Koliko Vam auto trosi ULJE??

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

Re: Koliko Vam auto trosi ULJE??

e to je bitno da su zuckasti. ne bi valjalo da su internali crni. kako god, smanji interval zamene bar na 7500 pa vidi koliko ces imati dolivanja.
    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• BOOST
      Founder - Admin od Začetka
      • 29.09.2004
      • 8726
      • Gislaved//Sweden
      • SAAB 9000 AERO R; SA

i nemoj permanetno preko 5000 rpm.. imas negde podatak za tvoj motor koji su maksimalni marshni obrtaji..
      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
      move your mind

Comment

• matrix_023
        CBC Član
        • 16.12.2008
        • 93
        • Zrenjanin

Pa menjam ja ulje cesce,10 000 sam dao samo kao reper za potrosnju,menjam na otprilike 6-7 k kako kad,a i smirio sam se malo otkad su mi napisali prijavu za nasilnicku voznju doduse nece proci na sudu al neka im
        Renault 19 16V 150 ks....Pure renault sport power http://www.youtube.com/watch?v=rVMSdnkAg_4

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

ni 6-7 ne valja... 5000 plafon za mineralno !
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• matrix_023
            CBC Član
            • 16.12.2008
            • 93
            • Zrenjanin

e onda cu na 5000 ajde samo da ne vicete vise
            Renault 19 16V 150 ks....Pure renault sport power http://www.youtube.com/watch?v=rVMSdnkAg_4

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Boost
              Samo ne zaboravi kod nas nije toliko hladno kao u Švedskoj (pa ni Standard).
              Zverko, nemoj samo kilo-dva, jer ricinus (obično zajedno sa sintetičkim estrima) se pomalo ne voli da drugim uljima.
              Ako nešto ne treba da se meša to su ulja na bazi obrađenog ricinusovog ulja. Zaista retke zverke i uglavnom su FULL RACING ulja. U "civilstvu" se nalaze kao 2T Racing ulja i ... ne mogu da se setim.
              Baš mi je drago da se razumedemo.
              "Matrix" jedan savet (za forum): i ja sam malo iskočio iz vinkle za prošlu novu godinu. Samo polako nema potrebe za svađom kao što vidiš sve se da rešiti.
              Boost je izgleda u pravu za objašnjenje zašto ti se motor nije zakoksovao možeš i da patentiraš slučaj
              Uzgred, lepo ja pišem (na blogu) da postoje situacije da je bolje da motor pomalo troši ulje ali se nisam setio i onih kada je dobro da MNOGO troši ulje.
              Društvance iz "visokih obrtaja" možda još pada na već zastarelu činjenicu iz osamdesetih da mineralna lakše sagorevaju.
              To je u promilima slučaj sa PAO sintetikom (mada u praksi nema veze, može i Zverko da potvrdi).
              Uostalom tek X9 bi mogao "knjigu" da napiše jer njegov Vankel prosto guta ulje a koristi HC ulje pa ništa.
              U tom smislu je Zverko itekako u pravu 'sintetike' (makar SHC ulja, zapravo BAŠ ONA) nemaju ni jednu manu u odnosu na mineralna (za HC bi par moglo da se navede. Dakle 5W-40 ulja zapravo i nisu (ili su vrlo malo) SINTETIČKA u strogom smislu.
              I da ne budem dosadan: kvalitetna mineralna ulja itekako mogu da posluže za vožnju u visokim obrtajima ali ne u dužim vremenskim intervalima. Tu nešto pomaže njihova mala "multi-gradnost" i manje polimera kao modifikatora viskoznosti.
              Tako da, naročito leti, 15W-40 i još bolje 20W-50 mineralna mogu da se koriste.
              Ipak visokim obrtajima PRE SVEGA ODGOVARAJU lakotečljiva ulja niže viskoznosti. Razmisli malo, manji otpori (da ne idem dalje). Uz lakotečljiva ulja 0W-40 ili 0W-30 Racing može da se dobije i 2-3% na snazi motora.
              Iako je ovo više za posebne namene i da se menja na mnogo manje km.
              Kao što smo zaključili za ulje koje se vozi 5000km ili više nije rešenje.
              Total 7000 10W-40 je HC ulje, 9000 5W-40 SHC. Total 5000 (15W-40) je jedno od (naj)boljih mineralnih.
              Kad sve saberem i oduzmem, možda je najbolje da se držiš (proverenog) Total-a ali:
              Total 10W-50 Racing
              Jeste skupo ali ... može da se prži a može i da se peče, gori bez mnogo traga a ima jak uljani film. Održava motor čistim. Možda vam sa njim i ne treba posebno pranje motora. Prvi put zamenite ranije (do 5000km) a posle može i do 7500km.
              I još nešto: manite se nasilničke vožnje (osim ako vas nisu uhvatili iz busije na terenu bez mnogo saobraćaja, što je već specijalnost "drumskih razbojnika"). Dakle ni ja ne volim policiju ali mogu biti i u pravu (ne mislim na kaznu). Dakle volim i ja da nagazim (mada sam amater za većinu vas) ali nemojte to raditi gde ima ljudi i uopšte saobraćaja. Ne sumnjam u vaše vozačke kvalitete ali sportska (ne nasilnička) vožnja zaista može da utiče loše na dobar deo normalne vozačke populacije. Teško je proceniti reakcije drugih te u interesu svih, skinite nogu sa gasa kad god niste sigurni da ne ugrožavate druge. Nemojte da shvatite da popujem i da vas smatram neodgovornim ali čisto podsećam. Uostalom i pored česte bahatosti S.P. ili bolje reći O.S.L.-a, prijava za nasilničku vožnju se ne piše tako olako, ipak su ljudi profesionalci i većina su normalni ljudi (kao naš član Lancia). No nećemo o tome jer verovatno je bila polemična situacija. Može visokim obrtajima da se vozi dozvoljenom brzinom (drugim stepenom prenosa a na auto-putu i trećim, pa do 140 zašta se ne dobijaju bodovi ).
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• BOOST
                Founder - Admin od Začetka
                • 29.09.2004
                • 8726
                • Gislaved//Sweden
                • SAAB 9000 AERO R; SA

