Koliko Vam auto trosi ULJE??

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Vlada_nbgd
    CBC Senator XXL
    • 11.09.2005
    • 1066
    • Novi Beograd/Topcider
    • ford focus sport pack

Re: Koliko Vam auto trosi ULJE??

Selenia gold nikako ne ide u taj motor!To je glavni uzrok povecane potrosnje ulja.Mislim da je za taj motor preporuka fabrike selenia 20k.Mozes da sipas nju ili recimo Mobil-ovu sintetiku.Tek tada ces dobiti realnu sliku o potrosnji.Sacekaj da se javi neko strucniji za preporuku ulja,a opciju otvaranja motora ostavi za kraj.
    FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• terza-147
      CBC Početnik
      • 28.09.2010
      • 6
      • bor

Originally posted by Vlada_nbgd
      Selenia gold nikako ne ide u taj motor!To je glavni uzrok povecane potrosnje ulja.Mislim da je za taj motor preporuka fabrike selenia 20k.Mozes da sipas nju ili recimo Mobil-ovu sintetiku.Tek tada ces dobiti realnu sliku o potrosnji.Sacekaj da se javi neko strucniji za preporuku ulja,a opciju otvaranja motora ostavi za kraj.
      moja greska , prebacio sam skroz , to ulje mu sipam -selenija 20k i trosi oko 2 l na 500 km ! sta da radim ??

Comment

• jevrem
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2006
        • 948
        • Smederevska Palanka
        • A4 2.0TDI quattro

Ako ti ulje nigde ne curi iz motora, pri tolikoj potrosnji od 2l za 500km, mislim da je opcija otvaranja motora jedino resenje.
        Audi A4 2013. B 8.5 2.0TDI quattro 177ks+ABT chip
        Peugeot expert 2009. 2.0HDI 140ks

Comment

• prolupator
          CBC Senator XXL
          • 02.09.2005
          • 3968
          • Zemun

Probaj da voziš do 140km/h bar jdnom pa vidi.
          OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Stratos
            CBC Senator XXL
            • 10.09.2008
            • 2594
            • Novi Sad

-selenija 20k i trosi oko 2 l na 500 km ! sta da radim ??
            Šta da radiš da bi smanjio potrošnju?
            Nema tog ulja koje će trošiti bitno manje. Motor je za remont.

Comment

• Desmo
              CBC Senator
              • 27.06.2010
              • 280
              • Vrsac
              • VW Mk2 1.8

VW Golf Mk2 91. godište, motor 1.8 8v, 66kw. 360.000km, 350g ulja na 2000 km. Dolijem oko 1,5L od zamene do zamene.

Aspirazione naturale!

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Originally posted by Desmo
                VW Golf Mk2 91. godište, motor 1.8 8v, 66kw. 360.000km, 350g ulja na 2000 km. Dolijem oko 1,5L od zamene do zamene.

I u čemu je problem?

Ako je samo podela iskustva, onda je O.K.
                MaxLife je dobar izbor - ne menjaj. Ni viskoznost (naravno).

P.S.
                Kako to volim da kažem - do meseca ste stigli. Za nazad će biti malo teže zbog godišta avatara. Ipak, sve pohvale za održavanje istog.
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

terza-147:
                  Ako od nekog ima da poludim onda su to alfisti.
                  Vole brzu vožnju a da im auto ne troši ulje. Doduše ovo što spominjete je nenormalno.
                  Prvo i prvo: gde to piše da se sipa Selenia 20k u vaš motor? U originalnom uputstvu? Bacite to u đubre, ništa vam ne vredi.
                  Nego prvo i prvo: ako troši 2lit. na 500km pravac servis!!! Ende.
                  Ali ... ako od Kruš. do Kik. potroši 'pola šipke' (cca. pola litara) to je tek 1,5lit. na 1000km (ili nešto loše računam).
                  Ako je ovaj drugi slučaj mogli bi tu i tamo i da pričamo, ako je prvi onda calenzi paričkete za generalnu.
                  No samo još da naglasim: čitajte malo i sitna slova u uputstvu, a tamo (lepo) piše (ili ne piše?!) da se nivo ulje proverava na 500km (verovatno zato što ne troši ni gram ), drugo, pratite malo šta radi Selenia. Izbacili su (pre par godina) Selenia 20k for Alfa Romeo (verovatno zato što je 20k dovoljno dobro ).
                  Kako god, postoji teorijska mogućnost da vam motor još nije produvao, no prvo da čujemo konačnu verziju koliko vam motor troši ulja i koje ulje koristite (menjate iskaze pa niste pouzdan svedok, bar za sada).
                  I naravno, ako dođe do servisa, nemojte odmah iz zaleta, da calenzi pred majstorom ili da pitate koliko za generalnu.
                  Inače pravo ulje za vaš motor je Selenia Racing 10W-60* ali nemojte odmah da to sipate pre nego što se oko toga dogovorimo.
                  Čujemo se.

