moracu da dam otkaz na mesto urednika pa da kazem sta tacno mislim o tadasnjim i sadasnjim vrmeenima, prirodnim i neprirodnim nepogodama.
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Slažem se da su zimske gume bolje za zimu, naročito ako ima stalno snega, bez snega po meni i nema nekog efekta.
Nego, muka mi je više od toga ako nemate to i to vi ste pacer, antiprirodni element, protivpravniblud sa osiguranjem vršite i sl..
Kupio sam auto koji je skuplji od mene, pa šta, ima nešto i u zadovoljstvu u ovom jednom životu, ne moram biti robot po želji osiguravajućeg društva.
Stotinama godina sam vozio bez ijedne zimske gume, obišao evropu mnogo puta, po Beču vozio u "rikverc" jer vozim polako pa mi se stalno ubacuju a sneg do brade itd... Nikad nisam nikog ubio niti je neko mene ubio kao što se vidi iz priloženog. imao sam nekoliko okretanja ili sitnih sudara sa 20 na sat ali tu sumnjam da bi spajkovi pomogli a ne zimske gume.
Cela država i ona prostoproširena nije čula za zimsku gumu pa ni oni oko triglava a sad ko nema taj je pacer...
Stvar je u glavi, nemoj srljati pa ćeš i sa ćelestonkama sitići do Sibira...
Otpor stoci bre....
Dora je u svemu u pravu osim da zimska i nema nekog efekta ako nema snega. Na ledu ili na ugazenom i uklizanom snegu (sto je skoro pa isto jel) letnja guma se ponasa kao neko drvo a ne guma i upravo zato se zimska guma pravi da bude meksa + oni sitni kanalici (kao rese) u samim kramponima na dezenu gume koji se listaju i prianjaju za podlogu. Jeste li u osnovnoj skoli ucili kako se krecu zmija i puz a nemaju noge? Niste radili ogled sa puzem? Uhvatite puza i stavite ga na staklo zatim sa donje strane stakla gledajte kako puz ide po staklu pa ce vam biti jasnija razlika izmedju prianjanja za podlogu izmedju zimske i letnje gume. Bljak su mi svi oni koji kazu da nema razlike koje gume voze u koje doba godine. A kad vozite u gradu po ledu i 20 na sat pa vas zadnji kraj obidje u nekoj raskrsnici jer su vam pozadi letnje gume i kad polupate i svoj i tudji auto da li vise kostaju gume ili maltretiranje i popravka oba auta?
Da biste zaštitili sebe, svoju porodicu, automobil i sve učesnike u saobraćaju morate imati zimske gume. Zimi je broj saobraćajnih nesreća 6 puta većinego leti! Saznajte nešto o prednostima zimskih guma jer je to vrlo važno za vašu bezbednost.
Procitajte ovo pa se malo zamislite. Druga je stvar ko ne moze da zaradi da bi drzao svoj auto ispravnim i bezbednim. Taj neka se trudi da sto manje vozi taj auto. Bicikl je ekonomicniji i jeftiniji za odrzavanje. I ja radim za samo 20000 platu a imam dvoje dece. Zato leti sednem jednom nedeljno u auto (dok sam zimi prinudjen da ga vozim svaki dan) i na posao idem skuterom, ponekad i biciklom i samo na gorivu (+ odrzavanje) ustedim pare za zimske gume. Sve ovo tvrdim prvenstveno iz licnog iskustva. Od 14te godine vozim razna motorna vozila i leti i zimi a 10tak godina sam vulkanizer.
Samo radi pojašnjenja, ako nema snega onda nema ni utabanog snega ni smrznutog snega ni nikakvog... U poslednjih 10 godina NS je imao 10 dana snega i to svih 10 prošle godine... Nije cela država NS ali nije ni NS na Kopaoniku.
