Predlog zakona o bezbednosti sabraćaja, novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • neshaoct
    Banovan
    • 18.08.2007
    • 1754
    • Beograd, Rakovica

Re: Predlog zakona, novi ZOBS

Prof Milan Vujanić
    „Ne vidim razlog za zabranu radar-detektora, jer on omogućuje građanima da kontrolišu policiju. Međutim, u ovom slučaju policija će moći da kažnjava i na osnovu lažno prikazanog prekoračenja, jer je zapisnik skoro neoboriv dokaz.“
    ------------------------------------------
    '' Ono čime se vozači stavljaju u nezavidan položaj je slovo zakona koje kaže da je policijski zapisnik NEOBORIV dokaz na sudu, tako da bilo šta, što policajac napiše, je poput 10 Božijih zapovest. ''
    Autor ove druge tvrdnje je novinar koji je pisao članak.

U istom članku na VG imaš obe stvari...
    Znam jedno....čak i kada protiv bilo koga od nas podignu npr. optužnicu za neko krivično delo za koje se ide u zatvor npr. 10 godina...svako slovo u toj optužnici je oborivo, odnosno tužilaštvo treba da dokaže svako slovo.
    Zapisnik o izvršenoj kontroli saobraćaja je jedno 100 mesta ispod po važnosti u odnosu na takvu optužnicu i taman posla da je neoboriv. On služi da se na osnovu njega pokrene postupak protiv nas ukoliko ne platimo kaznu u ostavljenom nam roku. Ukoliko zapisnika nema, a mi ne platimo kaznu u određenom roku, na osnovu čega bi se prekršajni postupak uopšte pokrenuo ? Zašto bi onda uopšte plaćali kazne kada nema papira na osnovu kojeg bi se postupak protiv nas pokrenuo ?
    Ukoliko u Zakonu ne bi pisalo da je Zapisnik verodostojan, onda bi svako od nas mogao na Sudu da se pravi lud i kaže kako tog dana u naznačeno vreme uopšte nije ni vozio, već je bio kod prijatelja na ručku i usput dovedemo tog prijatelja i još svedoka koji će to da ''potvrde.''
    Stav da je Zapisnik verodostojan treba shvatiti u onim njegovim elementima tipa da je određeno OSL izvršilo kontrolu dana tog i tog...na tom putu, itd...itd ( kako se mi ne bi mogli praviti baš toliko ludi pred Sudom da uopšte tog dana nismo ni seli u auto, a kamoli prekršili neki saobraćajni propis )...a, sama suština zapisnika, tj. opisani prekršaj je druga stvar. U protivnom...zašto bi se uopšte i išlo na Sud...ako je sve već ''neoborivo'' ?

p.s. Inače, ne vidim kako radar detektor može da mi pomogne ako mi policajac ''očita'' lažno prekoračenje i hoće da me kazni na osnovu njega...
    Dakle..vozim i on krene da pišti, da me upozorava. Međutim, ja ionako vozim npr. 70 Km/h na otvorenom putu gde je ograničenje 80 Km/h. Policajac mi pokazuje radar na kome piše npr. 116 Km/h.
    Kako će mene spasiti u tom trenutku to što imam radar detektor, jer on ne beleži podatak kojom sam brzinom stvarno išao, tj. nema nigde u memoriji radar detektora da sam išao tih 70 Km/h...pa da onda ja sada iskoristim taj podatak i dokažem da policajac pokušava da me kazni za lažno prekoračenje...

Comment

• Shazalakazoo
      CBC Senator XXL
      • 15.10.2007
      • 545
      • Beograd

Pa lepo pomaze u smislu da on tebe nece ni snimati vec ce ti pokazati 116 od nekog drugog. Ako ti zapisti da snima tebe imace tvoju brzinu... Neces ti moci nista da dokazujes ali ces znati da te nije snimao. Na to se misli
      Edit
      A sto se tice zapisnika, dobro je ako je oboriv, posto vidim da se ti malo vise razumes (pravnik pretpostavljam?). Ali postoji jos jedan problem ovde. Sta ako stvarno budu lupali manja ogranicenja od realnih i bude bila puna linija tamo gde realno moze da se pretice?? Nije mi jasan onaj clan koji sam izvukao, da li se odnosi na to...

