Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

Re: Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

To "u vinklu" uzmite s rezervom. Računajte da vam je auto na ravnom na svakom mestu gde možete da gao stavite u leru a da on ne ide nigde bez podignute ručne ...
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• simbioza
      CBC Član
      • 07.05.2010
      • 17
      • NS

Ljudi,
      Koje ulje da uzmem za Cordobu 1.4 85KS?
      Mobil (ne znam tacno koje) je sipano na prvom godisnjem servisu
      hvala

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

Pretpostavljam da je auto 2009-to i u tom slucaju full sintetiku,verovatno 5w40...mislim da za cordobu proizvodjac preporucuje castrol 5w40,ali to proveri u uputstvu ili servisnoj knjizici koju si dobio uz auto...sintetika u svakom slucaju e sad da li je 5w40 ili 5w30 proveri...pozz

Comment

• kristina990
          Banovan
          • 13.04.2009
          • 1066
          • Srbija

moj izbor

1.EKO MEGATRON SYNTHETIC 5W30

2. OMV BIXXOL special V7 SAE 5W-30

3.MOTUL Specific 504 00-507 00 5W-30

ili
          1.lukoil luxe sint 5w40 API SM
          2.MOTUL 8100 X-clean C3 5W-40

ispod 100000 km išao bi na 5w30
          interval zamene 1god ili 15 000 km šta pre dođe za sva navedena ulja

Comment

• simbioza
            CBC Član
            • 07.05.2010
            • 17
            • NS

@leganda, @kristina

Hvala!
            Knjizica koja je dosla uz auto pre svega ne obuhvata ovaj konkretan motor 1.4 85KS koji je proizveden 2008 vec samo onaj stariji (slabiji) 1.4 75KS. Za taj motor nije propisan proizvodjac nego celi dijapazon motora samo VW norme koje mora da ispuni - za sve benzince jedne, i za dizele druge.

Sad sam nasao i racun od prvog servisa (u garanciji) gde je napisano Mobil SINT 5W40

@kristina
            Kakva e razlika izmedju 5W30 i 5W40 i zasto preporucujes 5W30 do 100000km?

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

5w-30 ili ti VW507.00 standard , menja se na 30000... ti sipaj 5w-40 ili 0w40 i menjaj na 15000 i ne brigaj moja preporuka Mobil 1 0w-40 ili Castrol Egde 0w-40 !!!
              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

prvo punjenje za razradu motora ide 5w40,kasnije može ići 5w30 ili 5w40.5w30 je ređe i ja bi ga pre koristio na novom motoru.
                5w40 bi koristio samo izuzetno ako se vozi veoma oštro zbog debljeg uljnog filma koji pruža veću zaštitu.
                5w30 je najbolji izbor za normalnu eksploataciju(uključujući i malo bržu vožnju).502.00 je ultimativni standard,504.00 su ulja
                tipa long life još bolja i kvalitetnija, međutim ne bi ih držao više od 15000km ili 1 god,dakle ponavljam samo fiksni interval15000 i za long life ulja.
                zbog čestog problema sa hidropodizačima(kuckanje) koji su čest slučaj na ovim motorima i to novim,prva preporuka je 5w30 504.00/507.00
                ulja koja sam preporučio imaju najveću originalnost na našem tržištu,da sam negde u inostranstvu prvo na listi bi bilo castrol edge 5w30,pa zatim Mobil 1 ESP Formula 5W-30.

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

moram da dodam još jedno ulje,nešto je jeftinije
                  od motul specific 504.00/507.00,a to je MOTUL 8100 X-clean C3 SAE 5W-30
                  mala količina ulja za zamenu (3l)daje mogućnost izbora vrhunskog ulja ,a motul je jedan od njih

Comment

• TheWickerMan
                    CBC Senator XXL
                    • 11.09.2007
                    • 791
                    • DE
                    • AR Giulietta TCT

Preporuka za Punto Mk1 1.2 8V,oko 300000 predjeno?potrosi oko 0.8l na 10000km na benzinu Selenie Vision....
                    Fabricke reporuke su 10w30 i 15w40,nekad sipana Selenia Gold,u zadnje vreme Selenia Vision 15w40 a od danas Valvoline MaxLife 15w40...
                    Koje jos ulje bi valjalo za ovaj motor?

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

Fiat je prestao" filozofirati "i najnovija preporuka fabrike za celogodišnje ulje za punto 1.2 ie 5w40.
                      Držeći se toga i na osnovu potrošnje ulja koja je zanemariva(0,08l na 1000 km) ja bi stavio lukoil lux sintetiku 5w40.Ne vidim razlog za max life 15w40.Mada,sad je leto i uredu je,verovatno će preventivno popraviti stanje zaptivki,ali pred zimu ja bi stavio gore pomenuti lux sa prihvatljivom cenom i odličnim kvalitetom.Ako se potrošnja ulja poveća,a verovatno bi,čak i 3l na 10000 je dobar rezultat,to je samo 0,3l na 1000km.Jako sam alergičan na izjave tipa "moj auto ne troši kap ulja" i ne treba ih uzimati u obzir za bilo kakvu usporedbu.Znam ljude koji su radi 0,5 litre na 1000 km bez razloga otvarali motor i menjali karike, što je čista glupost.Ja sam generalnu radio kad mi je potrošnja bila preko 2 litre na 1000 km.

Comment

• TheWickerMan
                        CBC Senator XXL
                        • 11.09.2007
                        • 791
                        • DE
                        • AR Giulietta TCT

OK,ali meni je auto 1996-to,sa predjenih 300000 km... nije li 5w40 malo retko?

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

po tome što ne troši ulje može se reći da je motor u odličnom stanju.a cena naprosto mami da se proba.
                          nije potrebno nikakvo ispiranje samo dooobro zagrej motor i ispusti ulje dok je vruće.zamena filtera se podrazumeva.
                          potrošnja ulja će sigurno biti nešto veća,ja smatram ispod 0,3 l na 1000km što je prihvatljivo.
                          u svakom slučaju isplati se probati.
                          e,sad jedno pitanje,jesi li dobro napisao da ti troši 0,8l na deset hiljada km.ako je tako slobodno stavi.
                          čak i ako nećeš biti zadovoljan lako možeš preći kod sledeće zamene na 10w40.
                          i nije previše retko,ako je motor u odličnom stanju.

Comment

• TheWickerMan
                            CBC Senator XXL
                            • 11.09.2007
                            • 791
                            • DE
                            • AR Giulietta TCT

Da,da,0.8l na 10000 km... ok,pri sledecoj zameni ce da bude,danas sam zamenio i stavio Valvoline 15w40...

Comment

• kristina990
                              Banovan
                              • 13.04.2009
                              • 1066
                              • Srbija

za leto taj valvolin je dobar,vozi celi interval s njim sve do zime.

Comment

• legenda
                                CBC Senator XXL
                                • 28.03.2009
                                • 1345
                                • Beograd

@Kristina Stvarno se vidi da si upucen u neke stvari i da imas znanja,ali ja u punta sa 1/3 miliona km ne bih sipao full sintetiku 5w40...maximalno neku polusintetiku 10w40 ili mineralno long life ulje

Comment

Working...
                                X