Koji akumulator da kupim?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kuntalo
    CBC Senator XXL
    • 02.03.2007
    • 342
    • Predgradje

Re: Koji akumulator?

Originally posted by uglavnom_bezopasni
    Ima Ni-Cd i Ni-Mh...
    Originally posted by Gavra
    ...Ni-Ch koji traju po 30godina a kostaju kao auto.
    Šta je ovo Mh i Ch? Ne pravim se pametan, samo, gledam periodni sistem elemenata i ove ne nađoh...
    Save the Panda!

Comment

• Vidan KV
      CBC Senator XXL
      • 24.10.2007
      • 432
      • Kraljevo
      • vozim onaj koji trenutno ima više goriva

http://en.wikipedia.org/wiki/Nickel-met ... ....google je čudo......

Comment

• kuntalo
        CBC Senator XXL
        • 02.03.2007
        • 342
        • Predgradje

Hvala. http://www.mpoweruk.com/nimh.htm
        Sve vreme kapiram da, ako je Cd Kadmijum, koji je onda andrak Mh, Ch? Tupčos.
        Save the Panda!

Comment

• RANK
          CBC Senator XXL
          • 28.02.2007
          • 1635
          • Beograd
          • FIAT MAREA WEEKEND 1

Kupih AcDelco by GM 62Ah oko 5500 dinara. Ca-Ca, navodno bez odrzavanja, videcemo... Prethodni TOPLA je ispustio plemenitu dusu posle 4 godine.
          "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• mitros
            CBC Član
            • 19.04.2005
            • 80
            • Banja Luka
            • Honda

I ja cu da napisem poneko iskustvo...
            Prvi Black horse je stavljen u auto 1994.godine, bio "ziv" do 2001. Punih 7 godina. Vec je moglo da se predvidi kada ce da zataji, poceo je slabije da vergla. Ponovo je stavljen "hors", koji je drzao do 2008.-znaci, ponovo 7 godina. Taj je naglo otkazao, bez ikakve najave i primetnog posustajanja-jednostavno kao sijalica kad pregori. Sve normalno, i poslednji put, ni da da zucne, kao da ga nema. Zadovoljan cenom i iskustvom, opet sam stavio treceg konjica prosle godine, i super radi.
            1,6 benzinac je u pitanju, 45Ah akumulator, svakodnevno 2 kratke voznje od po 3km, ostalo su vece distance.

Preporucio sam i zetu somborca, medjutim, njemu treba uski, japanski model, koji se jos ne radi u Somboru. Tako dodjem do varte, i nadjem je na jednom sajtu sa onlajn trgovinom. Postoje 2 modela sa istim tehnickim karakteristikama (oznake su B33 i B34), razlikuju se samo po polozaju polova(kada se postavi na mesto, kod jednog modela je plus pol levo, a minus desno, dok je kod drugog obrnuto). Na tom sajtu ne pisu fabricke oznake akumulatora, nego njihove interne sifre proizvoda. Da bih narucio pravi model, posaljem im upit, koji od ta dva ponudjena ima oznaku B34. Ta oznaka je karakteristicna i jedinstvena i pomocu nje se dolazi do svih mogucih tehnickih podataka, iz pratece dokumentacije akumulatora. Sledi jedan veoma zanimljiv odgovor, prenosim ga u potpunosti:

Postovani Sasa,
            razmotrili smo Vas slucaj, fabricka oznaka akumulatora VARTA B34, articcle number 545 158 033 3132, nam nije dovoljna da bi ustanovili odgovarajuci model koji je Vam potreban, morate nam dostaviti " VARTA code" to Vam je slovna oznaka i dvocifreni broj koji se nalaze na akumulatoru, zatim nam je potreban "starting power A (EN)" takodje nam je potrbno da znamo da li je + (0) ili +(1).
            Postoje i modeli sa oznakama B13, B00, B01, bilo bi nam od velike i pomoci kada bi ste znali da nam kazete "UK No" i "JIS-Cod"
            Sa gore navedenim podacima lako bi smo ustanovili koji je to fabricki akumulator!

Hvala Vam sto ste koristili nasu web stranicu!
            Za sve konkretnije informacije vezane za akumulatore, mozete kontaktirati naseg strucnjaka, koji se bavi tim programom G-dina

Samo sam izostavio ime doticnog i firmu, mada mozda i to napisem... Covek trazi od mene podatke, kao da ja radim u vartinoj fabrici! Lepo sam mu napisao VARTA B34 i sve sto je trebalo je da vidi koji od njegova 2 proizvoda ima tu oznaku. Ipak, nisam bio lenj, pa sam debilu poslao SVE podatke o akumulatoru,ukljucujuci i dimenzije i tezinu, kao i "UK No" sto je sifra proizvoda na britanskom trzistu, nema veze sa Srbijom i mozgom! Onaj JIS code se cak i ne upotrebljava za automobilske akumulatore, pa i ne postoji za taj model..

Sve mi je delovalo smesno i licilo na to da je hteo da odustanem od kupovine, pre nego da mi pomogne u odabiru. Jos nesto-na prvi mejl mi je odgovoreno u roku od nekoliko casova, a na drugi (onaj sa svim mogucim podacima o akumulatoru) nisu se javili vec vise od 4 dana, a pitanje je i da li ce...Bas me zanima faca morona dok je citao sve sto sam napisao
            1991.civic 1.6i 16V
            2001.accord 2.0i 16V VTEC

Comment

• kuntalo
              CBC Senator XXL
              • 02.03.2007
              • 342
              • Predgradje

Svaka čast na spuštanju, trebaće im još vremena da se opasulje...

