrukcijom auta i u skladu sa tim je odabran aku,
                              iz iskustva sa 2400 kubika 6 cil. dizelom i obicnom Vartom 88Ah verglao je i palio bez ikakvih problema na -24C. Varta je bila 680A po EN.

uslov za dobar start motora je da ulje nije gusto kao zejtin pa da anlaser prakticno bude kao u blokadi i ne moze da dovoljno brzo okrece motor.

nakon punjenja aku preporuka je da se izvrsi ako je moguce testiranje sa namenskim uredjajem, u nekom aku 0servisu zamoliti da urade dijagnostiku sa izvestajem.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

• zoranbg
                                CBC Senator XXL
                                • 23.03.2005
                                • 4098
                                • Rooster's Hill , Beog
                                • Grande Punto 1.2

ja imam ovakav isti punjac akumulatora, ispod rucke ima prekidac 6/12 volti i ima automatski osigurac na kome pise 6 ampera.
                                kad iskoci samo stisnes dugmence i on se vrati. mozda ima vise razlicitih modela snaga,koji samo lice da su isti.
                                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                                X