Predlog zakona o bezbednosti sabraćaja, novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • YUgisa
    CBC Senator XXL
    • 05.06.2008
    • 793
    • Subotica
    • Yugo 1.1 EFI

Re: Predlog zakona, novi ZOBS

Ili kad je u jednom pravcu znakom ogranicena brzina na 40 a u drugom pravcu nepostoji znak pa je 60 (u pitanju put sa dve trake suprotnih smerova), kad imas prestanak ogranicenja od 60 pa za 100m imas opet znak za 60 ili 40, ili kad stave znakove pred zimu da je dozvoljena max brzina 60 kad je poledica pa na prolece skinu samo dopunski znak, kad stave znak umesto znaka obaveznog pravca znak za jednosmernu ulicu pa ispada da kad idete iz jednog pravca onda je jednosmerna ulica poslednjih 20m a pretodnih 200m iste ulice je dvosmerna a kad ide te iz suprotnog pravca u istoj toj ulici ona je dvosmerna cela, ili kad neku dvosmernu ulicu preprave u jednosmernu pa stave znakove samo na krajeve ulice, a to sto se jos 5 ulica uliva u tu jednu ulicu a nema znaka da je to sad jednosmerna ulica i da morate obavezno da skrenete u jednu (levu/desnu) stranu, ili kad stave u neku ulicu da je ogranicenje 30 ili cak 20 zbog izvodjenja nekih radova tj nekog gradilista pa se isti znakovi neskidaju po zavrsetku radova, ili sto moze da se desi da vi vozite i izadjete iz grada a nema znaka i kroz 30km ulazite ponovo u drugi grad, a onda ispadne da vi niste ni izasli iz onog grada sto bi znacilo da i dalje treba da vozite 60 a usli ste vec u drugi ili kad prepravljaju neke puteve koji se ukrstaju van grada (kako se nebi ukrstali pod nepreglednim uglom i slicno) pa onda imate put koji ide 10km pravo i odjednom ostra krivina (bez znaka) koja vodi na nov deo puta do raskrsnice a stari koji vodi pravo.... Kad bi ovakve gluposti resili mozda bi isto manje ljudi ginulo...
    Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• sasa_gsi
      CBC Veteran
      • 25.05.2007
      • 101
      • Svrljig (Nis)

Samo me zanima kada će se početi primenjivati zakon i dali se konačno broj motora briše iz saobraćajne odnosno kada motor postaje rezervni deo.

Comment

• mistermobil
        CBC Senator XXL
        • 09.11.2008
        • 469
        • pecinci

Ja sam to pitanje za br motora u novim saobracajnim dozvolama postavio nekoliko puta,ali izgleda da za to postoji zavet cutanja
        Ko leti,vrijedi
        Ko vrijedi,leti
        Ko ne leti,ne vrijedi..
        (Grunf,TNT..)

Comment

• RANK
          CBC Senator XXL
          • 28.02.2007
          • 1635
          • Beograd
          • FIAT MAREA WEEKEND 1

A ko treba da ti odgovori? Skini zakon i procitaj, mozda se negde pominje...
          "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• Joker
            CBC Veteran
            • 09.05.2005
            • 116
            • Subotica

To je regulisano Pravilnikom o registraciji motornih i prikljucni vozila
            http://www.copo.edu.rs/documents/PRAVIL ... LA_105.pdf
            gde u clanu 16. pise

Obrazac saobraćajne dozvole sadrži:
            1) Prednja strana obrasca u središnjem delu sadrži tekst: "Republika Srbija" ispisan na srpskom jeziku,
            ćiriličkim pismom i na engleskom jeziku, meñunarodnu oznaku "SRB", a ispod toga, naziv:
            "SAOBRAĆAJNA DOZVOLA" ispisan na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom i na engleskom jeziku.
            Ispod naziva dozvole nalaze se rubrike sa tekstom: "Registarski broj vozila", "Datum izdavanja",
            "Registarski broj dozvole", "Dokument izdaje", "Matični broj vlasnika", "Prezime (naziv) vlasnika", "Ime
            vlasnika", "Prezime (naziv) korisnika", "Ime korisnika" i "Matični broj korisnika", ispisanim u deset redova,
            na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom i na engleskom jeziku.
            U gornjem desnom uglu je Mali grb Republike Srbije na pravougaonoj podlozi.
            U gornjem levom uglu nalazi se prostor za oznaku dokumenta, a ispod toga strelica koja ukazuje na
            smer ubacivanja saobraćajne dozvole u čitač dokumenta.
            U donjem desnom uglu nalazi se prostor za serijski broj saobraćajne dozvole.
            2) Na poleñini obrasca nalaze se rubrike sa tekstom: "Vrsta vozila", "Marka", "Tip i model", "Boja vozila",
            "Broj šasije", "Godina proizvodnje", "Radna zapremina", "Snaga motora", "Masa vozila", "Nosivost", "Broj
            sedišta", "Broj mesta stajanja", "Broj osovina (za priključna)", "Datum prve registracije" i "Napomena" (sa
            podrubrikama: "duplikat" i "ograničenje otuñenja do"), ispisanim u šesnaest redova, na srpskom jeziku,
            ćiriličkim pismom i na engleskom jeziku.

ne postoji rubrika za broj motora.