Uzgred, pošto si zemljak s one strane Drine, imaš li, ili možda znaš nekoga ko ima iskustva sa Tesla Brčko akumulatorima?
              Save the Panda!

Comment

• mitros
                CBC Član
                • 19.04.2005
                • 80
                • Banja Luka
                • Honda

Ma, nasa posla-idiotizam cisti.

Sto se tice Tesle, nisam imao dodira s njima, pa ti ne mogu nista reci.
                1991.civic 1.6i 16V
                2001.accord 2.0i 16V VTEC

Comment

• pistre
                  CBC Senator
                  • 19.02.2008
                  • 234
                  • bg, vozdovac

meni je se tesla odlicno pokazala

Comment

• kuntalo
                    CBC Senator XXL
                    • 02.03.2007
                    • 342
                    • Predgradje

Flavio, vlasnik jednog prelepog automobila, takođe za sada ima dobro iskustvo sa istim. Kako Tvoje iskustvo izgleda? Koliko sam shvatio, u pitanju su akumulatori stare, "olovne" tehnologije? Koliko je Tebi izdržao? Hvala unapred.
                    Save the Panda!

Comment

• milan_g1
                      CBC Senator XXL
                      • 07.02.2007
                      • 863
                      • Karaburma

Kupljen Banner 74Ah, 700A - na netu sam nasao samo pozitivne komentare, made in Austria
                      Valjda ce da potraje duze od ovog starog Topla koji je samo prestao da funkcionise posle 3 zime!
                      Ali ruku na srce mnogoooo je mucen za to vreme
                      "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• VAPA
                        CBC Član
                        • 07.07.2008
                        • 11
                        • Cacak

Postovani,
                        koristio sam black hors akomulator i zadovoljan sam kvalitetom istog (55 ah).Medjutim,sada sam kupio automobil koji ima mnogo vise opreme (klima,muzika,podizaci,alarmi,itd) pa bih zeleo kupiti neki akomulator koji ima jacu struju prilikom startovanja jer mi se dogadja da kada startujem motor usled pada napona izgubim podesavanja sata ili ponekad,resetovanje radio stanica na radiu.Na reklamama slusam o WHITE HORSE http://fabrikaakumulatorasombor.com/
                        akomulatorima koji kostaju 1000 din vise,30% jacu snagu i imaju 3 godine garancije ali prodavci se cude kada pomenem kupovinu ovog akomulatora.Zbog cega se to cude?Da li su to losi akomulatori ili je nesto drugo u pitanju?Obicno se to desava kod prodavaca koji ne drze ove akomulatore u prodaji.Ima li ko iskustva ili saznanja o ovom,novom proizvodu?Poz

Comment

• markofpi
                          CBC Senator XXL
                          • 27.07.2006
                          • 1552
                          • Bezanijska Kosa

Mozes li napisati koji auto je u pitanju i koji motor je u njemu!? Taj white Horse uopste nije los ali kao i kod svakog somborca mozes naici na dobru ili losu seriju. Takodje, moras obratiti paznju na startnu snagu akumulatora koja se izrazava u amperima. Na primer White Horse ima startnu snagu od 680A pri kapacitetu od 74Ah. Ovo ce zadovoljiti vecinu automobila srednje klase ali bih LICNO za moj auto na primer uzeo acu veceg kapaciteta i vece startne snage. Odavno je utvrdjeno da jaci zcu ne predstavlja problem za alternator, a cak je zbog vece snage i pozeljan u zimskim uslovima kada su temperature ispod 0.
                          Ne zelim da te odvratim od kupovine Horsa nego je sve napisano moje licno razmisljanje. Kada sam mislio da menjam acu (a nisam menjao jer je u pitanju bio kvar na alternatoru) skoro da sam se odlucio za Excide akumulatore, konkretno model PREMIUM:

Comment

• VAPA
                            CBC Član
                            • 07.07.2008
                            • 11
                            • Cacak

Hvala na informacijama,automobil je pasat 1,8 benzinac,1990 sa ful opremom a dosada sam imao Varta acu od 74 ah.Varta mi je pravila problem godinu dana a da nisam znao uzrok.(mislio sam da je sat neispravan).Pri svakom startovanju ponisti sat a normalno startuje motor.Znaci,prilikom startovanja sve ostale potrosace iskljuci.Sada sam kupio BH od 55 ah i desilo mi se to samo jednom na -21.Imam priliku da prodam mesec dana star klasican BH i da doplatim za neki drugi.Kupio bih acu koji ima servis u Cacku i ne mogu dolaziti u Bgd samo da bih kupio neki vrhunski ili preskupi.Ne koristim automobil mnogo da bih ulagao 7-8 000 u akomulator.Koji preporucujete da je dobra kupovina i koje snage?

Comment

• kristina990
                              Banovan
                              • 13.04.2009
                              • 1066
                              • Srbija

black horse standard serija SD07 ili SD09 svejedno:

Preporuka SD07 56214 62 510 242 175 190 B03 1 0
                              Alternativa SD09 56216 63 510 242 175 190 B03 1 0

jači ti ne treba, ja na dizelu 1.9, po preporuci kao ova gore ,imam već godinu i po black horse 66 ah, radi besprekorno

Comment

• chobo13
                                CBC Senator XXL
                                • 01.05.2009
                                • 1274
                                • pozega,srbija
                                • AUDI,VW

na 100kom somboraca na reklamaciji nije valjalo 30kom,a na 100kom bosa ili prave varte,org,3kom nisu izdrzala opterecenje!treba li jos neka dalja diskusija?kome je to skupo,pravac na neki auto otpad pa nek za 20e kupi polovan accu iz svabije,sigurno je bolji od sve buranije na nasem trzistu!

Comment

Working...
                                X