DOC, ma ja sve nesto sumnjam da je Zverko namerio da pravi kajganu na sledecem okupljanju za "odabrane" clanove pa se utapa u kg ricinusa

Kako god, sto je najvaznije uspeli smo da na eksemplaran nacin povratimo lali mentalitet bez da je iko stradao a motoru ce bidne kako mu je sudjeno
                Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                move your mind

Comment

• matrix_023
                  CBC Član
                  • 16.12.2008
                  • 93
                  • Zrenjanin

Hvala na konkretnom i detaljnom odgovu sto se tice "nasilnicke voznje" samo da odgovorim iako je mali off.Naime prolazio sam kroz krivinu na +35 celzijusa i navodno sam vise puta nagazio punu liniju,u centru grada.To je video neki policijski zluzbenik ,onaj sto se voza u pauku,i vozac pa su me prijavili,i za 2 sata dolazi mi dezurna patrola na vrata,kazu po prijavi.Vadi parce papira gde je nazvrljano kako sam se ja navodno kretao,gubio kontrolu,i klizao prema grupi pesaka (?????) I kao mi pisu nasilnicku voznju jer sam zgazio munu liniju i neprilagodjenom brzinom se kretao kroz krivinu jer su culi skripanje guma ,inace asfalt je tu kao staklo,nekom ako je trap duboku u minusu ili plusu skripi i na pravcu a ne u krivini i kao videli su nekog viskog lika u crnoj majici,iako sam biou drecavo crvenoj sa njih troje u kolima...eto cele price..sorry za off

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Boost: dobro ti je ono za Zveru
                    Matrix: sve je O.K.
                    U vezi prijave: nije veliki off mada postoji tema o novom zakonu u saobraćaju pa je tamo mesto za to.
                    Kako se izložili liči na montirani "proces" i preterivanje OSL-a. Nije puna linija da se gazi no na ledu je preterano proglašavati nasilništvom kao i malo zanošenja (po "staklu") nije da se odmah proglasi nasilničnom vožnjom.
                    Idemo dalje.
                    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Još samo da dodam:
                      Boost zna a Zverko zaboravio: Ricinus ide najbolje uz alkohol, bilo u motoru bilo na žurci
                      Živela priroda! U svakom smislu.

Comment

• lemi319
                        CBC Član
                        • 10.03.2011
                        • 43
                        • beograd

vento 1.9td...pa negde oko 1l na 1000km...presao 430000)
                        volim BMW ali nemam pare da ga vozim!
                        TURBO nije vrsta narodne muzike!

