Ma nisam ja advokat bmw-a samo sam istakao cinjenicu koju si i ti podvukao oko 4tiri i 6 cilindara.
Kad ono dodjose patike, trenerke...
Nego ja i dalje trazim fen sta ti uradi nadje li?
Posto nisam na navedeno obratio paznju, sajt je pun saveta. Moja paznja je okrenuta detalju: "dobrom" sestaku je neophodna SPECIJALNA tecnost za hladjenje. TO je dobro projektovan motor (i pribor) Ima li koji "ljubitelj" da prokomentarise OVO?
Ali ko sam JA, jesam li ja konstruisao motor, pa da pljujem iza oltara...
Pa licno iskustvo, pa nije dovoljno xx god ovoga, treba bas taj "tudji" auto da sam vozio. Jel' ce neko da cita pazljivo, ili bar da poraste.
Ja razumem kada je neko zaljubljen pa ne vidi da devojcica ima grbu.
Fakat je da je makina stara 15 god- kanta.
Pogotovo za ovo podneblje, loseg goriva, malo boljih majstora (od najgore sto moze), losih puteva, plus opste stedljivo ponasanje...
Nisam ni mislio da se "pravis vazan", niti mislim da je to bitno za pricu. Covek je pitao, nesto mu je odgovoreno.
Ponovo kazem, moje licno iskustvo je lose. To ne znaci da ga nemam, nemam samo dobro iskustvo.
A od svog (najcesce nekorisnog, i loseg) iskustva, dobro znam da je auto do 5 godina zakon, narocito gornja srednja klasa, o kojoj mislim pricamo. Do 10 i nekako, a preko 15-katastrofa.
Jedini razlog zasto bi covek bacio 4k evra, je da se hvali po komsiluku. Takva "prica" ni kod riba ne prolazi, i one naucile "novo je novo".
Za sta bi mu inace trebao auto, za koji zbog motora mora da placa registraciju 300 evra, kada je bio nov, mogao je da gura preko 200, a sada, sa matorim trapom, amortizerima, bog zna kakvim gumama...i naravno kilavim motorom...nece biti reklamacija, sta li, kad izgine..
Na datih 4000 ,ima zagarantovan trosak jos 1000 godisnje (da ne zaboravimo "redovne" promene dihtunga glave)
Noviji motori i modeli, pregazili su sve te karakteristike, uz vecu pouzdanost i sa manjom kubikazom
Fakat je da je makina stara 15 god- kanta.
Pogotovo za ovo podneblje, loseg goriva, malo boljih majstora (od najgore sto moze), losih puteva, plus opste stedljivo ponasanje...
Majstore a dali ti je poznato da ovaj BMW koga sam ja imao nij ebio vozen po ovim putevima i sa ovim gorivom sve do prosle godine pogledaj auto pa onda pricaj godiste ima i nema puno veze sa opstim sanjem kola,ima i lesina starih samo par godina
Prvo sestak nezahteva posebnu tecnost za hladjenje i poseban pribor.
Ja imam u mom BMW-u objektivno najlosiji motor od svih setcilindarskh motora moj motor je M21 ili ti E34 524td.
Auto sam kupio 1997 godine a proizvden je 1992. godine. Sto se tice opsteg stanja, prosle nedelje primio je jak udarac od pozadi. Udario ga je eskort VItica koji se ukvalno raspao. Eskort mnogo noviji od BMW-a otisao je na slep, a bmw vlasnika odvezao na sokic...
Auto je star 14-15 godina nigde (bas nigde) nema ni jednu tackicu rdje. Sto se tice motora presao je ukoliko je verovati italijanima (doteran je iz italije sa navodnih 112.000km ko i svi automobili danas) preko 500.000km.
Znaci moja porodica (ja i cale) smo s njim presli skoro 400.000km.
Najveci deo svog zivota auto je proveo vozeci se po srbiji i crnoj gori. Neznam koliko puta sam isao do Budve vozeci obican antifrz kupljen na buvljaku (Novi Beograd OTC) i auto se nije grejao cak ni na Petrovackim stranama, toliko o specijalnoj tecnosti.
Za svo ovo vreme koriscenja osim guma, ulja i dva visko ventilatora nisam imao nikakvih problema.
Tuga je sto je auto automatk pa sam imao horor oo nalazenja majstora ali o tome sam vec pisao (potrazi malko) u svakom slucaju nije kriv BMW vec Srbija u kojoj zivimo.
Pricas o ulaganju od 1000E godisne, neznam jednostavno na sta bi dao te pare. Generalna (delovi) za moj motor kostaju oko 600E. Ali za ovih 9 godina nisam imao potrebe da je radim. Visko ventilator kosta od 50 do 80E ali i to sam promenio 2 puta za ovih 9 godina. Da zaboravih promenio sam glavu volana ali i to je kostalo 50E....
S druge strane drugar je kupio (pomenuh ga) pezo 306 1.6i sa dobrom opremom. I pocela je vec klasicna francuska prica: Nevalja kontakt ovde, puko prekdac onde, pali se lampica za ovo ili ono. Sve gluposti ali nervirajuce. Auto navodno malo resao izgleda ko casa, ali delovi skupi u pm. Pa samo spaner klinastog (ne zupcastog) kaisa kosta preko 100E a sto je najgore mora najcesce da se promeni prilikom promene zupcastog kaisa uz koji ide jos i set spanera pa tako obicna promena kaisa kosta 400E. Ja sam na mom BMW-u menjao kaiseve ali nikad me ta operacija nije kostala vise od 100E zajedno sa svim spanerima (1) i sa svim klinastim kaisevima (3).
