Dnevna svetla kod nas(novi ZOBS)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dusman13
    CBC Član
    • 24.07.2007
    • 81
    • Beograd

Ja uvek vec tri cetri godine drzim ukljucena oborena svetla preko dana ne da vidim nego da budem vidjen a taj koji ne vidi auto sa ukljucenim svetlima po danu pogotovu kad imaju sociva i xenone taj nije za auto nego za oftamologa.Drzite ukljucena svetla po danu zbog vas a ne zbog zakona, takodje vezujte pojaseve zbog vas a ne zbog zakona(policije).
    Pozz
    Money will not buy happiness, BUT IT WILL LET YOU BE UNHAPPY IN NICE PLACES

Comment

• jomini
      CBC Senator XXL
      • 11.03.2007
      • 490
      • Novi Sad

Al' se priča raširila... Ok, evo moj stav.

Dnevna svetla (ili oborena, nebitno) van naseljenog mesta držati upaljena, a u naseljenom mestu kao i do sada - po smanjenoj vidljivosti.
      Mogu li maglenke da odigraju ulogu dnevnih svetala? Ako ne - zašto ne?

I šta ćemo sa motociklistima koji će biti manje uočljivi sa svojim upaljenim svetlima u moru drugih?

Ima li smisla svetlo po danu u gradu po ovim gužvama, kada se jedva ide kroz grad?

I test da li će biti manje nezgoda na putu neće biti verododtojan jer ova priča o svetlima ide u paketu sa ostalim pooštrenim merama iz novog ZOBS-a, pa smanjenje sigurno neće biti prouzrokovano dnevnim svetlima.

PS
      Kao dodatak u SAT-u, stigao je predlog nacrta ZOBS-a... Uopšte mi se ne sviđa, mnogo nelogičnosti ima.
      San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• Dare
        CBC Senator
        • 16.09.2007
        • 219
        • City of Svrljig. Automobili: Lada Niva 1,7 4x4 Zastava Koral In 1,1

meni nije jasno kako ljudi smeju da voze kroz maglu sa pozicionim svetlima, ili bez icega. strah me od takvih, a i policija bi tu mogla da uzme lepe pare. prosto ne mogu da verujem da se tako nesto trpi, a vrlo cesto se vidja

Comment

• nidza
          CBC Senator XXL
          • 16.04.2008
          • 496
          • nbgd

Motorciklisti su kao svaki drugi učesnik u saobraćaju, druga je stvar što jurcaju, voze cik-cak i obilaze kolonu sa strane sa koje im dođe. Moraju da shvate da su sami krivi da se izlome izazivajući sudbinu na taj način, jer prosečan vozač 4-točkaša je osoba sasvim nedorasla tom zanatu, koja ih neće videti ni kad voze kako treba, a ne kad se zezaju sa sudbinom.
          Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• Superbird
            CBC Senator XXL
            • 06.02.2006
            • 384
            • Sabac ---> Novi Sad
            • Audi 100 Typ 43

Originally posted by jomini
            Mogu li maglenke da odigraju ulogu dnevnih svetala? Ako ne - zašto ne?
            Koliko znam, maglenke ne mozes upaliti a da pritom ne upalis i oborena svetla...

A sve i da mozes, ne verujem da bi to bila dobra ideja jer bi onda maglenke radile i nocu, a svi znamo kolika je propast voziti iza auta sa upaljenim zadnjim maglenkama

Comment

• jomini
              CBC Senator XXL
              • 11.03.2007
              • 490
              • Novi Sad

Za maglenke je dovoljna samo pozicija. A i zadnje i prednje maglenke nisu povezane, zar ne? Znači samo prednje po danu, ionako bacaju samo na put, a uočljiviji si kada nekome ideš u susret.

Comment

• mugos
                CBC Senator XXL
                • 18.09.2007
                • 555
                • BG/sada Novi Beograd

Originally posted by Dare
                meni nije jasno kako ljudi smeju da voze kroz maglu sa pozicionim svetlima, ili bez icega. strah me od takvih, a i policija bi tu mogla da uzme lepe pare. prosto ne mogu da verujem da se tako nesto trpi, a vrlo cesto se vidja
                Ma kakve pare izaći i štanglom.
                Nepsujem, nepijem, nepušim. U p.m. pade mi pepeo u pivo.

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141
                  • Beograd, barajevo-zemun
                  • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Znači samo prednje po danu, ionako bacaju samo na put, a uočljiviji si kada nekome ideš u susret.
                  da pri uslovima voznje u magli, jakoj kisi i slicnim veoma otezanim uslovima vidljivosto.

maglenke se pale samo uz oborena svetla, nikako uz poziciju.

maglenke kako im sugerise i ime nisu namenjene za voznju danju i imaju sasvim drugaciju optiku od drugih svetala na vozilu.

za dnevnu voznju, i temu o kojoj se prica, predvidjena su dnevna posebna svetla.

to nisu kratka/ oborena.

zakonodavac izgleda jos nije pohvatao cemu koja svetla cemu sluze, pa tako i postoji predlog u novom ZOBSu da se izvrsi zlupotreba oborenih svetala.

inace, oborena svetla i dnevna svetla NAMERNO ne koriste istu sijalicu, io potpuno su razdvojena elektricki.

tehnicki su jasni razlozi zasto je bas tako napravljeno.

i zasto su uvedena bas ta posebna dnevna svetla koja oznacavaju gabarite vozila.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• jomini
                    CBC Senator XXL
                    • 11.03.2007
                    • 490
                    • Novi Sad

Kod mene rade uz poziciju samo. Verujem da to nije jedini auto na svetu takav.
                    I baš zbog drugačije optike, mogle bi da posluže, praktično samo označavaju vozilo jer osvetljavaju samo deo puta tik ispred vozila.