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Poštovani Lemi,
                          Jesam tolerantan špo pitanju potrošnje ulja ali uvek kažem da je sve preko 0,5lit. na 1000km da se ispita.
                          Nisam baš stručan za VW motore ali koliko znam (iz prakse od ljudi koje znam ili bar iz druge ruke) ovi motori 1.9td iz 90-tih ne troše mnogo ulja. Eventualno 2-3dcl kada su stariji inači i samo 1dcl.
                          Niste opisali uslove vožnje kao i koliko se dugo manifestuje pojava, no sva je prilika da situacija nije uobičajena (normalna).
                          Sigurno je do istrošenosti motora no jedan deo može biti i do curenja na zaptivkama pa prvo to treba proveriti.
                          I naravno kod mehaničara na merenje kompresije (potreban ali ne i dovoljan uslov da je sve O.K.).
                          Zaista ste šturo objasnili. Neka neko ide za vama dok vozite. Ukoliko se vuće plavi dim za vama to je to - problem sa motorom.
                          Postoji mnogo razloga za potrošnju ulja pa ne mora da znači da je generalka "pred vratima" ali stvar treba da utvrdi dobar servis (ili makar mehaničar). Najverovatnije je da je motor istrošen.
                          No treba proveriti osnovne činjenice pre svega.
                          NIKAKO ali NIKAKO ne koristite aditive bilo koje vrste pre provere u servisu. Tek tada nećete znati na čemu ste.
                          Eventualno bi posle pregleda (ukoliko je npr. u pitanju zaptivka skupa za zamenu zbog mnogo rada) moglo da se pređe na neki od aditiva (Liqui Moly posebno preporučujem). "Stop Oil smoke" ili neki sličan, no o tome otom potom.
                          Samo ukoliko su zaptivke u pitanju aditivi mogu pomoći (mada ne baš 100%), mada je lakše dostupne potrebno menjati.
                          U svim drugim slučajevima mogu vam kupiti nešto vremena ali ne mnogo. Što više vozite sa istrošenim motorom sve će skuplja biti intervencija. "Magični" aditivi koji popravljaju kompresiju su samo preterani navodi jer to može samo u manjoj meri i u kraćem periodu, ništa bez intervencije na motoru.
                          Ukoliko je potrošnja stabilna, auto pali bez problema, solidno vuče a kompresija koliko-toliko dobra možda bi vredelo da pre svega pređete na ulja više viskoznosti dok i sa njim ne dođete (a naročito pređete) pomenuti litar na hiljadarku.
                          Možda odmah na 10W-60 ili 20W-50 jer se tek sa odlučnom promenom uviđa ima li pomaka. Ipak ukoliko posle servisa još nije sigurno o čemu se radi možda prvo 15W-50 ili još bolje 15W-40 za teretni program (SHPD) koje između ostalih ima i ACEA B3 kao i API CF-4 (uz neki viši standard, čak i do CI-4 poželjno ili makar CG-4 ako ništa drugo).
                          To u slučaju da je do sada bilo 5W-40 ili (verovatno) 10W-40. Ako je već bilo 15W-40 (makar i "nekamionsko") udri do zime na 20W-50 ili 10W-60. Ulje menjajte makar na 10-15k km bez obzira na obilato dolivanje uz obaveznu promenu filtera (može i na pola perioda zemene, no nije obavezno).
                          Toliko za sada.

Comment

• terza-147
                            CBC Početnik
                            • 28.09.2010
                            • 6
                            • bor

ja sam od onih koji nista neznaju oko auta ). vozim alfu 147 2.0 TS selespeed 2000 g , doterao sam je iz CH-a pre pola godine , na pocetku je trosila ulje, ali po prici drugih ljudi , to je bilo kao normalno.. sada bas trosi i verujem da je zrela za sevis-polugeneralni, pa me interesuje ukoliko znas odakle da pocnem i da li ima nesto sto treba da znam pre nego sto je oteram kod majstora? cuo sam da je majstor dejan dajic-desha djordja kratovica 54 beograd odlican

Comment

• Vlada_nbgd
                              CBC Senator XXL
                              • 11.09.2005
                              • 1066
                              • Novi Beograd/Topcider
                              • ford focus sport pack

Za pocetak koliko ti auto ulja trosi i koje ulje koristis?
                              Otvaranje motora je poslednja opcija.
                              FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• terza-147
                                CBC Početnik
                                • 28.09.2010
                                • 6
                                • bor

Originally posted by Vlada_nbgd
                                Za pocetak koliko ti auto ulja trosi i koje ulje koristis?
                                Otvaranje motora je poslednja opcija.
                                koristim njegovo originalno za taj model auta (selenija gold), a recimo dolijem do max , krenem iz Krusevca i kada stignem do Kikinde ispod polovine izmerim... vozim dosta brzo 140 km do 190-200 km/h na auto putu ali opet mislim da je to ogromna potrosnja ???

Comment

Working...
                                X