* ili ulje te klase (i još bolje).
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• terza-147
                    CBC Početnik
                    • 28.09.2010
                    • 6
                    • bor

kako sam vec napisao , ne znam nista oko automobila , al volim brzu voznju . auto sam kupio u CH i vozio ga tri meseca , na pocetku nisam primecivao potrosnju motornog ulja , dok kasnije to nije bilo znatno vidno. testirao ga jedan shatro majstor i nije pokazivao nijedan problem (kao sto je crni dim iz auspuha ili sta vec pokazuje kada je motor pri kraju ) ali trosi dosta ...od krusevca do kikinde nema 1000 km , vec nesto preko 500 km ! ne razumem se oko auta , ali dobro znam kakvi su majstori i da cekaju takve kao sto sam ja , pa je razlog sto sam ovde upravo taj , da saznam na koji nacin da resim problem , i kom majstoru-servisu je najbolje da se obratim . auto mi sam poverio bratu posto sam ja na prekookeanskom brodu , radim i bicu jos dva meseca ovde . bratu saljem upustva gde da se obrati i sta da radi , posto ce on da otera auto u servis i resi taj problem pre nego sto ja dodjem . bio bih ti jako zahvalan da me uputis kod pravog majstora -servis gde cu taj problem da resim , verujem da ce trebati remont motora , al bar da bude odradjen od strane pravog coveka i naplaceno po realnoj ceni . pozdrav , cujemo se !

Comment

• SANJA0708
                      CBC Član
                      • 06.12.2009
                      • 89
                      • paraćin

Zastava 101.89 godište 95000km,nikad nije otvaran motor,od pre 15000km se vozi na plin,znam da auto nije teran u visoke obrtaje,pravi baricu ulja(kućište bregaste),iber je napolje i na 5000km dolijem 1.5-1.7 ulja!Do pre 300km je curelo ulje i na benzinskoj pumpi,to je sanirano.Kraj auspuha nije masan.Super ide,odlično pali,svećice suve.
                      E sad,dali je u pitalju glava,gumice vodjice, ventili.....ili troši ulje na nekoj od karika.
                      Svašta sam se naslušao za Zastavine motore,kao duvaju uvek,troše uvek ulje........
                      Šta vi drugari mislite?

