pokušao bih da se osvrnem na eventualne prednosti stalnih svetala.
Znaci vi na otvorenom putu po oblacnom vremenu uocite kola bez svetala na 1km bez problema kako pretice i ide vam u susret?
naravno da ne, na 1km se ne vidi putanja kola niti sa niti bez svetla i to da li pretiče ili ide svojom trakom.
svetla ne služe da se vidi na 1km, naprotiv domet oborenog svetla je da se podsetimo 30tk metara.
Ma dajte, znaci po logici ne bi trebalo da vozimo nocu?
kako si došao do te logike ?
ako ne upalimo brisače kada sija Sunce znači da ne treba da vozimo po kiši
Gde su testovi da se na +45 tope plasticni farovi
NHTSA. prati malo probleme i žalbe oko efikasnosti DOT tipa svetla koja su plastična, nakon 3 godine upotrebe.
ništa novo tj masovno poznato da plastika i visoka temperatura ne idu zajedno. +45C je SPOLJNA tj rashladna temperatura a unutar fara je naravno poprilično viša.
(pričamo o klasičnim farovima sa sijalicama, ne o hladnom svetlu poput LEDova)
Zar bi proizvodjaci dopustili da pustaju tako nesto u promet
obavezni su zakonom. jesi li ti upoznat o materiji ili pogadjaš ko na kvizu
Sem toga, ne vidim da se zakon o ukljucivanju svetala pri uslovima smanjene vidljivosti postuje
takva je praksa. i zašto misliš da bi se neki novi zakon u praksi naprasno počeo poštovati od istih tih ljudi koji ne poštuju postojeći.
lek za to je kao i obično ono što boli, a to je po džepu redovno kažnjavanje za svaku neispravnost sistema osvetljenja koja je van zakona. uključivo i za policiju, koja takodje ne poštuje dovoljno često zakon pa daje loš primer.
a od policije i kreće, ako za njih ne važe zakoni teško će se drugi ubediti.
Zar u Austriji i Ceskoj ne treba da se drze ukljucena svetla preko dana
u Austriji ne, u Nemačkoj takodje ne.
Nemačka je zemlja sa oko 50 miliona sopstvenih vozila i oko 20 miliona tranzitnih. dovoljno brzo se vozi i dovoljno mnogo km se vozi a takodje je i statistika dugogodišnja što su elementi koji dovoljno pouzdano ukazuju na potrebu i važnost uvodjenja ili neuvodjenja dnevnih svetala.
Nemačke nema dnevna svetla po zakonu.
Cela ova prica me podseca na to da vas pojas nece spasiti
možda te podseća iz nekog razloga ali nema suštinski nikakve veze.
svetla, brisači, sirena su dodatni elementi na vozilu namenjeni za tačno odredjene specifične situacije upotrebe.
ima uslova kada su potrebna i 3struka svetla kao što je teška magla. no to ne znači da treba čim se sedne u auto da budu uključena svetla za maglu jer bi mogao da se pojavi takav uslov vožnje.
ja imam stalno uključena svetla jer me mrzi da prepravljam fabričku instalaciju i skidam releje. no nikakvu prednost u saobraćaju zbog toga nemam u uslovima dobre vidljivosti kod normalnog psihofizički sposobnog i skoncentrisanog vozača.
ovde na jugu Sunce bije pod uglom skoro 90stepeni i to je puno različitije od Sunca u Kanadi, Skandinaviji ili severu Sibira.
svejedno šta bude zakon propisao, ako bude, svetla preko dana neće moći da ima veliki broj vozila kod nas koja to konstrukcijski iz fabrike nemaju a ako se budu koristila oborena svetla kao glavni farovi tek to povećava rizik za vožnju po noći jer bitno skraćuje radni vek sočiva tamo gde nije predvijdeno da rade danju.
a na većini vozila nije predvidjeno konstrukcijski da oborena svetla budu aktivna danju.
kada bi se kod nas otklonili faktori vožnje kao što je pijano stanje bio bi znatno veći uticaj na posledice i broj saobraćajki nego uvodjenje oborenih svetala po dobroj vidljivosti.
pijanom je svejedno ima ili nema svetla na autu...
praktično pitanje, koja bi bila svrha upotrebe oborenog svetla dok se u Beogradu recimo prelazi Brankov most u koloni od 5 km prosečnom brzinom 5-15 km/h ?
kod nas se automobili najviše koriste u lokalom gradskom saobraćaju. Kanada je npr ruralna zemlja gde je glavnina saobraćaja van gradskih uslova, prigradski otvoreni put ili autoput.
različiti su i ti uslovi upotrebe auta izmedju ostaloga.
