Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sErGiO
    Moderator
    • 30.01.2007
    • 2769
    • Neko selo pored Beogr
    • Alfa Romeo 156SW

Ove:
    Polovne gume, nove gume i protektirane gume, gume za automobilie, gume za motore i ostala vozila. Pronađite vaše željene gume za auto na našem sajtu.

ili ove:

Polovne gume, nove gume i protektirane gume, gume za automobilie, gume za motore i ostala vozila. Pronađite vaše željene gume za auto na našem sajtu.

???

Znam da su Conti bolje i u boljem stanju ali su i skuplje

EDIT: ili ove http://www.kupujemprodajem.com/Sava-...35852#photoBig
    Last edited by sErGiO; 25.11.2015, 16:26.

Comment

• markofpi
      CBC Senator XXL
      • 27.07.2006
      • 1552
      • Bezanijska Kosa

Zimska sezona se zavrsava, vreme je za zameni i kupovinu novih letnjih guma. Ozbiljno razmisljam o TIgar Syneris gumama. Leti vozim najvise, nekako podjednako gradom, auto putem i lokalnim-magistralnim putevima. Ne vozim brzo (mada je to relativno), vozim sto pametnije i udobnije mogu, cak ni na auto putu preko 120km/h osim kad samo zarad auta na nekim deonicama pritisnem gas cisto da vidim jel i dalje moze Syneris je pristupacan, gotovo upola jeftiniji od Michelin ili GoodTear (koje trenutno imam), a iskreno ne verujem da je duplo losiji. Uzeo bih gumu sa najvecim brzinskim i indeksom nosivosti upravo zbog prica da je to ipak Tigar pa da bih eventualno tako bio siguran da ce se gume dobro ponasati za prosecnog vozaca. Ima li neko iskustva?

Comment

• Keketarac
        CBC Senator XXL
        • 01.09.2007
        • 588
        • Novi Sad
        • Seat Ibiza 1.2 TSI

Tigar (Riken, Kormoran) je odavno los. Jako los. Bolji je od Kineskih guma, ali od Evropskih proizvodjaca je medju najlosijim. Posto i sam merkam nove letnje gume, Tigar, iako jeftin, sam u startu iskljucio. Cenim da je Sava UHP (ili HP) u zavisnosti od dimenzije, bolje resenje, rezervna varijanta je Barum Bravuris 3, ali jos nema testova za njega, nova je guma. Za malo vise novaca Fulda Sport Control. Generalno vise naginjem gumama iz GY grupacije (GY, Sava, Fulda) nego iz Conti ili Michelin grupacije.

Das Internetportal zum Thema Auto. Hier finden Sie Testberichte, Kaufberatung und mehr als 700.000 Autos im Automarkt.

Comment

• Grumpy
          CBC Veteran
          • 30.10.2009
          • 151
          • Cartolle, Cattaro bay
          • Meriva B, BMW 520d

Baci pogled ovde:

Will the Fulda SportControl suit your car? Find the best tyre for your car read 40 reviews for Fulda SportControl and compare to other Ultra High Performance tyres

Will the Barum Bravuris 3HM suit your car? Find the best tyre for your car read 66 reviews for Barum Bravuris 3HM and compare to other Economy Performance tyres

Englezi imaju veoma dobar sajt, gde su ti dostupni i testovi, i iskustva korisnika i njihovo misljenje.
          Nekui put je bolje poslusati misljenje korisnika, jer nemacki testovi preferiraju Conti grupaciju, i na samom testu ne prelaze dovoljnu kilometrazu da bi neko znao kako ce se guma ponasati i posle 10k km.

Comment

• Keketarac
            CBC Senator XXL
            • 01.09.2007
            • 588
            • Novi Sad
            • Seat Ibiza 1.2 TSI

Nabavio sam (vrlo povoljno) odlicne Renault felne, Nervasport, 6,5Jx17. Na Loganu su fabricki gume dimenzije 185/65R15. Zamenske dimenzije bi bile 205/50R17 (papreno papreno) ili 215/45R17 (skupo), dok su 225/45R17 mnogo povoljnije, ali po online kalkulatorima presiroke su za 6,5J felnu (i malo su vece u odnosu na fabricku dimenziju guma, zanemarljivo).

Ne znam kako bi 225 stajao na njima, ako uopste mogu da se stave, da li da se zezam sa time ili da idem na siguricu i uzmem 215?

