Dnevna svetla kod nas(novi ZOBS)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 1nsane
    CBC Senator XXL
    • 28.05.2007
    • 388
    • Umcari - Grocka

Originally posted by Laki 55
    Ma moze samo da se sagne za prejaka svetla! Ko je on pa ce da odredjuje kome su svetla prejaka,a kome preslaba. Ali dobro,kod nekih ljudi upali takva pandurska biiiip! i izvala! Fala Bogu nemam takvih problema

Inace moj glas za svetla po danu kao obavezna!!!
    Nemoj samo reci da i ti "tjuniras" auto vasarskim halogenkama ciji je jedini cilj da totalno zaslepe vozaca koji ti ide u susret. Jesi li nekad doziveo da ti iz krivine izleti auto sa toliko jakim svetlima da narednih 100 metara nista ne vidis, nego vozis zaslepljen? Dali si ikada kontrolisao farove?
    Postoji na tehnickom pregledu uredjaj za kontrolu usmerenosti i jacine farova, naravno - skoro niko ga ne koristi. A kazna za to je po meni sasvim opravdana, naravno mozes da odbijes zapisnik i da te posalje na vanredni tehnicki gde ce se utvrditi dali su ti svetla prejaka i pravilno usmerena.
    NO BRAIN
    NO PAIN
    1_N_S_A_N_E

Comment

• markokg1982
      CBC Senator XXL
      • 19.05.2007
      • 409
      • Kg-Bg

cuo sam da je u Madjarskoj smanjen broj udesa 30% od kada su svetla preko dana obavezna mada je po mom misljenju ovo mnogo veliki procenat
      http://www.youtube.com/watch?v=CWvkqhcItY8

Comment

• Marcus
        CBC Senator XXL
        • 19.10.2007
        • 631
        • Novi Beograd - B62

Nisu samo vasarska svetla u pitanju.... secam se slucaja dok sam vozio casove....tamo negde kod surcina picim nazad ka nbgu...nocna voznja...put slabije osvetljen...

Ide nam u susret nesto prebesno (a8,bmw7,passat,ko zna..ogromna limuzina...) sa ekstra jakim svetlima...i meni instruktor kao ablenduj mu da prebaci na oborena...aha, lik je samo prebacio na duga (koja su bila 3x jaca od njegovih "oborenih" ) i vratio na oborena sa kojima je i vozio do tog trenutka...

Moja felicija naspram njegovih oborenih, kao da je imala svece umesto sijalica...a mogao bih da se zakunem da takva svetla poput njegovih idu u standardne novije automobile vise klase... sad koliko se tu misli na bezbednost, ne znam...

Comment

• mb12
          CBC Senator XXL
          • 06.11.2006
          • 640
          • Vrbas
          • Mazda 626 2.0 TD

Originally posted by markokg1982
          cuo sam da je u Madjarskoj smanjen broj udesa 30% od kada su svetla preko dana obavezna mada je po mom misljenju ovo mnogo veliki procenat
          To je super procenat, mada prava istina o smanjenju udesa je sasvim drugačija......elem, pošto možeš da vidp iz profila da sam iz SU ( tj barem donekle tj, tamo sam u poslednjih 5 godina stalno radnim danima bio ) i imam dosta kolega iz Madjarske koji svakodnevno dolaze u Srbiju na posao.....

Oni tvrde da se udesi nisu smanjili zbog tog zakona, nego zbog kontrolisanja tog zakona, tj zbog toga, što kad su doneli zakon, izvukli su iz kancelarija sve sabraćajce i šutnuli na ulice da hvataju one koji nemaju upaljena svetla......madjutim neće oni te pustiti da sve ostalo krčič a da te nediraju zato što imaš upaljena svetla , nego je njihovo prisustvo u kontrolisanju primenjivanja i poštovanje te odredbe uticalo i na smanjenje brzine i racionalno ponašanje ljudi na drumu......

Comment

• AreOut
            CBC Senator XXL
            • 22.07.2006
            • 590
            • Zabjelo

Originally posted by zola_
            20% povecana potrosnja od upaljenih svetala???????????
            Rekao sam kroz grad gdje auto bude pola vremena na leru pa ti racunaj Na otvorenom je to 5-10% ali i to je glupost koristiti OSIM ako nije magla, kisa snijeg itd. kada ih treba obavezno upaliti naravno

Originally posted by veljko

inace, austrija ukida tu obavezu iz razloga bezbednosti motociklista, oni su sada potpuno nezasticeni, posto ih je gotovo nemoguce razlikovati iz gomile farova
            I ovo naravno
            http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c

Comment

• ada
              CBC Senator XXL
              • 04.06.2005
              • 2375
              • Novi Sad
              • Svasta nesto

u zakonu stoji da se za voznju i osvetljavanje puta koriste duga svetla.
              ja sam da gore pa sta bude...
              ma koga briga za sta sam ja
              Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
              Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
              Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
              Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• boris58
                CBC Veteran
                • 19.02.2007
                • 196
                • Cacak