Hteo, ne hteo, zivis u Poljskoj, a i delom u Bosni i u obe zemlje su obavezna svetla danju. I meni smeta mnogo stvari i ovde i van zemlje. Sto kazu "propisi su propisi". Te zakone ne uvode pekari koji se svadjaju sa ljudima i zakone dovode na silu vec se to radi preko ozbiljnih studija.
da li je srbija napravila ozbiljnu studiju povodom donosenja ovog zakona?
nije...
nemacka donela,i nisu ga uveli,austrija uvela zakon, pa posle godinu sprovela studiju i skinuli zakon...toliko od mene sto se tiche ove teme...
over and out
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me." No ROTOR no MOTOR...
I do 2012. ce biti izglasan zakon u svim zemljama EU da sva nova vozila imaju ukljucena svetla preko dana (automastki). Pazi, verujem da u Austriji obracas paznju kako vozis, da ne divljas po autobanu ili da propustas pesake na ulici. Znas i sam koja ti kazna sleduje. Ovde je situacija drugacija. Ljudi voze obesno. Oni koji voze po pravilima ne mogu se zastititi obesnih vozaca, preticanja, i ablendovanja na autoputu da se uklone sa brze linije jer voze 80km/h u gradu dok baja iza hoce 200km/h. Uvek je lakse videti svetlo koje se priblizava velikom brzinom u retrovizoru nego neku mrlju...
Sada se svi odjednom brinete za zivotnu sredinu, a to swto smo ojadili ozon i napunili pluca olovom tokom tona i tona potrosenog benzina i plina...? To smo zaboravili...
zakoni ove vrste se donose na nivou drzava,bar dokle je ova EU prividno ostavila prava drzavama i narodima da o nekim stavrima sami odlucuju...
ove probleme koje si naveo ne resava "svetlo po danu"!!!!vec sama kultura vozaca i ostalih ucesnika i neucesnika u saobracaju i uopste zivotu u srbiji.drugo austrija i nemacka iako imaju bolji standard zivota ipak brinu o svojim drzavljanima,pa su isto tako izracunali koliko vise kosta jednog stanovnika godisnje ta povecana potrosnja goriva i isto tako dosli do zakljucka da je neisplativo.da li su nasi "strucnjaci"izracunali isto to?
tek sada je stvarno out
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me." No ROTOR no MOTOR...
Hteo, ne hteo, zivis u Poljskoj, a i delom u Bosni i u obe zemlje su obavezna svetla danju. I meni smeta mnogo stvari i ovde i van zemlje. Sto kazu "propisi su propisi". Te zakone ne uvode pekari koji se svadjaju sa ljudima i zakone dovode na silu vec se to radi preko ozbiljnih studija.
da li je srbija napravila ozbiljnu studiju povodom donosenja ovog zakona?
nije...
nemacka donela,i nisu ga uveli,austrija uvela zakon, pa posle godinu sprovela studiju i skinuli zakon...toliko od mene sto se tiche ove teme...
over and out
Studiju je uradio saobracajni fakultet na celu sa Vujanicem, nasim najboljim sudskim vestakom za saobracajne udese i nesrece. Poptuno se slazem sa vama da je kultura vozaca u inostranstvu bolja nego u raspadnutim zemljama kao sto smo mi.
SW BRICk, pa ne vozimo se svi po Brankovom mostu po ceo dan. Ako je najveca koncentracija vozila u gradovima, a u Srbiji je tokom godine samo par meseci vedro, zasto ne bi ukljucivali svetla po tmurnom danu kao sto je trenutno. Evo, upravo izlazim iz kuce, sad ce kisa, a ZNAM da cu naici na 99% vozaca koji po kisi voze bez svetala. I eto sudara ocas posla. Sem toga, najveci protok vozila u Srbiji imaju Ibarska, Novosadski put i Autoput. Kola ne gledamo samo ispred sebe vec i iza sebe. Verujem da svi ponekad vozite brzo u najbrzoj traci ali koliko puta vam se desilo da vidite nekog ko vozi 250km/h iza vas i da ga niste primetili jer nema ukljucena svetla?
Pored toga, ne slazem se sa tvrdnjom da se kola sa ukljucenim oborenim svetlima ne vide na 1km udaljenosti. Mozete da me optuzite za sve ali to nije tacno. Pravac novosadski autoput i videcete da na ravnici od preko 1km mozete uocti auto sa ukljucenim svetlima. Po toj tvrdnji znaci da auto ne mozemo da vidimo nocu na vise od 30m. I oborena svetla ne bacaju snop 30m vec od 40-80m po pravilu.
