Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Keketarac
    CBC Senator XXL
    • 01.09.2007
    • 588
    • Novi Sad
    • Seat Ibiza 1.2 TSI

Da li neko ima iskustva sa Starfire RS-C 2.0 gumama? http://www.kemoimpex.com/Gume/180/15.../artikal=36256

Miselinke na Kadetu (iz 2004. ) su strahovito ispucale sa svih strana, iako je sara 4-5 mm.

Ove Starfire su vrlo primamljive sa cenom, realno neke performanske mi ne trebaju, ali ne bih da popucaju posle godinu dana ili da se iskrive od stajanja.

Druga varijanta o kojoj sam razmisljao su zimske Sava, posto su na drugoj osovini S2 iz 2006. u odlicnom stanju, bez znakova starenja ali to nije tema za ovde, nema ih u prodaji sada, i skuplje su oko 30%

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

te stafire koliko sam cuo,su 5 klasa ispod svih ostalih guma. ljuta kina...
      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• VVLAJKO
        CBC Senator XXL
        • 23.07.2008
        • 484
        • Nis
        • Audi A4, Primera p12

Starfire je bivsi trayal.
        Glupost nas je do ovde dovela, glupost ce nas i izbaviti.

Homer J. Simpson

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

Guma ispuca od UV zraka. Oni su joj najveci neprijatelj. Bogu hvala ima toliko preparata za zastitu guma a da nije u pitanju glicerin razblazen vodom. Doduse, isti ni ne sluzi za tretiranje gume ali je zato jeftin pa ga perionice kod nas koriste.Ja koristim Meguiars tyre gel. Flasica od pola litre traje evo vec god dana a tretiraju se gume na tri auta i to jednom u dva meseca kako leti tako i zimi. Ista kosta cca 15-20e. Kome je skupo moze da prodje jeftinije sa silikonskim uljem u spreju. Guma jako voli silikon jer ga i sama poseduje u sebi. Dakle, umesto da u vrelim letnjim danima tockove stitite lepenkom ili nekim kutijama od kartona, kupite silikon u spreju (cca 500din) i jednom u mesec dana naprskajte gume. Naravno, guma mora biti cista da bi mogla da upije silikon i napravi zastitni film. Nakon drugog ili treceg nanosenja primeticete da voda klizi sa gume kad prodjete kroz baru sto znaci da je zasticena od spoljnih meteoroloskih uticaja. Naravno, ovo se odnosi na bocnu stranu gume ne na gazeci sloj. Silikon u spreju mozete koristiti i za kedere i uopste sve delove od gume na autu.

Sent from my GT-I9295 using Tapatalk
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• BJL
            CBC Senator
            • 20.05.2013
            • 275
            • backa palanka
            • golf 3 1.8

Originally posted by zoranbg View Post
            te stafire koliko sam cuo,su 5 klasa ispod svih ostalih guma. ljuta kina...
            Starfire nije ljuta kina vec bivsi trajal koji je preuzela americka kompanija mislim da se zove cooper il tako nekako, u klasi je sa otprilike sa tigrom ali da je 5 klasa ispod to nije sigurno

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

Vozim cooper u zimskoj varijanti vec drugu zimu i super sam zadovoljan.

