ne samo uljima nego svemu,preteruju sa cenama a puni se svasta,ima lepih i vestih kopija po pijacama koje su skoro identicne originalu,imao sam priliku da se sretnem sa selenijom vs-gas,kupio tri limenke po 1L,i slucajno bacim pogled jedna tamnija,ja da otvorim otkinu se otvarac,kao da nije na pravom mestu,probusim limenku sa srafcigerom a ulje totalno druga nijansa i drugaciji miris,e sad mozda su ove dve bile u izlogu pa izbledele a ova iz kutije ili je vesta kopija,ali za dolivanje je bila dobra,posto mi je auto jeo ulje brzo je i to pojeo
Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Ja sam pokrenuo ovu temu, a mudro cutim
Dakle, koristio sam Lukoil 10w40, mislim da je polusintetika i nista nisam primetio ni nabolje ni nagore. Ja mora da sam neki veliki tutuban za kola, meni isto se ponasa i sa Motul uljem, i sa Lukoilom i sada sa Shell uljem. Isto radi , isto ga trosi. Menjam ga na 6-7kkm , pa mozda i ne stigne da pokaze lose karakteristike. U svakom slucaju, Lukoil je najjeftiniji , pa ga preporucujem. Mada, sledece ulje koje planiram da sipam u kola ce da bude Optima, 10W40 ( a mozda i probam preporuku Boosta da sipam neko najjeftinije originalno ulje i da ga menjam na 1000km, jedno 4-5 puta, finansijski isto izadje, a ocisti se bolje motor).
Comment
-
-
mozda ovo nije lose znati
citiram izjave jednog clana Citroen Foruma Srbije
"Ulje Ubija Nase Automobile"
Najnovije izdanje naseg Citroenthusiast magazina je prenelo clanak predsednika kompanije Foreign Parts Positively koja je specijalizovana za starije britanke sportske automobile. Clanak je objavljen i na webu na url-u koji je na dnu ovog posta. Ukratko, od pre godinu dana je primeceno da veliki broj starijih automobila ima problem sa prevremenim trosenjem bregastih osovina. Nakon istrazivanja i razgovora sa radionicama koje prave i obradjuju bregaste osovine i ostale delove za generalnu opravku, kao i sa velikim petrolejskim kompanijam (Castrol, Valvoline,....) ustanovljeno je da novi standardi API zahtevaju znacajno smanjenje (ili eliminaciju) ZDDP aditiva sto ima negativan uticaj na klizanje i trenje pod visokim pritiskom. Smanjenje ZDDP-a je trazeno zbog toga sto ove hemikalije smanjuju ucinak i u krajnjem i ostecuju katalizatore.
ZDDP je jednopolarni molekul koji privlace metali. Jedopolarni kraj ima tendenciju da postavi molekul na povrsinu metala i za njega se zalepi na visokoj temperaturi i trenju. Ovo formira zastitni sloj (koji se zrtvuje) koji stiti metal bregaste osovine i "tappet" (klackalica na srpskom?). Ovo je posebno kriticno za motore sa ravnim tappet-ima zbog pritiska izmedju bregaste osovine i tapet-a. Ovaj visoki pritisak postoji i kod dizel motora tako da ulja za dizel motore uvek imaju ZDDP.
Sta ciniti:
1. Castrol GTX 20W-50 je jos ivek dobar. 10W-40, 10W-30 i ostali NISU!
Nijedno ulje koje ima simbol "Energy Conserving" NIJE dobro. Sva ulja za dizel motore su prihvatljiva (Castrol GTX 15W-50 za dizel).
2. Valvoline VR1 Racing 20W-50 je sjajno ulje koje je predvidjeno za motore koji rade na visokim temperaturama i vazdusno hladjene motore koji imaju velike tolerancije. Na njegovoj kutiji specijalno pise da ima ZDDP aditiv koji radi kako sam gore opisao. Meni ga je preporucio Citroen specijalista iz Engleske i ja ga koristim na sva cetiri Citroen-a.