Comment

• X9
              CBC Senator XXL
              • 28.06.2005
              • 3179
              • Wien-Sabac
              • RX-8 i X-9

jesu li sada obavezna upaljena svetla i danju ili ne?
              "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• srdjanissan
                CBC Senator XXL
                • 20.11.2008
                • 720
                • beograd

jok
                kad koči,cepa gume i prevrće se!
                papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• DovlaK
                  CBC Senator XXL
                  • 24.07.2008
                  • 560
                  • Beograd

Sada nisu, ali biće kad novi Zakon stupi na snagu
                  Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• YUgisa
                    CBC Senator XXL
                    • 05.06.2008
                    • 793
                    • Subotica
                    • Yugo 1.1 EFI

To za svela je komeNdija... JA sam vozio 2 nedelje sa svetlima i svi mi ablenduju A j tripujem opet da mi javljaju da su panduri ispred Ili kad vidim neki da vozi sa upaljenim svetlima, onda posto su kod nas tako jako ravnu putevi, auti skakucu pa ne znas da li ablenduje ili sta radi Zato su to i uveli, da teze uocimo kad nam ablenduju iz suprotog pravca da usporima jer ima pandura
                    Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• DovlaK
                      CBC Senator XXL
                      • 24.07.2008
                      • 560
                      • Beograd

Meni se to isto dešavalo ranije dok sam imao SRB table... upozoravaju me ljudi kažu ''otići će ti sinko akumulator'' :lol: Sad kad imam strane, govore mi - sinko ne moraš ovde svetla kao kod vas tamo...

Comment

• StudentBGD
                        CBC Senator XXL
                        • 18.12.2007
                        • 1027
                        • Beograd

Ne gasim svetla godinama i nikada mi niko nije niti blicao niti dobacivao ista vezano za to (osim u Grckoj ali tamo ni u sumrak ne pale svetla )
                        Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• mistermobil
                          CBC Senator XXL
                          • 09.11.2008
                          • 469
                          • pecinci

Joker,hvala na odgovoru.Mislim da je br motora u saobracajnoj mnogo bitnija stvar za mnoge nego rasprava o dnevnim svetlima,koja su usputno receno jos jedna glupost,od gomile gluposti u novom zakonu
                          Ko leti,vrijedi
                          Ko vrijedi,leti
                          Ko ne leti,ne vrijedi..
                          (Grunf,TNT..)

Comment

• 206
                            Admin od ispočetka :)
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

Ovo za dnevna svetla kao zakonsku obavezu ima smisla u zemljama oko polarnog pojasa, gde u sred dana padne noc, to i da razumem, ali da se to uvodi zato sto je negde u nekom stranom Zakonu tako, pa hajde da prepisemo, nema veze kako i zasto ako je strancima tako to mora da valja - to vec ne razumem. Ostatak zemalja gde je to ranije bila obaveza sada dnevna svetla ukida, iz prostog razloga sto je tako ekonomicnije a uopste nije nepobitno dokazano da je voznja postala imalo bezbednija zbog tih svetala - ja licno mislim da to ponekad i koristi, da su u odredjenim uslovima puta ili situacijama vozila odredjene boje malo vidljivija nego obicno, ali ne uvek i sigurno ne da se to uvede kao Zakonom propisana obaveza. Konkretno kod nas ce to biti povod za kaznjavanje, a kobajagi to u nasem interesu i interesu bezbednosti...nije nego.

Pedantni Nemci izracunali koliko se potrosnja goriva povecava time sto motor mora da trosi mehanickog rada na pokretanje alternatora koji daje struju za svetla, pa preveli sve to u tone CO2 godisnje - ne secam se tacne cifre ali je strahovito velika.
                            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

Originally posted by mistermobil
                              Mislim da je br motora u saobracajnoj mnogo bitnija stvar za mnoge
                              I nije, osim za tunere i trkače koji bi da odrade upgrade automobila za male pare, a postotak takvih u odnosu na populaciju je minoran ...
                              Dnevna svetla su mnogo bitnija za običan narod kao i sve ostale tehnikalije za neprepravljene automobile ...
                              Zakon je donet i promenjivaće se ... budimo svesni da će taj zakon pretrpeti još dosta promena i dodefinisanja podzakonskih akata i raznih uputstava i tumačenja ... sve će to proizaći iz prakse a na nama je da se pobrinemo da ta tumačenja ne idu na ruku sprovodiocima terora već nama - vozačima.

Ono što me iritira kao građanina ove zemlje je sveprisutna apatija po pitanju bilo čega. Evidentno je da u Zakonu ima pameti ko u g0vnu vitamina ali niko ni da bekne ni da pisne ogranizovano ... Sproveden je oproban sistem izglasavanja pred godišnje odmore kad narod brine kad i kako će da umoči u more ... dok se opere od soli i peska Zakon će biti stara i odavno prihvaćena vest ma kakav je ...
                              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• DovlaK
                                CBC Senator XXL
                                • 24.07.2008
                                • 560
                                • Beograd

Dnevna svetla za našu stoku su odlično rešenje. Neće se ljudi drugačije naučiti... pre neki dan, ono kad je padala kiša, krenem u preticanje i sad kako auto ispred baca malo vodene prašine ne primetim odmah auto u susret koji je bio sive boje i stopio se sa okolinom... U jednom momentu on uključi svetla i JEDVA sam se vratio, srećom ovaj pored mene skontao koliko je sati pa opleo po gasu da prođe ispred mene... Ne znam kako sam se kontrolisao da se ne okrenem nazad za kretenom

I potpuno mi nisu glupa svetla preko celog dana i treba i na 45 stepeni, sa sve maglenkama...

Comment

Working...
                                X