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Malo sam "zaoštrio" samo da bi dobio više informacija a još uvek ih nemam (nemamo, zapravo).
                        Vidite, ako je stiglo do generalne onda treba naći dobar servis. I to je to.
                        Za to bi vam trebao neko drugi.
                        Ono što sam hteo da kažem je da ako je motor (kao što ste naveli u zadnjem post-u) dobar (ili bar 'dobar'), što bi reklo dobra kompresija, ne vuče za sobom plavi dim, i sl., postoji mogućnost da motor nije još za generalnu.
                        Isuviše bi bilo dugo da pišem sve detalje ali slučaj je već pominjan u 'horizontu' a odgovor postoji na blog-u.
                        Ukratko:
                        Alfa TS troši dobrih pola litara na 1000km osim ako se ne vozi penzionerski (a čemu onda Alfa?).
                        Potrošnja od "nešto više od 1 litra na 1000km" NE MORA (ali MOŽE) ODMAH da bude znak da je motor 'prolupao' naročito zbog toga da ste ga (ili vaš brat) lako i lepo terali do 200 na sat.
                        Dugotrajna vožnja na kratkim relacijama tokom zime pa odmah zatim duga vangradska relacija koja se forsira može da dovede do PRIVREMENOG enormnog povećanja potrošnje ulja (i 2-3lit. na 1000km, tj. ceo litar na relaciji od par stotina km).
                        ... (preskočićemo objašnjenje kako je to moguće ... a jeste) ...
                        Naravno uz ovo ide i sveža izmena ulja ili prelaz sa ulja koje ima prosečan na ulje sa izuzetno velikom količinom (i jačinom) detergenata (tipično čisto sintetička ili približno sintetička ulja), što ovde nije slučaj.
                        Ipak, čak i šatro majstor ne bi trebao da previdi totalno propao motor od onog koji se još može koristiti. Doduše opet malo to teže ide odokativno. Makar bi kompresija morala da se izmeri (što je potreban ali ne i dovoljan uslov da je motor O.K.).
                        I sad finale:
                        uzevši u obzir da postoji mogućnost da motor još nije za generalnu (što je ipak verovatno sa tolikom potrošnjom, ali kako je lepo rekao Vlada, otvaranje motora je poslednja opcija i ne gine na kraju krajeva) trebalo bi uraditi sledeći test (nakon merenja kompresije i dijagnostike, mada može i pre), makar, pre nego što se remontuje motor:
                        1) Promenite ulje i sunite lepo (bar) Selenia Racing 10W-60.
                        2) Napunite do oznake max. na mernoj šipki (ili blizu max.-a, ne prepunjujte u svakom slučaju).
                        3) Odvezite relaciju kakva je ona koju ste pomenuli (Kruševac-Kikinda; ipak je to nekih 350-400km ako se ne ide okolo-naokolo) ALI vozite umereno (do 140km/h; presretači će vas ignorisati a ako vas uhvati radar nećete imati čak ni tačkice; van auto-puta naravno ne više od 'stotke').
                        4) Proverite koliko je motor progutao ulja. Ukoliko je do 1/4 razlike min. do max. ili manje (znači oko pola litara na 1000km) situacija je da motor jeste malo istrošen ali još nije za generalnu. Potrošnja bi u kraćim relacijama mogla da bude i duplo manja, a pri oštroj vožni ... to je sledeće, da se utvrdi koliko troši pri oštrijoj vožnji na najmanje 500km (i proveri na nešto manje, recimo pola te relacije), jer ne bi smelo da bude više od 1lit. na 1000km sa 10W-60 uljem.
                        ... Naravno još je bolje da se potrošnja utvrdi na "do tamo i nazad" jer što je duži put lakše je utvrditi potrošnju ulja koja se u normalnim okolnostima meri na više hiljada km. Kada motor već troši može i na manje (mada je ipak približno). Dobro je proveriti nivo na max. 500km da se ne dođe u situaciju da nivo padne ispod minimuma.

Dakle čak iako nemate preku potrebu za odlazak u Kikindu ili Kruševac, napravite jednu vanrednu. Pri umerenoj vožnji 700-800km će vam potrošiti 50 do 70lit. benzina što je nekih 60 do 80€, ulje mu tu dođe sitnica (sa sve filterom) te je negde polovina prethodnog. Što bi rekli za cca. 100-nak € (i još 50-tak za prethodnu ili naknadnu dijagnostiku i merenje kopresije) možete znati na čemu ste. Uz put ne morate ići samo zbog testa nego obavite i još neki posao pride.
                        A zašto ne odmah u servis (što zvaničniji?). Naravno može. Ipak, pri spominjanju potrošnje ulja od preko litar na 1000km već ste serviseru servirali "konačnu dijagnozu". Motor je verovatno istrošen ali ne mora da bude tu i njegov kraj. Na kraju krajeva remont vam ne gine, ali odmah ili posle 2-3 god. nije baš svejedno. Naravno, ukoliko je bliže generalnoj obavite je što pre.

I naravno, pregledajte dobro da ulje ne curi na nekoj zaptivci (na servisu ako već niste vični detaljnom pregledu).

