Predlog zakona o bezbednosti sabraćaja, novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dare
    CBC Senator
    • 16.09.2007
    • 219
    • City of Svrljig. Automobili: Lada Niva 1,7 4x4 Zastava Koral In 1,1

Re: Predlog zakona, novi ZOBS

Originally posted by JAPANX
    Члан 129.
    Моторна возила, осим возила категорије L морају да имају најмање један рефлектирајући прслук који одговара стандарду EN 471, којег је возач дужан да користи - обуче када на путу обавља радње уз возило (мења точак, обавља мање поправке на возилу, налива гориво када возило остане без горива, тражи помоћ заустављајући друга возила и сл.).

EN471
    Svaka cast za standard.

btw. citam sajt MUP-a i nailazim na
    # чл. 66. – Нова места на којима возач не сме да заустави и паркира возило (5.000 динара):

* физички одвојене коловозне траке,
    * трака за укључивање,
    * зауставна трака,
    * жута трака и трамвајска баштица,
    * резервисана паркинг места и
    * на површини на којој је забрањен саобраћај.
    Zabranjeno, -zabranjeno, ok, ali mogao je drugi naziv

Comment

• skyline
      CBC Senator XXL
      • 31.07.2007
      • 3149
      • Cacak

Originally posted by JAPANX
      Члан 129.
      Моторна возила, осим возила категорије L морају да имају најмање један рефлектирајући прслук који одговара стандарду EN 471, којег је возач дужан да користи - обуче када на путу обавља радње уз возило (мења точак, обавља мање поправке на возилу, налива гориво када возило остане без горива, тражи помоћ заустављајући друга возила и сл.).

EN471
      ok, kako ja da znam da prsluk u prodavnici odgovara tom ЖЊ... standardu
      Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• puska
        CBC Član
        • 22.11.2007
        • 34
        • Negotin

ma pise na etiketi, barem kod mene EN 431 kupljen pre par godina ili u prevodu moram da ga menjam )

al sacekacu nove komplete po ovom ZOBSu a do tad nadam se da pandur nece traziti standard po kome je prsluk bitno da je u autu

Comment

• bobale
          CBC Član
          • 30.03.2008
          • 13
          • Leskovac/Niš

Предвиђена је казна затвора од најмање 15 дана, заштитна мера забране управљања моторним возилом од најмање 8 месеци и 14 казнених поена за возача који не заустави возило испред пешачког прелаза на коме се налази најмање један пешак, када му је светлосним саобраћајним знаком или знаком овлашћеног службеног лица пролаз забрањен
          Jesam li ja ovo loše razumeo ili pešaci komotno mogu kroz crveno, i ako nekog udarim ja sam kriv? Pa zašto onda pešaci imaju crveno svetlo, da bi mogli panduri i njima da pišu kaznu ako prođu kroz crveno??
          When in doubt, throttle out

Comment

• Shazalakazoo
            CBC Senator XXL
            • 15.10.2007
            • 545
            • Beograd

Iz ovoga ja shvatam da to vazi kada je vozacu crveno a ne pesaku.

Comment

• Puzo81
              CBC Senator XXL
              • 04.08.2009
              • 687
              • Novi Sad/Prijepolje

Danas otisao u Glass service da reklamiram lepljenu sajbnu,vidim pet auta ceka na ugradnju.

Pitam momka sto je ovolika guzva a on ce da ce murija od sutra poceti da kaznjava u iznosu od 5000 din svakog kome bude makar i malo puknuta sofersajbna i zato ljudi navalili da menjaju.Da li je ovo istina ili ne?

Comment

• shtex
                CBC Početnik
                • 07.12.2009
                • 2
                • Zrenjanin

Originally posted by bobale
                Предвиђена је казна затвора од најмање 15 дана, заштитна мера забране управљања моторним возилом од најмање 8 месеци и 14 казнених поена за возача који не заустави возило испред пешачког прелаза на коме се налази најмање један пешак, када му је светлосним саобраћајним знаком или знаком овлашћеног службеног лица пролаз забрањен
                Jesam li ja ovo loše razumeo ili pešaci komotno mogu kroz crveno, i ako nekog udarim ja sam kriv? Pa zašto onda pešaci imaju crveno svetlo, da bi mogli panduri i njima da pišu kaznu ako prođu kroz crveno??

Za vozače koji se ne zaustave kad vide pešaka da je zakoračio na prelaz koji nije regulisan semaforom, predviđena je stroga kazna od 5.000 do 25.000 dinara i 6 negativnih poena. A ako je u pitanju dete, staro ili hendikepirano lice sledi oduzimanje dozvole od 3 do 6 meseci.

Prelazak na nedozvoljenom mestu ili na crveno svetlo koštaće pešaka 2.000 dinara. Ako prouzrokuju saobraćajnu nezgodu pešaci mogu biti osuđeni i na zatvorsku kaznu. Ako pešak pravi prekršaj vodeći sa sobom dete, biće kažnjen dvostruko, i plus će Centar za socijalni rad biti obavešten o tome da se ta osoba (staratelj deteta) nepravilno ponašala.

