Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • NED
    CBC Veteran
    • 02.11.2008
    • 149
    • Kragujevac

Re: Gume - po ko zna koji put

Potrebno Vase misljenje, sta mislite o BF Goodrich Profiler 2 ili uporedno Tigar Hitris?
    Sve to u dimenziji 195/65/15.

Comment

• nikaragva
      CBC Senator XXL
      • 03.06.2008
      • 521
      • B. Palanka
      • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Imam na rezervnom tocku montiranu GY hydragrip gumu ganc novu nikad vozenu dot 07 (ne znam nedelju koja je, cini mi se da je negde pred kraj godine, ili bar u drugoj polovini). Znaci bila je u idealnim uslovima: sunce, put, prasinu i kamencice nikad nije videla. Kako bi to pilo vodu, da sad kupim jos jednu takvu, pa da stavim na auto, a jednu staru sto skinem cu tutnuti na rezervni tocak?
      Posto je po specifikaciji proizvodjaca sasvim ok za upotrebu, steta da propadne tako na tocku, ali cini mi se da bi bila velika razlika, ako bi sad uzeo recimo dot09?

Da li bi mogao naci negde s namerom novu "stariju" gumu po lagerima koja je dor07, posto mi treba samo jedna, mozda se negde zagubila?

Da li ce se ta starija brze trositi u voznji, ako ne nadjem to godiste, pa cu dobiti nejednako potrosene gume?

Comment

• Laguna 2002
        CBC Senator
        • 13.12.2009
        • 297
        • Bačka Palanka

Da li neko ima iskustva koja se letnja guma najbolje pokazala i u zimskim uslovima. Imam dilemu. Treba da kupim dve zadnje gume, nagovaraju me da uzmem dve zimske ( tipa wintera i sl. oko 7000 din. ) i da ih preko leta drži pozadi, a da ih zimi prebacim napred. Ili da kupim, kako sam već rekao, neku " bolju " letnju koja ima solidne karakteristike i zimi. Znam da je najbolje imati dva kompleta, ali ni ekonomski momenat nije zanemarljiv. Bojim se da bi te zimske bile suviše bučne. Da li neko vozi sa ovom kombinacijom na svom autu i kakva su iskustva ?

Comment

• Uzelac
          CBC Senator XXL
          • 03.12.2006
          • 1717
          • munZe

Zimske gume nikako ne treba voziti leti.
          Ako moras tako, kupi allseason, to je namanje lose resenje.
          Rokade napred/nazad zaboravi, jednako su vazne gume na obe osovine.
          work in progress

Comment

• Puzo81
            CBC Senator XXL
            • 04.08.2009
            • 687
            • Novi Sad/Prijepolje

Originally posted by Laguna 2002
            Da li neko vozi sa ovom kombinacijom na svom autu i kakva su iskustva ?
            Vozio sam ja al nekih mesec dana prosle godine(posle marta).Prvo napre wintere,pozadi Michelin,jednom prilikom u krivini (temp oko 21c) proklizao prednji kraj al hvala Bogu izbegao sudar.

Posle promenio, napred Michelin energy,pozadi wintere.Opet skoro isto ponasanje,niz Iriski zadnji kraj nekako zanosio,meka zimska guma pa kliza.

Onda pop...o skupio keshi uzeo jos dve letnje a wintere koristio samo od decembra do marta.

Jeste finansjski momenat bitan ali bolje da ustekas i kupis dve letnje.Pre svega wintere ce na vrelom asfaltu nenormalno da se trose a kad ode gornji sloj po snegu ima da se klizas ko na sankama.Jos vozis tesku lagunu i mogu zamisliti kolko ce se trositi leti

Na drugim stvarima se moze ustedeti al za gume treba dati zadnju paru

Comment

• subicd
              CBC Senator XXL
              • 20.06.2008
              • 463
              • Novi Sad

Letnje koje su se dobro(uslovno naravno) pokazale zimi su npr. Barum Briliantis, ali ona izlazi iz proizvodnje polako.
              Pogledaj Pirelli P2500(to je kao 4s ali vise letnja) ili tako neki model, da ima vise tih poprecnih sitnih lamelica, ne kao zimska ali i da ne bude ravna kao npr. Saver.
              Mozda Dunlop SP30(mada je u zalasku), ne znam u praksi kako se nosi sa snegom ali na oko deluje da moze da poslozi nekako, iako je letnja.