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

215/45 je super profil. Vozio sam ga na kompaktu. Mislim da je idealan za tu neku kompakt- haych-golf, 147, megan klasu. Ni previse siroke a ni uske i 45% od te sirine na 17 felni joj daje skroz korektnu visinu. Nadji najeftiniju samo ispostuj tezinski index.
              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Keketarac
                CBC Senator XXL
                • 01.09.2007
                • 588
                • Novi Sad
                • Seat Ibiza 1.2 TSI

Legle Sava Intensa UHP 215/45R17 DOT 0716 made in France.

Prvi utisci odlicni, po suvom, mokrom, buka, udobnost, drzanje u krivinama

Jedino sto mi se ne svidja je ponasanje na kolotrazima, auto se bukvalno otima.

Comment

• sErGiO
                  Moderator
                  • 30.01.2007
                  • 2769
                  • Neko selo pored Beogr
                  • Alfa Romeo 156SW

Otima se jer su široke gume, nema to veze sa markom ili kvalitetom guma.

Comment

• markofpi
                    CBC Senator XXL
                    • 27.07.2006
                    • 1552
                    • Bezanijska Kosa

E sad sto se guma tice imam i ja jedno pitanje. Na autu imam 205/55/r16, a hteo bih da uzmem 205/60/r16. Sta dobijam, a sta gubim? Cilj mi je da dobijem na udobnosti, a da opet ne narusim nesto. Vidim da su cene slicne pa mi je zato to palona pamet. Inace u uputstvu koje sam dobio uz auto ne pise da moze 60. U pitanju je Laguna II.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Dobijaš da lakše možeš da platiš kaznu za prebrzu vožnju pošto će brzinometar pokazivati 3% manje.
                      Navedene dimenzije nisu kompatibilne jer je razlika veća od 3% (+3,2%) ... recimo da je još uvek o.k. ali graničan slučaj.
                      Razlika profila 55 i 60 nije neka da bi se dobilo nešto posebno po pitanju udobnosti ... pravi ekvivalent 185/60/16 je više zimska varijanta.
                      Drži se ti originalne veličine i to je to. (većina bi išla na 225/50/16 ali to poskupljuje stvari i (makar u nijansama) je suprotno željenom).

Ako hoćeš udobnost (uslovno) kupi "mekšu" (fuel saver) gumu ... Goodyear efficient grip se naročito ističe u tom pogledu.
                      Ili pređi na 15-ice (što je zbog felni značajno skuplja verzija).
                      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Naravno ekvivalent (pomenuti 185/60) zapravo (isto R16) ima skoro identičan profil (u mm).
                        Sa 15-cama se dobija 8 do 14 mm veći (185/65 ili 195/65).
                        Sa 205/60/r16 nekih 12mm. U sva tri slučaja izgubio bi na performansama (ili da se koriste skuplje gume sa jačim bokovima).
                        Eventualno ti je 195/60/16 neka alternativa ali ... ništa posebno (nije neka velika razlika).
                        185/65/R16 je verovatno najviše što možeš postići bez menjanja felni.
                        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• jevrem
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2006
                          • 948
                          • Smederevska Palanka
                          • A4 2.0TDI quattro

Ima li neko iskustva sa "motrio" gumama? Kako su se pokazale? Sa cenama su u rangu Tigra i Save
                          Audi A4 2013. B 8.5 2.0TDI quattro 177ks+ABT chip
                          Peugeot expert 2009. 2.0HDI 140ks

Comment

• markofpi
                            CBC Senator XXL
                            • 27.07.2006
                            • 1552
                            • Bezanijska Kosa

Hvala na odgovorima. Posto necu dobiti na udobnosti, makar ni toliko da osecam istu, a ne samo u teoriji, drzacu se postojecih dimenzija.

Comment

• Eon
                              Moderator
                              • 10.03.2005
                              • 4225
                              • Beograd-NBG-44
                              • Superb 2.0 4x4 DSG

Renoov brend za starija vozila. Zanimljiv koncept. U firmi smo na nekim vozilima probali od ulja, preko accua i delova mehanike do guma. Veruj mi, gume deluju korektno, ali i nisu toliko jeftine, bar kod ovlašćenog dilera/servisera za Reno vozila. za te pare može da se kupi nešto u rangu guma srednjeg kvaliteta.
                              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• jevrem
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2006
                                • 948
                                • Smederevska Palanka
                                • A4 2.0TDI quattro

Ja sam našao motrio u jednom servisu 4kom za 21000 dimenzije 205-55-16
                                Audi A4 2013. B 8.5 2.0TDI quattro 177ks+ABT chip
                                Peugeot expert 2009. 2.0HDI 140ks

Comment

Working...
                                X