Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ogi
    CBC Senator XXL
    • 07.10.2007
    • 309
    • Beograd
    • Hyundai i30 1,4

Hoce neko da mi preporuci gume bre?

Ja u podrumu imam dve nove SAVA gume, zimske, pa ako neko hoce da se menja... Ali zaista nemam naviku, tacnije nikada nisam menjao zimi gume, znaci uvek vozim iste... menjao bih kada bih isao zimi kolima van grada ali to do sada nikada nisam radio... inace, da li je dovoljno zameniti samo prednje ili MORAM i zadnje?

Comment

• prolupator
      CBC Senator XXL
      • 02.09.2005
      • 3968
      • Zemun

@Zeljko:

zimska je to guma, ali sme (ako bas mora) da se vozi leti, dok letnja ne sme da se vozi zimi, to su majstori mislili.
      Posto je fixiran zadnji trap, moraces da pitas trapadziju da ti kaze sta je uzrok... felna, neka caura, amort... moze biti mnogo toga...
      Ili opravi ili zivi s tim.

#Ogi:
      Stavi te zimske gume i menjaj sezonski. Najbolje je da imas dva kompletna seta, ali posto toliko malo prelazis, moze i unisex set, ali to nije resenje ni za leto ni za zimu, nema uletanja nikad i nigde u krivinu.
      Sto se odabira tice, koliko para - toliko muzike... Odredi koliko zelis da das i napravi uzi izbor. Michelin je dobra guma.
      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Ogi
        CBC Senator XXL
        • 07.10.2007
        • 309
        • Beograd
        • Hyundai i30 1,4

Posto imam mali i slab auto, pitam se ima li smisla uopste kupiti kvalitetnu gumu kao sto je Michelin na primer ako ce mi i Tigar savrseno leci, 621 hvale samo tako...

Nego, necu imati love za sve 4 odjednom a hteo bih da predjem na 165/65 pa se pitam da li smem da vozim neko vreme 165/65 napred a 155/70 pozadi?

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

gume bi trebalo na sva 4 tocka da budu identicne kako po velicini tako i po modelu/ proizvodjacu.

auto ima 4 tocka, i koci sa 4 tocka.

ako je bas nuzno privremeno, uze gume napred tj losije- istrosenije.

uvek gume sa boljom trakcijom pozadi bez obzira na pogon.
          uvek.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• Ogi
            CBC Senator XXL
            • 07.10.2007
            • 309
            • Beograd
            • Hyundai i30 1,4

Ne razumem to sto si rekao. Prvi put cujem za to. Zasto onda nove gume svi stavljaju napred? Zasto se onda gume rotireaju od napred ka pozadi ako su prednje uvek istrosenije? Ne znam da iko tako radi. Uvek ljudi kupe dve nove gume i stave ih napred. Evo ja cu sada da stavim dve zimske gume napred, doduse to nije mozda neko poredjenje jer su zimske...

Comment

• Corsa
              CBC Senator XXL
              • 22.09.2005
              • 450
              • Beograd

Originally posted by sw.brick
              gume bi trebalo na sva 4 tocka da budu identicne kako po velicini tako i po modelu/ proizvodjacu.

auto ima 4 tocka, i koci sa 4 tocka.

ako je bas nuzno privremeno, uze gume napred tj losije- istrosenije.

uvek gume sa boljom trakcijom pozadi bez obzira na pogon.
              uvek.
              Odakle sada ovo sa boljim gumama pozadi?Iskusniji ljudi su mi uglavnom pricali da bolje gume treba na pogonske tockove.Moze li objasnjenje
              pozz

Comment

• Vocko
                CBC Senator XXL
                • 25.04.2005
                • 4556
                • nBGd

Kratko objasnjenje, posto znamo da brick moze da otkuca par tomova (nhf)

Zbog trakcije. Auto je laksi pozadi, te mu treba bolja sara da bi drzao podlogu.

Iako se ja koristim onom starom - bolje gume napred, losije pozadi, ovo brick-ovo objasnjenje ima smisla.

