A ti se inace bavis sklapanjem tenkova, sta ovo vozis ovoliko?
Ako si ti zadovoljan a radis sa ovolikim opterecenjima onda nema sta da se prica. Respect!!
A ti se inace bavis sklapanjem tenkova, sta ovo vozis ovoliko?
Ako si ti zadovoljan a radis sa ovolikim opterecenjima onda nema sta da se prica. Respect!!
vozim gvoždje i svašta po nešto idi pa vidi moju web stranicu
blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
Audi ima crveno T
Najmanje 10 mojih prijatelja ima a6 i svi su redom požalili što su ga uzeli.Kvaliteta izrade i ugrađenih materijala je stvarno na najvišoj razini ali nažalost tu sva prića o kvaliteti završava..osjetljivo podvozje i pogonska grupa su majoneza teška..Konkretno prijateljevom 2.5 tdi-u je prodimila turbina na 150000..nedugo nakon toga bosch pumpa..kad je sredio to auto je počeo dimiti i trošiti ulje..kad su mu u servisu rekli da to podrazumjeva reparaturu motora uhvatio se za glavu Nakon reparature motora riknuli centralna brava,podizaći,servo,abs,klima(nakon toga je odustao od popravaka i srečom naletio na njega odostraga neki tip sa golfom tako da je osiguranju prikazao da je sve to se poremetilo nakon udarca ).Remont podvozja nisam ni spominjao..ja mu govorim da jednostavno nije imao sreće..da je audi inaće dobar ovo-on..ima i jedan poznanik iz kvarta 1.8t i kaže da je generalka bila na 150000 a izmjena turbine neposredno prije toga..jedini od ovih koje znam koji su bili zadovoljni audijima je jedan što je imao 1.9 tdi(90ks 400000km uz redovno održavanje) i jedan sa 3.0 tdi..samo redovno održavanje do 250000km..Sa audijem nikad ne znaš..E da..ja i brat išli neki dan gledat a3 tdi i nude mi garanciju od 2god?!Ko da kupujem perilicu suđa na ne auto koji košta 25000eura..nek se nešto pokvari ********t će me susjed koji vozi octaviju da on samo redovni servis(duplo jeftiniji za istu pogonsku grupu) na škodi radi i da je audi ustvari njemačka škoda(samo malo nekvalitetnija) Nisam baš tip da vjeruje u priće tipa rekla kazala al sve stvari koje sam nabrojao ne uljevaju mi baš povjerenje u audi kao marku(bolje reći brend).Slaba mi je utjeha kvaliteta interijera i izrade ako je sve drugo majoneza..Kad bi mi davali garanciju 5 godina kako i prilići autu te cijene i reputacije uzeo bi ga pa nek se kvari kolko ga volja ..nakon 5godina ga ionako promjenim
pazi vako, na S-u je celicno vesanje koje traje evo 15 godina i 300k km. sta vise ni jedan silenblok nije nikad menjan a A4 smo uzeli sa 150k km i odma menjali oba ramena.
ovim potvrdjuješ iskustva širom Evrope, koja sam i naveo.
alu kraće trajei lošiji je kvalitet konstrukcije- izrade novijih u odnosu na AUdije starije generacije.
silent blok je tipičan primer.
napredak kroz tehniku, u rikverc.
A4 je mnooogo stabilniji i upravljiviji bas zbog takvog vesanja
ne znam, ne mogu da uporedim ali verujem u tvoje iskustvo.
ako je tako velika razlika, ispada da je Audi S takva kanta i promašaj u konstrukciji....
naravno u odnosu na druge modele drugih fabrika u toj kategoriji vozila- premiumu sportske orijentacije.
zbunio si me, bio sam uveren da je S sasvim ok auto za vožnju bez izraženih mana, doradjen i sasvim stabilan- upravljiv.
možda ti imaš jako visoke kriterijume brzine pri kojima porediš A i S Audije i tada nastale tako velike razlike.
poenta cele moje price je bila da je cena popravke smesno mala
ok, to razumem.