Originally posted by mb12
                Vozač tokom noći očekuje da kad mu prilazi vozilo iz suprtnog smera da će biti pod uticajem svetala tog vozila, međutim to nevaži za dnevnu vožnju. Vozač uopšte koliko god to bilo definisano zakonom, nije naviknut da bude pod uticjm svetala tokom dana, što dovodi do opšte razdraž
                enosti i smanjivanja koncetracije vozača.
                Problem uticaja svetala vozila koje ti ide u susret nocu se nalazi u cinjenici da je noc tj. mrak. samim time zenice su ti prosirene da bi uhvatile vise svetlosti jer se oci naprezu da bi bolje videle put. Kad ti neko naidje u susret sa upaljenim svetlima dolazi do naglog suzavanja zenica i problematican period od par sekundi posle prolaska vozila za koje se zenice ponovo sire. sama razdrazljivost normalno nastaje zbog stalnog menjanja otvora zenice i opterecenja oka.
                Problem uticaja svetala vozila koje ti ide u susret danju ne postoji. tj. ne postoji u situaciji gde svi sudionici imaju zakonski podesene farove, jer je dan pa su zenice suzene shodno tome, a oko se nalazi pod manjim opterecenjem.
                ajde ovo je svima manje-vise jasno, ali ajde mi objasni otkud razdrazljivost danju (po dobroj vidljivosti)?

Originally posted by mb12
                Došlo se do zaključka, da bi umornim vozačima u delu dana kada svi spavaju, mnogo bolje i korisnije bilo da onaj drugi iz suprotnog pravca ima upaljena svetla i tako umornom vozaču da do znanja da mu se neko priližava....
                Šta vi mislite o ovome?
                pa mislim da za svedsku i zemlje polarnog kruga i nema smisla objasnjavati potrebu za svetlima jer je vec problem smanjene vidljivosti, pa je i blago normalno da vozis sa upaljenim svetlima.
                Ideja razbuidjivanja uspavanih vozaca svetlima mi je zanimljiva. koliko bi uspavanih vozaca okrenulo volan kad ih "zablesnu" farovi u svetloj svedskoj noci?

Comment

• bagu
                  CBC Senator
                  • 21.06.2006
                  • 245
                  • NS

Ej danas sam se smejao ljudi.pala neka maglica kroz grad i ono mafia jedva je čekala da popali maglenke kao ne vidimo se ,pa jedno 90% ljudi koji ih imaju je upalilo.
                  Šta je to sad moderno,mislim ako jeste reci te mi da ne budem da sam zaosto u razvoju bezbednog automobilizma.
                  Ne jedu veliki male ,nego brzi spore

Comment

• AreOut
                    CBC Senator XXL
                    • 22.07.2006
                    • 590
                    • Zabjelo

Jbg vidis ja se vracao preksinoc sa CT i gore bila magla medjutim zaboravio da ih ugasim i cim sam usao u PG zaustavlja me pandur kao aaaa maglenka tamo ovamo kazna 30 EUR reko pisi za pojas 15 kad vec moras da ispunis normu (a i tako se nisam vezao). E sad maglenke povecavaju uocljivost isto kao i obicna svijetla danju pa mene zanima sto dobih kaznu
                    http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c

Comment

• veljko
                      CBC Senator XXL
                      • 30.01.2006
                      • 476
                      • Backi Jarak, NS
                      • Volvo V50 DRIVe

maglenke bacaju svoj snop drugacije pa u principu on smeta drugim vozacima, a ima na forumu vec duga tema o tome, pa da se ne ponavlja
                      Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• Laki GSi
                        CBC Senator XXL
                        • 15.10.2006
                        • 2426
                        • Beograd-Vozdovac

Originally posted by Marcus
                        Ide nam u susret nesto prebesno (a8,bmw7,passat,ko zna..ogromna limuzina...) sa ekstra jakim svetlima...i meni instruktor kao ablenduj mu da prebaci na oborena...aha, lik je samo prebacio na duga (koja su bila 3x jaca od njegovih "oborenih" ) i vratio na oborena sa kojima je i vozio do tog trenutka.....
                        @1nsane
                        Ne ja ne koristim vasarska svetla vec ova gore citirana
                        Zavisi kako na koga deluje svetlost i ko ima kakav vid,recimo ja i cale u kolima,a nailazi nam auto iz suprotnog smera,cale nevidi nista i j.ebe mu i oca i majku dok je meni skroz opusteno i ne zaslepljuje me.
                        Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• Marcus
                          CBC Senator XXL
                          • 19.10.2007
                          • 631
                          • Novi Beograd - B62

Jeste malim delom off, al primetio sam u poslednje vreme da dosta likova koji voze takozvana "zbudzena" vozila, voze sa dugim svetlima...

Znaci vozi iza mene i ja na retrovizore jedva da mogu da pogledam, pustim ga da me prodje, a ono klasicna lozana...jel to neka nova fora ili sta? koja svrha duga svetla u centru grada...pa cak i maglenke razumem, al to ne...

btw, mogu da se pohvalim odlicnim vidom

Comment

• Laki GSi
                            CBC Senator XXL
                            • 15.10.2006
                            • 2426
                            • Beograd-Vozdovac

Pa to znaci da su mnogo brzi pa treba bas dosta ranije da ih vidis
                            Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• Eon
                              Moderator
                              • 10.03.2005
                              • 4225
                              • Beograd-NBG-44
                              • Superb 2.0 4x4 DSG

Potrosnja goriva od upaljenih srednjih svetala se meri u mililitrima na 100km, a uocljivost tamnijih vozila se uzasno povecava. Ja sam 100% za svetla, a jedini problem u tom slucaju su motorciklisti koji se onda utapaju u vozila, ali to treba resiti na drugi nacin!
                              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• boris58
                                CBC Veteran
                                • 19.02.2007
                                • 196
                                • Cacak

hmm, mozda resenje da motoristi uspore

Comment

Working...
                                X