Off: ABS ili ne, duzina puta kocenja?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Laki GSi
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2006
    • 2426
    • Beograd-Vozdovac

Mozda ne postoji vozac koji ce u jednoj sekundi 60x stisnuti pedalu kocnice ali ja za sebe znam da cu bolje kociti bez ABS-a nego li sa njim.
    Imao sam vec nekoliko situacija u kojima sam shvatio da sam expert
    Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• 206
      Admin od ispočetka :)
      • 09.12.2004
      • 9548
      • Beograd
      • 206

Kako li si dosao do tog zakljucka?
      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Eon
        Moderator
        • 10.03.2005
        • 4225
        • Beograd-NBG-44
        • Superb 2.0 4x4 DSG

Ajde onda da postavimo tezu ovako:

Pa zasto onda ludi proizvodjaci trose silni novac na unapredjivanje postojeceg ABS, ne bi li podigli nivo bezbednosti na visi nivo?!

Ovakva rasprava ne zasluzuje ocenu vecu od 1!

@Laki

Veruj mi da bi u bilo kojoj situaciji da si iza mene ostao na mom braniku. Nikada mi se nije desilo da kocim iza nekog ko nema ABS, a da ne primetim da ja mnogo brze stajem od njega, pogotovo na kisi. Sneg ume da bude zeznut, ali se to minimalizuje posedovanjem zimskih guma.
        I da, zaboravih, pa vozio sam i ja Skalu 55 pre 10 godina i znam sta se sa njom moze, a sta ne! A bila je u mnogo boljem stanju nego stock!!!!!
        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Marko001
          CBC Senator XXL
          • 09.09.2006
          • 1070
          • Belgrade

Fora je u tome sto bez Abs-a imas potpuno kontrolu nad vozilom tj kocenjem. onako kako ti pritiskas kocnicu tako auto i koci... a kod Abs-a ti pritisnes samo, a on koci i popusta naizmenicno hteo ti to ili ne. To me je posebno izludjivalo kad sam se vracao sa KOP-a. jednostavno volim da auto bude 100% pod mojom kontrolom a ne da sam nesto filozofira. zato bih ja kao i za ESP uveo obavezno prekidac za ABS. ali mislim da su retka vozila koja ga imaju???

Eon slazem se sa ovim sto si napisao, i meni se svidja efekat ABS-a na auto putu recimo, ovako sam siguran i kad se priblizim nekom autu u levoj traci, mogu da mu vozim i na metar od branika kad bih hteo, mada ne radim to, a kad vozim auto bez ABS-a obavezno drzim vece odstojanje...

Comment

• RANK
            CBC Senator XXL
            • 28.02.2007
            • 1635
            • Beograd
            • FIAT MAREA WEEKEND 1

marko, ako hoces potpunu kontrolu, onda ides peske, nema zajebancije sa hidraulikom, plocicama, gumama i sl. svakako da postoje situacije kada ces mozda efikasnije kociti bez abs-a, ali su one stotinama puta redje od onih gde ces reci "ko izmisli ABS treba mu dati orden rada sa zlatnim vencem".
            sto se toce KOP-a, izvadis osigurac, ako mislis da ces kociti bolje.

ja vise i ne razmisljam o autu bez abs-a, vec samo o jos boljem abs-u (4-kanalni, pa EBD,pa TC,pa ESP)

a sto se tice z-101, kocnice zahtevaju mnoooogo rada da bi bile pristojne, kamoli dobre.
            "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• forster
              CBC Senator
              • 24.04.2007
              • 244
              • Beograd

Drugari,
              Bez ABS:
              Bio sam prisutan u kolima ('90)- Ascona 1984 1.6 GLS 94 KS- kada je prilikom preticanja automobil ispred naglo, iz nepoznatih razloga, kocio a vozac Ascone SLUSAJUCI kocniice reagovao kao ABS, tj kada je pocelo proklizavanje druknuo kocnicu, i na vreme zakocio.

Sa ABS:
              Idem ja tako na posao i skrecem iz bul. Nikole Tesle u Bul . umetnosti (kod kineske ambasade), sa zaletom 90kmh totvara se semafor na raskrsnici, a tamo, stoji Jag kabrioletsa tipom koji prica na mob. u jednoj, i reno 4 u drugoj, Malo kasnije sam shvatio da tip u jagu nema nameru da krene i naravno kocenje je uspelo na oko 30 m.

dakle kako 60% i vise automobila ima ABS pristalica sam istog je ne znaju svi da voze kao vozac acone.
              1. Ako vam izbezumljena supruga resi da izadje iz kola u voznji (uz pretnju razvodom), znajte da niste jedini, meni se to redovno desava.
              2. Danas je Petak. To je dan kada se Beogradjani vracaju kuci.
              3. Ima jedan grad, a pored je Beograd.