ja nisam diskutovao o samoj ceni da li je mala ili velika.
jednostavno neshvatljivo je kvar vešanja se proglasi za redovnu stvar, kao nešto normalno u istom rangu kao što je promena guma ili promena svećica usled habanja.
u Nemačkoj AUdi (i VW) je na crnoj listi ADACa, TUVa, Decra-e i drugih koji prate stanje voznog parka.
po njihovim kriterijumima Audi je sa alu konstrukcijom podbaciou odnosu na ranije poaznati kvalitet njihovih vozila.
samo kažem objektivno, kvar,greška i da budući vlasnici imaju to u vidu pre odluke o kupovini.
ako im odgovara kako kažeš mala cena popravka kupe i uživaju, ako ne barem da unapred budu upozoreni i imaju informaciju šta ih čeka pa da mogu da odustanu pre nego što i sami dožive iznenadjenje.
ovde smo oboje da pružimo koliko možemo tačniju informaciju a ne da branimo ovaj ili onaj brend.
rekoh, a i ti si potvrdio, problematični su noviji modeli Audija a ne svaki AUdi kao takav.
ja se izvinjavam nekim ljudima ali ovo moram da citiram :"Brickov Volvo je u fabrichkom stanju - jedino shto mu je promenjeno je ulje i antifriz. Da nije tako, izmislio bi vremensku mashinu i skoknuo u proshlost po isti takav
ne znam gde si iskopao citat, ali svaka čast. skoro da je potpuno tačno.
te serije Volvoa i jesu ono što je sinonim za kvalitet u auto industriji, ono što ima stvarno značenje reči kvalitet kao što je Mercedes 126 ili 124.
dokazano godinama i milionima kilometara širom planete.
nažalost takvi auti se danas ne prave, i masovna konfekcija preovladava globalno. i u premium klasi dugotrajni kvalitet bez ijednog kvara je postala retka pojava.
nije ista stvar kupiti polovni auto kome čim se uveze odmah ili vrlo brzo kreće ciklus reparacija ovoga ili onoga i kupiti polovni auto za koji se ne očekuje takav sled kvarova.
onaj koji kupuje polovni auto ne kupuje obično to iz hira da biodmah trošio pare na popravke, upravo suprotno, cilje je što manje para za što više muzike
nije samo stvar cene koštanja popravke, auto je u nevoznom stanju dok traje popravka, koštaju ruke osim delova, itd...
auti koji fabrički imaju resurs 150.000km do kvara prosečno se tada kupuju sa 50.000km kao polovni...i mirno odvezu još narednih 100k.
malo mi izvlacis recenice iz konteksta ali ajde. znaci ovako, 10 godina unazad ne 11god vozim Audi. nikada ali nikada osim, K-glave na B3, silent blokova na B4 i sada kocnica na C4 nisam imo vecih problema. poredim ova modela posto oba imaju sportsko vesanje tj oba fabricki imaju bilstein sport vesanje amotre i opruge. S-a hebe malo tezina pa zato zna da bezi preko nosa ali A4 sa svojih 1300kg i 200ks j stvarno kao karting. i tu se svaka druga prica zaustavlja. u svemu ostalom je S bolji. udobniji je, tishi,ima bolju zvucnu izolaciju i td itd. ja ne branim Audi ni ovde ni nigde i tvdim d aje jedini model koji jos nesto i vredi bas taj B5 a sve posle toga ko sto si sam reko konfekcija i nista vise. ne slazem se sa tobom sa su otisli u rikverc posto McPherson jeste, jeftin, prost i nista vise. S jeste stabilan i lagan za voznju sta vise ima dodatno ojacan trap u odnosu na obicnu stotku ali se meni licno vise svidja kako se vozi novi S4(B5). da su svi nasytavili da prave auta kao sto su radili sredinom 90ih. mogli bi danas da zatvore fabriku. svugde u svetu se auto menja na 3 godine sto iz nuzde ili ceifa, samo kod nas ljudi traze nesto sto ce da traje a bar onoliko da i unuk kad polozi moze da tera... smesno. ja kad kazem kvalitet, mislim na osecaj za volanom a ne kolko ce trap da mi traje osim ako nije u pitanju extrem tipa fiat. ko sto rekoh 30k je za mene vrlo prihvatljiva kilometraza za uraditi sevis trapa na A4. na jajetu sam ga recimo razvaljivo nekad pre nekad kasnije, nema pravila. a posto ti kvar vesanja nije redovna stvar reci mi sta se to drugo pa kvari na njemu. pricam o benzincu tacnije 2.8 30v ali ajde da ne bude da je taj motor sperioran neka bude bilo koji, 1.6 ili 1.8 ili cak i 1.8T?