Comment

• dusman13
                      CBC Član
                      • 24.07.2007
                      • 81
                      • Beograd

Bravo upravu si 101% te podrzavam a ja tako i vozim sa "maglenkama" to su pomocna svetla za oznacavanje puta i u Americi su dozvoljena i po danu i nocu kad je suvo vreme, nek mi neko iskreno odgovori da li mu smetaju pomocna svetla i zasto kad bacaju svetlost u stranu a ne visoko napred meni niko nikada nije blicao da mu smetaju, ova Srbija je puna foliranata, ispade xenoni ne smetaju a pomocna svetla smetaju, a zasto meni tudje maglenke ne smetaju iako se u mom autu sedi nisko???
                      P.S. maglenke su nesto sasvim drugo a to ljudi masovno mesaju.
                      @sw.brick da li tebi stvarno smetaju pri voznji maglenke i to jos po danu suvom, da li te zaslepljuju ali iskreno ako mozes da odgovoris ako ne onda ni nemoj.
                      Pozz

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

I baš zbog drugačije optike, mogle bi da posluže, praktično samo označavaju vozilo jer osvetljavaju samo deo puta tik ispred vozila
                        maglenke niti prakticno niti konstrukciono ne oznacavaju vozilo, niti za to sluze.
                        maglenke ne osvetljavaju put ISPRED vozila vec bocno sa strane vozila kao najvazniju funkciju.

drugacija optika znaci da su maglenke mnogo jaceg intenziteta svetla upravo zbog primene iskljucivo pri losoj vidljivosti.
                        pri normalnoj vidljivosti, maglenke stvaraju prejaku svetlost koja je uz to i pogresno fokusirana.

sasvim je puno razloga zasto je postojecim zakonom kod nas i u ostatku Evrope saobracajni prekrsaj paljenje maglenki pri dnevnom svetlu, i sto se placa kazna za takve postupke.

ne razumem da kod nas uvek mora neko da izmislja kako da zezne ispravni tehnicki sistem koji su pravili strucnjaci..nekom svojom budzevinom.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141

a ja tako i vozim sa "maglenkama" to su pomocna svetla za oznacavanje puta i u Americi su dozvoljena i po danu i nocu kad je suvo vreme
                          maglenke su glavna svetla na evropskim vozilima.

mi nismo u Americi i ovde nije u upotrebi DOT sistem osvetljenja.

tamo u Americi je potpuno drugacije tehnicki reseno, drugacija je optika i drasticno slabije su po jacini sijalice.

poredis babe i zabe, a mi pricamo o upotrebi svetla ovde.

kod nas, kao i u Evropi je zakonom kaznjiv nacin pogresne upotrebe svetala za voznju po magli.

svako neispravno svetlo koje pogresno radi smeta, samo je pitanje obima smetanja.

zato i postoje tehnicke norme, tehnicki pregled svetala da bi se otklonila i svela na najmanju meru opasnost zaslepljivanja glavnih farova na vozilu.

sve je lepo definisano ECE pravilima i ne vidim zasto bi pojedincima smetala pravilna upotreba svetala.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• dusman13
                            CBC Član
                            • 24.07.2007
                            • 81
                            • Beograd

Ja sam tebe lepo pitao da li te zaslepljuje maglenka po dana?????????

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

Mene zaslepljuje ... doduse ne toliko u podne po najjacem Suncu, ali cim malo zadje Sunce i krene prvi sumrak ... eto ti pametnjakovica s maglenkama ... i sasvim sam zadovoljan sto vas kaznjavaju.

Pogotovo su inteligentni oni kojima su i zadnje upaljenje zajedno s prednjima ... pa kad ides iza njih nista ne vidis osim velike jarke crvene fleke.

A smetaju i svi ovi kineski xennoni od dva'es' ojra i 8000+K sto ih trpaju po kojecemu i na svasta ...
                              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• jomini
                                CBC Senator XXL
                                • 11.03.2007
                                • 490
                                • Novi Sad

Originally posted by sw.brick
                                maglenke niti prakticno niti konstrukciono ne oznacavaju vozilo, niti za to sluze.
                                maglenke ne osvetljavaju put ISPRED vozila vec bocno sa strane vozila kao najvazniju funkciju.

drugacija optika znaci da su maglenke mnogo jaceg intenziteta svetla upravo zbog primene iskljucivo pri losoj vidljivosti.
                                pri normalnoj vidljivosti, maglenke stvaraju prejaku svetlost koja je uz to i pogresno fokusirana.

sasvim je puno razloga zasto je postojecim zakonom kod nas i u ostatku Evrope saobracajni prekrsaj paljenje maglenki pri dnevnom svetlu, i sto se placa kazna za takve postupke.

ne razumem da kod nas uvek mora neko da izmislja kako da zezne ispravni tehnicki sistem koji su pravili strucnjaci..nekom svojom budzevinom.
                                Mislim da mogu poslužiti, ništa više. I kako god da osvetljavaju put, predložio sam ovo tj. pitao jer ne zaslepljuju vozača iz suprotnog smera. Jedino ako nisu dobro podešene (pogrešno fokusirane), ali to je slučaj i sa oborenim svetlima, zar ne?
                                I nije ''zezanje'' tehničkog sistema, već ideja samo... Priča na forumu koja neće doći do izglasavanja u Skupštini.
                                O stručnjacima ne bih, imamo X primera gde su učeni ljudi i stručnjaci loše osmislili zakone... I ne samo zakone. A učeniji su i iskusniji od prosečnog forumaša koji bi neke stvari zasigurno bolje rešio.

Comment

Working...
                                X