Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • milanco
    CBC Član
    • 20.01.2012
    • 30
    • Beograd
    • VW Golf 4 1.6 16v

Odg: Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Originally posted by bozo View Post
    ok, hvala. Dosao sam do dve skoro nove, (7mm sara) Michelin Primacy Alpinza super cenu pa me zanimalo kakva su iskustva.
    Inace mogu da preporucim Savu eskimo s3 kao dobru ponudu u odnosu cena - kvalitet, sto se tice zimskih guma, sto se nemoze reci za Tigar Wintera gume!
    Interesuje me na osnovu čega ste izveli ovakav zaključak za Winteru? Da li ste je koristili? Ja sam sa istom zadovoljan, Savu nisam koristio, ali znam nekoliko ljudi koji baš imaju bolje iskustvo sa Winterom, u odnosu na Savu. U svakom slučaju, apsurdna mi je tvrdnja nekih da se ove dve gume ne porede, jer nisu iste klase!

Po meni, Wintera je za sneg odlična guma, rekao bih da ima i solidnu trajnost, jedino je diskutabilno kako se ponaša po vlažnom kolovozu, posebno ako nije baš zimska temperatura.

Comment

• vujke
      Admin
      • 29.09.2004
      • 1673
      • Mladenovac
      • Daewoo Lanos 1.5SX

Re: Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Mnogi su ih ocrnili narocito na tezim automobilima, evo mog iskustva u poslednje 4 godine.

Winter1 prve zime odlicne, narocito po snegu, po kisi pokazuju malo nesigurnosti kroz duboku vodu.
      Druge zime podnosljive ali osetno losiji grip imaju u odnosu na novu gumu, da napomenem da su vozene samo zimi, nekih 4-5K su presle prve zime i ostavljene su na felnama za sledecu cim se istopio sneg.
      Trece zime su skoro neupotrebljive, bolje su od letnjih guma ali samo toliko, kretanje po utabanom snegu na uzbrdici gde nove krecu skoro bez proklizavanja je za ove misaona imenice, dubina sare manja za ~2mm od fabricke, ukupno presle manje od 10K.

Sada sam za test uzeo sava eskimo, ista dimenzija, 185/60/14, kao nova odlicno ide i tu ne primecujem neku razliku u odnosu na nove tigrice, medjutim sava dosta bolje ide po kisi od tigra. Videcemo sledece zime kako ce ova sava da se ponasa.
      while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• bozo
        CBC Član
        • 17.10.2011
        • 51
        • Kraljevo
        • SAAB 9-5 Aero

Originally posted by milanco View Post
        Interesuje me na osnovu čega ste izveli ovakav zaključak za Winteru? Da li ste je koristili? Ja sam sa istom zadovoljan, Savu nisam koristio, ali znam nekoliko ljudi koji baš imaju bolje iskustvo sa Winterom, u odnosu na Savu. U svakom slučaju, apsurdna mi je tvrdnja nekih da se ove dve gume ne porede, jer nisu iste klase!

Po meni, Wintera je za sneg odlična guma, rekao bih da ima i solidnu trajnost, jedino je diskutabilno kako se ponaša po vlažnom kolovozu, posebno ako nije baš zimska temperatura.
        Imao sam ih na BMW-u pozadi, znaci na pogonskim tockovima. Kupio sam ih nove i vozio ih cele godine s tim sto sam zakacio dve zime! Kad sam ih namontirao bio sam vrlo zadovoljan istom po snegu. Dobra je to guma ali je sava po mom misljenju po snegu bolja od Tigra. Savu sam imao na drugom BMW-u i sad na Saabu, do pre pola sata (zamenio sam ih sa mishelinom). Mislim da je Tigar bolji kao celogodisnja guma jer nije tolko mekan kao Sava pa se mozda bolje ponasa na suvom i manje se trosi, ali sto se tice zimske gume, od to dvoje za mene je Sava mnogo bolji izbor!

Comment

• Boki Ar
          CBC Senator XXL
          • 11.11.2004
          • 2827
          • Aranđelovac
          • Vektra

U meri 13 i 14 cola Sava je za sneg, led i kišu bolja od Tigra za klasu. Ovim sam se ogradio od celogodišnje upotrebe, meka je i jako se brzo troši na suvom i vrućem asfaltu. Bolje prijanja, mekša je, bolje "lista" lamele, bolje koči. Cenim da je stvar u samom dezenu i mešavini od kojih je napravljena.

Opravdava, svakako, razliku u ceni.

Comment

• strela75
            CBC Član
            • 02.07.2008
            • 64
            • Krnjaca

Odg: GoodYear UltraGrip 8

Ja imam napred Pirelli Snowcontrol sa 4-5mm sare, a pozadi nove GY UG8 (dimenzija 195/65 R15). 6.2.2012. sam se vozio po Sumadiji (presao nekih 250-300km) u danu po neociscenim putevima (uprkos preporukama da se ne krece na put i konstantnom padanju snega). Sa obzirom da sam na mnogim deonicama vozio preko ogranicenja (obicno 50-60 km/h), naglo kocio po zaledjenom putu prekrivenom utabanim snegom (jer mi je izleteo lik ispred) - i pored ABSa, auto nije gubio pravac, a zadovvoljavajuce usporavao,... ja sam gumama zadovoljan (i celavim Pirelijem i novim GY UG8). Sledece godine menjam i prednje na UG8, pa bas javljam utiske (mada ne mogu dase otmem utisku da je nemoguce da je GY toliko podbacio sa UG8, kad su UG7 i UG7+ beskompromisno vladali trzistem zimskih pneumatika).