Sad je odjednom problem povecana potrosnja goriva zbog 120W ali niko ne prica o zagadjenju i povecanoj potrosnji benzina zbog klima uredjaja tokom bar 2-3 meseca godisnje. A ta potrosnja ide i do 20% vise u odnosu na fabricku potrosnju. Pa kakve sve bolestine stvaraju prljavi filteri klima uredjaja u kolima...ako bismo tako razmisljali, najbolje da se ubijemo. Cak je koriscenje lampe na motorui bibiklu vrlo riskantno.
Ovr end aut takodje
Studiju je uradio saobracajni fakultet na celu sa Vujanicem, nasim najboljim sudskim vestakom za saobracajne udese i nesrece
a Vujanić je neki expert priznati, neko merilo u svetu medicine i auto industrije za nešto ?
te i takve studije iz fotelje a bez iskustva iz prakse mogu da se okače mačku o rep. potrebno je mnoooogo više i mnoooogo ozbiljnije uraditi da bi se zvalo studija koja daje neporecive, precizne, smislene veze uzroka i posledica nekog dogadjaja odnosno konkretne mere.
a u Srbiji je tokom godine samo par meseci vedro
u Srbiji je 8 meseci godine vedro, znači obrnuto od pretpostavke.
Srbija ima veoma mnogo sunčanih sati, medju najvišom brojkom u Evropi zbog svog prirodnog položaja, NASA statistika na njihovom zvaničnom sajtu precizno u brojkama daje izmerene podatke.
Pravac novosadski autoput i videcete da na ravnici od preko 1km mozete uocti auto sa ukljucenim svetlima
napisao si da zbog uključenih svetala ti vidiš na 1000 metara da li auto pretiče nekoga ili vozi u svojoj traci, i da su svetla ta koja to omogućuju.
ja ne vidim, možeš da pitaš i druge vozače, da li po svetlima na 1000m vide tačnu putanju kretanja vozila ili vide samo jednu tačku u daljiini.
I oborena svetla ne bacaju snop 30m vec od 40-80m po pravilu.
takva svetla od 80m oborena su neispravna, i po zakonu tj pravilniku takvo vozilo kao tehnički neispravno policija treba da isključi iz saobraćaja.
nažalost, jeste često pravilo da oborena svetla bacaju kao duga i zaslepljuju vozače, još jedan primer kulture tj nekulture kod nas.
Sad je odjednom problem povecana potrosnja goriva zbog 120W ali niko ne prica o zagadjenju i povecanoj potrosnji benzina zbog klima uredjaja tokom bar 2-3 meseca godisnje. A ta potrosnja ide i do 20% vise u odnosu na fabricku potrosnju
nije odjednom nego već barem 30tak godina se u svetu o tome debelo razmišlja, isprobava, analizira i primenjuje sa odgovarajućim rezultatima bilo pozitivnim bilo negativnim.
klima jeste nužna u letnjem periodu u južnim delovima Evrope.
isto kao što su svetla nužna u većem delu godine u severnim delovima Evrope (a tamo im klima ne treba).
takva je prosto lokalna geografije, i prema tome se treba prilagodjavati a ne prepisivati zakone zato što je tamo negde neko nešto osmislio.
zamisli da donesu zakon da klima mora da bude non stop uključena na Grenlandu.
jeste da nema potrebe ali zašto da se ne prepiše neki zakon i prosto uvede.
dnevna svetla tamo gde je jaka Sunčeva svetlost u izobilju najveći deo godine su sa stanovišta vidljivosti nepotrebna.
ne štete, a niti koriste.
zašto bi uveli nešto što je beskorisno, a dokazano je već naučno i praktično (u drugim zemljama) da jeste beskorisno sa stanovišta bezbednosti saobraćaja.
kao što sam naveo, većina vozila u Srbiji koja se koriste i kupuju nemaju dnevna svetla, nemaju ni konstrukcione predispozicije za naknadnu ugradnjui pa i taj eventualni paragraf zakona bi se odnosio na neka buduća vozila dok bi postojeća naravno bila izuzeta jer su već registrovana po važećim pravilima.
uz ovaj ritam izmene voznog parka, da se sutra uvede obaveza da nova kola pri prodaji imaju osim standardnih još i dodatna dnevna svetla šta misliš za koliko godina ili možda decenija došlo do toga da većina vozila ima dnevna svetla ?
možda za 25-30 godina.
a u medjuvremenu ti neki novi auti imaju dnevna svetla upaljena i sa time voze, a ostali koji nemaju dnevna svetla / i ne mogu da ih imaju/ voze bez svetala.
da li je to bezbednije rešenje ???
