Predlog zakona o bezbednosti sabraćaja, novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • tomamega
    CBC Senator XXL
    • 19.03.2009
    • 715
    • Beograd / Crna burma, prim. prev.
    • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Re: Predlog zakona, novi ZOBS

Originally posted by Neshaoct
    primer 2 : voziš kroz naseljeno mestu u skladu sa ograničenjem brzine. Ulica je široka i ima dve trake u jednom smeru. Međutim, za saobraćaj je slobodna samo leva traka jer je desna zauzeta parkiranim automobilima. Nema obeleženog pešačkog na pravcu puta kojim ideš. Odjednom, između parkiranih kola izlazi pešak. Nikako ga nisi mogao videti jer su ga skrivala parkirana vozila. Nikako nisi mogao predvideti da se tu može naći pešak jer nema pešačkog prelaza. Zbog toga što nisu ispunjena ona dva uslova ( a, dovoljno je da se ne ispuni 1 od njih ), nema nesvesnog nehata, pa tako nisi kriv.
    @Neshaoct
    Mislim da nije primereno upoređivati ubicu sa namerom (koji pogodi čoveka u nogu i ne ubije ga) i nesrećni saobraćajni slučaj. Ovde je bilo reči o ubistvu iz nehata, u šta može da spada nesrećni slučaj u saobraćaju. Nisam pravnik, tako da ne mogu da tumačim Zakone. Poznajem čoveka čiji je drugar bio 6 mseci u zatvoru jer je ubio jedno lice u saobraćaju, iako nije prekršio nijedan Zakon. Kod nas ima jedna začkoljica U Zakonu: Prilagoditi brzinu vozila uslovima na putu. To se može tumačiti veoooma široko. Ne znam da li je to i u novom ZAkonu. Drugim rečima, ako je 1 kolovozna traka bila zauzeta a ograničenje je 60kmh, neki tužilac može reći da su uslovi na putu bili otežani i morao si da voziš 40kmh itd. Pravo je nezgodna nauka

Comment

• neshaoct
      Banovan
      • 18.08.2007
      • 1754
      • Beograd, Rakovica

Originally posted by tomamega
      @Neshaoct
      Mislim da nije primereno upoređivati ubicu sa namerom (koji pogodi čoveka u nogu i ne ubije ga) i nesrećni saobraćajni slučaj.
      Poredio sam to jer si se osvrnuo na jedan primer koji je neko naveo...pa, si onda zaključio kako ga nije ubio kada ga je udario automobilom nego mu je naneo telesne povrede, i da zato nije otišao u zatvor.
      Tu sam želeo da ti skrenem pažnju da ne gledaš samo na posledicu. Nije jedino ona merodavna da se određuje koje je krivično delu u pitanju. Posledica može i da izostane, a da opet postoji krivično delo.

Ovde je bilo reči o ubistvu iz nehata, u šta može da spada nesrećni slučaj u saobraćaju. Nisam pravnik, tako da ne mogu da tumačim Zakone.
      Ne postoji krivično delo ubistva iz nehata.
      Postoji krivično delo lišavanje života iz nehata.
      Slučaj ne spada u nehat. Slučaj je odvojena kategorija i to je još manje od nesvesnog nehata.

Poznajem čoveka čiji je drugar bio 6 mseci u zatvoru jer je ubio jedno lice u saobraćaju, iako nije prekršio nijedan Zakon.
      Nema kazne bez krivice
      Kazna i mere upozorenja mogu se izreći samo učiniocu koji je kriv za učinjeno krivično delo.

Kod nas ima jedna začkoljica U Zakonu: Prilagoditi brzinu vozila uslovima na putu. To se može tumačiti veoooma široko. Ne znam da li je to i u novom ZAkonu. Drugim rečima, ako je 1 kolovozna traka bila zauzeta a ograničenje je 60kmh, neki tužilac može reći da su uslovi na putu bili otežani i morao si da voziš 40kmh itd. Pravo je nezgodna nauka
      Tužilac može da kaže šta god želi. Plus, ovo ne bi ni rekao.
      Ali, bez obzira na to, tužilac ti ne sudi.
      Ne stoji tako ova stvar sa prilagođavanjem brzine vozila.

Nemoj da ulazimo u dalje priče, jer ti niko ne može objasniti u 2 ili 3 posta ono što se uči godinama.
      Rekao sam ti kao stvari stoje, kako se stepenuje krivica i to je dovoljno.