Comment

• srdjanissan
        CBC Senator XXL
        • 20.11.2008
        • 720
        • beograd

sad kao svi pricaju lose strane kad je usvojen,a do juce samo hvale i bodovi na sva usta....%&%%&%/%&/%/%&/%
        sta bi sa maglenkama,jel neko nasao da su zabranjene ako nema magle,ja listao i nisam mogao da nadjem?
        A tek za punu,samo krenite smederevskim ka Grockoj i bice vam jasno,samo jedan od milion primera.
        kad koči,cepa gume i prevrće se!
        papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• neshaoct
          Banovan
          • 18.08.2007
          • 1754
          • Beograd, Rakovica

Originally posted by Shazalakazoo
          Pa lepo pomaze u smislu da on tebe nece ni snimati vec ce ti pokazati 116 od nekog drugog. Ako ti zapisti da snima tebe imace tvoju brzinu... Neces ti moci nista da dokazujes ali ces znati da te nije snimao. Na to se misli
          Da, ok je to...nego sam mislio kada policajac uperi radar i zato detektor zapišti...a, brzina koju radar pokaže je već unapred nameštena da bude npr. tih 116 Km/h bez obzira koliko ja budem stvarno išao...
          Mada...to sada zavisi i od ovih novijih radara...tj. može li se to lako podešavati kao ranije...a, da ne ostane trag da je nešto čačkano...

Comment

• 206
            Admin od ispočetka :)
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Originally posted by srdjanissan
            sad kao svi pricaju lose strane kad je usvojen,a do juce samo hvale i bodovi na sva usta....%&%%&%/%&/%/%&/%
            sta bi sa maglenkama,jel neko nasao da su zabranjene ako nema magle,ja listao i nisam mogao da nadjem?
            A tek za punu,samo krenite smederevskim ka Grockoj i bice vam jasno,samo jedan od milion primera.
            Koliko sam gledao, nista ne pise za prednje maglenke - za zadjne se eksplicitno kaze da se koriste za vreme magle.
            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• UkiMazda
              CBC Senator XXL
              • 16.11.2007
              • 444
              • Beograd
              • Alfa 156 2.0TS

A sta ja da radim; imam napred dnevna svetla koja su tu fabricki i unutra su H3 sijalice i svaki pandur ce da misli da su to maglenke a nisu(mada nocu sijaju fenomenalno).. Da li treba da odem na tehnicki i ponesem papir iz user manuala na kome pise da su to dnevna svetla i da mi oni negde zveknu pecat?

Comment

• srdjanissan
                CBC Senator XXL
                • 20.11.2008
                • 720
                • beograd

@206 da,to sam i ja čitajući primetio,baš zato i pitam.Gde trošiti ksenone danju,mozda bi mogli sa maglenkama da se provlacimo kao dnevna svetla,a uvece nece da smaraju za maglenke ako nema magle.
                Ionako,kad je vidljivost smanjena(kiša,tmurno,senke,itd) palim svetla danju,a na vrelom i svetlom danu da trosim xenon,ne pada mi na pamet.

Ma ,uživaj,nema nista za maglenke.Danju ih koristi kao dnevna,nocu kako ti volje.Mislim da vecina automobila sa pop up svetlima ima napred svetla koja nit su maglenke,nit klasicna dnevna

Comment

• RANK
                  CBC Senator XXL
                  • 28.02.2007
                  • 1635
                  • Beograd
                  • FIAT MAREA WEEKEND 1

Nema teoretske sanse da ce maglenke prolaziti kao dnevna svetla.
                  "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• nik2yu
                    CBC Senator
                    • 19.11.2007
                    • 298
                    • belgrade

a sta ako su u sklpu fara kao kod mene ( alfa 147) ? Nema sanse da on danju, pogotovo ako sija Sunce, provali da li su to oborena svetla ili maglenke kad su sijalice jedna do druge
                    Henry Ford used to doff his hat when he saw an Alfa Romeo pass by!

Comment

• UkiMazda
                      CBC Senator XXL
                      • 16.11.2007
                      • 444
                      • Beograd
                      • Alfa 156 2.0TS

@RANK
                      Meni je problem sto ce moja dnevna svetla prolaziti kao maglenke!