Comment

• zverko
                          CBC Senator XXL
                          • 19.08.2005
                          • 7085
                          • BGD
                          • Audi A4

@SANJA: teraj to i ne diraj nista !
                          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• SANJA0708
                            CBC Član
                            • 06.12.2009
                            • 89
                            • paraćin

Originally posted by zverko
                            @SANJA: teraj to i ne diraj nista !
                            Ajd sad,šta ću dobiti ako uradim glavu-gumice,vodjice,ventili,kompletna obrada glave-što je u suštini sa zamenom ulja oko 7500 din?

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Uh, preteče me Zverko.
                              Ajd' malo da pojasnim:
                              problem je starost automobila (i što se malo vozi). Verovatno ima više uzroka za povećanu potrošnju ulja (koja jeste velika ali ne i enormna pogotovu zbog svega navedenog) pa je "prava" potrošnja nešto manja. Sami ste rekli da je do skoro bio problem sa curenjem ulja u pumpu goriva. To ste sanirali, ali nešto je drugo iskrslo (neka zaptivka), pa tako u krug.
                              Nije stašno. Ako dobro pali i vuče, teraj (kao što kaže Zverko).
                              Pogledaj gde ulji (dekla, ili neka druga zaptivka) pa ako se lako menja promeni, čisto da ne curi džabe.
                              Može da se koristi MaxLife 15W-40 ili LM aditiv za zaptivke, ali ... ALI najbolje da samo koristiš malo viskoznije ulje i da malo to "teraš". Visoki obrtaji? Pa nemoj da 'kampuješ' u njima ali ošini malo to, neće ništa da mu fali.
                              Koje ulje? Recimo Selenia 15W-50 mineralno (baš mi "stao mozak", ne mogu da se setim kako se zove, VS verovatno). Preko cele godine i nema problema. Mogao bi i 20-25k km da odvozaš ako voziš auto ako ne propašće još brže.
                              Bitno je da li vije plavi dim za sobom ili ne. Ako je malo - no problem, ako se "vijori zastava" onda jesu malo karike (to je u svakom slučaju bar malo), malo ventili, sve po malo. Kecu je tu negde i kraj (120k km), više može uz mnogo sreće (da se potrefio dobar motor), uz manje godina i uz puno dugih relacija. Ovako sa 5-6 hiljada godišnje sve preko 100k km je premija. Garant.
                              Ipak je to (samo) IMR motor. Generalna? Za 20 i više godina star auto?! Teško. Teraj dok se ne raspadne (i dok vuče). Do pre koju godinu mogao se kupiti remontovan motor u IMR-u za cca. 200€ ali teško da i sad može.

Šta ćeš da dobiješ za malu intervenciju. Pa koliko para toliko muzike. Nešto hoćeš, skupo nije, ali teško da vredi.
                              Pazi, nisi ni sam siguran gde troši ulje (mada je očigledno da je motor sa manjim problemima) a ipak bi da baciš 100€ (ili nešto manje). Počneš tako pa brže stigneš do generalne. Ako je kako si opisao, teraj to još neko vreme, kad stigneš da na 5000km dolivaš preko 3 litara, onda plajvaz u ruke pa vidi da li za auto koji vredi 500€ (600 zapravo u slučaju reciklaže, a do skora beše hiljadarka) da uložiš toliko. Ma kakvi. Da daš stotku pa dođeš na isto, malo kasnije, u isto vreme ili pre ...
                              Kad ti Zverko nešto kaže a ti lepo "teraj to i ne diraj ništa!".

Comment

• SANJA0708
                                CBC Član
                                • 06.12.2009
                                • 89
                                • paraćin

Pokušao sam da "vidim" šta se događa iza,i ništa,niti plavog dima niti crnog!
                                Svi semerinzi suvi,a na kućištu brgaste curi zadnjih ko zna koliko,uvek pravi baru ispod!
                                U suštini da batalim modriču(crna) i da sipem nešto malo kvalitetnije?
                                Zaboravih da napišem da je do prošlog januara prešao 81000km(penzionerske vožnje) a kod mene za 13 meseci 15000(normalne vožnje).
                                Kako pišem još će svašta da ispadne jer je do 81000km 70% prešao na relaciji Bgd-PN-Bgd uz vožnju do 100kmh!

Comment

Working...
                                X