A sta cemo kad svi drze "propisno odstojanje od 1 metar"? Krenes u preticanje i niko nece da te pusti da se vratis u traku? I onda lepo ti nadrljas jer pretices kolonu a cela kolona ode i opet ce tako....
To su vec debili,uvek treba drzati rastojanje dovoljno da se ubaci auto koji vas pretice,a ako ne drzite rastojanje bar popustite gas da omogucite coveku da se vrati u svoju traku.
Ja ne bih nikoga da vredjam,ali...Pre neki dan ja na Ibarskoj magistrali,ispred mene golf 2,hitna pomoc sa rotacijom,svi se lepo sklonimo a onaj golf ih je blokirao jedno 500 metara,pa su ga nekako obisli. A i oni u suprotnoj koloni su duzni da se sklone,nisu ni mrdnuli!Morao sam malo da opsujem! I gde je u takvim slucajevima policija? Ono sto meni smeta jeste losa primena zakona,to sto se sve svodi na punjenje budzeta na najlaksi nacin a ne na poboljsanje bezbednosti,cuvene reci iza koje se kriju! Nista nije falilo ni starom zakonu,u stvari oba su losa ali to nije strasno nego je strasno to sto se ne primenjuju kako treba!Mene moji prijatelji i rodjaci koji rade u policiji nagovaraju da ne vezem pojas,ni oni ga ne koriste,a tamo negde naplacuju kazne za nevezan pojas! To znaci da ni oni ne znaju zasto se nesto u zakonu primenjuje!Ja sam oduvek vezivao pojas,i do prodavnice iza coska,jer kapiram cemu sluzi. Ali mi nikako nije jasno kako ogranicenje brzine koje je postavljeno kad su se vozile fice i tristaci nije povecano sada kad vozimo moderne automobile nego je SMANJENO!???????? Resenje je u edukaciji ljudi,u skolama,i u autoskolama. I svuda! Ali to "njima" ne odgovara,ako svi voze kako treba od koga ce uzeti pare? I ovde,kao i u ekologiji i u svemu,nije problem u tehnologiji nego u politici! Pritiskajuci nas sa svih strana cine da se osecamo sve losije i polako ali sigurno sve vise gubimo kontrolu nad sopstvenim zivotima,a oni je preuzimaju... Mi radimo za njih,mi smo robovi a da toga nismo ni svesni.
Da li ti je sad lakse kad si se tako iskukao ?!
Svima koji razmisljaju kao @painter predlazem da kupe fitju ili tristaca i nece biti problema s ogranicenjima ...
Elem, NHF, ali zakon (bar u zdavorazumskim odredbama, ma koje one bile) mora da se postuje. A ako vam ne odgovara zakon pisite svom poslaniku.
Da izadjemo iz domena politike, nisu problem presretaci, toga ima svuda, problem je nepostojanje valjane putne infrastrukture.
A dok do te infrastrukture ne dodjemo - ostaje nam da ne preticemo vise od tri vozila i da se uguravamo na silu u gustu kolonu da ne iznerviramo presretaca koji nas prati po Ibarskoj.
Preticanje vise od jednog vozila se tretira kao kolona i po starom ne samo po novom zobsu.
Nisi u pravu .pročitaj stari i novi zakon
po starom i novom zakonu preticianje kolone se podrazumeva više od 4 vozila
to znači ako si pretekao 3 vozila i vratio se nazad nije preticanje kolone
preticanje ako si poceo na isprekidanoj liniji a vratio se na punoj ,a da pri tome nisi prešao više od 10-15 m punu liniju nema kazne
ima tu još dosta olakšavajućih okolnosti ali treba pisati puno
sve piše u knjizi zakona
znači knjigu u šake pa čitanje
Bas tako, knjigu u sake pa citanje, zasto ne citas, onda?
Po starom, sve vise od 1 vozila je kolona, dakle obidjes 2 vozila, u pitanju je kolona. Po novom, sve vise od 2 vozila je kolona - dakle, obilazenje 3 vozila (a ne 4) je obilazenje kolone. Obilazenje kolone po punoj liniji je tacan opis prekrsaja koji je napravljen, iako je mozda bilo silom prilika ili splet okolnosti, taj i takav prekrsaj je napravljen, koje god opravdanje bilo - a sudija ce verovatno uzeti u obzir okolnosti situacije i odluciti shodno tome, ipak se ne radi o kompjuterima bez mozga nego o ljudima...