Fiati, VW, OPeli, Renoi npr nemaju dnevna svetla, da ne pominjem Juga.
kako bi naša zemlja naterala te proizvodjače da retroaktivno za stare modele nanovo konstruišu svetla, naprave kit, pa onda to homologiraju kod nas i naravno sve te izmene sprovedu u ovlašćenim servisima.
ko će da plati, i ko će da natera nekoga sa 10 godina starim Jugom da sada investira 200-500 evra u novi sistem osvetljenja koji sadrži osim postojećih oborenih i dugih još i dnevna svetla.
sumnjam da je to sprovodivo, što je uostalom pokazala i praksa u susednim zemljama gde nije zaživelo ugradjivanje dnevnih svetala.
možemo mi da zamišljamo šta želimo, dosadašnje iskustvo pokazuje da dnevna svetla nisu poboljšala ništa tamo gde postoji SUnce kao najjači izvor svetlosti.
mala napomena- dnevna svetla NE koriste istu sijalicu kao glavna svetla upravo iz razloga da se ne potroši prebrzo resurs glavnom svetla i time onemogući vožnja po mraku.
Ajmo malo u stranu tehnikalije, fizičke i hemijske karakteristike mateirjala i teoretske magove sa fakulteta. Kad sve sklonimo u stranu, upalimo auto i krenemo na put ostaje jedna veoma važna činjenica:
Automobili koji idu u susret na otvorenom putu se mnogo ranije zapaze za upaljenim svetlima.
Što je najvažnije, bilo koju boju kola vidiš u isto vreme (ako mu dobro rade farovi), ne stapaju se srebrna kola sa asfaltom ili tamna sa senkama na neosunčanim delovima puta.
Razlika je drastična i ne znam čemu ovoliko natezanje oko cele priče, pozivanje na klimu i slične apsolutno površne stvari. Činjenica je da ti na toj daljini ne vidiš šta auto radi, ali si svestan njegovog prisustva. Uz dužno poštovanje sw.brick, ja verujem da ti vidiš kao soko, ali ja iz sveg srca i dugačkog vozačkog staža pozdravljam novi zakon - iz prostog razloga što prosečan vozač definitivno nije u stanju da donese adekvatnu odluku kad je pravi momenat da se upale svetla.
BTW, baš me briga što će nekima da se istope farovi, postoje zemlje u okruženju (recimo Mađarska) gde ni klima nije bitno drugačija. Ako se u tim zemljama vozi Fiat Stilo sa modifikovanim farovima i sijalicama, takve ću da kupim. Par farova košta smešno u odnosu na posledicu direktnog sudara sa vozilom koje se kreće u suprotnom smeru Ibarskom magistralom.
Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.
prosečan vozač definitivno nije u stanju da donese adekvatnu odluku kad je pravi momenat da se upale svetla
nećemo se složiti oko te prosečnosti.
takav vozač nije sposoban da kontroliše auto, i opasan je po sve ostale sa ili bez svetla. potpuno nebitno osoba koja nije u stanju da donese adekvatnu saobraćajnu odluku nije za volan.
takav, kako je navedeno prosečan, vozač nije ni u stanju da donese odluku da zameni pregorelu sijalicu.
svaka sijalica će pregoreti, samo je pitanje posle koliko sati rada, i takav prosečan vozač nije u stanju da razume potrebu da je zameni na isti način kao što nije u stanju da razume potrebu da po mraku upali svetlo.
šta reći, ako je to prosečan domaći vozač, svi zajedno smo u debelom problemu (koji ne postoji niti u jednoj zemlji).
Par farova košta smešno u odnosu na posledicu direktnog sudara sa vozilom koje se kreće u suprotnom smeru Ibarskom magistralom.
nema šta da se prigovori toj činjeničnoj konstataciji.
problem je samo što direktan sudar ne zavisi od stanja upaljenosti svetla po danu u stanju odlične vidljivosti.
neki drugi faktori su presudni, na koje svetla nemaju uticaja.
to pokazuje praksa, već pomenuta u zemljama gde je to već isprobano.
