Tehnicki 2x godisnje za kola starija od 15 god.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Tehnicki 2x godisnje za kola starija od 15 god.

Kuntalo, odjavio se ne odjavio ali činjenice su sledeće.
    Ja sad mogu da ti nabrojim tri agencije koje će ti srediti tehnički a da je auto rasprostrt po dvorištu u tri dela. Po celoj državi takvih ima dosta. Oni ne bi postojali ( ne bi mogli to da rade) da ne postoje servisi za tehnički pregled koji to i urade.

Ako ti ne vidiš svakodnevno na ulicama stvarno velik broj krševa onda treba da se zabrineš za očni vid (čitajući ponovo, došao sam do zaključka da ne postoji ušni vid pa je sklop čista gupost ali neka stoji ) jer je evidentno da se stvarno svakave kreature kotrljaju putevima a prošle su tehnički pregled pa nek su na taj dan i bili 100 posto ispravni i pregledani. Nekad je bilo teško dobiti licencu za tehnički pregled vozila i bilo je malo tih centara. I onda je bil oza flašu rakije da se prodje tehnički ali onda dodju čike u plavom, naprave štih probu na par auta koji izadj usa tehničkog pregleda i eto pičvajza. Servis se zatvori na odredjeno vreme, kazna uši otpadaju a odgovorna lica par meseci lade uši u bajboku. Prodje tri meseca i svi po PS-u rade a onda opet ejde kume budi drug i okreni krug unazad planetu... I tako periodično.

Smanjenjem broja tih servisa i boljom tehničkom opremljenošću a i većom kontrolom smanjiće se broj vozila koja nisu za saobraćaj.

Ono što vas stvarno treba da zabrinjava je mogućnost prolaska tehničkog pregleda jer to ustvari košta. Ono da li će biti 2000 ili 5000 ne znam i ne daje mi se jer ću i ja da plaćam. Pravi tehnički pregled neće proći 70 posto vozila koja su starija od 15 godina, to je problem. Dovodjenje u red da to vozilo prodje tehnički će da košta od malo do mnogo para i to treba da vas brine. Uteha vama i meni koji vozimo nešto staro 15+ godina jedino može da bude da će ovi što voze 2000+ godište još gore naebati na tom tehničkom a nisu ni svesni šta ih čeka pa makar išli jednom godišnje.

Svidjalo se nekom ili ne red u ovu oblast se mora zavesti kad tada pa bolje što pre. Da li će u početku to izgledati kao pljačka ( hoće sigurno a i jeste) pitanje je oko koga se mi sad raspravljamo ali uzaludno, možda nam je samo nešto lakše zbog toga ali je tako nešto neminovnost jer to ide na ono kupi novo pa će biti para za njega (prodavca) onda će on te pare morati potrošiti pa će obućar imati para koje će on potrošiti kod molera, pa će moler kupiti nov frižider pa će... A neće svako biti ujedno moler, mehaničar, vodoinstaleter, hirurg i sve za šta ima potrebe... To je poredak koji vodi u Evropu i načinio je od nje ono što nam se svidja ali nam se ne svidja put do toga...
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• kuntalo
      CBC Senator XXL
      • 02.03.2007
      • 342
      • Predgradje

Izvini Dora, ali Ti si pitao sledeće:

Originally posted by Dora
      Ajda sad ovako na brzinu kao blic krig ko ne može da predje tehnički a da mu auta nisu ni videli na dotičnom?
      Na ovo pitanje stvarno nemam odgovor, zbunilo me- zašto nekoga ne bi pustili, a da mu ni ne vide auto? A da se automobili registruju dok su u kući, u dvorištu, na klocnama- znam, i naravno, ne odobravam.

Originally posted by 206
      A ti iznosis misljenje da se, eto nama ne moze dokazati, iako nisi ni pokusao niti da objasnis niti da pokazes ili obrazlozis svoj stav po tom pitanju.
      Ukoliko Ti sve što sam gore napisao ne govori dovoljno- ili nisi pažljivo čitao ili izvini- da ne budem bezobrazan...

Originally posted by 206
      Evo ti malo banalan primer, pa ti reci da lupam i oko toga, mada je ovakvih primera hiljade, i svakodnevno cujem/cujes/cujemo za stotinu takvih. Vlasnik kakvog Juga starog 20 godina, jedva prodje registraciju i tehnicki na pocetku godine, i mesec dana posle toga crkne mu, sta god, recimo glavni kocioni (ili kugla, amortizer, stop svetlo, automat migavca, bilo sta sto vec u znacajnoj meri moze da utice na bezbednost takvog vozila u saobracaju).
      Zašto da jedva prođe registraciju? Da li je stari zakon kriv što je vlasnik poneo litru domaće/crvenu kao lubrikant, a ovlašćeno lice selo u gepek, zažmurio na jedno/oba oka?