The difference between men and boys is the price of their toys
Stvar i jeste u tome da mozga nedostaje, da ga ima u minimalnoj meri za funkcionisanje - ovakav zakon se ne bio ni doneo niti bi se ovako sprovodio.
Pouzdati se u to da će sudija verovatno uraditi ovo ili ono je pomalo iluzorno?!
Realno se može nadati manjoj kazni od propisane ZOBS-om, ali ne mora da znači ...
Pouzdati se u sudiju je iluzorno...mozda, ali koja druga opcija preostaje? Razumem zasto i kako je napravljen prekrsaj, covek ni ne negira, objasnjava okolnosti koje mogu da se tumace na tezi ili laksi nacin - meni se takav prekrsaj pod datim okolnostima ne moze karakterisati kao nasilnicka voznja, po presretacu ona to jeste, sudija ce da odluci i to je to.
The difference between men and boys is the price of their toys
@206 Upravo tako.
A pazi sad ovo!
Kolona vozila je najmanje niz od tri vozila koja su zaustavljena ili se krecu jedno iza drugog istom saobracajnom trakom u istom smeru, ciji je nacin kretanja medjusobno uslovljen i izmedju kojih ne moze bez ometanja uci drugo vozilo!
Znaci kumulativno za ovaj prekrsaj moraju biti ispunjeni svi navedeni uslovi. Ako si se ubacio u kolonu vozila bez ometanja kretanja kolone ti po nekom sirem tumacenju nisi obisao kolonu vozila, jer ona podrazumeva skup vozila u koji se ne moze uci a da se neki od ucesnika u koloni ne ometa u voznji.
Eto ti mala rupa, ili pre ce biti rupica u ovom clanu zakona.
To je nesto sto mi je prvo palo na pamet, mozda ti uspe da, ako i budes kaznjen, to bude za obilazenje preko pune a ne nasilnicka voznja..
Pozdrav svima i hvala na ohrabrenju.
Ja se takođe nadam da će sudija imati u vidu celu situaciju.I da će uzeti u obzir olakšavajuće okolnosti ako ih ima.
Nisam siguran kod kog sudije ću da završim,odnosno sa koje teritorije.Desilo se na teritoriji opštine Gornji Milanovac ali je na zapisniku pečat mup-a Beograd.
Malo sam se raspitao i kažu da bi trebalo da bude sud na teritoriji gde se prekršaj dogodio ali mi mogu poslati zamolnicu da dam iskaz u sudu u Bg. koji će oni poslati u G.Milanovac.
U svakom slučaju ja moram insistirati da iskaz dam onom sudiji koji će mi presuđivati.
Ja inače razumem da policija radi svoj posao ali me čudi da je to ovako prošlo.Ako sam ja najveća pretnja na putevima Srbije i ako nema nikog ko pretiče na punoj ili duplo punoj liniji neka me primerno kazne.
Znam da će neko reći pa što si uopšte preticao i sl.Nisi dobro procenio itd.I to je tačno ali zar za to treba u zatvor ili bez dozvole 9 meseci.Pa nikoga nisam ugrozio niti je bilo blizu neke rizične situacije da bi se moglo reći pogrešno si procenio i napravio gadan udes ili nešto slično.Svakom se to može desiti.
Pozdrav!
Koliko je rastojanje izmedju presretaca i auta ispred njih (fotografije dokaznog materijala)?
Na fotografijama a i na snimku se to ne može videti jer je zumirano.Sve izgleda kao da je na 2 metra iza vozila.
Kada vratim film unazad,sećam se da sam na trenutak video taj auto iza sebe.U svakom slučaju presretač me je zaustavio par km.dalje.Da bi stigao do tamo morao je da pretekne više kolona od po 4 automobila a verovatno na punoj liniji jer je bila gužva.Usporili su čitavu kolonu od pedesetak vozila i po spisku izdvajali iz kolone.Ali zakon očigledno za njih ne važi.
Pozdrav!
Nisam siguran kod kog sudije ću da završim,odnosno sa koje teritorije.Desilo se na teritoriji opštine Gornji Milanovac ali je na zapisniku pečat mup-a Beograd.
Malo sam se raspitao i kažu da bi trebalo da bude sud na teritoriji gde se prekršaj dogodio ali mi mogu poslati zamolnicu da dam iskaz u sudu u Bg. koji će oni poslati u G.Milanovac.
Treba da ti sude na teritoriji opstine gde se dogodio prekrsaj. I imas pravo da ne gubis vreme i svoj novac na odlazenje amo-tamo. Ako te bude interesovalo, reci cu ti na PP kako da se boris ...
Comment