Alternator

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Uča
    CBC Veteran
    • 24.01.2008
    • 168
    • Kruševac

Re: Alternator

Hvala vam na savetima. Samo tu postoji problem sa autoelektričarom jer sam od njega tražio da zameni ležajeve, promeni četkice i šta već on smatra. Rekao mi je da se igličasti ležaj ne menja jer nema gde da se nabavi pa ga je zato samo podmazao. Četkice nije hteo da menja jer su navodno dobre. Na kraju je naplatio podmazivanje 600 din. I ja sam za to da se zameni sve što je potrebno ali sam poslušao majstora.
    Prvo: Ja sam uvek u pravu. Drugo: I kad nisam u pravu poštuje se prvo pravilo

Comment

• miskovolvo
      CBC Veteran
      • 22.02.2010
      • 171
      • Aleksinac

Znaju svi autoelektricari gde ima da se kupi iglicasti lezaj za DELCO,ali je problem zamena,jer se bez prese i alata vrlo tesko menja,uglavnom pukne dekli,pa im podmazivanje lakse,nego sta si uradio za ovo sto ti tinja lampa?

Comment

• Uča
        CBC Veteran
        • 24.01.2008
        • 168
        • Kruševac

Danas sam nekoliko puta bio za volanom (po kiši) i više se tinjalica nije palila. Auto se ponašao sasvim OK bez ikakvog nagoveštaja paljenja lampe. Najverovatnije je voda pri pranju kola ušla i trenutno izazvala neki spoj. Danas ni traga ni glasa od toga. Videću ovih dana da li će se ponoviti problem. Ako se javi odoh kod autoelektričara, ali drugog, za koga znam da je odličan majstor pa će on reći svoje, a ja ću ga poslušati šta god bude rekao jer imam potpuno poverenje. Ni sam neznam zašto sam intervenciju podmazivanja prepustio drugom ne razmišljajući ni malo. Potpao sam pod uticaj prijatelja koji me je naterao da odem kod njega, ali je očito da sam se zekio. Jbg!

Comment

• miskovolvo
          CBC Veteran
          • 22.02.2010
          • 171
          • Aleksinac

OK uco,cujemeo se kad dolazim u Krusevac kod kolege elektronicara pa da idemo na pivo,bitno da te auto vise ne zeza

Comment

• Uča
            CBC Veteran
            • 24.01.2008
            • 168
            • Kruševac

Važi Miško. Javi se pre nego što stigneš pa idemo na pivo. Imaš PP.

Comment

• struja
              CBC Član
              • 20.03.2009
              • 65
              • nis

Za ucu.Ocrni coveka zato sto ti nije zamenio lager i sto ti je jednom ili dvaput zasijala lampica.Bitno je da tebi alternator puni i i kolko vidim nije ti se praznio akumulator kako ti je on to radio.Za taj lager(iglicasti) licno sam podmazao dosta alternatora i nijednu reklamaciju nisam imao jer stvarno veoma retko strada.Mislim da je pametnije obratiti paznju na cetkice ,klizne prstenove koji u vecini slucajeva budu razlog neispravnog rada.Vise sam za zamenu prednjeg lagera jer je jeftin i lako se menja tako da ne utice mnogo na celokupnu cenu rad+delovi.Mana tih alternatora su gumeni drzaci koji ne samo da ne prenose masu nego i prave problem stezanja kaisa zbog lufta koji se javlje kad propadnu-sto je mozda i razlog sto ti se palila lampica.To je to,samo nevolim da se druge brukam a sebe uzdizem.Ipak smo mi u ista g.... svi.Uvek se nadje neko da te uzdize kao da si tesla i da nema bolji od tebe i neko ko ce da bude nezadovoljan pa mkar i na glavu dubio.veliki pzdrav svima

Comment

• Uča
                CBC Veteran
                • 24.01.2008
                • 168
                • Kruševac

Neznam kako bi ti komentarisao kad čoveku poveriš da ti uradi nešto, a on samo podmaže lagere. Lepo sam mu rekao da kad već otvara alternator da lepo izmenja sve što je potrebno. To se odnosilo na lagere, četkice,..., i šta ti ja znam već šta sve treba promeniti. Da sam električar to bih sam izmenjao. A kad ti majstor kaže da nema potrebe ja mu i poverujem, naravno. To je njegov posao, a ne moj. Eto večeras se ponovo javio problem iste vrste. Očigledno je da ipak neki problem postoji. Sada mi sledi odlazak kod drugog (proverenog )električara, pa neka on ispita. Nije mi žao da platim majstora kada odradi svoj deo posla kako treba. Ovako ispada da sam plaćao jednog, a sad moram i drugog majstora. Pre nego što odem kod električara proveriću masu alternatora jer znam da je ovaj prvi električar stavio masu na drugo mesto, a ne onamo gde je prethodno bila. Ovim nisam želeo da ocrnim bilo kog majstora samo se nerviram što ljudi površno rade svoj posao. Bre, ili radi kako treba ili nemoj da radiš - pusti druge da rade! Ne volim površnost pa možete slobodno da kritikujete. Znam da je to moja mana što druge ljude gledam po sebi, a nisu svi isti. Neko odradi tek da sklepa , a ja nisam takav jer sve što radim radim temeljno. Jbg. nismo svi isti.