Ne vredi, ćao.
      Save the Panda!

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Zaista ne vredi, cao i tebi.
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• srdjanissan
          CBC Senator XXL
          • 20.11.2008
          • 720
          • beograd

potpuno se slazem sa cescom kontrolom,ali kako uvek najgora resenja kod nas,nek bude na svakih mesec tehnicki,nije problem,ali sto npr prvi teh sa registracijom platis regularno i ako se na drugom pokaze sve je ispravno imas popust ili ga i ne platis,ljudi bi se vise trudili,uticalo bi na neku zelju u coveku da dobije nesto fraj,pa npr brzi pit-stop na vecim pumpama gde ce neki zaposleni dok ti pijes kafu na brzaka proveriti osnovno stanje vozila i ukazati na osnovne probleme....to će podići svest našeg čoveka,a ovome o čemu je reč,će trebati mnogo veše vremena i živaca

ma mnogo stvari moze i treba da se uradi,mene je lik sa celavim gumama u skretanju i svojih 10kmh zimi udario iako mi je auto bio parkiran sa strane,farbanje branika na suv-u znamo koliko kosta, obaveza zimskih pneumatika od tog i tog datuma ,kontrola svega toga,a ne policija samo da kontrolise novčanik i ostalo ga ne zanima.
          Sve to podrzavam,ali na normalniji nacin

Inače za nemačku,neki prijatelji tamo sto su mi pricali,kaze tamo da nekom autu kaplje ulje,prvi koji bi ga video bi ga prijavio,da stanes i sam radis "servis" na autu pored puta -nema sanse,blato sa kamiona traktora.....ali ,da i tamo ima muljaza na tehnickom,verovatno za sitnice i u manjem broju,ali ima ih.
          kad koči,cepa gume i prevrće se!
          papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• Cherokee_NS
            CBC Senator XXL
            • 08.02.2009
            • 802
            • Novi Sad

Ako bude 2000 dinara tehnicki pregled, bice super, bolje i tako nego 5000 puci odjednom ....

Kontrole su neophodne na svakom autu, bez izuzetaka, a razlozi su objasnjeni u prethodnim postovima! Mada mislim da bi i paznju trebalo posvetiti gomili uvezenih automobila navodno pod euro 3 normama, a koji su bili odvaljeni od zivota....

Koliko sam cuo da je ovo u Republici Srpskoj vec zazivelo, mada su kod njih ostale normalne cene za pregled... A kod nas vazi ono - hajde da napunimo budzet instant brzo, umesto da gledamo na duze staze

Izvinjavam se zbog spominjanja politike.
            Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• 206
              Admin od ispočetka :)
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Sistem se uvodi u rad od Septembra, a cena pregleda kao i do sada, 40Km, ili oko 1900 din. U Federaciji sistem je uveden za sada samo u fazi video nadzora, i funkcionise besprekorno i nevidjeno je uredio trziste tehnickih pregleda - samim tim kao efekat je i bolja ispravnost pregledanih vozila jer vise nema sanse da odradite tehnicki samo preko papira, a sa neispravnih autom ga necete proci.

I jos jedna izmena - svaki tehnicki MORA da traje najmanje 30 minuta, sistem ne dozvoljava da traje krace, niti da se pocne tehnicki na drugom autu paralelno sa vec zapocetim. Sto znaci da se 30 minuta mora provesti na tehnickom pa mora - nema vise onoga, samo "papirni" tehnicki za 5 minuta, sistem te blokira na pola sata pa ti ostavi ostatak musterija ispred objekta, da cekaju dok neko samo preko papira zavrsi svoj "pregled"...ne isplati se, pogotovo zato sto ce sad na tehnickim da bude prava pomama da se dodje na red, jer svi koji postoje nece biti dovoljni da se pregledaju svi registrovani automobili.

EDIT: tek sad pogledah prvi post u temi, pa se ispravljam - znaci uvodi se IDENTICAN sistem u Srbiji kao i u BiH. Sto u praksi znaci:

- nema sanse da odradite tehnicki da ne dovezete auto
              - niko nece hteti da rizikuje da radi tehnicki na jednom a podmece rezultate od drugog auta, zbog video nadzora
              - ostace da rade samo pregledi koji ZAISTA ispunjavaju tehnicke norme, a indijanci po supama ce kljuc u bravu, sto je i normalno
              - tehnicki pregled i potvrda sa istog ce itekako da znaci nesto za opstu tehnicku ispravnost auta, jer nema sanse da provucete neispravan auto kroz tehnicki, osim ako zaposleni ne budu hteli da muljaju - a sumnjam, zbog video nadzora...

