Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Re: Gume - po ko zna koji put

Originally posted by nikaragva
    Imam na rezervnom tocku montiranu GY hydragrip gumu ganc novu nikad vozenu dot 07 ...
    Da li ce se ta starija brze trositi u voznji, ako ne nadjem to godiste, pa cu dobiti nejednako potrosene gume?
    Ne verujem, da ćeš osetiti razliku, niti da će se primetno brže trošiti. GY HG je kvalitetna guma. Imao sam ih na roveru 414i. Uzmi novu!

Comment

• mrki
      CBC Senator XXL
      • 08.11.2006
      • 550
      • nis, serbia

samo da prenesem utiske posle par hiljada km.

bf goodrich go grip je po mojim utiscima i dosadasnjem iskustvu extra guma.
      lepo se pokazala i po suvom i po kishi.
      udobna je i nije bucna. za sada sam prezadovoljan.

Comment

• subicd
        CBC Senator XXL
        • 20.06.2008
        • 463
        • Novi Sad

Originally posted by prolupator
        Stavi im novo vesanje, trapove i poderne gume pa da probamo ...
        Cini mi se da su i to odradili, a razlika u zaustavnom putu je bila 4m, tako nesto.

Po testu guma je najvazniji faktor za kocenje, a verovatno onda i za stabilnost u izbegavanju prepreka.

Comment

• Vocko
          CBC Senator XXL
          • 25.04.2005
          • 4556
          • nBGd

Originally posted by StudentBGD
          Stavio sam nove SP Fastresponse i stvarno sam zadovoljan gumama (presao nekih 3000+km sa njima). Lepo drze i po kisi i po suvom. Posto je 2cm sira guma od moje prethodne (i nizeg profila), drzanje u krivinama je osetno poboljsano itd...
          Ali, malopre primetim da se po spoljnim ivicama vidi da se gume trose. Jel to moguce da je zbog moje "igre" po krivinama i malo brzih ulazaka/izlazaka ili je nesto drugo u pitanju? Gume su napumpane na 2.4/2.1 prednje/zadnje tako da ne verujem da je to problem jer auto ima oko 1200kg. Trap je ok, ne vuce nigde ni po ravnom, ni pri kocenju...
          Zbog igre po krivinama je, isto kao i kod mene na SportMaxx. Malo je bok meksi, al' ti zato auto nije toliko neudobniji za koliko si smanjio profil (ti si na /50, a ja na /45). Pritom su meni naduvane, cini mi se, na 2.1-2.2, ali cu ih jos malo dopumpati zbog toga.

Comment

• StudentBGD
            CBC Senator XXL
            • 18.12.2007
            • 1027
            • Beograd

Auto je stvarno zadrzao skoro isti nivo udobnosti, jedva je primetna razlika. Cak preko rupa prelazi bezbolnije jer zbog sireg gazista cesto i ne upadne u rupu kao pre

Sledecu gumu cu definitivno da gadjam Maxx TT ili nesto tog tipa.
            Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• Lazar
              CBC Član
              • 18.03.2010
              • 35
              • Novi Sad
              • Ne

Re: Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Da ne otvaram novu temu evo moje dileme ovde hocu da kupim letnje gume 195/65 R15 malo sam zujao po netu i web prodavnicama pa dosao do sledece dileme, sta od ovih guma da kupim:

Michelin ENERGY SAVER
              http://www.tyretest.com/pkw_sommerreife ... index.html
              Continental PremiumContact 2
              Dunlop SP Sport Fast Response
              Michelin ENERGY E3A
              Goodyear EXCELLENCE

Bitno mi je da guma dobro drzi na suvom (verujem da je ovde zanemarljiva razlika) i na mokrom, da ima sto kraci zaustavni put i da nije previse bucna. Ne trebami guma za jurnjavu po krivinama, vec za udobnu voznju.
              Cini mi se da ni sa jednom gumom necu pogresiti ali bi voleo da cujem nekog ko je bio u slicnoj dilemi i svaki savet, iskustvo je dobro doslo. Ako je neko jos i kupio neku od ovih guma povoljno dobro ce doci svaka informacija.

Comment

• zverko
                CBC Senator XXL
                • 19.08.2005
                • 7085
                • BGD
                • Audi A4

sudeci po dimenziji i autu koji vozis ne treba ti performance guma tako da ce mislen sasvim zadovoljiti potrebe posto stoji za najudobniju gumu. ja bih takodje i conti uzeo u razmatranje.
                deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• overspeed
                  CBC Senator XXL
                  • 24.05.2005
                  • 2779
                  • Kosovska Mitrovica

Vozim ove Continentalove gume na BMW 320i nekih 20000 km. Odlična guma, odlično držanje pravca, baš prethodnih dana se pokazala kao još uvek dosta stabilna na kiši iako je sada ostalo možda nekih 5 mm "mesa" na zadnjim gumama. Ne znam šta da ti kažem o bučnosti, uglavnom ih ne slušam Vrlo udobna, mislim da ima za nijansu mekši bok od mog ukusa ali generalno gledano i tu su napravili dobar kompromis. Znači obzirom da se radi o RWD autu, kad sam uzimao gume meni lično je bilo najbitnije što bolje držanje pravca i što bolji grip, a po nekim uporednim testovima tada sam video da je ova guma tu bila medju najboljima i zato sam je i uzeo. Jedini minus je možda za nijansu mekši bok nego što bi trebalo i onoliko koliko mogu da procenim po sadašnjem stanju, je da se malo brže troše jer teško da će da izdrže 35000 km, što i nije baš za pohvalu... Doduše, auto ima 1450 kg, a i ja ih ne štedim...