Nisam protiv toga da se to radi (zimske gume), svakako je bolje ali me jako nervira da se svi prefekališavaju da je to zato da bih ja bio bezbedan a bili bi najsrećniji da potpišem polisu na 1000 evra uz obavezu da mi ništa ne isplaćuju i da se ulupam do daske pa da mi naplaćuju i bolnički dan.
El treba, treba, treba, zašto treba? Zato što je zaustavni put manji, zato što je smanjen broj nereća za toliko i toliko, zato što smo sačuvali bar nečiji život itd... Koga to zanima? Nikog.. jel treba uvaliti narodu gume, treba, udri onda...
Razlog pisanja ovde je samo revolt na isprazne priče oko bezbednosti, ako ćete ozbiljno onda navedite šta je bezbednije, ko je bezbedniji, koliko itd... A seciranje i turpijanje ko koliko ima i što vozi baš to ostavite za neke druge teme.
O politici drzave i politicarima necu da komentarisem osim da su mi svi ogavni, a nije ni tema za ovakav forum (ako si mislio na zakon, i zasto oni kazu da "mora"). Ali je tema za zimske gume i ko ima vremena moze da filozofira. Moze da bude klizavice i sa samo jednim padanjem snega. Primer, pada popodne ili uvece i preko noci zahladni i narednih lupam 10 dana temperature ispod nule. Napadani sneg se ne topi nego se ugazi i ukliza. Nasi putari kad gde bace so (koja takodje ne deluje ispod nule) ili sljaku ako je imaju. A sporedni putevi i ulice kliza! Jos gde je brdovito...Pa ti vozi sa letnjim gumama. Uzbrdo se i ne bojim mnogo ali nizbrdo po ledu.... Ja se sa tim ne ********m. I da razbijem samo svoj auto kako da ga iznesem iz nekog kanala i treba da ga nemam par dana dok ga limar "popegla". A kupi far, krilo, vrata, hladnjak... A ruke limaru? Hteo sam da kazem da posledice mogu da budu daleko gore tj skuplje nego gume. A ko mora da vozi svaki dan a nije vidovit da zna kakva ce biti zima sigurniji je da preventivno zameni gume. Naravno u ekstremnim uslovima ili ko lose vozi ni gume ga nece spasiti. Svako neka radi po svojim potrebama a ne da bude bukvalista ili tvrdoglav hocu ili necu i tacka.
Nista b(r)ez domace bubnjare a uzgred da , na A-6 U Hr. od Ravne Gore do Tuhobica pada prvi sneg sto znaci da smo za ovu godinu,zavrsili sa kratkim rukavima i lepim vremenom.
Nešto sam drugo hteo da rečem ali kako reče kolega Čubs, nije problem koga boli uvo za šta nego što se nema pa se svi sekiraju...
Hajde da zanemarimo i politiku i drzavu i zakon i pare i krizu i nemastinu i da onda komentarisemo da li su zimi bezbednije zimske ili letnje gume.
Ja kada sam poceo da vozim krajem 90-ih,nisam ni znao da postoje zimske gume pa sam cesto znao da skliznem sa puta i mislio sam da je to normalno i da treba tako jer je sneg i tu se nista ne moze.Onda mi je tih dana dosla sestra iz nemacke sa Meckom 124 i dala mi da vozim.Nisam mogao da poverujem sa kakom lakocom je taj auto kretao,skretao i kocio na tom istom putu gde sam taj dan u vise navrata gurao moj auto da bi se pokrenuo iz mesta.Razlika je bila u tome sto je ona imala "winter reifen" a ja tele sa sela pa mi je bila dobra svaka guma koja nije slik.
Kao sto neko rece,vremena se menjaju,tehnologija napreduje pa bi i mi morali da shvatimo i priznamo kako smo nekad malo znali o gumama,sigurnosnim pojasevima i ostalim stvarima koje ti cuvaju glavu a za koje su 90% Srba ubedjeni da su izmisljene kako bi nam policija uzela pare.
Naravno da su bolje, rekao sam već.
Da li će biti bolje u martu aprilu kad bude 22 stepena videćemo, znam da neće.
