Voznja po snegu- par pitanja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Voznja po snegu- par pitanja

Kod mene opet pada sneg!!
    Dečija radost! Sreća i veselje! (samo da ne bude više od 3 dana, dosta bi bilo).
    Pa ja bi' malo prepevao Џенис Џоплин (nisam mogao da odolim da ne otkucam dž i to dva puta u dve reči ):
    "O, bože, ... možeš li mi kupiti Subaru Imprecu, ..., od Mercedesa nema vajde, kod mene je sneg!"
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• wlady
      CBC Veteran
      • 13.11.2010
      • 144
      • bern
      • daf

@painter
      ako sam dobro shvatio to je robotizovan menjac i trebalo bi da se krece drugim stepenom prenosa jer bas zbog kontrole trakcije ne dozvoljava naglo zatvaranje kvacila,ne moze da omane i nema veze rwd.kod mene je selespeed na Swarzcwaldu uz uspon od 4% na ledu-snegu krenuo bez ustezanja i proklizavanja,ako moze fiat mora i meca.nego jel' i te nove mecke imaju rucnu na prednje tockove?

Comment

• painter
        Banovan
        • 04.03.2010
        • 738
        • beograd,m.mostanica

Stvarno ne znam da li se automatski menjac moze ostetiti izbacivanjem na ler u toku spore voznje ali to je bio jedini nacin da se auto zaustavi na putu a ne u kanalu.Probao sam sve ali kao sto rekoh,jedino moze da pomogne da se ne slupas naglo kretanje i kocenje u leru,ali to je tek koliko da se ne slupas,nije bas za voznju.Ako taj auto nema kvar nego je takav fabricki,onda je veoma opasan za voznju po snegu-ledu.

Comment

• wlady
          CBC Veteran
          • 13.11.2010
          • 144
          • bern
          • daf

ne moze da se osteti a i zasto bi.ne mozes ga izbaciti iz brzine u kretanju vecoj od 30 km/h.barem ne ovi noviji modeli.

Comment

• 206
            Admin od ispočetka :)
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Bilo koji automatik mozete izbaciti ili ubaciti u ler i nazad u brzinu pri kojoj god hocete brzini. Objasnite mi kako i zasto mu to steti?

Svejedno ne vidim poentu izbacivanja automatika na ler pri zimskoj voznji, kako to pomaze? U automatskom modu ionako maltene ne postoji nikakvo motorno kocenje.

Winter mod ce samo krenuti 2 umesto 1 brzinom, nema poente na modelima sa rucnim override-om za brzine. Ubacis u D, i lagano pustas kocnicu. Ako krene da kliza, klizao bi i sa rucnim menjacem.
            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

a to znaci da price kako automatik ne sme da se slepa takodje ne stoje?
              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• 206
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Postoji razlika izmedju slepanja i izbacivanja u neutral dok motor radi. Izbacivanje u neutral na par sekundi ili neko krace vreme u voznji mu ne smeta. Automatiku nece prijati dugo i brzo slepanje, ali 50-60 na sat dok motor RADI takodje ne bi trebalo da mu smeta.

Comment

• Cherokee_NS
                  CBC Senator XXL
                  • 08.02.2009
                  • 802
                  • Novi Sad

A mene su do skora ubedjivali ako auto je neispravan da mogu da sednem pored njega i placem iz razloga sto automatik ne sme da se slepa
                  Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• boban1982
                    CBC Senator XXL
                    • 14.03.2010
                    • 1106
                    • Batajnica
                    • SAXO VTS-BIC

Ne sme da se slepa,odnosno da se pali na gurku,a obicno slepanje moze naravno,u neutralnom polozaju rucice.

Comment

• Eon
                      Moderator
                      • 10.03.2005
                      • 4225
                      • Beograd-NBG-44
                      • Superb 2.0 4x4 DSG

Originally posted by painter
                      Sad ste me podsetili na slucaj od poslednjeg snega u mom kraju! Prijateljica sa novijim mercedesom C klase se zaglavi na sred puta i zove da joj namontiram lance! ja dolazim sav prepotentan i kazem "ma kakvi lanci,sad cu ja to da isteram"! Vidim nove zimske gume,ona kaze namontirala pre par dana,reko super,sednem,kad ono automatik...plus gomila "kontrola" ne znam ni cemu sve sluzi...auto ne da ne moze da krene nego svaki pokusaj pokretanja ili zabaci zadnji kraj ili auto ide u rikverc (blaga uzbrdica) ili oboje! Kad ubacis u "drive" i popustis kocnicu,zadnji tockovi pocnu da se vrte a prednji su jos uvek zakoceni i zato se sve desava. Probao sam i naglo da pustim kocnicu ali proklizava kao da su gume letnje i celave! Ne moze da krene,ne moze da zakoci,ne moze da upravlja...Cini mi se da je auto placen tridesetak hiljada evra...da popizdis!

