Na koji se način u Srbiji rešiti starih guma na ekološki prihvatljiv način. Postoji li neka zakonska regulativa?
Šta u servisu rade sa starim uljem, bolje i da neznam.
Na koji se način u Srbiji rešiti starih guma na ekološki prihvatljiv način. Postoji li neka zakonska regulativa?
Šta u servisu rade sa starim uljem, bolje i da neznam.
Kad vec pitas, svaki veci servis se greje na ulje, a za gume ... ne znam.
Staro ulje koriste ovi što liju od mesinga te stvari za vodovod i slično, a šta posle urade sa tom masnom piljevinom...
Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless." 11.04. 0:12 #2 Rule #51:Sometimes — You're Wrong!
Kupio sam felne 15", na njima su gume kojima se blizi zamena.
Originalna dimenzija koja ide na te felne (fabrichke puntove) je 185/55-15
Sa keshom koji hocu da odvojim mogu da kupim samo tigar primu u toj dimenziji.
U dimenziji 195/50-15 mogu da uzmem yokohamu c drive, a ptoverio sam na calculatoru i ta velicina bi trebalo da mi odgovara jer ulazi u toleranciju od 2.5 % razlike. (u odnosu na fabricku velichinu sa 165/70-14 je razlika -1.8%, a u odnosu na onu 185/55-15 je razlika -1.5%)
Dakle pitanje: Da li uzeti originalnu dimenziju i loshiju gumu (tigar) ili uzeti pribliznu dimenziju koja ulazi u toleranciju i bolju gumu(yokohama)?
Punto je mali, lagan autic. Ostani pri fabrickim (manjim) dimenzijama ako ikako mozes. Vecim gumama dobijas samo dodatno opterecenje ali sirim gumama pozadi a fabrickim napred kazu Holandjani dobija se dodatna stabilnost na Saabu. Ne radi to mada ZAISTA to rade a nije dozvoljeno po zakonu.
Vec sam preshao sa 165/70-14 na 195/45-15 i nisam osetio mnogo veliku razliku u startnosti, ali sam osetio razliku u slabijoj udobnosti, ali mnogo boljem lezanju.
I ja sam skoro bio u istoj dilemi. Prosto neverovatno kolika je razlika u ceni izmedju 185/55 R15 koja je meni default dimenzija i 195/50 R15 koja moze da bude adekvatna zamena. Razmisljao sam se dugo i na kraju ipak uzeo dimenziju koju fabrika preporucuje. Puk'o sam skoro dva soma vise po gumi, uzeo sam samo dve a za mesec dva cu i druge dve da zamenim i kraj. Pazario sam BF Goodrich Profiler2, kosta nesto malo ispod 6k dindzi sa montazom balansiranjem i ventilom, inace sve drugo u toj dimenziji je znatno skuplje, naravno osim tigra.
hebiga, ovaj moj je i sa ovim profilom tvrd k'o licko magare, mogu misliti sa nizim profilom, lutajuci bubreg garantovano za kratko vreme.
@Manfred
koliko ce te izaci ta yokohama ?
Ima li ko iskustva sa Yokohama C drive. Vidim imaju lepu saru, a valjaju li sta? Jos kad bi je neko uporedio sa Michelin Pilot Primacy, to bi bilo pravo...
Ako je bitno dimenzija je 195*65r15
Comment