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

Sve zavisi od stava suda i njegove kvalifikacije dela odnosno prekrsaja...dobar advokat je tu bitna stavka...Sisovic koji je oduzeo zivot Zablacanskom po mom misljenju nije dobio mnogo,iz razloga sto postoje dve trake u jednom smeru(i to prilicno siroke)kod Cajetine na putu ka Zlatiboru,a doticni gospodin je presao u trecu(predvidjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera) i usmrtio coveka koji je milio 30km/h...njegovo ponasanje se ne moze nazvati voznjom vec bahatoscu i divljanjem...seo covek(i to poznati zubar)u besnu mecku pa misli da moze da leti...

Comment

• tomamega
          CBC Senator XXL
          • 19.03.2009
          • 715
          • Beograd / Crna burma, prim. prev.
          • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

@neshaoct
          U pravu si da nema smisla da polemišemo. Očigledno je da si pravnik, tako da ja kao jedan laik u toj oblasti nemam dovoljno znanja.

Pozz

Comment

• neshaoct
            Banovan
            • 18.08.2007
            • 1754
            • Beograd, Rakovica

..nisam još...
            Ipak...ne može se ići u zatvor uvek kada udariš pešaka...to ti sama logika kaže da nije moguće.

Comment

• prolupator
              CBC Senator XXL
              • 02.09.2005
              • 3968
              • Zemun

Koliko znam ... logika i pravo nemaju nikakve veze .. Logika je nauka, Pravo je slovo na papiru kog moraš da se držiš makar i protiv logike ...
              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• mistermobil
                CBC Senator XXL
                • 09.11.2008
                • 469
                • pecinci

Problem je bas ta odrednica`neprilagodjene brzine uslovima puta` u novom ZOBS-u.Do sad su je SUP i tuzilastvo zloupotrebljavali kad hoce nekog da optuze a nemaju dovoljno argumenata,tek sad po novom zakonu,bice jos gore.Sto se tice pesaka i biciklista,trebali su u novi zakon uvesti drakonske kazne i za njihovu bahatost.Vozaci su grozni,ali ni oni nisu nista bolji.izlecu na znak STOP,prelaze na crveno,pretrcavaju van pesackog..lepo osines po dzepu,to najvise boli,i bez brige..50.000din za prelazak van pesackog ako je on u blizini od 50m,100.000din prelazak na crveno i znak stop,i da vidite kako bi se smanjio broj poginulih pesaka i biciklista
                Ko leti,vrijedi
                Ko vrijedi,leti
                Ko ne leti,ne vrijedi..
                (Grunf,TNT..)

Comment

• uglavnom.bezopasni
                  - 42 -
                  • 03.02.2005
                  • 2235
                  • Novi Sad

Nekad je bilo da bicikli i ostala slična prevozna sredstva moraju da se preguraju preko pešačkog... doduše njih i primetim, ali ove na rolerima bi tukao kad mi sa 100 na sat izleti na pešačkom, do sada su mnogi imali sreće da ih ne pokupim.

Još jedna kategorija koja me nervira su vozači skutera, u NS bar svugde postoje biciklističke staze po kojima oni moraju da voze, a o provlačenju između kola na semaforu, svih kategorija motoraša, neću ni da pričam.

Treća kategorija, pešaci koji su videli autobus, gledao sam kako žena gine trčeći za autobusom, pretrčavala pešački na crveno, mislila je da se za kola upalilo crveno, a ono je bilo samo za pola bulevara, drugi smer je i dalje imao zeleno, ali ona je videla samo autobus.
                  Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                  11.04. 0:12 #2
                  Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Marko001
                    CBC Senator XXL
                    • 09.09.2006
                    • 1070
                    • Belgrade

Moj nekadasnji komsija je tokom 90ih zgazio nekog pijanca na auto putu i ubio ga na licu mesta...

To je bilo na auto putu kroz grad, u Bgu, taj čovek je pretrčavao auto put, a ovaj je vozio oko 120 po sopstvenim recima (a ogranicenje 80) i udari ga... inace se desilo u sumrak...

Nije bio ni dana u zatvoru koliko je meni poznato (iako je krsio ogranicenje brzine i zgazio coveka i ubio ga). cak mislim da nije uopste bilo kakvu kaznu dobio.

Mozda zato sto je to bio neki klosar, pa nije imao ko od rodbine/prijatelja da ga goni po sudovima, placa advokate itd... a pogotovo nije imao nikog uticajnog...

Ili zato sto je to ipak bilo na auto putu...

al jbg, dzaba sve, opet nosi tog klošara na duši...