Pošto voziš auto iz istog segmenta možda ti ovo znači nešta... Sa ovim drugim gumama koje si naveo nemam iskustva, ali od mene preporuka za Continental.

Pozz
                  http://www.bmw.tv

Comment

• subicd
                    CBC Senator XXL
                    • 20.06.2008
                    • 463
                    • Novi Sad

@Lazar,

Uzmi Dunlop FastResponse odlicna guma a jeftinija je od MIchelina i Contientala.
                    Exellece je dobra guma, doduse jeste stari model i verovatno ce jos ove godine biti na trzistu.

Comment

• Lazar
                      CBC Član
                      • 18.03.2010
                      • 35
                      • Novi Sad
                      • Ne

Posle vasih komentara i malo zujanja po netu sveo sam izbor na prve tri gume:
                      Michelin ENERGY SAVER
                      Continental PremiumContact 2
                      Dunlop SP Sport Fast Response

Sutra cu malo da obidjem vulkanizere i prodavnice guma.
                      Da li je iko imao iskustvo sa Michelin ENERGY SAVER gumama?

Comment

• jomini
                        CBC Senator XXL
                        • 11.03.2007
                        • 490
                        • Novi Sad

Ma premala je razlika među njima, neka ti cena odluči.
                        Jedna je bolja na suvom, druga na mokrom, treća po hladnom/vrelom asfaltu. Neka se bolje ponaša kad je opterećenija, neka ima bolje prianjanje na štetu udobnosti, a druga obrnuto. Sve te su u klasi i ne treba previše glavu razbijati.
                        San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• Sgt Eversmann
                          CBC Početnik
                          • 08.12.2009
                          • 5
                          • Beograd

Pozdrav!

Pre neki dan pogledam tockove na mojim kolima i primetim da su pneumatici sa leve strane vozila montirani pogresno, tj rotiraju se na kontra stranu od oznake koja je utisnuta. Na desnoj strani je sve u redu. E sad, vozilo je staro nesto manje od dve godine, a posto sa moje strane u medjuvremenu nije bilo intervencije na tockovima dodje se do zakljucka da su pneumatici na taj nacin montirani u fabrici . U protekle dve godine sam presao oko 14500 km i gume ne deluju istrosene a vozilo nikad nije vuklo na stranu. Naravno, posto su gume letnje izbegavao sam svaku voznju po snegu pa nisam imao razloga da posumnjam u montazu zbog losih performansi koje bi se tada sigurno pokazale.
                          Koliko ja vidim, resenje bi bilo da skinem tockove sa leve strane i zarotiram felne u odnosu na pneumatike. Pitanje je, koliko je to pametno uraditi, jer pretpostavljam da se povrsina gaznog sloja trosila nejednako (gledajuci od unutrasnjeg ka spoljasnjem delu vozila) prethodnih 14500 km, a sada bi je trebalo okrenuti na drugu stranu s tim da pneumatici sa desne strane vozila ostaju netaknuti jer su montirani kako treba? Inace u pitanju su Dunlop 195/R15.

Ne vidim resenje kako da dovedem sve 4 gume na pravi smer rotacije a pritom da sve bude simetricno

Unapred zahvalan!

Comment

• mile 1978
                            CBC Član
                            • 01.05.2010
                            • 12
                            • Beograd

Pozdrav,
                            Da li imate neku preporuku za gume dimenzije R17 (205/50, 225/45 ili nesto slicno). Potrebna mi je neka letnja guma koja se moze koristiti i po neki put tokom zime kad je manji sneg ili bljuzgavica. Vozim uglavnom po gradu, slabo na otvorenom putu, nisam ljubitelj neke prebrze voznje. Prosle godine sam kupio nove gume, pri cemu je jedna vec unistena od udara u rupe. Tako da mi treba prosecna udobna guma. Godisnje prelazim oko 10 000 km, kola su Laguna 1.9 dCI.
                            I sta mislite o prelazu sa 205/50/17 na 225/45/17?

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

Uzmi Dunlop s kevlarom u bokovima, to je najbolja guma za grad, trotoare, rupe i sl. A jako dobro podnosi kišu i sl. Ne znam baš za sneg ... nijedna letnja guma nije za sneg ...
                              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• zverko
                                CBC Senator XXL
                                • 19.08.2005
                                • 7085
                                • BGD
                                • Audi A4

@sgt: gume sa asimetricnom sarom nemaju smer rotacije vec imaju unutrasnju i spolju stranu. ako si istripovao da su pogresno montirane zato sto kad gledas spreda sare su na tvojoj strani ka spolja a suvizacevoj ka unutra, nemoj da brines to tako treba. uotalom pogledaj tu "pogresnu" stranu videces da pise outside na bocnom zidu. ono sto bi mogao sad da uradis je da zamenis prednje i zadnje.
                                deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

Working...
                                X