Izgleda da malo ko shvata da su ovako popustljiva pravila i norme za tehnicki na snazi jos uvek SAMO u Srbiji, od svih zemalja u okruzenju. Verujte da je u BiH situacija sa novcem i stanjem i staroscu voznog parka mnogo gora nego u Srbiji, pa se identican sistem opet uvodi, i ne cujem da se neko preterano buni zbog rigoroznijih pravila pregleda.
              The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Daka
                CBC Senator
                • 15.06.2005
                • 277
                • Subotica

KUNTALO skidam kapu ...lepo si objasnio detetu(DRAX-u) sta ce i kako kad dodje zena i dete... ...onda ce i krshic biti dobar,neka ga jos koja godina

Comment

• Lanee
                  CBC Senator XXL
                  • 30.11.2006
                  • 488
                  • Beograd

ooo srbijo medj shljivama...

mene neshto drugo zanima, poshto ovde postoje dve jake struje, jedan je politicka koja tvrdi da je ovo pljachka/punjenje budzeta/kupovina a8 poslanicima... i druga koja trvdi da jeste teshko i da to koshta ali da je nekako prirodno da mator auto ima tendenciju da se kvari cesce i opravdavaju celu pricu na jedan ili drugi nacin....

a kad bi onima kojima teshko pada da izdvoje te pare (2000 dinara = 45l plina = 20 litara benzina = 200-500 predjenih km... zanemarljivo na godishnjem nivou, zar ne ?!) rekli da je taj drugi tehnicki besplatan ALI OBAVEZAN. Jel mislite da bi to promenilo cinjenicu da bi barem 50% tih 20+ automobila bilo van normi tehnickog pregleda i samim time ga ne bi mogla proci dok se odredjene stvari ne poprave? (bio sam optimista pa sam napisao samo 50% a pribojavam se da je cifra znatno veca)

josh jednom ponavljam pogledajte ova dva clipa shto je okacio miki, TUV u Turskoj, na kraju drugog klipa covek dobija TUV sertfikat na 2 godine za Renault star min 15 godina, a idalje ne izgleda kao da je izasho ispod chekica ili da je kao nov iz fabrike, idalje je krsh, samo TUV ispravan krsh. Ali isto tako pogledajte da su sa prvog testiranja morali da ga odguraju jer vise nije mogao da upali, a to je dosta cest primer na svim ulicama Srbije, ne samo BG-a ...

Pa te Toyote rade i sa kuhinjskom bocom i baštenskim crevom za gas gurnutim u karburator.
                  To košta 200 evra... Gde? Nema nigde ali je jeftino

Comment

• X9
                    CBC Senator XXL
                    • 28.06.2005
                    • 3179
                    • Wien-Sabac
                    • RX-8 i X-9

za sve politichare,samo jedna opomena-ovo nije politichki forum,a ako vam se ne svidja imate sledece izbore kada mozete nesto da promenite!
                    neko je pitao koliko kosta tehnichki u Austriji:
                    zavisi,da li benzinac ili dizel,za dizele je skuplji,ali se krece od 20 eura za tehnichki(benzinci-za dizele to pochinje od 40 eura)plus dva eura za vinjetu.
                    mozemo mi i ovaj problem da pogledamo sa druge strane ,na primer:
                    imam auto 15+ godina,i idem dva puta na tehnichki kostace me 2 puta 2000 dinara,ali cu zato znati sta vozim!moj zivot je vredniji od tih 4000 dinara.
                    dva puta godisnje cete videti u kojem pravcu se stanje vaseg auta krece,pa cete moci blagovremeno da reagujete i ako vam se uchini da sledeca popravka nece biti rentabilna,prodajte ga!i na kraju ne zaboravite onu staru poslovicu-sve ce to narod pozlatiti!po tome se verovatno i ovi politichari povode
                    ajde Srbi nismo gori valjda od Turaka
                    "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• Bane R
                      CBC Senator XXL
                      • 27.03.2006
                      • 1769
                      • Beograd

pa mi nismo još imali kemal pašu ataturka, tako da... jesmo

Comment

• YUgisa
                        CBC Senator XXL
                        • 05.06.2008
                        • 793
                        • Subotica
                        • Yugo 1.1 EFI