Clanak se moze naci na:
Problem o kome govorim je da je smanjena kolicina cinka (Zn) i fosfora (P) u uljima koje imaju isto ime i isti viskozitet. Nasao sam odlican clanak sa odgovorom na pitanje koje se ulje preporucuje za Porsche 356 sa vazdusno hladjenim motorom sa cetiri cilindra. Odgovor je da je minimalan sadrzaj cinka i fosfora 0.14% (Z i P u ZDDP). API SJ standard uveden 1996 je preporucio smanjenje sadrzaja Zn i P na 0.10%, tako da sada vecina ulja ima manje od 0.10%. Najnoviji API standard SM and CJ-4 traze smanjenje nivoa Zn i P na 0.08%. LN Inzenjering je testirao ulja koja su ranije preporucivali za Porsche i utvrdio da ulje sa istim imenom i viskozitetom sada vise nema dovoljno fosfora i cinka. Oni preporucuju konkretne aditive i kolicine za razne vrste ulja da bi se postigao trazeni nivo.
Ova firma LM Engineering ima i tabelu sa rezultatima testa (hemijska analiza) raznih ulja. Mozete je videti na:
Learn why using the right motor oil is critical to preventing catastrophic engine failure in your classic car or performance engine.
Pominju i evropske standarde ACEA A2, A3, B2, B3, and B4 koje limitiraju nivo fosfora na 0.10-0.12%.
Catrol GTX 20-W50 ima 0.124% fosfora i 0.138% cinka, sto je dosta blizu preporucenog nivoa od 0.14% za oba. Ja mislim da ovog ulja ima i u Srbiji, tako da je to resenje (nivo izmedju 0.12 i 0.14% je prihvatljiv).
Comment
-
-
Originally posted by milannikA inina ulja, danas video jedno 500 litara u magacinu koji izdajem, kazu ide kao alva. 5 litara oko 900 dinara... Sta mislite o njima?
Comment
-
-
evo sta su ljudi iz Lukoila odgovorili
dostavljam Vam podatke, koje ste trazili.
Podaci u koloni izmereno su uzeti iz uverenja o kvalitetu
Lukoil-ovih rafinerija, koja su pratila isporuke navedenih
ulja.U slucaju potrebe za dodatnim informacijama stojim Vam
na raspolaganju.
S postovanjem,
za sva dole navedena ulja sadrzaj fosfora po standardu je jednak ili manji od 0.12% a izmeren je sledeci sadrzaj
Sintetik 5/40 0,10-0,119
Lux 5/40 0,108
Lux 10/40 0,097
Lux 15/40 0,11
Avangard15/40 0,11
Super 15/40 0,09-0,10
Standard 10/40 0,071-0,093
Standard 15/40 0,074-0,11
za ista ova ulja sadrzaj cinka u % je sledeci
Sintetik 5/40 standard je min. 0.11 a izmereno 0.11-0.12
Lux 5/40 izmereno 0.12
Lux 10/40 izmereno 0.11
Lux 15/40 izmereno 0.13
Avangard15/40 izmereno 0.11-0.13
Super 15/40 izmereno 0.106-0.11
Standard 10/40 izmereno 0.11-0.13
Standard 15/40 standard je vise od 0.09 a izmereno 0.11-0.13API SJ standard uveden 1996 je preporucio smanjenje sadrzaja Zn i P na 0.10%, tako da sada vecina ulja ima manje od 0.10%. Najnoviji API standard SM and CJ-4 traze smanjenje nivoa Zn i P na 0.08%.
Comment
-
-
Sipam ulje Mobil 5w-40 sint.-sve pohvale.Promenio sam nekoliko automobila do sad,vec neko vreme sam u Cliu II i nemam nameru da ga menjam u skorije vreme.Isto sam probao i sa uljima,i zadrzao se na gorepomenutom.Probao sam i zamenu jeftinijih na 1000-2000 km,ali je to samo uzaludni trosak.Slazem se da ulja ubijaju nase motore,zato i preporucujem ovo malo skuplje
Comment
-
-
Zadnje 3 zamene sipam Lukoil lux 10W/40.
Zadovoljan. Nadam se da je i auto.
Ne gonim neku razjarenu makinu pa ne bih da preporučujem svakom.