Comment

• MarkoFaca
                        CBC Veteran
                        • 10.09.2007
                        • 108
                        • Karaburma, Beograd
                        • Opel Vectra C 1.8

Originally posted by srdjanissan
                        Ionako,kad je vidljivost smanjena(kiša,tmurno,senke,itd) palim svetla danju,a na vrelom i svetlom danu da trosim xenon,ne pada mi na pamet.
                        Pa nije to sapun pa da se troši tako brzo

Šalim se, naravno - jedino ako planiraš da svoj auto voziš narednih 7-8 godina, onda OK što nećeš da "trošiš" svoje xenone, kao da nove sijalice koštaju 300€

A ja na to drugačije gledam: auto "robuje" meni, a ne ja njemu Zato sam već počeo non-stop da uključujem svetla, da bih se na vreme navikao na ovaj novi "zakon" što nadolazi

Comment

• srdjanissan
                          CBC Senator XXL
                          • 20.11.2008
                          • 720
                          • beograd

ne,bas naprotiv,briga me za auto,nego ima malo i principa. Koliko novih automobila pa im ocas posla crkne xenon,a i sumnjam da ce bas jedan xenon trajati ako je non stop upaljen 7godina i da je zamena njegova jevtina. Pozicija i maglenke,toliko od mene.Cela evropa sad stavlja za svetla po nahodjenju,a mi se sad opametili da palimo kad svi gase.

Comment

• nemanya
                            CBC Veteran
                            • 29.03.2008
                            • 199
                            • Beograd

3) записник о извршеној контроли учесника у саобраћају сачињен у складу са Законом о општем управном поступку
                            Što znači - pročitati Zakon o opštem upravnom postupku,pa onda tumačiti.
                            Verujem da je situacija i dalje da je zapisnik oboriv ako je nepravilno sačinjen (recimo,OSL ti nije dalo da ga potpišeš).
                            Mada, OSL može da te slika da ti je dalo da potpišeš a ti nisi. Što znači ako si prošao kroz crveno - lepa gomilica negativnih poJenČiĆa.

Inače,čitao sam zakon. Tek se spremam da upamtim detalje (to iziskuje 10-tak čitanja ).I ima tu svašta nešto lepo.
                            Recimo,da je naselje skup objekata namenjenih životu i radu ljudi.
                            Ko prekorači brzinu prolazeći pored dve kuće u nizu, a kilometrima okolo nema ništa - kazneni poJenČiČi.
                            Ko prekorači brzinu pored silosa i štale u nizu - opet kazneni poJenČiČi
                            Ko bude pravosnažno osuđen za saobraćajne nezgode sa povredama ili smrću lica,materijalnom štetom,itd.. više od (ako sam dobro zapamtio) jednom u 3 godine - dozvola pod led.

Profi vozači od početka primene zakona moraju da imaju posebnu licencu,koja važi 5 godina,i mogu je dobiti samo ako idu na kurseve za nadogradnju znanja u novoosnovanoj saobraćajnoj Agenciji.
                            "..da ima karburator,ja bih znao da ga ... produvam. Al' ova elektrika,sve neke dizne i koješta..ki da teraš šporet.."

Comment

• somi_kac
                              CBC Senator XXL
                              • 03.04.2009
                              • 796
                              • Kać

Mene su pre mesec dana zaustavili iza table sa natpisom Novi Sad i znaka ogranicenja od 60km/h, jer sam isao 72km/h...
                              I kaze pandur: "Isao si 72km/h, a znas koje je ogranicenje"?
                              Ja: "60km/h, naseljeno mesto"!
                              Pandur: "Nije naseljeno, da jeste dobio bi vecu kaznu"!
                              Tako, da oni to prilagodjavaju. A, sto se mene tice, za ulaz u naseljeno mesto treba da postoji tabla sa njegovim imenom! Zar ne?!
                              OPEL Astra 1.6i
                              OPEL Kadett 1.6
                              ŠKODA Favorit

Comment

• shadow
                                CBC Senator XXL
                                • 23.09.2005
                                • 555
                                • Beograd

Mene mnogo vise nervira sto stave tablu za naseljeno mesto, nekoliko kilometara pre prvih kuca...i onda treba da vozis 50, a magistralni put, a nema zive duse oko tebe...
                                My crew is all fired up
                                Y'all better just wise up

Comment

Working...
                                X