Koji akumulator da kupim?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Odg: Koji akumulator?

...problem sa akumulatorima je da dugo stoje na lageru u prodavnici i dolazi do delimične sulfatizacije...ko ima sreće da kupi "svež akumulator" u prvih mesec dana nakon proizvodnje uz potpuno ispravnu električnu instalaciju i sve elemente paljenja može očekivati i dug vek trajanja...

....trajnost akumulatora prve ugradnje je vrlo malo uzrokovana kvalitetom,već najviše činjenicom da je na autu sve novo,od motora i el. instalacije tako da se akumulator veoma malo napreže i brzo dopunjava
    ....

po mom mišljenju marka i nije toliko presudna,samo akumulator mora biti "svež" i električna instalacija ,alternator i anlaser,te paljenje perfektno i trajnost je zagarantovana...

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

U principu DA. Ako su istog tipa. Naravno da prva ugradnja traje duže (zbog navedenog) i ne treba očekivati isto sa sledećim akumulatorom (makar bio isti). Ako je kvalitet Ak. isti ipak bi morao da odradi bar 2/3 ili 3/4 od prve ugradnje. Pola je već loš rezultat (ukoliko je elektrika automobila bar O.K. kao nova ne može biti, naravno).
      Ipak, nešto je i do kvaliteta (više klase kojoj Ak. pripada).
      Tako su nekako veliki proizvođači i poređali brendove a unutar brenda tipično je 3 ili 4 klase akumulatora (naročito 3).
      Jedno su obično "klasični" bez održavanja, srednja klasa su gel tipa a vrhunski AGM. Naravno nije baš strogo pravilo.
      AGM traju bar 50% duže od standardnih (pa i gel) i to nije samo teorija nego dokazano u praksi. Praktično su jedini olovni Ak. koji mogu da doguraju 10 godina (i bez prve ugradnje). Ima samo jedno ALI. Duplo su skuplji

Da ne dužim, izdvojio bih najvažnije:
      "Taze akumulator" je zaista nešto najvažnije. Neće baš sulfatizirati možda i celu godinu ali će se prazniti te su o.k. tek u prvih 3-6 meseci. Ali čak i onda, što je isti na manjem kapacitetu to će brže korodirati i kraće (kasnije) trajati. Sulfatizirani je za "sajonara" i tu nema pomoći.
      Prodavcima savet (da ne kopam po starim skriptama ili po net-u za precizniji podatak):
      Periodično, npr. na svaka 3-4 meseca (a prvi put može i 5-6 ali maksimalno), dopunite akumulatore, kvalitetnim punjačima i onda mogu stajati i par godina uz minimalni uticaj na dužinu trajanja; zapravo otprilike polovinu onoga koliko su stajali odbijte, ali uslovi čuvanja moraju biti idealni, a to je suvo mesto, bez sunčeve svetlosti i prohladno (nekih 10-tak cel.) ali bez mraza.

Ako se dobro sećam godinu dana je "rok trajanja" olovnih akumulatora. Ipak, to je idealna slučaj, uzmite slobodno pola od toga.
      Spiral Wound AGM su najbolji tip olovnih akumulatora (i teško da će bolje i izmisliti, zapravo nema šanse u praksi, teorija je teorija). Oni osim što traju duže, sporije se i prazne (stajanjem, nekih 2-3% mesečno) i mogu da stoje i godinu dana pre prodaje. Dopunjavaju se na duplo više (nekih 6 meseci) i ako vam uleti mlađi od 3 meseca, završili ste gađanje (osim što ćete odbrojati svotu novca za 3 obična Ak.)
      Na sobnoj temperaturi se olovni akumulatori prazne (stajanjem) 5-10% kapaciteta mesečno!!

Vodite računa o ovome.

Inače ima BOLJIH i LOŠIJIH bez sumnje. Tehnologija (pod jedan), pedantnost izrade (pod 1,5), kontrola (pod dva) te način distribucije (pod tri) uz poslovnu politiku (pod 4) i post prodaju (... zapravo pod 2,5).
      Nije uvek platiti više loša odluka ... zapravo je u većini slučajeva bolja ... i ne mogu svi to sebi priuštiti ... šta da se radi ... uteha je da znanjem možete malo novca nadoknaditi te da i sa lošijim (a tazijim) brendom prođete isto ili bolje nego sa boljim i skupljim (obično ide zajedno ali niti je linearno niti je uvek, naročito što cena zavisi i od marži i poslovne politike).

P.S.
      AGM se uprošćeno (mada ima raznih praktičnih rešenja) i u suštini ono što Painter naziva "suvom elektrolizom". Umesto da su ćelije potopljene u elektrolit ovde je obrnuto, elektrolit je zarobljen unutar zatvorenih ćelija. Naravno stvar je još komplikovanija jer se koriste folije olova kao elektrode a elektrolit se drži kapilarno na separatoru (Glass Mat) po čemu su ovi Ak. dobili i naziv: Adsorbed Glass Mat.
      Inače sa Gel cell tipom zajedno čine VRLA baterije (punjive baterije, ili po srpski akumulatore).
      Ovo je (znatno) viši tehnološki nivo od "potopljenih" (flooded) akum. bez održavanja.
      Ovde ne da ne treba dodavati vodu nego nemate ni gde da je dolijete. Potpuno ste sprečeni u takvim pokušajima jer ničemu ne bi služilo.
      Gel cell je ipak "boza" (ne Boža, nego ono "bistro" piće) i po osobinama bliže klasici. AGM su "klasa za sebe".
      ALI nisu ništa novo. Komercijalno su dostupni od sredine osamdesetih a tehnologija je iz ranih 70-tih.
      U vreme kada sam studirao koristila ih je uglavnom vojska (pogađate čija; čak ne u avijaciji za to su olovnjaci loši, nešto su kasnije postali, AGM, jeftina alternativa za civilne helikoptere, ali i to u retkim slučajevima, "olovni cepelin" je samo umetnički izraz) i eventualno automobili visoke klase od preko (tadašnjih) 100 hiljada DM.
      Ma jaki smo mi (ko pilići), šta je BRE ta Amerika ... šta oni znaju
      Last edited by expendable; 29.10.2011, 19:49.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