Comment

• Uča
                  CBC Veteran
                  • 24.01.2008
                  • 168
                  • Kruševac

I još nešto: NIKADA,ama baš NIKADA ne menjajte proverenog i dobrog majstora samo zato jer vam je prijatelj preporučio drugog!

Comment

• struja
                    CBC Član
                    • 20.03.2009
                    • 65
                    • nis

taj problem nema veze sa lagerom,ako mislis da je osim toga jos nesto isfusario,slobodno menjaj majstora. Mada ako si mu vec platio imas pravo da reklamiras bez ustrucavanja.Zasto bi placao drugog kad si vec platio njega.Oteraj kola i objasni mu o cemu se radi,a ako se on nesto buni ili pocne da vrda onda brate kazi alal ti i pravac drugi majstor

Comment

• Uča
                      CBC Veteran
                      • 24.01.2008
                      • 168
                      • Kruševac

Ma znam i ja da podmazivanje lagera nema ama baš nikakve veze sa bilo kojim drugim delom na alternatoru po pitanju elektrike. Nerviram se jer sam mu lepo rekao da proveri sve i izmenja sve što je potrebno. Ako je po njemu četkica dobra a nakon mesec dana strada (primera radi ), onda taj majstor nezna svoj posao. Ako je neka četkica služila 20 god. nemoguće je da se za mesec dana toliko sliže da auto ne radi. Nema logike. Može da se desi da je neki problem koji se tada nije manifestovao npr. dioda, pa naravno da neću njega kriviti. Niko unapred ne može da zna šta će od elektike da strada osim ako je vidljivo oštećenje ili je vrreme ostavilo traga kao npr. izlizane četkice. Neću njemu da poveravam posao. Idem brate tamo gde sam i prethodno išao i gde sam uvek bio zadovoljan. Neka naplati koliko hoće, samo neka odradi posao kako treba.

Comment

• Uča
                        CBC Veteran
                        • 24.01.2008
                        • 168
                        • Kruševac

Bio sam juče kod autoelektričara. Promenio je žicu za masu od alternatora i ....NIŠTA! Ponovo sam uveče primetio da se lampica pali. Moraću da ponovo odem kod majstora sutra. Do duše i majstor je sam rekao da proverim kako stoji situacija pa da mu se javim u ponedeljak. Nije hteo odmah da skida allternator. Videću sutra šta će da bude pa se javljam.

Comment

• chobo13
                          CBC Senator XXL
                          • 01.05.2009
                          • 1274
                          • pozega,srbija
                          • AUDI,VW

uco,taj alternator ima problem i sa diodnom plocom,desava se da pobudne diode prave problem ili da se neka od glavnih dioda odlepi sa ploce hladnjaka!u sustini,taj delko je njesra,a ako te popravka kosta vise od 2000din,moj savet je pravac neki otpad i trazi boshov alternator za taj motor,pretresi njega i uzivaj!

Comment

• miskovolvo
                            CBC Veteran
                            • 22.02.2010
                            • 171
                            • Aleksinac

Neznam koj Delco imas na autu,ina dva sistema,ja ti opet kazem da je negde nesto labavo i da ne verujem da su diode,jer da je bilo sta oko njih,proboj ili prekid ne bi se tako manifestovalo,moguce i da je problem sa instlacijom od kontrolne lampr,problem je malo delikatan,najbolje,i moj savet je da ostavis auto majstoru da ga on proba uvece,i verovatno ce da ti resi problem,jer problem nije konstantan pa ce mu trebati malo zivaca i vremena da ti resi problem,A sto se tice ovoga sto ti je chobo13 rekao,covek je u pravu,nije reklama,ali sto se tice alnasera i alternatora Bosh je TATA,i svaka cast zA agregate,kod njih takvih gluposti nema

Comment

• Uča
                              CBC Veteran
                              • 24.01.2008
                              • 168
                              • Kruševac

Miško, stvarno neznam koja vrsta tog Delca je moj alternator. Jedina intervencija oko njega je bila pre mesec dana i to podmazivanje lagera. Ne računam promenu klinastog kajša. Verujem da će ovaj majstor da pronađe uzrok jer do sada se dokazao kao iskusan majstor jer nije bilo kvara kog nije rešio. E sad, kao što kaže Chobo13, ako je popravka 2000 onda se verovatno isplati kupiti drugi Bosh. Naravno to zavisi i od cene alternatora. Koja je cena polovnih alternatora? Imam drugare koji drže autootpad i koji su korektni sa cenom kad sam ja u pitanju pa mi je zbog toga i neprijatno da ih pitam unapred nego ih za cenu pitam onog trenutka kad uzmem deo- pa koliko kažu, toliko i dobiju. Pitam vas da bih bio spreman na kupovinu drugog kad bude električar rekao svoje, pa da jednostavno stavim na vagu šta je isplativije (da li popravljati ili kupiti drugi ). Umalo da zaboravim ono najbitnije. Recite mi na šta da obratim pažnju kad kupujem alternator (ako bude bilo potrebe)? Mislim na karakteristike. Koji model, od koliko ampera,... i šta ja znam već. Recite mi.Hvala!

Comment

• chobo13
                                CBC Senator XXL
                                • 01.05.2009
                                • 1274
                                • pozega,srbija
                                • AUDI,VW

mora da mu je je delco stari tip.jer je sa iglicastim lezajem.novi tip nema takav lezaj.a sto se tice cene polovnog,oko 30eura se krecu,i trazi amperazu od 45 do 65A i strogo bosh!

Comment

Working...
                                X