wiz...kako to...bas me interesuje...jel samo kazes necu da potpisem...!
Prvo ides na finjaka,kad vidis da nemoze onda ide malo ostrije i kad ti kaze da potpises kazes necu ili ga ne konstatujes,ako si fin kazes da se ne slazes sa onim sto tu pise i toliko
Ili pred njim pocepas zapisnik
Originally posted by Wiz
Znaci mora i danju svetla kod vas,vi ste bre ko Swedjani nego bio ti paja patak ili Shijla,moze se utvrditi da si ti to potpisao,ja to nikada ne potpisujem
Novim ZOBS-om bice obavezna i kod nas ,
nego koja su to 'dnevna' svetla ako nisu oborena?
Hajde malo da pojasnim kako sam platio kod sinja kaznu, tj jos nisam platio...izbjegavam postara i plave koverte. dakle, posto je u sinju bila frka oko gotovine, napunili su grad murijom. 2 patrole s jedne strane u razmaku od 20 m i 2 s druge strane. zaustavila me na ulazu u sinj (brnaze) prva patrola. ispostavilo se da samo kontroliraju osobne dokumente. i da mi ne pishti, jer sam ugasio auto, iskljucim svjetla (sto je druga patrola udaljena 20 m vidjela). i vrate mi dokumente i ja sad krenem...vezao se, vozio 20 i zaskoci me druga patrola. i hop cup kaze meni polismen znacajno "nisi upalio svjetla - kazna 300 lakih kunicha". ja mu rekao da se ne pravi blesav, te da je vidio da su me zaustavili njegovi mafijasi 2 m ispred. ali djaba...napisala kaznu svinja.
"Your eyes look a little red son... have you been hitting VTEC??"
kod Kanadjana da, kod Amera ne, zavisi od drzave do drzave.
kod Svedjana je to medju prvima uvedeno.
sasvim lepo radi, imam na svom autu- bukvalno nikada ne dodirnem prekidac za svetla bilo danju bilo nocu.... full automatic ))
salu na stranu, za nase uslove geografije i klime zakonom uvesti je ******sto, na taj nacin kako je zamisljeno.
vec se pokazalo u Makedoniji,Madjarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj da nije donelo nikakav bitan napredak osim jos jednog elementa zanimacije policije i uterivanja haraca neopreznim vozacima umesto da se policija baci organizacijom bezbednijih uslova puta za obavljanje saobracaja.
btw, ideja sa oborenim svetlima preko dana je nastala direktno kao rezultat Skandinavije i Kanade kao teritorija koje imaju ocajnu klimu- veoma nisko sunce na horizontu kada ga ima i veoma tamne noci i dane kada ga nema (veci deo godine).
kako god, mi nemamo ni 10 meseci zime niti imamo polarnu noc/ polarni dan ili druge razloge prirodno losih uslova voznje.
naravno, kisa, sneg, noc, i ostalo kada je vidljivost slaba je vec pokrivena zakonom, odavno se zahteva upotreba svetala.
tacno je jedino da pesaci bolje mogu da ocene promenu pozicije vozila tokom kretanja, da ocene brzinu i time realnije procenjuju rastojanje osvetljenog vozila.
ipak, rezultati iz prakse okolnih zemalja ne pokazuju statisticki napredak koji teorija o pesacima predvidja, kao i razlog zbog koga se navodno to u zakonu donosi kao novina izmedju ostaloga.
mnogo bi bilo efikasnije da se zakonom obaveze ugradnja infracrvenih senzora, kamera za nocnu voznju da se u tim uslovima uoce pesaci i ostala ziva bica mnogo ranije nego sa upaljenim svetlima koja su vrlo ogranicenog dometa btw.
Comment