Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Car
    CBC Senator XXL
    • 07.07.2005
    • 900
    • Beograd

Ja sam pre neki dan uzeo za golfa dvicu dve nove tigar 621, bas su jeftine za tu dimenziju. Oko 6000 su kostale obe zajedno, a ok su skroz
    Ove sto su skinute presle negde oko 50 000, shara jos uvek dobra samo je jedna bilo malo deformisana. Ne znam da l' je od kilometraze ili od udarca s obzirom da je i felna bila ostecena. U svakom slucaju odradile su posao za te pare

Comment

• prolupator
      CBC Senator XXL
      • 02.09.2005
      • 3968
      • Zemun

@dranix: Sava se pravi na par mesta, tako kazu... Ono za jedna trzista i za druga trzista.. Mi smo ocigledno druga trzista

@Car: za Golf mk.2 i nije nista bolje Moramo da se salimo
      Tg gume su dovoljno jeftine da budu svima pristupacne, svaka cast na 50K km s tim gumama. Meni su izdrzavale do 35K uz povelik napor. Potrosim ih skroz pa necu da ih menjam dok ne prodje sezona. Nisu se previse deformisale na toj kilometrazi, tocak je i dalje mogao da se izbalansira , samo se vidi da je guma gotova...

Inace, gledao sam neki dokumentarac o pravljenju guma.. Na zapadu (EU) se guma pravi da izdrzi oko 130K km !!! I, naravno, da izdrzi mnogo veca opterecenja od deklarisanih. Gledao sam kako testiraju gumu indexa H na brzinu od 350 km/h, samo u laboratoriji, na valjku. Da ih vidim da to poteraju po nekom putu pa da onda analiziraju

Elem, zbunilo me to ~130K km vek trajanja gume...
      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Wiz
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 3104
        • Nish

Moze ja sam recimo Michelin Pilot vozio do 110k km,jes da je bila celava skroz ali eto izdrzala,promenio jednog leta kad sam jedva izasao iz nakvasene trave

Comment

• Wiz
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 3104
          • Nish

Boost je potpuno u pravu gume su ovde najskuplje u Evropi,styo je jos gore imaju tendenciju poskupljenja,Barum koji sam platio oko 75e pre 2.5god sada je oko 105e ista dimenzija indez sve

Comment

• prolupator
            CBC Senator XXL
            • 02.09.2005
            • 3968
            • Zemun

Cisto da se nadovezem..... na zapocetu temu

Danas provozah svoje gume po kisi... i to po kakvoj kisi !!!
            Dobro su se pokazale, nema zanosenja, nema akva-planinga, nema vrludanja ni na regionalnim putevima ni na auto putu sve pri brzinama od oko 140 km/h. Lepo su se pokazale
            Da, i bilo je hladno, oko 3-5 stepeni, bas zima. Cekam da otopli i da padne kisa pa da postujem ponovo.

prolupator.mojblog.rs

Comment

• dranix
              CBC Senator XXL
              • 04.10.2004
              • 3079
              • Antwerpen/Belgium
              • Saab 9-3

Kad otopli bice jos bolje. Bez obzira na cenu i ko je proizvodi vidim da je hvale u bivsem istocnom bloku az posto nemas neke ekstra zahteve znaci da.....
              Ako jos i traje preko 40k u konkretnim uslovima eksploatacije onda ti je to pravi bingo.

Comment

• prolupator
                CBC Senator XXL
                • 02.09.2005
                • 3968
                • Zemun

Pa .... to smo i hteli....
                Ipak ima pristojna guma za prihvatljiv novac.

prolupator.mojblog.rs

Comment

• dranix
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 3079
                  • Antwerpen/Belgium
                  • Saab 9-3

Sva sreca da uopste tamo nesto ima za prihvatljiv novac a da dolazi iz uvoza i da je solidnig kvaliteta.
                  Ja tu vrstu krize znam oduvek sto ce biti nekih vec najmanje 30 zadnjih godina.
                  Zakon ponude i potraznje je cudo ali i kultura kupaca. Za gume je dovoljno da NIKO recimo nece da kupi gume starije od 3 meseca i da se sve promeni. Samo sto narod kao narod nema pojma i jos se namesta pod makaze. Navikao i na gore a kupuje kao da kupuje tudjim parama ili kao da one padaju s neba. Srbija je ubedljivo jedno od "najlaksih" trzista na svetu. Tamo bukvalno SVE moze da se proda za nerealnu cenu.
                  Dace bog a i internet da se bar mladji ljudi obaveste koliko sta kosta i vredi pa da se nesto i promeni.
                  Sto bismo onim starim recnikom rekli. Gori smo i od Albanije i Rumunije. Dokle vise?

