Nagodbe sa saobracajnom policijom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sergeant
    CBC Član
    • 07.11.2007
    • 23
    • Prijedor

Elem, sa "druge strane" to "bjezanje" izgleda ovako.

Nocna smjena negdje prosle godine. Naidjemo na drugu patrolu na rasksrnici stanemo da prebacimo koju. U blizini je i benz. pumpa, vidim da se parkira auto u prilicno raspadnom stanju. Izlazi momak, prica sa pumpadzijom, toci benzin, pali auto i krece prema nama. Nesto oko 2,30 ujutro ali lik nije upalio svjetla. Ovaj moj iz druge patrole krene da ga zaustavi, kadet ne staje nego produzava dalje, ovi potrce u auto, neka reko mi cemo za njim vec smo u autu. I tako krene pocera. Parlija lik 120-130, skrece u neku ulicicu bez zmigavca, prolazi kroz jednosmjernu, pa opet u jednosmjernu. E tu kulminacija, sluzbena Skoda se se na oko stoju zamalo ne izvrnu, u p..., vec sam se jednom prevrtao. Moj vozac na trenutak izgubi inicijativu, dovoljno da ovaj ispred nas zamakne u jednu od par ulicica. Sirena jeci, ljudi izlaze na prozore, inace radi se o mirnijem dijelu grada, uglavnom porodicne kuce. Jao braco reko ako ga dovatimo, kupovacu nove cipele, pa u qurac i sluzba i posao... Srecom nas junak zamace i ne nadjosmo ga. Ah srdzba polako popusta. Reg. oznake smo naravno zapisali i uredno sve pocinjene prekrsaje, ali iskreno mnogo bi mi lakse bilo da smo to rijesli "uprijeko" stvarno mu ne bi nista pisao. I tako ujutro provjerimo cije je vozilo, nekog invalida koji ga je prodao tamo nekom, odemo do tamo nekog, covjek od 55 godina. Hm reko sigurno nije on. zamuckuje. Auto parkiran ispred kuce. Nesto stari izvrdava, reko ako ne kazete ko je upravljao vozilom sve prijave idu vama ili prijava sto
    odbijate da kazete kome ste vozilo dali na upotrebu. Dobro kaze vozio je moj sin. Izlazi momce jos bunovan. Jesam, kaze jbg. Imam upisanu zabranu 3 mjeseca, a vozio sam djevojku kuci. Pa brate sto ne stade. Pa zbzbzbz, preplasio sam se itd. Pa nisi nekog ubio, a vozio si ko sumanut. I elem.
    Score je bio sledeci:
    1. voznja sa izrecenom mjerom zabrane upravljanja MV
    2. nepostupanje po izrecenoj naredbi OSL (ovlastenog sluzbenog lica)
    3. skretanje bez pokazivaca pravca (zmigavca)
    4. kretanje kroz jednosmjernu ulicu 2x

= 30 dana zatvora + produzenje mjere zabrane na 6 mjeseci.

Odemo na sud, imali smo monolog 45 minuta. Na srecu pomenutog prekrsioca u medjuvremenu je u BiH izmjenjen zakon o prekrsajima i ukinuta je kazna zatvora za prekrsaje. Na kraju je cini mi se dobio oko 500-600 maraka kazne i pomenutu zabranu. Nije malo za nekog ko ima platu 250 ili 300 maraka.

E sad mozete da mislite o meni sta hocete i naravno s pravom da mi ne vjerujete, ali da je momak stao prvi put i rekao ono sto i ispred svoje kuce, pustili bi ga. Nije prvi put. Jbes vozikanje po gradu u pola tri po ponoci i jos vozis ribu sa karanja, mislim ko bi imao duse da ga kazni. To nije isto ko kad zaustavis vozaca slepera iz Splita, koji ima polozenu samo B kategoriju i covjek jos kaze da vozi kamion vec 5 godina ??? Ali za one vratolomije...

Lijepa rijec i gvozdena vrata otvara,
    a kazna od 50 maraka je bolja od 500 maraka...