ma i na to sam mislio da nije rupcaga trajao bi i duze. evo neka rajmax kaze kako kod njega to radi posto ubija kilometrazu sa A6. a ti mesija ne mozres za taljige nikako reci da su kvalitetne tj mozrs i mogu biti ali su taljige...
Slažem se da je A6 dobar auto, rado bi ga vozio. Medjutim, ako zanemarimo novčanu podršku koju moraš imati za održavanje takvog auta (što redovno...što vanredno), nije lep osećaj da voziš auto iz skuplje klase a visiš u servisima i gubiš vreme. Automatski više izustaješ na poslu, što opet košta...itd.
Auto iz potpisa koji vozim je za klasu ispod opisanog A6, prešao sam sa njim do sada 60000km, auto je prešao 225000km. Pri kupovini sam na servisu proverio vešanje - majstor kaže - u redu je. Skoro, kad sam menjao gume, balansirao točkove i opet pregledao vešanje. Majstor kaže - sve je u redu. Doduše, auto ima vešanje od dosta jače omege i lagano podnosi sopstvenu težinu.
Te dve stvari mi nisu logične - da audi pravi takve izlete u konstrukciji. A platiš ga
Taman posla, ja samo kritikujem sto je Audi to sebi dozvolio da mu neki delovi traju manje od ustekane krsh, taljige rumunske dacije, jer Audi je uvek bio VRH.
I ne razumem tu potrebu da se opravda svoj omiljeni proizvodjac. Po tim istim putevima (srpskim) se voze i razni Mercedesi i BMW-i i Renaulti i Citroeni i Volvo-i itd kod kojih vecina (ona koja nema ALU trapove) nema nikakvih problema ni posle 100-200 hiljada, a bogami ni sa upravljivoscu.
Sto lepo ne priznate da vam ga je Audi zavukao, bice vam lakse.
Znas onu narodnu, "nismo dovoljno bogati da bi kupovali jeftinu robu."
nemam nameu da se ubedjujem sa tobom posto si neinformaisan i pricas napamet a ako ovako nastavis imam osecaj da ces da popijes dikvalifikaciju zbog iznosenja neistina i ti i ovi pre tebe. ko sto rekoh ja cu da vozim A6 i da visim po servisima a vi vozite dacie, lagune i vectre i uzivajte. moj ce uvek biti veci, lepsi, brzi i bolji.
ne slazem se sa tobom sa su otisli u rikverc posto McPherson jeste, jeftin, prost i nista vise
eh, tu se nismo razumeli.
ne pričam ja o McPhersonu, već o rikvercu pri izboru materijala od kojih će napraviti viljuške, o izboru da naprave manje silent blokove od onih realno potrebnih za data opterećenja, o izboru da naprave tanje viljuške od onoga što proračuni kažu da treba da bi izdržali normalna vozna opterećenja, itd..
dakle, o svesnom izboru da prištede na materijalu na uštrb kvaliteta (ili ako hoćeš drugačije rečeno pouzdanosti i trajnosti) tog konkretnog dela.