Comment

• shadow
                      CBC Senator XXL
                      • 23.09.2005
                      • 555
                      • Beograd

JA znam coveka koji je bio u zatvoru (ne znam kolko dugo) jer je zgazio coveka. Isao je autoputem, nocu, 80-100km/h iako je ogranicenje 120 (jbg, fica kojim je isao nije mogao brze) i iza nekog grma pored puta izleti mu neki pijanac...
                      My crew is all fired up
                      Y'all better just wise up

Comment

• Laki GSi
                        CBC Senator XXL
                        • 15.10.2006
                        • 2426
                        • Beograd-Vozdovac

Da se ja pitam za auto-put APSOLUTNO nikakvu odgovornost ne bi trebalo vozaci da imaju u smislu prelazka pesaka s'jedne strane na drugu! Koji je to bolesni mozak da pretrcava auto-put!!??!?!??!??
                        Kad ih vidim dodje mi da im noge polomim.
                        Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• low rider
                          CBC Senator XXL
                          • 03.04.2006
                          • 613
                          • Beograd

Originally posted by RANK
                          nemoj podlegati medijskoj hajci. to sto se desilo sa zablacanskim je saobracajna nesreca.
                          Znam da je saobracajna nesreca, poenta je bila na tome da se sa nasim sudovima nikada tacno ne zna... Podlozni su raznim uticajima, imaju neuravnotezenu kaznenu politiku, a na kraju je i izdrzavanje kazne je svakakvo.
                          Nisam napisao slucajno bas taj slucaj jer mi je komsija, decko od 19-20 godina pri isparkiravanju u rikverc i brzini od 5km/h usmrtio babu od ~70 godina koja mu je stajala iza pikapa, neserecna zena nije preminula odmah,vec posle komplikacija zbog loseg zdravlja. Dobio je istu kaznu kao sto je dobio ovaj u prvom sudjenju, a taj je presao duplu punu i vozio preko ogranicenja u uslovima guste magle (to su stvari koje nisu predmet tumacenja).
                          Nepristojno je da bavim kaznom kad ne znam sve detalje-pa se delimicno ogradjujem, ali iz cinjenica koje nisu porecene i nemaju veze sa medijima i pritiscima, meni je 12 meseci za tako nesto sprdnja. Imas dozvolu, imas vise od 18, svesno krsis zakon, onda treba biti svestan i moguce kazne ako zbog toga ugasis neciji zivot.

Comment

• deki-ascona
                            Bio nam je drug! RIP
                            • 10.04.2007
                            • 2118
                            • NI , Trosharina

@neshaoct

Zderem se ceo dan, al' nikako da ukapiram sta je ovo
                            eventualni umišljaj...
                            pa ako te ne mrzi daj neki primer (ne mora iz saobracaja, mada je pozeljno)

edit:

Originally posted by sarakey88
                            nisam pretrcavala...
                            posto na trotoaru stalno ima parkiranih vozila moras da izadjes malo na ulicu ne bi li video ima li kola...
                            kako sam zakoracila, udario me...
                            sarakey88 se izgleda dobro oseca cim pise na nasem forumu, a mene sad zanima jel moze ovo da se posmatra kao situacija iz tvog slucaja br.2, tj da se ne ispunjava nijedan od uslova da se vozac kazni ? Slicno je onoj tvojoj pretpostavci, s tim da nisu vozila parkirana na kolovozu, nego na trotoaru.

Dosadan sam , jel da ?
                            Originally posted by Valent Vudriga
                            ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                            Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• DovlaK
                              CBC Senator XXL
                              • 24.07.2008
                              • 560
                              • Beograd

Originally posted by deki-ascona
                              pa ako te ne mrzi daj neki primer (ne mora iz saobracaja, mada je pozeljno)
                              To ti je ono kad te žena uhvati ''na delu'' i ti iako joj kažeš da to nije ono što ona misli, ona ipak ima eventualni umišljaj da je to ono što ona misli
                              Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• deki-ascona
                                Bio nam je drug! RIP
                                • 10.04.2007
                                • 2118
                                • NI , Trosharina

priznaj da je zanimljiv izraz ! npr. "gospodjo, ja sam umislio da bi mi mogli eventualno...." , da ako te odbije ne dobijes samarcinu !

eventualni umisljaj = valjda hocu !!!

Meni je to kao
                                - 'oces pivo?
                                - yebem li ga...

pa valjda znas dal' hoces il' neces , nema izmedju !
                                Originally posted by Valent Vudriga
                                ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                                Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

Working...
                                X