Comment

• milan_g1
      CBC Senator XXL
      • 07.02.2007
      • 863
      • Karaburma

Originally posted by mishkom
      cim nisam imao incidenata do sada, a pritom sam svesniji i svesniju situacija, necu ni ubuduce. . .
      Covece nemoj da se ljutis, ali ne bih tvojim roditeljima bio u kozi...

Pre par dana me zaustave, nisam bio vezan, pricali malo, proverio covek signalizaciju i pisao mi je za pojas 1000 din, nisam se bunio ni mnogo vrdao jer me taj isti covek do sada milion puta pustio, jednom sam u 4 ujutro na pravcu gde je 60 ogranicenje vozio preko 100, nigde nikog, samo panduri i ja, trt mrt, idem sa posla... i pusti me uz upozorenje, sad ne bi bilo fer da se bunim. Inace moj kum je njemu sef, naravno nisam ga zvao i sutradan me kum zove i kaze pozdravio te pandur taj i taj, kaze sam pandur pa sto nije rekao da si mu ti kum, ne bih mu pisao, dobar je decko, e sad mi krivo... Pa dobro, sad znam za ubuduce, kaze pandur...
      He he, sticem prijatelje na putu... Nikad se ne zna. A inace kad me zaustave uvek pokusavam da se zezam sa njima a ne da ih za*e*avam i uvek su korektni
      "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• sergeant
        CBC Član
        • 07.11.2007
        • 23
        • Prijedor

Skoro sam bio mjesec dana kod rodbine u Americi. Jedan dan dolazi burazer s posla, objesio nos i nosi komad papira velicine A5 u ruci. Sta je bilo, reko. Uhvatio me drot kaze. I sta bi? Jbg, 105 dolara kazne za prekoracenje od 20 milja preko ogranicenja brzine, da uplati kaznu u roku od 10 dana ili da se javi sudu, pa da sud odluci jel kriv ili nije.
        Aj reko pricaj mi kako te zaustavi. Kaze ugledao sam pandurski auto kad je vec naravno bilo kasno i drota kako nisani, a zatim citav cirkus od svjetala i sirena iza mene. Poslije raskrsnice skrenem u desnu traku i stanem. Pandur zaustavi auto oko 5-6 metara iza mene. Cujes na razglas "Please turn the engine off", kad sam ugasio motor opet na razglas "Sir, please remain in the car", naravno ne izlazim. Kad je vidio da je auto ugasen i da ne izlazim, prilazi autu "Hallo, sir, drivers licence and registration please", naravno dam mu, "You made traffic violation, speed limit is 65 mph, you drove 20 mph over". Kaze burazer, znam da ne pali, ali pocnem he he eto vracam se s posla, umoran sam, ceka me familija, zurim, kasnim i tako. Drot se nije udostojio ni polovine isprika, vec je bio u svom autu i nesto kuckao po laptopu. Nakon par minuta vratio se do noseci pomenuti A5 papir, vozacku i registraciju. "Good bye, sir" i ponovo u svoj auto. Pali vozi kuci.
        Ajd reko opet onako cisto teoretski sta bi bilo da si izasao iz auta i poceo da nabrajas kako si ti u pravu, kako te zaustavio bez razloga, da si mu rekao samo ti pisi itd. naravno bez psovki i napada. Pa kaze braco osim varijante da bjezim ili pucam u policajca sto cesto rade meksikanci, nakon drugog upozorenja "Calm down" opalio bi me tejzerom(elektroom) dok me ne bi srusio, a ostatak smo gledali u vec isfuranim americkim filmovima... Pa reko, gdje je frka svadja, prepirka, zalicu se komandiru, ostaces bez posla, pokazi mi radar, daj mi uvjerenje o ispravnosti radara, nemas svjedoka, nisam ja vozio, ti me mrzis, tuzicu te, necu da potpisem (to doduse i nije trazio)... Nema braco, kaze, to sve mozes reci na sudu.

Ma reko jbes Ameriku, kad nema ubjedjivanja i vrijedjanja. Kod nas je to nekako ipak "prirodnije"...

