Otkrivena kradja goriva na NIS pumpama

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Otkrivena kradja goriva na NIS pumpama

Ima gde hoćeš, košta od 50-60 evra pa do.... mnogo... http://www.thefind.com/cars/info-egt-exhaust
    U suštini nema potrebe za tim ako nešto nije prepravljano na autu. Spmenuto je u kontekstui da neko zna onako po trzanju motora takoreći na osećaj da je loše gorivo. EGT je jedan od načina da se kvalitet približi istini a da to neko "merodavan" kaže...
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Dora je sasvim u pravu. EGT daje samo orijentaciono informaciju o kvalitetu goriva.
      Za NiS-ov nemojte uopšte da se sekirate, pod garancijom je šajze. Pa kad proizvođač daje specifikacije koje su za ugalj možda i dobre ali za benzin ... šta dalje reći. Evropremium jeste po EN 228 ali samo to - "klot" (i naravno ako šarža ne omane).
      Možda što mi je danas loše (virus i pritisak) ali ne mogu da nađem na njihovom sajtu full specifikaciju (koja to nije ni bila) koju su imali ranije. Možda ga i ima ali je kriju kao zmija noge. "Pretraživač" na sajtu na benzin, analiza, specifikacija (bilo koja reč) ne daje ni jednu stranicu, jer to beše SAP od x miliona evra? Eto šta plaćamo u ceni benzina.
      A ko vam garantuje kvalitet? Pa sam NIS (dobro ima ovoga i na trulom Z.).
      Naravno da je bolje od BMB95 ali ni to nije to. Što se "Đoko od oko" metoda tiče, ko ima MPI ne bi trebalo da primeti neku razliku. Uz karburator bi možda i moglo ... Međutim (iako malo vozim na benzin, žrtvovao sam se) ja sam jedinu razliku primetio u mirnijem radu na ler gasu i to dok motor nije skroz zagrejan, iako je tu TNG nedostižan.
      Doduše ulje sigurno duže traje.
      Za specifikacije ne mogu sada napamet ali ima da ih nađem! Koliko se sećam iz glave padali su na MON (motor Octan Number), na olovu i ... možda je to to. Sve po malo i neprimetno a ostalo na samoj granici. Ako se daju specifikacije na granici i tipična analiza onda je ponekad i gore, a mora uvek da bude bolje. Logično? Kod nas i nije.
      Uostalom i to nisu bile pune specifikacije jer od oko 30 parametra jedva da je bilo 20.
      O.K. možda su i to prevazišli (a možda i nisu).
      Da iskoristim priliku i da se svi zajedno podsetimo:
      Kada su sredinom devedesetih Kanađani ("kad je jedan Kanađanih, bipujem mu familiju, nije imao pametnija posla") "otkrili Kolumbovo jaje" mi smo to već par godina znali.
      Dakle, koja je sličnost između Kanade i Srbije? Osim što i jedni i drugi imaju bakar i pretapaju ga i što nam 'Kanadi' prave novu topionicu u Boru (za debele i svoje sopstvene pare, doduše)?
      To što se moje kolege setile kako da se iskoristi "otpadni" izobutan. On se (za jedan gas) solidno rastvara u benzinu, te krkaj. Povećava oktanski broj?! Da!! Krakaj samo!
      Kanađani to podigli na nauku a kod nas, koliko "Mile pusti u III smeni".
      Dobro sad je malo bolje, smanjili su to a u EP možda čak i ne dodaju. Šta je problem? Mislim ako mogu Kanadi što smo mi gori od njih? Nemamo standard. Mislim, nije toliko hladno. Možda zimi i prođe nekako ali leti, sačuvaj bože, izduva se 95,0 na 92 kao od šale i zaje...
      Duga priča i verovatno za nama. Možda čak najviše zbog TNG-a gde lakše krkaju izobutan koji zapravo i treba da bude tamo kao razgranati (i tamo povećava Okt.#) ali sve ima svoje granice i idealne odnose.
      Inače koncept kao koncept, kažem, napredan i softificiran a možda smo par godina pretekli svet (zbog sankcija, a možda su krkali i n-butan i ko zna šta još, ali nećemo o tome, tužna prošlost).

I na kraju: zašto dati 50 ili 100€ za nešto što se podrazumeva? Ne vidim svrhu. (Zemlja je okrugla, znamo svi).
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• buldozer
        CBC Veteran
        • 24.03.2006
        • 151
        • Beograd