Imate dosta toga na http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema- ... -o-kaznama

Comment

• prolupator
                  CBC Senator XXL
                  • 02.09.2005
                  • 3968
                  • Zemun

Ne mogu da te kazne zbog naprsle šoferke, čak ni ako u njoj imaš rupu ... Kažeš da ti se dogodilo nedavno i da nisi stigao da reaguješ ... samo mogu da ti ne daju da prođeš tehnički, kao što ti već poodavno ne daju da pređeš granicu ukoliko ti sva stakla nisu cela
                  OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• skyline
                    CBC Senator XXL
                    • 31.07.2007
                    • 3149
                    • Cacak

ljudi, najveci broj ovih stvari, samo u malo blazem kaznenom obliku, je postojalo i do sad u zakonu i pravilniku, samo primena.....
                    saobracajni javasluk ce se i dalje nastaviti
                    Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• Damir_K
                      CBC Član
                      • 26.03.2009
                      • 83
                      • Beograd

Originally posted by bobale
                      interesantno je da vozac, pored toga sto je duzan da propusti pesaka koji stupa na pesacki prelaz, u slucaju da nije stupio na isti, mora protumaciti njegovu nameru da zeli da stupi na pesecki prelaz... To je malo diskutabilno...
                      Inace 3.000 din je kazna za prelaz pesaka preko kolovoza sa slusalicama u usima ili mobilnim.

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Originally posted by skyline
                        ... saobracajni javasluk ce se i dalje nastaviti
                        Nažalost, ali je sigurno, da će se u znatnoj meri smanjiti broj prekršaja.

Često vozim kroz Beograd i svaki put sam doveden u opasnu situaciju od nekog komu se mnogo žuri, da bih ga stigao na sledećem semaforu. I svaki put bi neko "pretekao" kolonu koja čeka zeleno svetlo, prestrojivši se na traku za skretanje u levo, da bi se naglim startom na žuto ubacio ispred kolone. Posebno na Ugrinovačkoj i kod Studenjaka. Što je najbolje, kod Studentskog je skoro uvek prisutna policija.

Comment

• Dare
                          CBC Senator
                          • 16.09.2007
                          • 219
                          • City of Svrljig. Automobili: Lada Niva 1,7 4x4 Zastava Koral In 1,1

A da li sam duzan da propustim pesaka kad prelazi van pesackog, ili samo da ga promasim ? Desavalo mi se milion puta da recimo vozim srednjom trakom, a pesak predje levu i stane na liniju koja razdvaja trake.

Comment

• mistermobil
                            CBC Senator XXL
                            • 09.11.2008
                            • 469
                            • pecinci

Sve je to samo paravan da se uzme lova,kako je vec Zverko rekao..malo na prslucima,malo na prvoj pomoci,malo tamo malo vamo i to je to..doduse ima stavki koje ce uticati na smanjenje rizika i povecanje bezbednosti ali ima i dosta gluposti.kakav standard za prsluk i slicne fore,bitno je da je vidljiv nocu kad ga svetlost obasja ili tako nesto sl..
                            Ko leti,vrijedi
                            Ko vrijedi,leti
                            Ko ne leti,ne vrijedi..
                            (Grunf,TNT..)

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

Re: Predlog zakona o bezbednosti sabraćaja, novi ZOBS

E, tu vidljivost, kao i mnogo toga drugog, definiše standard ... jer bi ja mogao da tvrdim da prsluk od matorih pocepanih gaća reflektuje dovoljno svetlosti u svim uslovima... a to možda i nije tako ?!

@Dare: dužan si da staneš. Svaki kontakt s pešakom povlači tvoju odgovornost ma koliko da nisi kriv. Jednostavno je tako.
                              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• neshaoct
                                Banovan
                                • 18.08.2007
                                • 1754
                                • Beograd, Rakovica

Re: Predlog zakona o bezbednosti sabraćaja, novi ZOBS

Originally posted by prolupator
                                @Dare: dužan si da staneš. Svaki kontakt s pešakom povlači tvoju odgovornost ma koliko da nisi kriv. Jednostavno je tako.
                                Da, u ovoj situaciji koju je Dare opisao, dužan je da stane jer jasno vidi pešaka. Bilo kakav kontakt sa njim značilo bi da je Dare kriv, jer je jasno video pešaka...

Međutim, ona druga stvar...tj. ''Svaki kontakt s pešakom povlači tvoju odgovornost ma koliko da nisi kriv. Jednostavno je tako.'' nikako nije tako.
                                Jedan primer:
                                Čovek je išao Kumodraškom ulicom, uzbrdo, pored Soko Štarka....i dalje gore ka semaforu. U jednom smeru postoje dve trake, ali je ona desna zauzeta parkiranim automobilima. Poštovao je ograničenje brzine.
                                Baba je htela da pređe ulicu ( van pešačkog ), ali su je ti parkirani automobili ''sakrili'', tj. niko je nije mogao videti da je ona već krenula da se provlači između njih. Odjednom je izašla čoveku ispred auta, udario ju je.
                                Nikakve krivice vozača nije bilo.

Previše je pojednostavljeno da je svaki kontakt sa pešakom automatski krivica vozača.

Comment

Working...
                                X