čovek koji ne vidi 200m unapred po odličnoj vidljivosti, prosto nije zreo za vozačku dozvolu i to je medicinski problem pre nego legalni.
zakon neće popraviti nečije loše medicinsko zdravlje, ma šta u njemu da se napiše.
Sve si ti to u pravu, posebno prvi deo, ali bojim se da istina nije tako crno - bela. Siguran sam da ni sam ne veruješ u to da su svi sa dozvolom i zaslužili da je imaju.
Zakoni ne bi ni postojali kad bi svi ljudi imali razvijenu svest. Ovo bi moglo da se generalizuje.
Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.
pa zbog ljudi sam pre par postova i naveo da je edukacija ljudi većih posledica po bezbednost nego neko mrtvo slovo na papiru koji niko neće primenjivati.
tehnički napredak je koristan ali ljudski faktor je presudan i za dobre i loše posledice upotrebe tehnike.
sw. brick, izlgeda da cu morati da napisem jos nesto. Kao prvo, tehnicki su neispravna svetla koja bacaju 30m. Promuvaj se malo po knjizi za polaganje ispita ili na AMSS sajtu. Tako stoje stvari. A sada to sto ces naci opet neku zamerku i na to, sta da se radi...
Vujanic jeste mudo. Raspitaj se kod murkana. Ne treba pricati napamet, a da ne znas o kome pricas.
Nisam mislio da vidim auto kako pretice ili vozac pije kafu u kolima sa ukljucenim svetlima na 1km od mene, vec da se AUTO VIDI na 1km i da ces znati da li ti dolazi, 10, 15 ili 300 automobila. Ja kada vidim kolonu od 15 automobila, uvek znam da ce neka ****** od pozadi pokusati preticanje jer ne moze da ceka. Koliko mi se to puta desilo. Ovako cu moci da se koncentrisem i spremim za moguce izlete baraba-vozaca,a i bicu vidjen. Slazem se, edukacija, kazne ali i PREVENTIVA. Statistike ce pokazati. Ne vredi da pricamo u TEORIJI. Ti se ovde najvise bavis teorijom drugih zemalja. Svaka zemlja je za sebe i stvarno vam cinjenice nisu na mestu. Dakle, ako se broj sudara ne bude smanjio u roku od dve godine, onda ste bili poptuno u pravu i vodim vas na pice (samo me podsetite - ozbiljno) ali ako se smanji, znaci da nasa kultura voznje odudara od evropske i svetske, sto je normalno.
Poenta saobracaja je: vidi i budi vidjen.
Jos jednom pisem, u mnogim zemljama je smanjen broj nesreca zbog ovog zakona. U mnogim nije. Videcemo kako ce biti kod nas. Nece biti potrebne nikakve prepravke. Sva nova vozila ce imati automatska svetla za dnevnu voznju, odvojena od klasicnih. Ovi stariji modeli ce voziti sa klasicnim oborenim.
Mnoge evropske zemlje nisu a mnoge nikad i nece uvesti zakon o dnevnim svetlima. Medjutim. Ono sto se vidi na putevima je da vozaci (vecina njih) jako dobro znaju kad treba ukljuciti svetla preko dana.
Zar treba nesto drugo reci?
Pokazite svojim primerom da ne vidite druge time sto cete upaliti svoja svetla. Stvar je tako jednostavna.
Kao prvo, tehnicki su neispravna svetla koja bacaju 30m. Promuvaj se malo po knjizi za polaganje ispita ili na AMSS sajtu. Tako stoje stvari
pošto cenim da se muvaš po sajtovima, onda si do sada već saznao da se oborena svetla ne podešavaju na metre dometa nego na ugao pod kojim bacaju snop.
pošto je visina na kojima su montirana svetla različita kod različitih modela i domet je različit. zato sam i napisao 30tak metara što, da još jasnije napišem, znači da je i 29m i 36m korektno.
80 m koje si ti naveo niti u jednoj varijanti nije ispravno oboreno svetlo. i na to sam imao primedbu, na taj deo tvoje tvrdnje.
da ne znas o kome pricas.
znam jako dobro, i znam da policija NIJE niti stručna medicinska, niti tehnička niti naučna institucija a time niti merodavna za uvodjenje ili procenu tehničkih normi u Evropi i svetu a svakako niti kod nas.
pojam stručnosti se proverava u sopstvenoj branši poredjenjem sa kolegama, i tu bih voleo da vidim koje studije priznate u svetu je napravio saobraćajni fakultet i dotična osoba ili neka druga osoba.
mogu i pekari da imaju zenta od Vujanića...