Sad sam procitao da je predlog da tehnicki kosta od 3000 do 8000 u zavisnosti od kategorije... Uostalom, da ovaj zakon nije donet za punjenje budzeta, onda bi rekli, idete 2 puta godisnje za cenu jednog... Inace ovde ljudi pricaju cesto o trulezi, pa nece nekom toliko istruliti za jednu godinu da jedne godine bude zdrav a druge truo da nemoze da predje tehnicki... A sto se tice svetlosne signalizacije, u jednakom procentu vidjam i stare a i nove automobile sa neispravnom svetlosnom signalizacijom... A i cesce se gusim i iza nekih novijih dizela nego nekih 20 godina starijih benzinaca....
                        Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• milan_g1
                          CBC Senator XXL
                          • 07.02.2007
                          • 863
                          • Karaburma

Originally posted by DraxNS
                          Jedini grad u ovoj zemlji u kome je postalo (skoro) nemoguce ziveti bez automobila je Beograd.... Svi ostali se i dan danas mogu prepesaciti za razumno vreme
                          Ako gledas iz tog ugla mozda, ali u mom slucaju ako u kuci imam malo dete i matoru babu a ne zna se kome vise treba automobil za ne daj boze onda nisi u pravu. Ili konkretno prosle godine sam radio stalan posao u Vrnjackoj Banji a honorarni u Kragujevcu, (jbg tamo se snimalo a honorarno radim kao asistent montaze za jednu produkciju), ajd sad, svaki drugi dan po 150 km, auto nije stucnuo! Isto me ocekuje i ove godine. Ili kada babu vozim do Sida do granice a tamo je ceka tetka, (mora da se produzi viza), sta, da stavim nepokretnu babu u autobus?! Neko smatra da je auto luksuz, e pa nije, meni je preka potreba, a polomih se od posla a novog auta nema ni u najavi!
                          Ljudi da se razumemo, ja sam oduvek bio za to da neispravnim automobilima nije mesto na ulici, slazem se da tehnicki auto mora biti potpuno ispravan da bi bio ukljucen u saobracaj. Zbog tog stava sam i svoj krs doveo u mehanicki odlicno stanje. U zadnjih dve godine zamenio sam sva 4 amortizera, zadnje opruge, sva 4 lezaja, homokineticke (iako mi se majstor cudio kaze pre ce motor da rikne nego taj jedan sto je krcnuo po neki put), sve manzetne, diskove i dobose, sajle rucne, paknove i plocice, gume, reparirao sam glavu upravljaca (neke bakelitne caure), spone i kugle, neko je pomenuo kociona creva, eto ja sam promenio preventivno kao i cilindre doboda, juce sam zamenio glavni kocioni, ima tema o tome... odradio sam osvezenje motora (karike, lezajeve, pumpe, kvacilo.......), kompletnu limariju, ima u automobilima clanova... I sada kad se sve to stavi na papir to debelo premasuje vrednost automobila ali sa njim sam presao oko 60 000 km i nikada, ali nikada mi nije stao na putu i nikada se nisam osecao nesigurno na putu. Jedina mana ovog automobila je motor odnosno stara konstrukcija koja ne zadovoljava ekoloske norme koje nam zapad namece. Znam sta vozim i kako se taj auto vozi.

Sad kazite vi meni sta da ocekujem na tehnickom, sve cu da prodjem bez problema osim izduvnih gasova, koliko ce da kosta ta ekoloska taksa ako uopste bude i postojala? I da, 2000 din mi nije nikakav problem na 6 meseci, 5000 (sto se pominje) + ekoloska taksa moze da dodje do 70-100 evra na 6 meseci ili nisam dobro razumeo? Da li je ekoloska taksa na godisnjem nivou ili na 6 meseci?
                          "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• kuntalo
                            CBC Senator XXL
                            • 02.03.2007
                            • 342
                            • Predgradje

Originally posted by Lanee
                            a kad bi onima kojima teshko pada da izdvoje te pare (2000 dinara = 45l plina = 20 litara benzina = 200-500 predjenih km... zanemarljivo na godishnjem nivou, zar ne ?!) rekli da je taj drugi tehnicki besplatan ALI OBAVEZAN. Jel mislite da bi to promenilo cinjenicu da bi barem 50% tih 20+ automobila bilo van normi tehnickog pregleda i samim time ga ne bi mogla proci dok se odredjene stvari ne poprave? (bio sam optimista pa sam napisao samo 50% a pribojavam se da je cifra znatno veca)
                            Takvo što se neće desiti, jer bi to zaista pokazalo brigu za sigurnost građana. To i npr. olakšice, bilo kakav, pa i najsitniji popust za vlasnike pomenutih vozila koja na dvogodišnjem, trogodišnjem nivou, tj. posle 4 ili 6 tehničkih pregleda prođu sa "odličnom" ocenom. Stimulacija, šargarepa, a ne samo štap.