Za Pirelli mogu da kazem sledece (posto sam istu dimenziju vozio na prethodnom autu): vremenom se guma ukruti, tako da ako predjete vecu kilometrazu sa njom za kratko vreme (2-3 godine), ona odlicno radi. Posle toga, bez obzira na saru gubi svojstva.

Pozdrav.

Originally posted by MaliRadojica View Post
            GoodYear UltraGrip 8 utisci nakon 2 meseca:

- Suvo: odlična, udobna, drži, tiša na 170 nego na 40km/h

- Mokro: kao da nije mokro

- Bljuzga: ok

- Sneg, led: LOŠIJA OD SAVE I VINTERE KAD JE KOČENJE U PITANJU. Neko jutro (kad je pao prvi veliki sneg) proradio mi je ABS i auto je blago zaplesao na pri relativno blagom kočenju na 30 km/h ispod Poštanske štedionice, na uključenju u Cvijićevu.
            Imam osećaj da ni proklizavanje uzbrdo ne bi donelo "neki poen više" UG 8 (probano silom prilika na jednoj od strmih ulica na Zvezdari).

Sve u svemu: kompromisna guma, za sneg je središnja šara previše zbijena, klinasti oblik je dobar za kišu, ali ne daje dobre rezultate za kočenje po snegu.

Ma šta rekli u ADAC-u o svemu ovome....
            Kad svi misle isto - znači, niko ne misli mnogo.

Comment

• nnad
              CBC Veteran
              • 16.01.2008
              • 171
              • pancevo

za moj auto imam letnju varijatu kleber i zimsku wintera. prezadovoljan sam winterom i siguran sam da ko je kupi za sneg nece se pokajati. mislim da wintera nije letnja guma i tesko da moze da bude odlicna guma i za leto i zimu ako vec trazite dobre perfomanse. sto se tice letnjih ja imam 195-65-15 a zimske 185-70-14. letnje su bolje sire koliko to dozvoljava auto, a zimske uze.

Comment

• markofpi
                CBC Senator XXL
                • 27.07.2006
                • 1552
                • Bezanijska Kosa

Molim za vase misljenje koje letnje gume uzeti za alfu 156 1.8ts sportwagon!?? Inace felne su 15'', sirina gume je 195, dok za visinu nisam siguran (gume nisu za mene). Znam da necu mnogo pogresiti sa nikim od premium brendova (Michelin, GoodYear...) ali eto ako neko ima preporuku neka kaze.

Comment

• sErGiO
                  Moderator
                  • 30.01.2007
                  • 2769
                  • Neko selo pored Beogr
                  • Alfa Romeo 156SW

Dunlop SP FastResponse

Comment

• Krema
                    CBC Član
                    • 26.04.2010
                    • 77
                    • Novi Beograd
                    • Laguna II 1.9 dCi

Koje gume uzeti:

Good Year EFFICIENTGRIP ili Good Year Eagle NCT5 ?
                    U pitanju je Laguna II.
                    Hvala puno.

Comment

• kuzmar
                      Moderator
                      • 18.12.2009
                      • 783
                      • Lazarevac
                      • Pezo 207 1.6 HDI

Pitanje za strucnjake.

Kako cuvati zimske gume skinute sa vozila umesto kojih su postavljene letnje? Prvi put sam to danas uradio pa rekoh da ne pogresim. Zimske gume su skinute sa felni.
                      www.paluba.info

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Gume za renault lagunu

Odgovor, na više puta postavljeno pitanje, najčešće prilikom zamene sezonskih guma, za lagunu je:

standardno - 205/55R16V , pri čemu V označava za brzine do 240 km/h
                        - 225/45R17V razlika u promeru neznatna +2 mm
                        - 205/60R16V razlika u promeru 3.16%, ili +20 mm u odnosu na prvu. Potrebno je ažurirati ecu, radi tačnosti pokazivanja brzine i pređenog puta, jer je razlika u obimu 6.28 cm.

Za druga vozila i dimenzije guma, poslužit će vam kalkulator sa početka teme, koji će izbaciti potrebne podatke:

Tyre Size Calculator - click here or call 01244 813030 for more information

Pitanje čuvanja guma, ako već nije odgovoreno:
                        - na felnama, uspravno, po mogućnosti na cevi, ili drvenom nosaču sa stalkom (nogarima)
                        - samo gume, horizontalno, jedna na drugoj, u visinu jedan set bez problema

Comment

• gti16v
                          CBC Senator XXL
                          • 05.08.2007
                          • 343
                          • BGD
                          • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Obrnuto, sa felnama polozeno, do 1m visine, bez felni uspravno. Najbolje je svakako na stalku, koji moze u inostranstvu da se kupi po pristojnoj ceni (10-20eur za stalak za 4 gume), kod nas ih nisam video u prodji tako da ne znam cene ovde.

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Do sada sam i jedne i druge čuvao horizontalno, iako mi je bilo poznato:

Skladištenje guma na kraju zime/leta

Comment

• gti16v
                              CBC Senator XXL
                              • 05.08.2007
                              • 343
                              • BGD
                              • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Na linku je objasnjeno i nacrtano ono sto sam i napisao, sa felnama polozeno, jedna preko druge, a bez felni uspravno...

Comment

• gorans
                                CBC Senator XXL
                                • 09.03.2010
                                • 1525
                                • Beograd

Ja moje sa felnama okacim na zid kao sliku a tako i zauzimaju naj manje mesta.

Comment

Working...
                                X