Uglavnom biraj da je guma vise letnja nego zimska.

Comment

• gorans
                CBC Senator XXL
                • 09.03.2010
                • 1525
                • Beograd

Ako vec hoces da ustedis na taj nacin onda nazad stavi all-season a napred menjaj letnje i zimske.Pre par zima sam imao napred zimske a nazad letnje miselin energy i na pravcu pri 40 km/h je poceo da me obilazi zadnji kraj (bio je sneg na putu oko 5cm) i posle 5-6 kontriranja ipak sam sleteo pore puta i to sa leve strane.Sreca niko nije naisao u susret.Ni jedna letnja guma nije za sneg tko da ti je moj bratski savet da zimi zaboravis letnju gumu!

Comment

• subicd
                  CBC Senator XXL
                  • 20.06.2008
                  • 463
                  • Novi Sad

Originally posted by zopu81
                  Na drugim stvarima se moze ustedeti al za gume treba dati zadnju paru
                  Citam juce Auto Bild, test Golfa I 1984, sve fabricko na njemu pa i gume, auto presao 85.000km. Sa starim gumama putanja zaustavjanja sa 100km/h 56m, sa novim gumama 46m. Posle promene diskova i plocica putanja se smanjila za jos 4m.

Pa prosudite sami koliko je bitna dobra guma, jer ne kaze se dzabe da je guma jedini kontakt sa asfaltom.

Comment

• gorans
                    CBC Senator XXL
                    • 09.03.2010
                    • 1525
                    • Beograd

I ja sam to procitao,jel si provalio da vise znace gume nego komplet kocnice,amortizeri i citav trap zajedno?

Comment

• StudentBGD
                      CBC Senator XXL
                      • 18.12.2007
                      • 1027
                      • Beograd

Stavio sam nove SP Fastresponse i stvarno sam zadovoljan gumama (presao nekih 3000+km sa njima). Lepo drze i po kisi i po suvom. Posto je 2cm sira guma od moje prethodne (i nizeg profila), drzanje u krivinama je osetno poboljsano itd...
                      Ali, malopre primetim da se po spoljnim ivicama vidi da se gume trose. Jel to moguce da je zbog moje "igre" po krivinama i malo brzih ulazaka/izlazaka ili je nesto drugo u pitanju? Gume su napumpane na 2.4/2.1 prednje/zadnje tako da ne verujem da je to problem jer auto ima oko 1200kg. Trap je ok, ne vuce nigde ni po ravnom, ni pri kocenju...
                      Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• gorans
                        CBC Senator XXL
                        • 09.03.2010
                        • 1525
                        • Beograd

Popusti malo sa gasom u krivinama!

Comment

• kamango
                          CBC Senator
                          • 31.05.2009
                          • 205
                          • KS-BG

Meni je zanimljivo kako onaj Golf iz AutoBilda ima kratko zaustavljanje sa 100kmh. 42m je rezultat za respekt i po danasnjim standardima, verovatno test vozac dobro radi nogom ali opet...

Comment

• overspeed
                            CBC Senator XXL
                            • 24.05.2005
                            • 2779
                            • Kosovska Mitrovica

Pa to je postigao tek nakon što su mu montirali potpuno novo vešanje, nove kočnice i nov komplet guma. Tako da, kad se sve to uzme u obzir to i nije nemoguća misija. Jeste po današnjim standardima 42 metara odličan rezultat, ali je danas retkost auto koji ima ispod 1200 kg u toj istoj Golf klasi, na primer novi Golf 1.4 TSI ima oko 1250 kg, dok taj Golf I sa testa ima tek 780 kg. Dakle, ništa spektakularno nije zaustaviti taj auto za 42 metra.
                            http://www.bmw.tv

Comment

• kamango
                              CBC Senator
                              • 31.05.2009
                              • 205
                              • KS-BG

Ok, presudna je tezina, ali kocioni diskovi koji su nesto veci od glavcine rade odlican posao. Pa veliki broj supermini automobila s kraja 90ih i pocetka 00, pored male mase, ABS itd nemaju bolje rezultate, cak mozda i gore.

Comment

• prolupator
                                CBC Senator XXL
                                • 02.09.2005
                                • 3968
                                • Zemun

Stavi im novo vesanje, trapove i poderne gume pa da probamo ...
                                OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                                X