Comment

• bruyoni
                    CBC Član
                    • 28.09.2006
                    • 53
                    • NS

Imam jedno pitanje u vezi hitrisa. Jel to i usmeren i asimetrican pneumatik (znaci ima i smer i spoljnu stranu, znaci ima pneumatik posebno za levu i pozebno za desnu stranu vozila) ili samo asimetrican (znaci ima samo spoljnu stranu). Pitam jer sam ga sad gledao po radnjama a nisam poneo cvikere (znam da ima spolju stranu to sam video, nekako) a u tri radnje su mi rekli tri stvari, jedan mi je cak rekao da Hitris nema spoljnu stranu!

Hvala

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

http://www.tigarmh.tigar.com/uploads/im ... ssmall.jpg
                      http://www.tigarmh.tigar.com/tigarmh/pr ... ?pid=26908

Pa sad se valjda vidi ?

Poluusmeren

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Darth Nihilus
                        CBC Senator XXL
                        • 13.04.2005
                        • 417
                        • Srbija, Paracin

Ja jednom kupio Tigar i više nikad! Kupio sam dve nove TG635, posle 6000km, na desnoj se pojavi balon!!! Kako nikad nisam lupio desnu stranu u neku rup?agu, reklamiram je i naravno ne priznaju mi garanciju! Dok sam ?ekao odgovor, napred su bile dve ofucane Pireli i auto nije vukao ni na jednu stranu, kao i sa prethodinim Tigrom. Popizdim, kupim još jednu TG635 stavim napred i sad auto vu?e u stranu suprotnu od one na kojoj je novija guma! Ako promenim mesta, vu?e u drugu stranu. Sve tri gume su kupljene u Tigrovoj prodavnici u Para?inu, sve su prva klasa i sveže proizvedena, u odnosu na datum kupovine. Hebeš fabriku kojoj se toliko razlikuje isti model u zavisnosti od dana proizvodnje.
                        Do not underestimate the power of the Dark Side

Comment

• bruyoni
                          CBC Član
                          • 28.09.2006
                          • 53
                          • NS

Originally posted by prolupator
                          http://www.tigarmh.tigar.com/uploads/images/tigarmh_hitrissmall.jpg
                          http://www.tigarmh.tigar.com/tigarmh/pr ... ?pid=26908

Pa sad se valjda vidi ?

Poluusmeren
                          Pa ne vidi se bas Znam ja kako im sara izgleda ali mene buni ta njena asimetricnost kod koje je pola gume ocigledno usmereno. Sad da uzmes onu prvu sliku i kazes da joj je desni zid spoljni (spoljna strana postoji 100% sam siguran) i namontiras je na desni tocak, jer je nekako logicno da onaj usmereni deo bude usmeren u pravcu kotrljanja, nekako mi je onda cudno da isti kalup ide na levi tocak jer bi onda usmereni deo isao u "nazad". Nisam pametan sta da mislim.

@stex: Tigra vozim dosta godina u raznoraznim sarama i oblicima i nikad nikakvih problema sa njim nisam imao. Hocu li ga ponovo? Hocu. A ti proveri jeli ti 635 pravilno montirana posto i 635 ima spoljni zid, mozda su ti jednu montirali naopako

Comment

• dranix
                            CBC Senator XXL
                            • 04.10.2004
                            • 3079
                            • Antwerpen/Belgium
                            • Saab 9-3

Naravno da je Hitris usmerena.
                            Vidi se jasno po onoj strani koja ide unutra kako cini liniju izmedju segmenata kao sto je riblja kost. Spoljni deo izgleda kao da nije usmeren, bar sa fotke.
                            Na drugoj slici 635 je takodje usmerena.
                            Kod vecine danasnjih guma je to sasvim uobicajeno.
                            Pazite jer se nekada ne vidi bas jasno a guma bude i asimetricna pa se zato oznaka koja strana ide spolja obavezno pogleda pre montaze.

Comment

• bruyoni
                              CBC Član
                              • 28.09.2006
                              • 53
                              • NS

Ma mene buni ta njena usmerena asimetricnost...stvar je sto ocu da uzmem te gume ali u Metrou, a njima moras dimenzije polako da izdiktiras, tako da me samo zanima ima li, bas zbog tog "asimetricno usmerenog" dezena sare, poseban pneumatik za levu odnosno za desnu stranu. Cisto da ja znam sebe radi kad mi budu tamo davali da me ne zeznu, ne namerno naravno.

Comment

• prolupator
                                CBC Senator XXL
                                • 02.09.2005
                                • 3968
                                • Zemun

Pa, pogledaj je pazljivije... kad ti budu dali gume uporedi "smer rotacije" nadji dve leve i dve desne i to je to

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                                X