PS: Zbog 2kRSD niko neće propasti, mene trenutno samo pelene na nedeljnom nivou izađu toliko, ali i 20 dinara je mnogo kada Ti ih neko izbija iz džepa- nizašta.
                            Save the Panda!

Comment

• Uzelac
                              CBC Senator XXL
                              • 03.12.2006
                              • 1717
                              • munZe

Originally posted by milan_g1
                              Ako gledas iz tog ugla mozda, ali u mom slucaju ako u kuci imam malo dete i matoru babu a ne zna se kome vise treba automobil za ne daj boze onda nisi u pravu. Ili konkretno prosle godine sam radio stalan posao u Vrnjackoj Banji a honorarni u Kragujevcu, (jbg tamo se snimalo a honorarno radim kao asistent montaze za jednu produkciju), ajd sad, svaki drugi dan po 150 km, auto nije stucnuo! Isto me ocekuje i ove godine. Ili kada babu vozim do Sida do granice a tamo je ceka tetka, (mora da se produzi viza), sta, da stavim nepokretnu babu u autobus?! Neko smatra da je auto luksuz, e pa nije, meni je preka potreba, a polomih se od posla a novog auta nema ni u najavi!
                              Pogresno postavljas stvari.
                              To da li neko neko zeli, treba, voli ... sta vec automobil je apsolutno nebitno ako taj automobil ne ispunjava zakonski propisanu normu.

Nisi prosao tehnicki ? Zdravo, nema voznje.
                              Nemas para za odrzavanje/registraciju ? Zdravo, nema voznje.
                              Ne.... ? Zdravo, nema voznje.

Moze pandur, sudija... ko god, da razumeju, saosecaju, ali ako u zakonu pise... sta vec pise.. a ti to ne mozes da ispunis, ti ne smes da vozis. Ja te razumem, nemoj pogresno da me skapiras i voleo bih da su kola svima dostupna, da svi mogu da voze... ali i da su svi dovoljno pametni i obazrivi da ne ugrozavaju sebe i ostale.

Mislim... da ne pricamo koliko ljudi ima koliko i kakve neispunjene zelje i potrebe. I svi imaju dobro objasnjenje tj. razlog .

Originally posted by YUgisa
                              Sad sam procitao da je predlog da tehnicki kosta od 3000 do 8000 u zavisnosti od kategorije... Uostalom, da ovaj zakon nije donet za punjenje budzeta, onda bi rekli, idete 2 puta godisnje za cenu jednog... Inace ovde ljudi pricaju cesto o trulezi, pa nece nekom toliko istruliti za jednu godinu da jedne godine bude zdrav a druge truo da nemoze da predje tehnicki... A sto se tice svetlosne signalizacije, u jednakom procentu vidjam i stare a i nove automobile sa neispravnom svetlosnom signalizacijom... A i cesce se gusim i iza nekih novijih dizela nego nekih 20 godina starijih benzinaca....
                              Taj deo najmanje razumem. Zasto dva puta godisnje ako je tehnicki rigorozan.
                              Da stoji napolju jesen/zimu, auto ne moze da toliko da strada da bi vec nakon 6 meseci bio trulez.
                              Ponavljam, nemci imaju tehnicki na 2 godine, ali kad jednom dodje, celog ga izlupaju po nosecim delovima karoserije i ako pokaze i najmanji znak propadanja, ne moze da dobije TUV.
                              work in progress

Comment

• milan_g1
                                CBC Senator XXL
                                • 07.02.2007
                                • 863
                                • Karaburma

Originally posted by Uzelac
                                Pogresno postavljas stvari.
                                To da li neko neko zeli, treba, voli ... sta vec automobil je apsolutno nebitno ako taj automobil ne ispunjava zakonski propisanu normu.

Nisi prosao tehnicki ? Zdravo, nema voznje.
                                Nemas para za odrzavanje/registraciju ? Zdravo, nema voznje.
                                Ne.... ? Zdravo, nema voznje.
                                Slazem se i ponovo kazem, vozim potpuno tehnicki ispravan auto (prosle nedelje bio na valjcima), samo ne ispunjava EKOLOSKE prohteve. Sta da ocekujem na sledecem tehnickom, ekolosku taksu ili nemogucnost registracije?
                                "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

Working...
                                X