Audi se nije poredio po trajnosti delova sa prosečnim econo autom, pa je i zbog toga svrstavan u premium klasu.
premium, to podrazumeva na zapadu a pogotovu u SAD da auto ne vidi servis, i da se hauba ne podiže.
osim habajućih redovnih delova poput filtara raznih vrsta, kočionih pločica, sijalica i tako to.
otkaz nekoga sklopa , dela, nečega što se inače ne troši se ne odobrava i bode oči.
u Nemačkoj TUV redovno pravi analizu, ono 3 godine, 5 godina itd.
u kategoriji 11 godina za premium proizvod uobičajeno je da nema nikakvu, niti jednu jedinu posetu servisu do tada po pitanju upravljačkog sistem, vešanja, kočionog sistema, nosećih struktura karoserije i slično.
to je prosto standard te klase, bilo koji brend koji pretenduje da udje u to odabrano društvo prosto treba da ispuni takva očekivanja kupaca te premium kategorije.
setimo se samo Mercedesa koji je imao relativno banalne kvarove na E klasi sa korozijom okvira vrata. korozija tek u tragovima posle nekih recimo 5 godina.
potpuno nebitno za vožnju, ne utiče na bezbednost, upravljivost, bilo šta od toga.
ali, takva ružna fleka od rdje NE SME da se vidi i da se dogodi Mercedesu.
može Ope, Fiat, Reno, Jugo, Lada, .... ali Mercedesu ne sme da se pojavi jedna jedina vidljiva tačkica korozije na limariji.
to je ono što očekuje kupac nalepnice, i cene, Mercedes.
slično kao kvar tipa ne radi električni prozor.
to spada već u teže kvarove, koji se teško opraštaju.
nešto tipa stao motor, curi ulje, puklo crevo nečega i slično, to je prosto potpuno neprihvatljivo.
naoko sitnice tipa škripe kočnice, brisači ne brišu tiho, ili češće crkavaju sijalice farova su već "signali" fabrikama premium kategorije da nešto nije u redu i da hitno mora da usledi izvinjenje kupcima i oktlanjanje propusta u budućoj proizvodnji.
i po pravilu, takve stvari, primedbe kupaca, se rešavaju i van garancije posebnim pozivom u servise i popravkom o trošku fabrike.
u tom smislu kvalitet jednog premium brenda ga izdvaja od proseka.
nisu vozne osobine, veličina auta, cena bilo pojedinačno bilo u zbiru ono što neki model svrstava u premium.
doživljaj kupaca stvara "ime", kvalitet je to što stvara premium segment.
Pežo, Alfa, Rover, Citroen, Opel, Ford nikada nisu pripadali premium segmentu iako su imali zaista po ostalim elementima luksuzne modele, odlično opremljene, odličan izbor materijala interijera, itd.
ali Opel Senator nije a Mercedes 124 jeste premium.
VW Pasat nije a AUdi 200 jeste premium.
itd.
za ulazak u premium klasu bitna je i postprodajni odnos prema kupcima.
u tom smislu, VAG je kao gazda unazadio Audi u aspektima očekivanog kvaliteta kod kupaca.
Audi prosto ne sme da ide u servis na 30,000km na zamenu viljuški pa sve i da je potpuno besplatno.
ako je to masovno, nastaje problem u budućnosti.
tipičan primer je VW Phaeton. ima sve elemente i sve odlike luksuza, pedantno izradjen, bogati i skupi materijali.
model je doživeo fijasko, propast. oteo od MB, BMW, AUDI premium kolača zanemarljivo mali procenat.
niti jaki motori, niti oprema, niti marketing nije pomoglo.
jednostavno VW nije premium kategorija kod kupaca bez obzira na cenu i ostalo.
tako je Ford imao Scorpio koji je u svemu odličan auto, veoma bogato opremljen, malo čudnovato dizajniran za seriju 95-98 a prošao je model kao VWov Phaeton.
smešno malo je prodato na tržištu.