Sent from my GT-I9295 using Tapatalk
              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Da, ali Cooper je viša klasa u odnosu na Starfire.
                Kad se ode na link prodavca i izlistaju sve gume 155/80 R13 (kad već nisu 175/70 što mi se čini boljim) onda se dolazi do JASNOG zaključka:
                koliko para - toliko muzike.
                Čini se da starfire (slično kao i Trayal) može verovatno da traje duže od svih ispod 4000 ali da je lošija po drugim osobinama (ne 5 ili dve klase lošija ali ipak lošija) od npr. Tigra ili Save.
                Sava bi verovatno bio izbor većine (sa zimskim sam imao solidna iskustva ali ne i sa letnjim gde mi se otkinulo parče a nije priznato u reklamaciji pa sam im rekao goodbye za sva vremena), Debica odlično izgleda ali posle slučaja "jaje" - neka, hvala lepo (takođe nogirano za sledeća tri života, pa posle videćemo) i svakako je PRESKUPA (ne vredi više od Starfire, bar po meni). O Lassa brendu nemam pojma ali kao najjefiniti brend (makar i Bridgestone-a) ne može biti bog zna šta.
                Lično bih potorošio malo više i kupio Fuldu (Eco Control) koja je klasa za ostale jeftinije od nje a nije mnogo skuplja (po pravilu vredi dati crvenu više za klasu više, a posle je već pitanje koliko se isplati ako se ne vozi mnogo, ali prvi prelaz sa "eko" na "middle" klasu je uvek isplativo).
                Ako bih štedeo onda Tigar (nije sjajan ali je o.k. naročito ako se ne prelazi mnogo km godišnje, što je izgleda slučaj) a i Sava je za iste pare (i tek malo više od Starfire-a) vrlo dobar izbor (objektivno).
                Koliko god (u današnje vreme naročito) cena bila važan faktor, NE može se uštedeti na pneumaticima (nikako!). Cena po km na kraju dođe ista, a druge osobine su bolje kod skupljih guma (čak i kod premium brendova koji su 2x skuplji od najjefinijih). Doduše ako se prelazi 5000km godišnje ili tako nešto, onda se dođe u situaciju da premium brend prestari (ispuca) a šara još dobra pa jefinije može biti bar isto dobar izbor.

Jednostavno:
                kod letnjih trinaestica je čak i srednja klasa (Fulda, Kleber, Goodrich i sl.) tek "solidno" (i jedva da vredi kupiti) a ekonomska klasa je jednostavno katastrofa (koliko je loš kvalitet, naročito materijala). Ako se negde isplati premium klasa onda je to pre svega kod R13. Naravno, zavisi i koliko se i kako vozi.
                Trenutno sam na Goodyear/Pirelli kombinaciji i vredelo je svaku paru. GY jedina koja ne škripi na preko +25 na malim kružnim tokovima a Pirelli bi mogla da traje 3x duže od ekonomske klase (po Treadwear-u cca. 2x, pošto je 420 u odnosu na 220 ili 240, ali u praksi je bolje, prošle godine 1mm na 8000km kao prednje što je ubedljivo najbolje do sada; Kleber sa Tw od 280 je bio solidan ali skoro duplo se brže trošio u sličnim uslovima a zvanično bi trebalo tek 50%).
                Last edited by expendable; 27.04.2016, 08:30.
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Keketarac
                  CBC Senator XXL
                  • 01.09.2007
                  • 588
                  • Novi Sad
                  • Seat Ibiza 1.2 TSI

Hvala na iscrpnoj analizi.

U prvoj polovini maja sam na odmoru, pa cu se upustiti u resavanje ovog problema.

Comment

• Grumpy
                    CBC Veteran
                    • 30.10.2009
                    • 151
                    • Cartolle, Cattaro bay
                    • Meriva B, BMW 520d

Danas montirane Dunlop Sport Maxx RT, 205/55/16 91Y (da, Y), kao zamena za ono smece sto Michelin zove Energy Saver. Imaju rim protector (stitnik oboda felne), cvrsce bokove.
                    Uzeo na preporuku drugara koji vozi iste na e39 BMW.eu, jeste da su spale na 4-5mm posle jedne sezone (pogonski), ali sa sportskim stilom voznje, to je i za ocekivati.
                    Meni da odrade dve letnje sezone sa rotacijom, a da istrpe sve sto im radim, puna kapa.
                    Utisci za dve tri nedelje, kada se uhodaju... moram par dana da ih pustim da se skine zastitni sloj.

