Predlog zakona o bezbednosti sabraćaja, novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Re: Predlog zakona, novi ZOBS

Ovako postoje 4 stepena krivice odnosno vinosti u krivicnom pravu:1.svesni nehat 2.nesvesni nehat 3.direktni umisljaj 4.eventualni umisljaj...ukoliko je ucinilac bio svestan svog dela i hteo njegovo izvrsenje(direktni umisljaj)ili kada je ucinilac bio svestan mogucnosti da moze uciniti delo,pa je na to i pristao(eventualni umisljaj)...razlike izmedju svesnog nehata i eventualnog umisljaja su u nijansama,i kvalifikaciju dela sud ceni u svakom konkretnom slucaju...svaki branilac na sudu ce pokusati da eventualni umisljaj pretvori u svesni nehat... prema K.zakoniku:k.d. je ucinjeno iz nehata kada je ucinilac bio svestan da svojom radnjom moze uciniti delo,ali je olako drzao da do toga nece doci,ili da ce to moci spreciti...Primer direktnog umisljaja je prvostepena presuda Urosu Miticu(da je bio svestan i da je hteo da ubije policajca)a eventualnog umisljaja drugostepena(nuje hteo da ga ubije iako je bio svestan da se to moze dogoditi)...ili manijak zlostavlja devojcicu od recimo 5 godina,nanese joj telesne povrede i ona usled toga umre...e sad pitanje je da li ce to sud kvalifikovati kao ubistvo(sa direktnim ili eventualnim umisljajem)sto je u vecini slucajeva praksa,dok ce branioci ici na to da je rec o nehatu i pokusace da k.d. ubistva prekvalifikuju u k.d. obljube nad maloletnim licem za koje je predvidjena blaza kazna...ne znam koliko sam uspeo da objasnim ali sam se barem trudio

Comment

• DovlaK
      CBC Senator XXL
      • 24.07.2008
      • 560
      • Beograd

Originally posted by deki-ascona

priznaj da je zanimljiv izraz ! npr. "gospodjo, ja sam umislio da bi mi mogli eventualno...." , da ako te odbije ne dobijes samarcinu !

eventualni umisljaj = valjda hocu !!!

Meni je to kao
      - 'oces pivo?
      - yebem li ga...

pa valjda znas dal' hoces il' neces , nema izmedju !
      Ima bolje...

- jesi li trudna?
      - pa malo

Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

Razlika izmedju svesnog nehata i eventualnog umisljaja je u posledici...kod svesnog nehata ucinilac je olako drzao da do stetne posledice nece doci ili da ce moci da je spreci...kod eventualnog umisljaja ucinilac je svestan posledice ali na nju pristaje...eto toliko

Comment

• 206
          Admin od ispočetka :)
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Pravnici, otvorite sebi temu pa raspravljajte u njoj do mile volje, ne spamujte ovu vise.
          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Marko001
            CBC Senator XXL
            • 09.09.2006
            • 1070
            • Belgrade

Pa zar ovo nije tema o zakonu...

a o cemu su pravnici pozvani da diskutuju, ako ne o zakonima...

Comment

• 206
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

I filozofi takodje mogu da otvore svoje teme

Comment

• Shazalakazoo
                CBC Senator XXL
                • 15.10.2007
                • 545
                • Beograd

@206
                Idi bre u... Pao sam sa stolice za filozofe
                Nego jel protumacio neko ono sa bodovima? Jel se za svaku kategoriju sabira posebno ili?
                Inace evo je definicija naselja, koja je poprilicno siroko napisana
                30) насеље је изграђен, функционално обједињен простор, који је намењен за живот и рад становника,

Comment

• Flavio
                  CBC Senator XXL
                  • 13.06.2006
                  • 1926
                  • 012 Centar
                  • KaraWagon 1.4T.Spark

Juce sam naisao (na TVu) na intervju sa onim cika bradom sa fax-a.Mislim da cete znati na koga mislim,istupao je vec u medijima,sa ovom i slicnom tematikom.

Kaze covek,izmedju ostalog,da je zakon prilicno izmenjen u odnosu na prvobitnu verziju iz 2004..Kazneni poeni su prilicno obezvredjeni,u smislu da se poeni sabiraju do 18 pa tek onda slede druge sankcije.U medjuvremenu,jedina sankcija je novcana globa i u odredjenim extremnim situacijama,zatvor.
                  Po prvobitnom predlogu zakona,vec sa 7.poenom je bila predvidjena vaspitna mera,pa opet sa 11.poenom,pa 14., ...

Sta je moje vidjenje stvari:
                  Nastavlja se bahato i bezobrazno ponasanje u saobracaju.Zasto da ne kad para sve resava a do 18 poena ima i,gledano u svakodnevnim sitnijim prekrsajima,zavredjenim sa 1 do 2 poena.
                  Dzaba (smo) krecili .

p.s.
                  Ovaj put kintu nisam spomenuo u svetlu podmicivanja i slicnih kombina .

Comment

• Shazalakazoo
                    CBC Senator XXL
                    • 15.10.2007
                    • 545
                    • Beograd

Zaboravio si da ce biti zabrane upravljanja dok ne sakupis 18
                    Ali ono sto je problem sto ce se dosta bodova deliti za prekrsaje koji ne ugrozavaju bezbednost. i sto do tih 18 nema eduktivnih mera koje i pomenuo.