Opel Omega C je odličan auto, ali nije uspeo model da se plasira u premium klasu i nije imao tržišnog uspeha.
po ceni je potcenjen na tržištu u odnosu na ono što nudi.
a kao nov je koštao isto- slično kao Audi.
ili ALfa 166, ili Lancia Thesis, ili Pezo 607 ili.... ima još toga- a svi su odlično opremljeni, unutrašnjost bogato i ukusno složena sa vrhunskim materijalima, od primenjene tehnike nema šta nema, motori sa 200+ KS u ponudi itd.
danas te aute možeš da kupiš kao polovne višestruko jeftinije nego BMW ili Mercedes.
Audi je imao najveći napredak u izradi, u montaži od svih nemačkih proizvodjača u poseldnjih 10 godina i to niko ne spori.
kao što sam rekao, da bi ostao na vrhu kiksevi poput vešanja na 30 (50 ili 90 k km svejedno) nisu preporuka kod kupaca.
da ne zaboravim, premium brend u startu drugačije neke stvari konstruiše i sastavlja.
banalan primer. obloge vrata kod premiuma su nevidljivo montirane i svi šrafovi su sakriveni odnosno imaju posebne poklopce.
ili nosači suncobrana kod premiuma su u tonalitetu boje uskladjeni sa presvlakama, sa bojom karoserije.
nekada su kod premiuma spoljna ogledala bila u boji karoserije.
kod običnih prosečnih modela, šrafovi se vide, razni nosači po unutrašnjosti su crne ili sive boje, brave vrata nisu hromirane, instrument tabla nije po boji uskladjena sa tepisima na podu, itd itd.
možda su to sitnice koje ne utiču na funkcionalnost ali u kategoriji kupaca takvih vozila to ima izvesnu težinu i oni ne tolerišu aljkavost niti pri sklapanju niti da nešto slučajno otkaže u radu, upotrebi auta.
o buciu kabini, škriputanju, cvrčcima i tako to i da ne govorimo.
to spada u ozbiljnije probleme, i osnov za pritužbu proizvodjaču da je nekvalitetno napravio auto.
koliko km/h ide, koliko sekundi ubrzava jeste važno ali za taj krug kupaca premiuma sporedne osobine.
kome treba više, brže on prosto kupi veči model i veči -jači motor.
jednostavno mislim da VAG nije trebao da primeni filozofiju štednje na brend AUdi i zbog relativno para na uštedi materijala dovede u pitanje očekivanja budućih kupaca.
nije Jaguar propao što je imao slabe motore, što je unutrašnjost bila ružna ili loša, loše vozne osobine, neudoban ili slično.
kvalitet je bio ispod nivoa imena, brenda, i prosto Jaguar je postao konfekcija.
znam da ti to kao i ja dobro znaš, da nije poenta u ceni viljuški ili silent bloka već u percepciji postojećih i naročito budućih kupaca tog brenda.
A klasa je toliko zagorčala život Mercedesu, kao i ML da je to čudo jedno.
istovremeno S klasa je i dalje bilo vrhunski izradjena, ali ime je načeto.
setimo se koliko je trebalo da Toyota dugo godina radi kvalitetna vozila, pa nije bila premium.
pa je izmišljen Lexus, i koliko godina je trebalo da se probije šire kod kupaca.
čak i danas Lexus lošije "zvuči" od BMW a realno nema se šta prigovoriti Lexus modelima ni po opremi, ni po materijalima, ni po dizajnu, ni po motorima. zapravo isti nivo su, mrtva trka.
ipak u nemačkoj, engleskoj npr javnosti, pre svega medijima Lexus se teže i redje svrstava u premium klasu.
drugačija je dioptrija za jedan Audi šta je podnošljivo i za jednu Škodu šta je pihvatljivo. a zapravo radi se o jednom firmi, jednoj grupaciji ali su kupci različiti po očekivanjima.
srećom, Audi izlet u štednju se završio, novi gazda je dao pun gas na podizanju kvaliteta pa ovo što pričamo o viljuškama, putevima, elektro prozorima i slično biće samo ružna uspomena na jedan period.
