Pa šta ti nije jasno? Izmeri napon na "30" na alternatoru. Treba da je napon accu +12,5V, a onda, dok alternator ne radi, imaš RC spregu i razdelnik napona, preko Gretz mosta i dobiješ tih +4,5V. Regler je samo radi preglednosti nacrtan van alternatora, a u stvari je vezan preko kolektora, četkica ispravljačkih dioda i RC elemenata, i deo je generatora struje.
Može se "uhvatiti", ali je praktično neupotrebljiv, upravo zbog onog što si rekao "shodno broju obrtaja". Kreće se od nula, pa koliko ga brzo vrtiš. Svrha reglera je, da koliko-toliko stabilizuje rad sistema i zaštiti instalaciju, u prvom redu akumulator i ostale potrošače. Na +30V pregorele bi sve sijalice, elektronika, a i akumulator bi brzo stradao.
Pa šta ti nije jasno? Izmeri napon na "30" na alternatoru. Treba da je napon accu +12,5V, a onda, dok alternator ne radi, imaš RC spregu i razdelnik napona, preko Gretz mosta i dobiješ tih +4,5V. Regler je samo radi preglednosti nacrtan van alternatora, a u stvari je vezan preko kolektora, četkica ispravljačkih dioda i RC elemenata, i deo je generatora struje.
znaci po tome je kod mene sve ispravno???jel tako???
Zene su zakon, a muskarci uvek traze rupu u zakonu!!!
Moze li neko da mi objasni postupak izvodjenja W signala za sa alternatora?U pitanju je dizel auto,alternator je Bosch.Ili da mi pokaze kroz slikoviti primer.Unapred hvala
rasklopi alternator,odvoj,stator od rotora,i na diodnoj ploci imas tri izvoda sa statora koja su prikacena za diodnu plocu.sa jednog od tih izvoda sa statora,zalemi kablic i provuci ga kroz otvor na diodnoj ploci i deklu i to ti je signal za obrtomer kod starijih dizela!
rasklopi alternator,odvoj,stator od rotora,i na diodnoj ploci imas tri izvoda sa statora koja su prikacena za diodnu plocu.sa jednog od tih izvoda sa statora,zalemi kablic i provuci ga kroz otvor na diodnoj ploci i deklu i to ti je signal za obrtomer kod starijih dizela!
i onda se dobije broj obrtaja rotora alternatora, ... a kolika je procentualna uobicajna razlika u broju obrtaja rotora alternatora i obrtaja radilice motora ? ako je par procenata onda OK,ali ako nije ?
Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Ja sam laik po tom pitanju aali verovatno da postoji razlika u obrtaju alternatora i radilice,ali posto nema vajde od majstora,svi stavlajaju na listu cekanja,mislio sam sam to napraviti....pa cu da pokusam koliko sutra,nadam se da cu pogoditi,ako sam dobro skontao treba zalemiti zicu na bilo koji od ta tri izvoda sto spajaju stator i diodnu plocu?
i onda se dobije broj obrtaja rotora alternatora, ... a kolika je procentualna uobicajna razlika u broju obrtaja rotora alternatora i obrtaja radilice motora ? ako je par procenata onda OK,ali ako nije ?
pa ako je sat fabricki od tog auta za dizela,procentualna razlika je mala, a ako je od benz na dizela sat e tu vec mora da se budzi,tako da mu je to najlaksa verzija.
Može se "uhvatiti", ali je praktično neupotrebljiv, upravo zbog onog što si rekao "shodno broju obrtaja". Kreće se od nula, pa koliko ga brzo vrtiš. Svrha reglera je, da koliko-toliko stabilizuje rad sistema i zaštiti instalaciju, u prvom redu akumulator i ostale potrošače. Na +30V pregorele bi sve sijalice, elektronika, a i akumulator bi brzo stradao.
vidi,treba mi dvadesetak volti. razmisljam kako najlakse i najjeftinije da ih dobijem. palo mi na pamet da nekako preskocim regler,pa da ugradim poseban regler za 20V,nezavisno od redovne instalacije...??
pa ako je sat fabricki od tog auta za dizela,procentualna razlika je mala, a ako je od benz na dizela sat e tu vec mora da se budzi,tako da mu je to najlaksa verzija.
Fabricki je sat samo je dobijao signal sa druge strane koji ne mogu da resim,pa hocu ovu verziju sa alternatora....a sad mozda puno pitam,al kad se ne razumem...jesu li na slikama stare diodne ploce sto sam postavio ovde,vidljiva ta mesta na koja bi dosla zica za W?
za charjeka.Ja stvarno neznam kkav je alternator kod skode ali bih mogo da proverim i da vidim sutra a sto se tice slike mislim da sema nije kompletna ali na osnovu onoga sto se vidi mislim da je ono +regler i da nemozes klasicno da povezes automat za svetlo.imate alternator sa pobudnim i bez pobudnih dioda mad to su stariji tipovi pa se sada retko vidjaju.kad bi stavio celu semu ja bi ti dao resenje ali evo ti i jedno odmah:ako je spoljni regler ti uzmi signal sa d+,kad das kontakt ako tu ima neki napon stavi relej koji ce da se aktivira tek kad d+dostigne12v.tad neka relej premosti + sa 30 kontakta na 87 izlaz za vremenski automat za svetla.znaci d+ na 85 a na 86 stavi masu,na 30 struju pod kontakt a na 87 automat za svetla odnosno onu zicu koju si hteo da stavis na d+. ZA ZELJO 506.ako je remenica od alternatora ista kao i na radilici onda je to to.
Drugari, molio bih za pomoć. Treba mi za prijatelja NOV alternator za CORSU B 1.7 d, 1998. Ima li ga negde u Srbiji? Pitanje postavljam ovde jer je tema ŽIVA. Hvala unapred
''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!
Comment