...danas sam stavio aku na punjenje,sve me stra gledati kakve su ćelije u aku starom dve i po godine...

Comment

• boban1982
          CBC Senator XXL
          • 14.03.2010
          • 1106
          • Batajnica
          • SAXO VTS-BIC

Nesto nisam za taj black horse,mada nekome dobro sluze,a jel neko mozda ima magneti mareli,navodno su to fiatova prva ugradnja?

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

Originally posted by kristina990 View Post
            ...danas sam stavio aku na punjenje,sve me stra gledati kakve su ćelije u aku starom dve i po godine...

i ja sam moj stavio na punjenje malopre,pre neko jutro nije hteo da okrene,a ovih dane je pet pa hteo.problem sto mu napon i nije nesto nizak 12,45 v ujtro.
            a prosle godine je "repariran" u BH servisu. i jos je u garanciji do Maja 2012.al nemam racun,pa su mi i prosle godine nesto preko volje reparirali.al ako me izda posle punjenja ( planiram da ga drzim skoro 24 sata na punjacu ) . nosim im opet na reparaciju ili zamenu.
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Puzo81
              CBC Senator XXL
              • 04.08.2009
              • 687
              • Novi Sad/Prijepolje

pre neki dan

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

kad mi stari rikne pucam na ovako nešto ,u austriji je 150 evra,nama šanse da kupujem kod nas

i
                li ovakav oko 130 evra
                Last edited by kristina990; 14.11.2011, 10:57.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Ma znaš ti šta je dobro samo se praviš nevešt

Šalu na stranu, dobar izbor. Zaista je žalosno što i dan danas kupovina u Austriji toliko znači (a znači, da je bliže ili da imam nekog posla i ja bih tako uradio za akumulator).
                  Banner - vrlo dobro, Exide - odlično. Uzgred, za AGM vredi dati 150€ naročito ako je 70Ah u pitanju.
                  Da li vredi dati 150€ za akumulator, to sam najbolje znaš.
                  Možda bi Exide Premium od 72Ah (u istoj Austriji) i sa 60-70% pominjane cene bio isplatljiviji izbor.
                  Kako god, ako ti je elektro instalacija O.K. i imaš tih para, AGM je zakon.
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

imam jedno pitanje,da li AGM akumulator traži neke posebne uslove po pitanju punjenja,recimo napon ne niži od 14,5 ili 14?

Comment

• nikaragva
                      CBC Senator XXL
                      • 03.06.2008
                      • 521
                      • B. Palanka
                      • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Hiljadu puta sam prosao pored neke prodavnice akumulatora u veterniku pored puta i vidim pise banner, reko kakav je to krs, ko ce to kupiti

Comment

• kristina990
                        Banovan
                        • 13.04.2009
                        • 1066
                        • Srbija

pošto sam hronično tanak ovo gore će biti puste želje,stvarnost je BH...interesantno da kod nas nema u prodaji black horse 80 Ah 720 A,takav bi mi baš odgovarao,imaju od 72 i 97 Ah...baš me interesuje zašto ih nemaju u ponudi...

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

...izgleda da će kupovina novog biti odgođena,zamenio jedan grejač iz zlatne rezerve,
                          sad pali ko mina,trenutno ga dopunjavam strujom od 2A do maksimuma,mislim da će da otkida...izgleda nošenje na reklamaciju u aprilu pre isteka garantnog roka mu dobro koristilo,mislim da su ga solidno osvežili

Last edited by kristina990; 14.11.2011, 17:05.

Comment

• gorans
                            CBC Senator XXL
                            • 09.03.2010
                            • 1525
                            • Beograd

Ja danas kupio akumulator.Krenem da kupim Vartu a uzmem neki ProAtomic.Ubedi me prodavac,kaze da se radi u Vartinoj fabrici i jedina razlika je sto ima kracu garanciju (30 meseci). Vreme ce pokazati kakav je.Cena je 6990din za 74Ah 680A a identicni Vartin u istoj radnji je 8890,tako da nije mala razlika u ceni.Da je bila razlika do 10e uzeo bih Vartu.

Comment

• kristina990
                              Banovan
                              • 13.04.2009
                              • 1066
                              • Srbija

...prodavci nisu svesni koliko veći promet bi bio da daju kao npr neki hipermarketi na odloženo 90 dana čekovima ili na 6 rata,mislim da zaliha starih zaliha uopšte ne bi bilo...

Comment

• nikaragva
                                CBC Senator XXL
                                • 03.06.2008
                                • 521
                                • B. Palanka
                                • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Ih, da moze na pika karticu, sad bih otisao da uzmem zamajac, set kvacila, akumulator i gume

Comment

Working...
                                X