Comment

• subicd
                      CBC Senator XXL
                      • 20.06.2008
                      • 463
                      • Novi Sad

Odlicna je to guma, ali kao sto napisa brzo se trosi ali zato daje sigurnost u voznji izuzetnu i jako lepo i kontrolisano kliza.
                      Vozio sam 235 45 17 i vek joj je na pogonskoj 20 25000km do neka 3mm sare. 16ke ce gurati oko 30-35 sigurno do ta 3mm sa rotacijom napred/nazad.

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Comment

• Grumpy
                        CBC Veteran
                        • 30.10.2009
                        • 151
                        • Cartolle, Cattaro bay
                        • Meriva B, BMW 520d

#subicd hvala, jeste da se brzo trosi, ali bolje i tako nego da mi ostane 5mm posle 3 sezone agresivne voznje, i plastika.

Isao pre neki dan do Podgorice preko Petrovca i starim putem prema Virpazaru (ne kroz tunel). Otprilike glava Zete u kontra pravcu.
                        Za neverovati je kako jedan miniven sa prednjim pogonom i visokim tezistem ide kroz one krivine, kako drzi zadatu putanju, i ne kliza preko nosa, a bas sam se potrudio. Dobitna kombinacija.

Comment

• MareLazic
                          CBC Početnik
                          • 21.07.2016
                          • 1
                          • Pejkovac
                          • Peugeot

Da li moze neko da mi pomogne da nadjem gumu Blekston dimenzije 205-55-16 letnja guma, unapred hvala???

Comment

• Filke
                            CBC Član
                            • 07.09.2010
                            • 61
                            • Beograd

Zdravo svima,
                            Ne znam da li se ovo još nekom desilo (čitaj: da li je to normalno), ali kupih juče nove zimske gume Tigar Taurus 205/55/R16 Winter i naravno tek pošto sam ih montirao danas vidim da od 4 gume samo dve imaju DOT. I to ove dve koje imaju razlikuju se za jedno 10-tak nedelja (jedna 4516, druga 3616). Kapiram, nema veze bile u magacinu takva serija se potrefila, nije se prodalo i slični razlozi...
                            Međutim pogledam na desnoj strani malo bolje (prednja i zadnja) i nakon par minuta bezuspešne potrage za datumom proizvodnje skapiram da na te dve gume koje su uzete u istom setu ne postoji DOT!
                            Osim toga naizgled nebitno, ali uočim i da su iglice na gazećoj površini gume na ove dve koje imaju DOT znatno duže nego na ovim koje nemaju DOT, praktično ove koje nemaju DOT skoro da nema iglica ili su jako kratke. Odmah mi padne na pamet da su mi uvalili neke gume sa reklamacije, vožene, probane šta god...izmerim šare i za čudo šara je iste dubine na svim gumama. Pošto ima fiskalni račun, razmišljam se da odem da reklamiram gume, ali s obzirom da to da sam ih već montirao i balansirao ne znam koliko mi se to isplati cimanje i da li će mi uopšte uvažiti reklamaciju...

Comment

• sambol
                              CBC Veteran
                              • 30.12.2014
                              • 126
                              • BL
                              • T9

DOT je otisnut samo sa jedne strane gume; kako je ta guma usmjerenog dizajna, na desnoj strani ti je DOT završio na unutrašnjoj strani.

Comment

• Filke
                                CBC Član
                                • 07.09.2010
                                • 61
                                • Beograd

Hvala na odgovoru. Skontao sam u međuvremenu da je verovatno to razlog, jer sam pre toga gledao na svojim letnjim gumama koje nemaju smer rotacije tj. sve su postavljene sa spoljne strane i DOT je vidljiv. U startu me je zbunilo različita dužina iglica, te dve gume su bile "prljavije", delovale kao su korišćene kad sam ih kupio ,plus ovo sa DOT-om navele su me da posumnjam da nešto nije u redu...

Comment

Working...
                                X