Malo u vezi teme, danas sam obratio paznju koliko ljudi otprilike koriste svetla tokom kishe ovog tamnog i sivog i svakakvog popodneva, i cifra je definitivno manje od 50%...
Licno nisam ubedjen da ce upaljena svetla tokom dana doprineti nekoj povecanoj bezbednosti, posebno ne u letnjim mesecima tokom dana. No, ne pravim pitanje, koliko vidim ne mogu da smetaju, pa onda zasto da ne? Malo cesce cemo menjati sijalice i to je to. I malkice vise benzina cemo trositi, jer ako imamo dve sijalice od po 21W, to je 42W pri 12V, odnosno lepih 3,5 ampera struje.
Potpuno se slazem sa Boost-om - ako je elektro instalacija u punom radnom stanju, ne bi smelo da bude ikakvih problema sa punjenjem akumulatora. Ta prica me potseca na lovacke price o pojasevima - kao, poginuo covek, sleteo u reku, pa ga pojas udavio??? Ma jeste, kako da ne, pricaj mi malo o tome kako je uopste doslo do toga da bude u reci.
Inace, primecujem da dosta veliki broj vozaca kod nas vec sada drzi upaljena svetla. Doduse, i dalje ne daju migavce, i dalje prave gluposti, ali imaju upaljena svetal. To je sada ocigledno "in", to je sik.
Paradoks je to sto ce vas policija opomenuti ako su vam uplajene maglenke u po bela dana, ali nista nece reci ako su u pitanju oboreni farovi.
A mira na drumu biti nece dok ista ta policija kontrolise samo vozace, a ne i pesake, koji su shvatili da sada mogu da rade sta god hoce i nikom nista. O suludim bajkerima na besnih 50 ccm da i ne govorim - oni se ponasaju kao da voze Centurion tenk. Niti dotle dok policija TUMACI zakon, umesto da shvati da je ona tu da ga samo PRIMENJUJE, odnosno dok imamo polu-pismenu policiju.
I malkice vise benzina cemo trositi, jer ako imamo dve sijalice od po 21W, to je 42W
Pa nisu 21W ko ce prepravljaati postojecu instalaciju?vise ce biti da su bar 55w po faru+sto ne racunas zadnju poziciju.Mozes da izracunas koliko ce se povecati potrosnja pri tom opterecenju za neku konkretan model i koliko ce biti zagrevanje farova u toplim letnjim mesecima na recimo +45 na asfaltu
dokle god su farovi stakleni i dovoljno velike povrsine/ zapremine reflektor u faru nece biti ugrozen ali u autima gde nije predvidjeno da farovi i leti budu non stop ukljuceni moglo bi da dodje do jako brze erozije refleksnog sloja.
sto se potrosnje tice, ona je na ukupnu snagu svih potrosaca usled dodatnih farova zanemarivo/ nemerljivo mala.
ja imam stalno upaljene farove i ne vidim u praksi da to ima ikakvog uticaja bilo pozitivnog bilo negativnog na ostale ucesnike u saobracaju.
a imam jedno negativno iskustvo.
ne mislim da je upaljeni far danju osnovni prioritet koji trba resavati u nasem saobracaju, pored onolikih uzroka i onolikog broja nesreca koje nemaju nikakve veze sa farovima niti vidljivoscu.
radije bih voleo da se pesaci, i ostali doteruju u red uz signalizaciju na putevima kao vaznije za opstu bezbednost svih, pa i vozaca.
upaljeni farovi ne mogu da stete ali omogucavaju policiji potencijalno vrlo velike zloupotrebe i fokusiranje na sporedne stvari u saobracaju.
coco je tako plasticno opisao sta rade u HR, ne verujem da bi ovde bila ikakva razlika u ponasanju policije.
Da li upaljena svetla i tokom dana povećavaju bezbednost?
OTVARANJE NOVIH PORUKA BEZ KORISCENJA PRETRAGE FORUMA JE MIMO PRAVILA IGRE: OPOMENA !!!!
Prvi put je zakon o obaveznim uključenim svetlima i tokom dana bio uveden u Švedskoj 1967 godine ( tada su Šveđani prešli sa korišćenja leve strane trake na desnu, ali nije važno ).