Statistike ce pokazati. Ne vredi da pricamo u TEORIJI. Ti se ovde najvise bavis teorijom drugih zemalja
statistike su VEĆ pokazale. i ne u teoriji kako ti misliš, nego u praksi.
dnevna svetla se već godinama primenjuju, nije to neka novost.
zar nije jasan primer Austrije.
ako se broj sudara ne bude smanjio u roku od dve godine, onda ste bili poptuno u pravu i vodim vas na pice (samo me podsetite - ozbiljno) ali ako se smanji, znaci da nasa kultura voznje odudara od evropske i svetske, sto je normalno
nikada mi nisu bile simaptične teorije kako su naši ljudi neki vanzemaljci toliko različiti od svih ostalih ljudi u okruženju pa sve što važi za druge narode eto kod je različito.
bilo bi i kod nas isto kao i kod drugih, bez bitnih promena - u okviru statističke greške.
razlozi su već pomenuti koji su medicinske prirode i ne zavise od etničkog porekla. ko nema sposobnost da uoči, na primer, kolonu od 15 vozila kako mu se približava bez pomoći svetla a po odličnoj vidljivosti, ima ne jedan problem oko kontrole vozila i uklapanja u saobraćaj.
u mnogim zemljama je smanjen broj nesreca zbog ovog zakona
može li se dobiti preciznija informacija, u kojim zemljama, po dobroj vidljivosti koliko iznosi to smanjenje.
Ovi stariji modeli ce voziti sa klasicnim oborenim.
mnogi neće moći da se voze tako iz konstruktivnih razloga. nasilno po svaku cenu insistiranje na takvoj upotrebi još će dodatno pokvariti na starijim modelima glavna oborena svetla, pre svega reflektorske površine, pa će onda kada je svetlo baš nužno a to je noću biti slabije i lošije svetlo sa bitno povećanom verovatnoćom otkaza glavnih farova.
fenomen već vidjen i konstatovan u zemljama oko nas koje su nepromišljeno uvele takav način rada glavnih farova.
u MK na primer, niti policija ne primenjuje tu zakonsku normu i više ni ne pokušava da naplaćuje kazne za nemanje svetla po danu.
praksa je pokazala da zakon nije prihvaćen u praksi.
vec da se AUTO VIDI na 1km i da ces znati da li ti dolazi, 10, 15 ili 300 automobila. Ja kada vidim kolonu od 15 automobila, uvek znam da ce neka biiiip! od pozadi pokusati preticanje jer ne moze da ceka. Koliko mi se to puta desilo. Ovako cu moci da se koncentrisem i spremim za moguce izlete baraba-vozaca,a i bicu vidjen
ok, ti si stekao uverenje da će neka baraba vozač koja ne može da čeka slobodno mesto za preticanje sada zbog tvojih svetla postati manje baraba i odjednom će postati strpljiv vozač.
ti ćeš da se koncentrišeš i pripremiš za barabu -vozača...i šta će se promeniti u tvojoj poziciji na 1km rastojanja od kolone ?
baš i ne kapiram
baraba ako ima nameru da pretiče jer ne može da čeka to će i uraditi...
veoma retko se po dobroj vidljivosti dogadjaju direktni sudari zato što neki zdrav vozač nije video kolonu ili makar samo to jedno vozilo na putu.
daleko veća verovatnoća je inat, svesno uletanje u makazice, namerno obilaženje kolone kroz nepreglednu krivinu i slične stvari koje nisu rezultat medicinskog fenomena vidljivosti i opažanja.
pešaci stradaju jer se ne uoče na vreme, hoće li i oni nositi na glavi preko dana neki šlem sa upaljenim jakim /oborenim/ svetlom, ili je efikasnije da se pešaci edukuju kako se kreće otvorenim putem, kako se prelazi, gde se prelazi...
dokazano jeste da najviše koristi od dnevih svetla imaju baš pešaci jer brže uočavaju i preciznije odredjuju brzinu kretanja vozila po osnovu svetleće tačke i boljeg fokusiranja na tu tačku.
posebna priča su motociklisti koji su se razlikovali baš po dnevnim svetlima i bili time uočljiviji.
tamo gde su usvedena svetla po danu i za automobile konstatovan je povećan broj nesreća u kojima su učestvovali motociklisti jer su sada manje uočljivi, manje se izdvajaju na putu.
nije to tako jednostavno, što pokazuju praktična iskustva zadnjih 20tak godina masovne primene dnevnih svetala.
Comment