Znaci ono sto potvrdjujem je da nisam potrosio 9000E na odrzavanje BMW-a za ovih 9 godina i predjenih oko 400.000km.
Pre nekoliko godina, da li prosle ili pretprosle, u britanskom casopisu "Car" je bio jedan odlican dugacak clanak o tome kako se prave danasnja vozila sa aspekta trajnosti i servisa. I ja budem ****** i ne sacuvam taj tekst ...
No, svejedno, tamo su naveli da se danasnji motori prave da bez generalne, uz redovno odrzavanje i prosecne uslove koriscenja, izdrze 250.000 milja ili 375.000 km bez generalne ili eventualno sa jednom generalnom, ali obavezno iznad praga od 300.000 km. "Prosecno" su definisali kao odnos voznje 40:40:20 %, dakle gradska : otvoren drum : tezi uslovi voznje.
Karoserije po danasnjim standardima moraju da izdrze najmanje 6 godina garancije protiv rdje, s tim da je ta cifra pokretna meta sa stalnom tendencijom prudzavnja na nivou cele industrije. Neki okvirni cilj je da se prebaci 10 godina kao industrijski standard. Cak i slucaju guzvanja lima, ali tamo se pretpostavlja zamena recimo krila, vrata, hauba, itd, nikakva "peglanja". Uostalom, tamo jedva da je i ostano neki limar.
Od mogucih problema, kao kljucni su navedeni servisi motora. Posebno je naglaseno da je zamena ulja i filtera za ulje od kriticnog znacaja, kako po redovnosti, tako i po vrsti. Drugim recima, sipa se unutra TACNO ono sto je proizvodjac rekao da ide unutra, nema mesta za originalnost i srpsku filozofiju "ma, sta on tu meni, znam ja, moze i ... "
Licno nisam ljubitelj BMW vozila iz jednog, jedinog razloga - zadnja vuca. To je nesto sto ni mrtav ne buh uzeo, navozao sam ih se i duboko verujem da je prednja vuca daleko bolje resenje. A jedina bolja stvar od prednje vuce je 4x4 pogon, na ovaj ili onaj nacin. Ergo, da kupujem BMW, jedine koje bih uzeo su oni sa sufiksom "xi".
Po meni, pored ociglednih stvari, jedini veliki znak pitanja je prethodno odrzavanje, a pre svega u kontekstu zamene ulja u motoru i menjacu. Jedini pouzdan nacin da se to sazna je da se motor i menjac otvore, sto bas nije mnogo prakticno, iako jeste moguce. Previse puta sam u radnjama cuo zahteve kupaca, a medju njima i likova koji su upravo parkirali neki BMW, Audi, MB ili nesto slicno, u stilu - daj najjeftinije koje imas, treba mi 5 litara, ma jok, ne moze sve da se iscedi, dobro, daj mi 4 litra ...
To moze da bude papreno skupo otkrice koje ce doci naknadno, kada je vec kasno. Zato bih, ako sam se bas nalozio da kupim neki auto, rizikivao i odvezao ga majstoru kome verujem da o mom trosku otvori i pregleda bar motor. Rizikujem te pare, ali zato radikalno smanjujem rizik kasnijih vrlo neugodnih i jezivo skupih otkrica.
Jer, sta pise na cajgeru, pa zna se, i na tarabi pise ... A nama je prevara u krvi, ne mozemo a da ne ustinemo negde.
sto se tice dyna ima ga i zeravica bosch servis u novom milosevu,ja bio sa fiatom coupeom.
sto se tice e34,nemam reci,auto je perfektan i ne moze da mu pariraju auti iz 2000 god ,za iste pare.prodao sam pre 6 meseci 525i 93 godiste i jos mi je zao.sada taxiram sa 156,ali nije ni B od BMW-a.
ni jedan auto ne moze da pruzi to sto moze BMW,i svi ostali koji to poricu nisu imali prilike da voze dobar BMW ,nego neku krsinu.
sto se tice tecnosti ,kod sestaka je najvaznije izbaciti vazduh iz sistema ,sto je malo duzi proces i nema problema sa pregrevanjem.tako da to za antifriz bas i nije neka prica,da mora specijalan,moze G11,ali samo zato sto kljuca na vecoj temperaturi od ostalih.
a sto se tice kupovine novijeg auta za iste pare,pa moze da se kupi JUgo,i on se zove"auto"
zavisi ko sta hoce da vozi,ako hoces da se vozis kako treba i sigurno,a pri tome da uzivas u voznji,kupi BMW.
ako ti je skupa registracija ,kako neko navodi,i da puno trosi,onda su mogli da te posavetuju i da kupis bicikl 2006 god,jbg taj nema ni registraciju ,a ne trosi nista
inace ja sam svoj e34 525 24v prodao za 5600 eu i decko se jos uvek vozi i ne bi ga menjao ni za jedan drugi,makar bio i corsa 2006
Comment