Naime po mišljenju mnogih eksperata iz saobraćaja i auto sveta misli da je stav o tome da upaljena svetla tokom dana više odmažu vožnji i boljoj bezbednosti nego što pomažu!
Takođe već poslednjih par meseci kruži priča o ukidanju ove prakse u pojedinim zemljama, jer se došlo do podataka da ova pojava koja je definisana zakonom, nikako neumanjuje incidente u saobraćaju nego ih čak šta više pospešuje...a zašto?
Vozač tokom noći očekuje da kad mu prilazi vozilo iz suprtnog smera da će biti pod uticajem svetala tog vozila, međutim to nevaži za dnevnu vožnju. Vozač uopšte koliko god to bilo definisano zakonom, nije naviknut da bude pod uticjm svetala tokom dana, što dovodi do opšte razdraž
enosti i smanjivanja koncetracije vozača. Ako se taj određeni , mali procenat vozača kojima ovo smeta pomnoži sa onoliko puta većim saobraćajem tokom dana u odnosu na noć , dolazi se do zaključka, da je ovaj zakon jedan od uzroka razdražljivog ponašanja vozača, koji su imali prilike da voze u vremena kada ovaj zakon nije bio na snazi....
Međutim, različite brojke seplasiraju ujavnosti u svim zemljama. Tako niko neće da kaže istinu da upaljena svetla nisu zaslužna za smanjeni broj nesreća, nego zakoni i njihova primena, koji su ugledali svetlo dana kada i taj zakon....možda nisu doneti istog dana, možda su doneti pre, pa su se počeli primenjivati kada je stupila na snagu uredba o svetlima ( jer zakon uopšte nepostoji iako je donešen ako se ne primenjuje, tj ako se nevrši primenjivanje tog zakone kroz kontrole u saobraćaju )....ili takođe može biti donešen kasnije....
Jedno je sigurno, a to, da niko nije izašao sa rezltatima, koji su bili usko vezani za uredbu o svetlima, i to pod uslovom da se nastavilo primenjivanje starih zakona na istom nivou. Tek tada bi se videlo pravo činjenično stanje te uredbe.
A zašto se odna takva uredba pošela primenjivati u 14 od 25 članica EU, takođe u Kanadi, USA.....mnogi ovaj fenomen vezuju vezuju za kao što bi mi ovde rekli "Videla žaba da se konj podkiva, pa i ona digla nogu". Ako se to još umiksuje sa pogrešno plasiranim i striktno nedefinisanim podacima, onda i željom da se vladajuće partije u zemljama predstave kao "dobročinitelji", rezultovalo je ovakvim fenomenom.....
A zašto je uopšte uveden ovaj zako u Švedskoj?
Svi znamo da je Švedska zemlja na severu Evrope, čiji jedan deo se nalazi u polarnom krugu ( 6 meseci dan-6 meseci noć )...takođe treba da se zna, da nepostoji striktna linija gde traje polarna noć i dan kao na karti , te da oslabljeno delovanje ove pojave se pojavljuje i južno od polarnog kruga, ali kao što se zna u mnogo slabijem intezitetu....
Takođe treba zanti, onaj nevažan podatak sa početka tme da je Švedska te godine prešla i na desnu stranu.....
Ako se tu lepo sve umiskuje dođe se do sasvim normalnog i logičnog zaključka. Naime , Tih godina još nije postojalo toliko vozila koliko danas postoji u Švedskoj a bilo je krajnje vreme da se saobraćaj u Švedskoj "standardizuje" sa ostatkom Evrope, jer ipak Švedska nije odvojena od Evrope kao UK, te postoji saobraćaj sa zemljama sa kojim se graniči. Da ne bi gubila i u ekonomskom aspektu, Švedska je 1967 godine prešla na korišćenje desne strane puta u saobraćaju.....
Međutim, iako ne veliki broj automobila i vozača u to vreme, ipak je problem bio kako naviknuti vozače na novonastalu situaciju...tada se uvidelo da se može "ubiti" dve muve jednim potezom tj, da se reši pitanje bezbednosti uočavanja u polarnom krugu tokom polarnih noć i dana, i "podsećanje vozača" da vozi levom stranom puta, i da treba da se vrati u desnu.....