Kod ovog 1.8 motora problemi s potrošnjom ulja i sl. počinju na oko 700 000, a ja sam tak ubio oko 400k.
Doduše imam jednu zamerku.
Lani je cena bila 800 za 4l, sad su digli na 900!
U jedno sam siguran. Mobil 15W/40 (onaj koji se kod nas prodaje) ne primam ni na poklon.Mitsubishi Colt 1332ccm benzin 95KS 2005
na forumu
Comment
-
-
sipao sam lukoil STANDART u motor koji je bio pun koksa da s njim predjem par 100 kilometara i sipam ispirol da bi isprao motor...
ono sto me je jako zacudilo je sto sam posle 100km skinuo cep i primetio da je ulje odralo pa recimo 50% koksa sa internala, i lepo se ponasa...
zakljucak je da ima jako lepa deterdzentna svojstva i kad sam ga ispustio bilo je u skroz ok staju, a proslo je pakao, dakle nekoliko puta grejano preko 130 stepeni, malo malo preko 7500rpm itd.
jeste da lep dim ide na iber na oko 100 stepeni i lepo smrdi da ne kazem obgoreva, ali za jedno mineralno ulje koje kosta 750din 4l i nekoga ko tera auto normalno, skroz je ok
sad teram sintetiku koja mnogo bolje trpi maltretiranje, al to je vec druga firma i druga prica....
to su iskustva iz prve ruke da ne kazem prsta i nosa
Comment
-
-
Evo okao, u golfa 2 1.6 benzinac, normalno na plin vec dve godine sipam samo lukoil ulje sae 5-40 polusintetiku, po ceni od oko 1100 din za 4 litra. Ulje menjam na 7-8000 km i prilikom menjanja ima poprilicno ,,masnoce". Kvalitet ovg ulja je u odnosu na konkurenciju daleko iznad, jer ako uporedite cenu, i klasu videcete da nije nimalo naivno, a za zimu je prava stvar posto je retko. Takodj moj kolega u astri 1.7 dti 2001 god. koristi isto ulje i prezadovoljan je. Ako imate dilemu dali ga koristiti ili ne moja iskrena preporuka je slobodno sipajte.
Comment
-
-
Ko zna sta je to iskustvo ???
Malo je "materijala " da bi smo imali iskustvo sa Lukoilom
REcimo: SWIFT GTI 1991 posle generalne 2 x 2000 km i uvek filter samo Lukoil Avangard. MAshina nije isla preko 4000/omin
Posle toga puna sintetika 5-40 uvrti se perfektno do 8200-8400. Hidroodizaci kao da ne postoje. Ako smem da kazem vrlo vrshi posao
Krsh Suzuki Samuraj 1987 ( slicna masina G13BA ) troshi ko luda .. zrela za zamenu karika bar .. Avangard ... samo dolivam uvek SVEZE
Citroen C2 1.4 hdi turbo ( dobro nabiven , da prostite 1 bar )
Preshao oko 130-150.000 ( ne priznaju da ih j... )
Ispustio sam sav "pekmez "iz njega , zamenio filter , prosho bez potroshnje 2000 km .... planiram da na 3000 opet nov filter i 4 kila Lukoil full sint 5/40
( Jb ...a ulje+filter 2520 din )
Kasnije cu razmisliti ali verovatno ostaje lukoil na 4-5000 +filter
Da... ta sintetika ima standard B3 , onaj evropski i misl im da ne lazu ... Srbija je malo trziste da bi ovde prodavali zejtin a da im se to ne odrazi na prodaju u zapadnoj evropi ( milsim da sada josh cuvaju dobat glas)
p.s. mozda je Mobil 1 super ali... onaj SWIFT je otishao na generalnu jer sam ga stiskao da mu je pukla hilzna na jednom cilindru ... imao je mobil 1 i sa rallye chipom se vrteo bash ko blesav ( dal verujete da kod shaltovanja nanize , kad "malo" ppromashim uskace u 8800 ... i menjac primi a mashina .. bila dugo ziva. Ali cena mobila je strava. :x
Comment
-
Comment