Comment

• JNC
                  CBC Senator XXL
                  • 19.12.2006
                  • 1332
                  • Beograd

Ako se menjaju gume na zimske i to samo 2 komada, uvek na zadnje, VOcko je rekao, a i svi proizvodjaci to preporucuju, uzmite npr. Miclelin-ovu ili Tigrovu brosuru koju dele ovako pred zimu u svojim radnjama i tamo vam to isto pise, samo sto to niko ne cita.

Comment

• Ogi
                    CBC Senator XXL
                    • 07.10.2007
                    • 309
                    • Beograd
                    • Hyundai i30 1,4

Evo pogledao sam, imam dve nove SAVA ESKIMO S3 M+S gume. Cini mi se da sam o njima ovde citao sve najbolje. Znaci da ih stavim tamo do februara, marta i da uzivam? A sta opet ako zima bude kao prosle godine, tj. nema je? Wink E sad' nije mi jasno da li su ove gume ZIMSKE ili su ALL SEASON jer iako ima slicica snezne pahulje na jednom sajtu sam procitao da oznaku M+S imaju all season gume.

Samo sada ste me POTPUNO istripovali sto se tice toga gde da ih stavim... ovo sto je Brick rekao ima logike ali ipak mislim da je vaznije staviti ih na pogonske tockove...

Comment

• Vocko
                      CBC Senator XXL
                      • 25.04.2005
                      • 4556
                      • nBGd

M+S = Mud + Snow, a pahuljica znaci da su za zimu

Comment

• Ogi
                        CBC Senator XXL
                        • 07.10.2007
                        • 309
                        • Beograd
                        • Hyundai i30 1,4

Jasno mi je to ali vidi sta pise na jednom sajtu:

M+S (Mud + Snow) Na zimskim i all season gumama. Na all season gumama označava da se guma može koristiti i kao zimska guma. M+S=mud and snow (guma za blato i sneg).

Comment

• JNC
                          CBC Senator XXL
                          • 19.12.2006
                          • 1332
                          • Beograd

Evo sta kaze Michelin zasto staviti nove gume ili manje potrosene nazad a ne napred.

http://www.michelin.co.uk/uk/auto/auto_ ... r_neuf.jsp

Eto ko ne veruje sta mu se ovde kaze, Michelin je valjda dovoljno dobar argument, a ne neki priuceni majstori.

Evo i kako voziti po snegu, cisto malo da se uklopimo u ovu sneznu idilu u Beogradu .

http://www.michelin.co.uk/uk/auto/auto_ ... dt_nge.jsp

Comment

• Kenno
                            CBC Senator XXL
                            • 21.08.2006
                            • 460
                            • Zenica, BiH

I ja sam čuo, od starijih i iskusnijih ljudi, da bolje gume idu nazad.

BTW
                            Sava Eskimo S3 su zimske gume, ali ih veliki broj ljudi koristi non-stop, barem ovdje gdje ja imam priliku da gledam auta uživo.

Comment

• doc Leon
                              CBC Član
                              • 07.11.2007
                              • 52
                              • Jajce

ja sam prije 6 dana stavio sve 4 nove DEBICA 175/70-14 zimske jer sam auto kupio sa novim ljetnim Bridgestone er300 185/60-14 i mogu vam reci da sam skroz zadovoljan.dodju oko 35 eura po komadu sto znaci da su jeftinije od Savinih s3 a koliko sam ja primjetio i bolje su...a tako mi kaze i vulkanizer koji ih je montirao. tko moze to priustiti bolje je imati dva kompleta nego voziti citavo vrijeme sa jednim. ljetne gume su smrt za zimu,a zimske gume se trose 5 puta brze po ljetu a i nemaju dobru trakciju kad se zagriju,cim udjes malo brze u krivinu pocnu cviliti i zanositi...
                              tek kad sam se ozenio shvatio sam sta je sreca...
                              ali tad je vec bilo prekasno
                              http://www.foto-video-micko.blogspot.com/ check it out

Comment

• Ogi
                                CBC Senator XXL
                                • 07.10.2007
                                • 309
                                • Beograd
                                • Hyundai i30 1,4

Ja sada imam TG621 ALL SEASON gume. Kako mi savetujete da stavim Eskimo S3 kojih imam samo 2 ? Konacno.

Comment

Working...
                                X