Mnogi se onda upitaju kako je onda opravdano da u Švedskoj tokom dana ( polarnog dana u oblasti gde se ovaj fenomen manifestije ) smanjuje a kod nas nesmanjuje udese?
Sasvim logično! Ako se malo zamislite i skontate da u tom delu zemlje gde postoji ova pojava, kada je dan, nepostoji odrednica za radni deo dana i deo dana kad svi spavaju ( i tada postoji saobraćaj na putu ) osim sata. Došlo se do zaključka, da bi umornim vozačima u delu dana kada svi spavaju, mnogo bolje i korisnije bilo da onaj drugi iz suprotnog pravca ima upaljena svetla i tako umornom vozaču da do znanja da mu se neko priližava.....E,sad pošto je ovo umiksovano bilo i sa prelaskom korišćenja na desnu stranu kolovoza, bilo je opravdano ovaj zakon doneti za teritoriju čitave Švedske,a ne u oblati gde deluje polarni krug...
....definitivno je ovaj fenomen pomogao u izbegavanju velikog broja saobraćajki u delovima gde je polrani krug, pa tako i u Švedskoj, koja ga je inicirala....međutim njegovo korišćenje u ostalim delovima sveta gde nepostoji fenomen polarnog dana i noći, umiksovanog sa promenom korišćenja strane kolovoza je sasvim neopravdan, a to dokazuje i činjenica da ako neko nemože da uoči vozilko u sred dana onda netreba ni da vozi kola......
Na motociklu svetla obavezno, na automobilu ih palim samo kada rešim da se zabavljam na putu ili negde žurim.Mišljenja sam da ne treba uvesti obavezu uključivanja svetala jer definitivno skreću pažnju, npr. sa pešaka, biciklista i uopšte okruženja!
samo dijabola moze tvrditi da ukljucena svjetla na autu po danu odmazu. moje osobno misljenje jel.
U nekim situacijama auto sa upaljenim svjetlima je manje vidljivo nego sa ugasenim - svijetlo auto (bijelo, sivo) nam dolazi u susret, sunce nam sija u oci a jos ima upaljena svjetla...
Moje licno misljenje (i iskustvo)
BTW Cinjenica je da je to zanemarljivo mali procenat i da je auto sa upaljenim svjetlima vidljivije.
Na motociklu svetla obavezno, na automobilu ih palim samo kada rešim da se zabavljam na putu ili negde žurim.Mišljenja sam da ne treba uvesti obavezu uključivanja svetala jer definitivno skreću pažnju, npr. sa pešaka, biciklista i uopšte okruženja!
Potpisujem, takođe!
.........
Još, nešto, što je veoma jako povezano sa špekulacijama oko statističkih podataka. U Crnoj Gori je uveden zakon o obaveznim svetlima i tokom dana..... i naravno došlo se do podataka da od kada se počeo primenjivati taj zakon, da su nesreće smanjene......
Međutim, niko nije izašao i rekao sledeće:
"Do donošenja zakona nismo vršili toliku kontrolu u saobraćaju, međutim , od donošenja zakona, kreunli smo u akciju, intenzivnijeg kotrnolisanja vozača,međutim kako nećemo da se ograničavamo na to da proveravamo da li su uključena samo svetla ili ne, mi proveravamo i brzinu vozila i ostale zakonom propisane odredbe"
Kontate....od kada je stupio na snagu novi zakon, krenulo se u žešću kontrolu, pa normalno je da će da i kontrolišu i prekoračenje brzine i sve ostalo, što dovodi do opreznijeg ponašanja vozača zbog prisustva milicije u većem broju i njihovo stalno prisustvo, a ne upaljena svetla...
Po gradu ponekad kada je sivilo tj oblačno,kišovito,maglovito,snegovito a na otvorenom putu stalno.
Na motoru uvek.
Nisu mi jasni likovi sa teškim bojama automobila pod tim podrazumevam boje koje se stapaju sa okolinom,vremenskim uslovima ...da ne pale svetla na otvorenom.Tako mi se desilo da prilikom preticanja jedva uočim lika sa ne znam golubije plavom,miš sivom i tako tim bojama.Onda kontam jeote kakav retard treba da budeš a da nisi svestan da si slabo uočljiv zbog boje i da time ugrožavaš sebe i ostale učesnike u toj igri.
Comment