Šta ispriča čovek

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Dora je sasvim u pravu. EGT daje samo orijentaciono informaciju o kvalitetu goriva.
          Samo radi pojašnjenja... Dobija se prilično tačna informacija o oktanskom broju ili uslovno rečeno kvalitetu u smislu kalorične moći. To nije sprava koja se kupuje za merenje kvaliteta goriva ali nama pomaže da ne rasprčkamo motor. Kad spališ par zaptivača onda navikneš da gledaš u te čarobne tri cifre a neki 4 kao onaj 206 samo što meni na 4 cifre nema šta više da gledam a ni onaj iza mene jer ne vidi od dima ništa....
          Ukratko, naštelban motor i znaš kako ide i dokle ide a onda odjednom neide a EGT veći za 200 stepeni a sve radi ko tambura što vole ovi da kažu što voze na gas za rad na benzinu... a tambura štimovana poslednji put na Titaniku...
          Tome služi EGT satić, ko je nešto budžio na motoru ili paljenju-ubrizgavanju, obavezan je da ga ima, standardni motori nema potrebe i rasipanje novca.

https.autogas.rs

Comment

• banekg
            CBC Senator XXL
            • 06.09.2010
            • 1274
            • Nis
            • Toyota Carina e 2.0

Treba mi jedna informacija, ako moze, posto je mali Offic.
            Ako je temperatura vazduha -10 npr. kojom brzinom se izduvni gasovi popnu na 40 stepeni, od trenutka paljenja automobila. Mislim, priblizno, jer je verovatno svaki auto prica za sebe. Vi koji imate ovo sokocalo, to sigurno znate.
            Long Live CBC!!!

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Odmah. Čim se upali ode na 150 i više, kako koji...

https.autogas.rs

Comment

• banekg
                CBC Senator XXL
                • 06.09.2010
                • 1274
                • Nis
                • Toyota Carina e 2.0

Hvala, Dora, to je divna informacija.
                Long Live CBC!!!

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

??!!!
                  Kako gde!
                  Na izlasku iz komore verovatno pri prvom taktu a na kraju auspuha možda "malo" kasnije.
                  Zaista ovo bi samo oni sa spravicom mogli reći ali verovatno brzo. Ne vidim šta će vam takva informacija ali zvuči zanimljivo (mislim na krivu porasta temperature, ono od 40 je suviše malo, ili mi se samo čini?).
                  Pa dobro nije neki off, pričamo o krađi NIS-a na kvalitetu, zar ne?

eh, preteče me Dora sa ozbiljnim odgovorom, ali neka.
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

i dalje kradu,kontrolu nisu prošle sve pumpe,meni su danas ukrali 5 % goriva,provereno,ne pitajte za detalje...

Comment

• wlady
                      CBC Veteran
                      • 13.11.2010
                      • 144
                      • bern
                      • daf

Negde u Vojvodini..... u maju 2010 stanem ti ja da napunim pred duug put.pita covek kol'ko?...ja reko pun.nista,sipa on,sipa,sipa,sipa kad ono 53l gasa,a moj rezervoar od 50 i jos nikad do tad nije stalo vise od 44l.ja reko sta je bre ovo,ne bi trebalo da sipa vise od 80%,gde je gazda?jao pa ja neznam,ja sam nov ovo ono.vidim ja stvarno neprijatno decku,nista reko,sledeci put ja dolazim za 6 meseci i opet cu sipati ovde,poruci gazdi ako se pistolj sam ne zaustavi na koliko treba,ne gine vam inspekcija.nisam mogao u tom trenutku da se bakcem jer stvarno sam polazio na put sa porodicom.sledeci put stvarno prijavljujem.
                      problem je sto ljudi retko sipaju Pun rez. i tako je tesko ukapirati koliko te krade.jeste ono potrosi mnogo vise i onda mislis kvalitet los i druge stvari.ne znam za druge pumpe,ali mislim da ih je vecina tako tarirana i treba im se stati na put.Lopurde i stoka bezobrazna!

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

Originally posted by kristina990
                        i dalje kradu,kontrolu nisu prošle sve pumpe,meni su danas ukrali 5 % goriva,provereno,ne pitajte za detalje...
                        detalji su itekako bitni, pa ako se ne pojave da brisem ovo.
                        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• NShappy
                          CBC Senator
                          • 09.03.2005
                          • 261
                          • Novi Sad
                          • Ford Focus 1.8TDCi

Ovakva informacija bez detalja je potpuno beskorisna i treba da bude obrisana!!!
                          Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Comment

• Chubbs
                            Everybody lies
                            • 29.01.2006
                            • 5807
                            • Novi Sad
                            • Audi A6 1.8T

sacekacemo
                            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• kristina990
                              Banovan
                              • 13.04.2009
                              • 1066
                              • Srbija

Originally posted by NShappy
                              Ovakva informacija bez detalja je potpuno beskorisna i treba da bude obrisana!!!
                              ajd baš kad moram,sipao u kanticu za 500 din,na brojilu izašlo 4,2 lit,kući premerio ono ima 4 litre...jel dosta

Comment

• 206
                                Admin od ispočetka :)
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

Pa i nije. Meni bas nije najjasnije cime si to tako precizno merio tih 4 litra, i zasto bi uopste premeravao tako malu kolicinu donetu kuci...? Amaterski se bavis gradjanskom kontrolom bazdarenja automata na pumpama?
                                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

Working...
                                X