Nije tehnologija uopšte u pitanju niti nova saznanja, nisu se zimske gume juče izmislile ka o što nije počeo saobraćaj od prekjuče kad je većina vozača položila, bio je i pre. Trebali ste samo jednom ići "autoputem" bratstvo i jedinstvo da znate šta je saobraćaj.
Reagovao sam na etikete (malo karikiram) suicidne neodgovorne i neobaveštene sirote budale koje ne misle ni na koga nego samo na sebe zato što pomišljaju da bi vozili auto i zimi ali nemaju zimske gume.
Ako je tema zimske gume i zakon, imam i ja pravo da sumnjam u njegovu ispravnost i dobronamernost. Ispravnost je po Čubsu ako ih nemaš a napravio si njesra ideš u ćorku jer nemaš to da platiš. Normalno ako se utvrdi da si se otociljao što sigurno nije slučaj ako je taj dan sunčan i kolovoz suv. U zavisnosti od podneblja i klimatskih uslova, vozači bi se tako ponašali. Negde gde ima snega ja ne bih lance skidao a ne vozio letnju gumu...Pošto ne daju spajkove...
Ovako svi kupuju gume, uravnilovka jer nema ko da odredi pošteno što si se slupao.
Inače ne znam šta bi pisali u ovoj temi. Zimske gume su izglasane STOP. Morate ih nositi od tada do tada NONSTOP.
Kraj vesti i zaključana tema.
Ja se bas pitam da li bi srbi kupovali letnje gume i da je ovakvo stanje a svi imaju plate po hiljadu evra. Sve mi se cini da nebi bilo razlike jel dabome mora i da se izadje na splav i da se ode na more jelte ocu da kazem lako bi mi nasli izgovor opet da se ne kupe te gume majku mu. Zna se na koga mislim i zna se da bi mi ovde bili prvi koji bi ih kupili ali mi smo ovde okupljeni a "oni" nisu. Zato volim onu Dorinu ako moze a moze Sacemo da vidimo dokle moze Izgleda da je stari zakon - zakon. Poz
Ja zimi vozim zimske, a leti letnje gume, jer mislim da je to najjeftinije i najbolje resenje. Naravno, imam dva kompleta felni. Dakle, zakon kao takav, me se ne dotice, vec to radim, jer mislim da je korisnija i jeftinija varijanta. Vuca mi je zadnja, a napred upravljam, pa tako mislim da je ta fora sa dobrim gumama samo na pogonskim tockovima, nevidjena glupost.
Hocu reci, da nemanje para, nije izgovor za nemanje zimskih guma, a kolega koji gore napisa, da mu jedna guma kosta 20+ 'iljda dinara, a u potpisu stoji Renault Megane, mi nije najjasniji.
Postoji jos jedna gora stvar od ne posedovanja zimskih guma,to je kada imas letnje gume koje su celave,video sam takvu situaciju na policijskim kolima,mozete zamisliti voznju po snegu sa takvim gumama...
Upravo o tome i pricam.Zasto vozis auto sa tako skupim gumama ako ces da se zalis na cenu istih?
S druge strane podrzavam tvoj stav da ko nece da kupi zimske gume ide taxijem ili busom.
Moze i ovako : Bezveze je uopste isterati ocuvan i dobar auto na sneg evo zasto . Rizle ima vise od snega Pored rizle prosle zime su ovde bacali i drinski mulj . Oni to zovu so . Bilo je strasnije kada se sneg otopio nego dok je padao . Kad pogledas i saberes stetu zajedno sa gumama koje funkcionisu samo na minusu to prevazilazi zdrav razum .
Gde su culi za zmske gume u Jebvropi ? Pa nek pogledaju i sve ostalo mozda nestio prepisu kako treba
M+S = blato i sneg - tebi se vise isplati da menjas gume pred zimu i pred leto, a ne drzavi, jer ove za zimu, tesko podnose vreo asfalt. To je najmanje jedan razlog.
Comment