Peugeot 206 2.0 HDi

Comment

• Laki GSi
                CBC Senator XXL
                • 15.10.2006
                • 2426
                • Beograd-Vozdovac

@206
                Vidis ovako,jednom prilikom kad sam imao udes od ukupnih 6m kocenja ja sam imao 6-7 iseckanih tragova sve zbog cilja izbegavanja udesa(pokusao sam da pobegnem u stranu ali me stigao kreten i izneo sa raskrsnice jer nisam imao vise kud da pobegnem!). Ma na pretek sam ovakvih situacija imao i uvek sam reagovao profi jer ni jednom nisam "zabagovao" u kriticnim situacijama.

Sto se tice naglog kocenja nemam tih problema(imao sam nekad ranije dok nisam naucio da ipak drzim rastojanje i pratim situaciju ispred petog,sestog auta).Krivo mi je samo sto nema nekog testa gde se pokazuje zaustavni put jugica ili zastave,mnogi modeli bi im pozavideli,slobodno se vi smejte ali ako je vozilo 100% ispravno...A to sto je neko nekad vozio neki auto to uopste nije bitno za vozacko umece! Ili znas da vozis ili ne znas nebitno da li je to lada ili majbah. Imam kuci i ozbiljnije automobile od skale koji imaju abs i znam kako to funkcionise(nisam pao s',arsa da ne znam o cemu pricate)ali to je nebitno vozim ono sta zelim i hocu. Ako vi budzi te kola na svakom glasu i imate zestoke masine to uopste neznaci da vi znate da vozite,a ako neko daje komentar sa skalom to neznaci da on nema pojma da vozi!!!

Comment

• BOOST
                  Founder - Admin od Začetka
                  • 29.09.2004
                  • 8726
                  • Gislaved//Sweden
                  • SAAB 9000 AERO R; SA

A ja bi se na to nadovezao da su tragovi kocenja koje opisujes pripisivanje poskakivanju tochka na ivici proklizavanja. To se obichno pripisuje losim amortizerima i nista vishe.

Jedan dobar ABS neostavlja trag kocenja uopste, dakle nula, nista. Sve sto si opisao o tragu kocenja je izgubljeno jer je sila kotrljanja veca od sile frikcije koju opisuje trag kocenja.
                  Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                  move your mind

Comment

• Laki GSi
                    CBC Senator XXL
                    • 15.10.2006
                    • 2426
                    • Beograd-Vozdovac

Mh,sta vama da kazem,a da nezvuci malo qrcevito
                    Neka bude tako ali ja najbolje znam sta je bilo...

Comment

• Misko M
                      CBC Senator XXL
                      • 17.03.2007
                      • 652
                      • BG Vozdovac

...moje iskustvo, definitivno abs ali dodati prekidac za extremnu situaciju (spustanje niz zaledjenu nizbrdicu) jedino sam kukao sto imam ABS
                      ...inace abs mi je jednom spasao glavu jer mi je pri extremno jakom kocenju omogucio i da izbegnem prepreku !!!

Comment

Ajmo to ovako:

Potpuno besplatno Vas oslobadjam poshasti zvane ABS !

Kod nas u servisu. Brzo, strucno i efikasno.

Ima li zainteresovanih?

Comment

• 206
                          Admin od ispočetka :)
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

E upravo tako

Jedino srpski vozaci, od celog sveta, izmisljaju toplu vodu i pre se kunu u rodjenu vestinu i fizicku spremnost nego u tehnicka resenja cije prednosti vec odavno niko vise ne dovodi u pitanje...tipicno
                          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Misko M
                            CBC Senator XXL
                            • 17.03.2007
                            • 652
                            • BG Vozdovac

...meni i ovako ne radi !!! izbi mi ova lampica oci !!!

Comment

• sri98
                              Admin od Trpeze
                              • 24.10.2004
                              • 7262
                              • Republic of Konjarnik
                              • Toyota Corolla E 210

Originally posted by Vlada Trion
                              Ajmo to ovako:

Potpuno besplatno Vas oslobadjam poshasti zvane ABS !

Kod nas u servisu. Brzo, strucno i efikasno.

Ima li zainteresovanih?
                              Nesto razmisljam, moze li kod vas ugradnja ABS u npr. Z101?
                              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

Pazi... entuzijaste smo...

Ako neko sa foruma ponudi svoj uredjaj, mozemo da probamo kako ta djunta "pasuje" na Keca...

Ono... joint venture, Astra & Z101!

Revolucija Bato!

Comment

Working...
                                X