svugde u svetu se auto menja na 3 godine sto iz nuzde ili ceifa, samo kod nas ljudi traze nesto sto ce da traje a bar onoliko da i unuk kad polozi moze da tera... smesno.
imaš prolično pogrešnu predstavu o stanju u svetu, a pogotovu u najbogatijim zemljama.
veoma mali deo populacije menja auto na 3 godine. ljudi očekuju da kada nešto skupo plate da to "miriše" na kvalitetnu izradu.
jeftinijih kopija ima na tone, premium kvalitet je redja pojava.
pogledaj ponekada oglase na sajtovima na zapadu, iznenadićeš se koliko veliki procenat automobila je 7, 9 ili više godina još uvek registrovan i svakodnenvo se vozi a sada je došlo vreme da se ponudi prodaja.
pa i kod nas ne završavaju većinom automobili DO 3 godine već naprotiv, 4, 5 ili 7 godina i to samo zato što je naša država udarila limit.
inače auti stariji od 7 godina su prilično brojna ponuda širom Evrope.
razumem ja da tebi nije nikakav problem da svake 2 ili 3 godine zameniš viljuške jer dobijaš od tog auta nešto što ti jako odgovara.
prosečan kupac auta te cenovne kategorije, i takvog imena ima problem da je potrebna reparacija i poseta servisu u tako kratkim rokovima.
imidž košta, a time se urušava imidž kvaliteta. ja o tome pričam prevashodno.
a posto ti kvar vesanja nije redovna stvar reci mi sta se to drugo pa kvari na njemu.
ne meni, vešanje nikome u Evropi ne potpada pod redovno održavanje na svakih xxx km zamena.
ja možda mogu da nešto navedem ali sam siguran da ti znaš najbolje.
lista tog nečega drugog je kratka, i to je dobro.
zamisli kada bi AUdi bio poznat kao kvarljiv brend.
ja mogu da se setim elektro podizača i kočionih creva koje deli kao problem sa VAG grupom godinama.
mogu da se setim protokomera i EGR sistema kod dizel motora, kao i zupčastih kaiševa.
ali sve to samo po sebi ništa ne govori pojedinačno.
svaki auto, svaki brend, svaki model auta ponekada u nekoj verziji, nekoga godišta ima neki deo/ sklop koji se češće pokvari od uobičajenog.
tada ozbiljna fabrika primi k znanju, postojeće već prodate pozove na besplatno otklanjanje kvara i promeni proizvodni proces (materijal, dobavljača, konstrukciju, način montaže, pojača kontrolu kvaliteta itd) da bi otklonila uočenu grešku.
ime je sačuvano, brend ostaje netaknut, kupci postojeći zadovoljni, stiču se novi kupci.
manje ozbiljna fabrika, predje preko toga, pomalo i zataška, proglasi da to i nije tako strašno što se kupcima dogadjao kvar.
ako to postane često, produži se duži niz godina, brend dodje u fazu da izgubi poverenje, ime se srozava.
to se kasnije odrazi i na cenu budućih modela na tržištu pa i kada objektivno nemaju baš nikakav problem.
da li treba boljih primera od italo ili engleskih brendova.
niti je Alfa toliko lošija od drugih danas realno ali nasledje prošlosti nije još skinuto.
zamisli da recimo danas krene prodaja nekog aktuelnog modela Alfe u SAD.
koliko bi bilo kupaca koji bi odmah na nevidjeno kupili.
e sad na isti auto samo staviš oznaku Fiat.
koliko bi sada kupaca nevidjeno kupili.
i opet na isti auto postaviš znak BMW (Lexus, Audi, neki tamo cenjeniji) i koliko bi sada kupaca nevidjeno kupili.
ono recimo prodaja preko interneta, kataloška prodaja, nebitno bez posete salonu i probnoj vožnji.
ime je ono što prodaje, i lako se gubi a teško stiče.
u tom kontekstu AUdi i menjanje viljuški, servis i tako to ne ide u istoj rečenici uz pojam premium, skupo, kvalitetno.
Comment