Možda te je zezao hill holder. Kada napada sneg i hoćeš da voziš po zavejanim uličicama sa kreni stani režimom ugasiš bar hill holder, a možda i ESP!!!!
                      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Alien108
                        CBC Veteran
                        • 03.06.2008
                        • 129
                        • Beograd

Evo izvoda iz uputstva za rukovanje W124 modelima o upotrebi vozila sa automatskom transmisijom.

Šlepanje vozila:

Ukoliko se vozilo šlepa do 120 km udaljenosti, postaviti selektor u "N" mod i ne prelaziti brzinu od 50 km/h kako bi se izbeglo eventualo oštećenje transmisije.
                        Šlepanje na veće udaljenosti isključivo obavljati šlep vozilom.

Startanje vozila povlečenjem:

Postaviti selektor u "N" mod, okrenuti ključ na poziciju za startanje (kontakt), zatim sačekati da se postigne brzina od 30 km/h za hladnu transmisiju, ili 50 km/h za zagrejanu, pa selektor postaviti na poziciju "2" i lagano pritisnuti gas.
                        Čim se motor upali vratiti selektor u poziciju "N".
                        Ukoliko startanje ne uspe, zaustaviti vozilo i ponoviti postupak od početka.
                        Može se koristiti i nizbrdica na isti način, ali brzina kod prebacivanja selektora u poziciju "2" ne sme preći naznačenu u zavisnosti od temp. transmisije.

Na klizavom:

Selektor menjača mora pri kretanju vozila uvek biti u pogonskom režimu osim u slučaju klizave podloge - snega, leda kada se može prebaciti u poziciju "N" radi olakšavanja kočenja i zadržavanja željenog pravca.
                        (Ko ima iskustva sa vožnjom automobila na zadnji pogon zna da se kod malih brzina kada se koči lagano na snegu i ledu vozilo može i dalje kretati jer zbog manje kočione sile na zadnjim točkovima pogonski se i dalje okreću dok su prednji gotovo blokirani pa klizaju i otežavaju manevrisanje u željenom pravcu.
                        ABS obično ne radi na tako malim brzinama, ali su dovoljne da se produži koji metar neplanirano.)

Ovo važi za automatske transmisije iz Mercedesove familije vozila bez elektronske upravljačke jedinice.

Nadam se da je od koristi.

Comment

• 206
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Paljenje automatika "na gurku" je na iole novijim automaticima strogo zabranjeno. Slepanje sa ugasenim motorom takodje.

Comment

• Marcus
                            CBC Senator XXL
                            • 19.10.2007
                            • 631
                            • Novi Beograd - B62

Imao sam automatika 10ak godina, s tim sto sam ga ja vozio 4... Nisam ni znao da moze da upali na gurku, nekako mi nije bilo logicno...

Sto se slepa tice, riknuo mi je motor jednom na sred gazele u 5 ujutru... Drugar dosao kolima, slepao me do kuce nekoliko km... Menjac sam stavio u neutral... Sad da li je to mnogo skodilo ili ne, ne znam, al nista se nije promenilo kad je auto kasnije vozen... Znam da ne sme, al tad nisam imao izbora

Comment

• Gaga
                              CBC Veteran
                              • 27.11.2010
                              • 124
                              • Novi Beograd

Originally posted by Eon
                              Originally posted by painter
                              Sad ste me podsetili na slucaj od poslednjeg snega u mom kraju! Prijateljica sa novijim mercedesom C klase se zaglavi na sred puta i zove da joj namontiram lance! ja dolazim sav prepotentan i kazem "ma kakvi lanci,sad cu ja to da isteram"! Vidim nove zimske gume,ona kaze namontirala pre par dana,reko super,sednem,kad ono automatik...plus gomila "kontrola" ne znam ni cemu sve sluzi...auto ne da ne moze da krene nego svaki pokusaj pokretanja ili zabaci zadnji kraj ili auto ide u rikverc (blaga uzbrdica) ili oboje! Kad ubacis u "drive" i popustis kocnicu,zadnji tockovi pocnu da se vrte a prednji su jos uvek zakoceni i zato se sve desava. Probao sam i naglo da pustim kocnicu ali proklizava kao da su gume letnje i celave! Ne moze da krene,ne moze da zakoci,ne moze da upravlja...Cini mi se da je auto placen tridesetak hiljada evra...da popizdis!

Možda te je zezao hill holder. Kada napada sneg i hoćeš da voziš po zavejanim uličicama sa kreni stani režimom ugasiš bar hill holder, a možda i ESP!!!!
                              Ni jedan automobil sa automatskim menjačem, od bilo kog proizvođača, nema uređaj "hil holder", šta će mu.

Kod Subaru-a, a motori koji su upareni sa manuelnim menjačem i imaju turbinu, isto u opšte nemaju uređaj "hil holder". Hil Holder, kod Subarua, imaju samo atmosferski motori. Ista stvar je i kad je u pitanju reduktor.

Comment

• 206
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

Sta ce mu? Da ne ide unazad na uzbrdici ako je u brzini i ne drzi se kocnica.

I imaju ih i automatici.

Comment

Working...
                                X