Comment

• DraxNS
                      CBC Senator XXL
                      • 24.10.2006
                      • 520
                      • Bačka Palanka
                      • Peugeot 307 SW

Danas na SPENS-u bila tribina na ovu temu, predavac bas taj pominjani profesor... I naravno potvrdio sve ono o cemu smo vec diskutovali:

-1. Zapisnik je validan verodostajan sluzbeni dokument i apriori mu se veruje (nisam stigao da pitam za osporavanje)
                      -2. Teoretski postoji mogucnost prolaska na zuto (klauzula bezbedno zaustavljanje) ali i dalje ostaje na slobodu tumacenja OSL-u da li je bas tako ili ne
                      -3. Dnevna svetla "ne skode" a ako ne skode onda mora da koriste... stalno nas poredio sa Svedskom iako sam mu skrenuo paznju na izrazitu razliku Svedskog i naseg geografskog polozaja
                      -4. Slusalice za pesake (pesaci NE SMEJU da imaju 2 slusalice u usima) ostavlja praksi da pokaze kao neodrzivu stavku
                      -5. Za ostecenja kolovoza i nelogicnu saobracajnu signalizaciju, mogu biti (naglasak na MOGU, ne znaci i MORAJU) preuzeti odgovornost i putari, ili vec one komunalne sluzbe koje su nadlezne
                      -6. Vozaci/ucesnici u saobracaju i dalje moraju da gataju u pasulj (PREDVIDJAJU) situacije u saobracaju, a tumacenje da li je vozac predvideo i da li je DOBRO predvideo opet ostaje na OSL
                      -7. Brzina vozenja vozila u pesackoj zoni ne sme biti brza od hoda pesaka, oko skola i cistih stambenih blokova ne sme brze od 30, a u naseljenom mestu (gde takodje ima pogresna definicija) ne brze od 50 km/h
                      -8. Pojasevi obavezni svi koji su u vozilu
                      -9. Sediste za decu OBAVEZNO i to u kontra pravcu od pravca kretanja (nije specifikovao godine, ali pretpostavljam da ovo vazi za predskolski uzrast)
                      -10. Mobilni ZABRANJENI, znaci ne sme se drzati mobilni u ruci tokom voznje
                      -11. Fotografija je sudski prihvatljiv dokaz o prekrsaju, npr. prolazak na crveno i nije bitno ko je vozio, vlasnik placa kaznu
                      -12. Vec elaborirano i ovde, radar detektori i ometaci ZABRANJENI
                      -13. Nakon prvih 18 bodova, se vraca vozacka sa 15, pa sa 12, pa sa 9 poena, ne ide se ispod 9, ako vec moze da se dobije nazad.
                      -14. Uvodi se privremena vozacka
                      -15. Uvodi se nova vozacka sa novim kategorijama vozila, prema EU standardima. Jednom kada to isprati i obuka vozaca, konacno ce i ta dozvola biti EU priznata i nece nam trebati posebna medjunarodna....

Comment

• Shazalakazoo
                        CBC Senator XXL
                        • 15.10.2007
                        • 545
                        • Beograd

Sve u sveu ****** smo jeza u ledja

Comment

• Bane R
                          CBC Senator XXL
                          • 27.03.2006
                          • 1769
                          • Beograd

Još uvek nas je više nego njih...

Comment

• 206
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

Vazi, znaci ima da oteramo Sudije za prekrsaje u prevremenu penziju ili ludnicu, kad prijave po ovako nebuloznim pravilima krenu da pljuste. Mislim, ovo je NEVEROVATNO.

Voleo bih da mi doticni profesor pronadje takvo sediste koje je predvidjeno da se postavi u kontra pravcu za decu do predskolskog uzrasta? Sve i da postoji, nek' on pokusa da natera dete da sedi mirno u njemu i gleda unazad za vreme voznje, to ne postoji NIGDE u svetu.

To sto je zapisnik verodostojan dokument samo znaci da ne mora obavezno da se poziva OSL da svedoci - sto, kako sam ja razumeo i dalje NE znaci da je apriori tacno i neoborivo sve sto je u njemu napisano.

Ovo za gatanje u pasulj i predvidjanje sta ce drugim ucesnicima u saobracaju da padne u svakom trenutku ma pamet - pa to je...ne znam kako to okarakterisati, ali savrseno je moguce dakle da budemo krivi za udes koji se desi tudjom krivicom. Advokat, pa na Sud, pa da vidimo sta i kako...

Comment

• Flavio
                              CBC Senator XXL
                              • 13.06.2006
                              • 1926
                              • 012 Centar
                              • KaraWagon 1.4T.Spark

BBRRrrrrr ... hvata me jeza od pomisli na sve moguce sheme koje ce moci da nas zadese ...

Comment

• Williams
                                CBC Senator XXL
                                • 07.02.2006
                                • 556
                                • Beograd- Cerak

Za stavku br4 se slazem 100%, narocito dolazi do izrazaja kada vozite bicikl a, a pesak ili osoba na rolerima ne cuje nista oko sebe i konstantno menja pravac kretanja.

Comment

Working...
                                X