Pozdrav

Comment

• djukic
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2005
          • 2526
          • Beograd

Pa dobro meni je jasna azlika izmedju americkog policajc i naseg domaceg.
          Naravno nas bi uzeo pare na ruke a kolio vidim amerikanac izdaje samo kaznu???
          Dok god moze policajac da ti naplati kaznu na licu mesta dotle ce biti i korupcije.
          Licno naplacivanje na licu mesta kesom je toliko prljavo i sumnjivo. Pasamo mafija radi s kesom, e sad analogija je jasna mafija - policija...
          https://t.me/pump_upp

Comment

• sergeant
            CBC Član
            • 07.11.2007
            • 23
            • Prijedor

Pa evo u BiH se ravno godinu dana ne naplacuje kazna na licu mjesta vec se urucuje prekrsajni nalog za placanje kazne u roku od 8 dana ili mogucnost da vozac isti taj nalog posalje sudu i sud odluci o krivici. Ali na terenu su se stvari malo izmjenile. Video si pogledao?

Comment

• AlexRS
              CBC Senator
              • 27.10.2007
              • 234
              • Borca

Pa ja mislim kad bi taj americki pandur imao istu platu kao ovaj nas ovde i on bi bio zadovoljam sa 30 - 40 dolara sa srtrane i cepaj dalje... Sto se mene tice meni je uvek bolje da castim coveka sa 1000 nego da mi pise prijavu pa da se cimam po sudovima... I nikad se neraspravljam s njima nego u vek lepo na tenane sto kaze mkvb ze******m se s njima i ponekad me puste uz upozerenje...

Comment

• sergeant
                CBC Član
                • 07.11.2007
                • 23
                • Prijedor

Pa kao sto rekoh bolje 50 nego 500 maraka...

Pa da nastavim. Poenta price o mom burazeru i americkom drotu nije podmicivanje vec ponasanje jednog prema drugom. Zato sam i ubacio link ispod da napravim osvrt na stanje kod nas gdje bas ni gradjanima ni policiji ne ide od ruke.

Sto se tice davanja mita ili ti podmazivanja, u principu su zadovoljni i gradjani i policajci. Tu se nadje neki kompromis, mada je kazu, kompromis nesto gdje niko ne dobija ono sto je htio. Gradjani plate manje, a policajci dobiju koju kintu sa strane, mada ih ima i koji su od toga napravili kuce.
                Generalno ovo nije OK, jednog kaznis, jednog upozoris, jednom uzmes pola para, a ima i onih koji se vjecito "upozoravaju" a ne plate nista. Vidis kod uzimanja mita glavni problem nisu plate, vec nas mentalitet, pa tako imamo slucaj da mito trazi vecina drzavnih sluzbenika, od policajca na granici, na ulici, doktora, portira u opstini, do ministara u vladi. E to je problem. Podmicuje se za sve i svasta, od pojasa u autu do ubistva. I sve je to lijepo dok ti brzo vozis i podmicujes. A sta ako ne daj Boze tebe udari auto koji je kroz centar grada vozio 120 ili neko pokusa da te ubije, pa onda isti onaj policajac sto je uzeo od tebe uzima i od njega, a taj neciji npr. cale ima vise para. Yebena strana u svemu ovome su oni koji nemaju para ili koji jednostavno nisu za ove rabote.

Sto se tice uopste rada policije i kaznjavanja za saobracajne prekrsaje, savremeno pravo kaze da je svrha kaznjavanja da se utice na prestupnika i druge da ne cine prekrsaje, recimo kao da prepadnes nekog ko je mislio uciniti prekrsaj, tako sto kaznis nekog ko vec jeste.
                Srednjovjekovno tumacenje je bilo da se zadovolji pravda, tj. "namiri pravda", da se nanese steta prestupniku, tj da propati za ono sto je ucinio, pa su u to vrijeme uglavnom batinali tj. fizicki kaznjavali.
                Zapravo citav fazon je da se ne cine prekrsaji, tj. opasne radnje i sprijece pa kako god bilo, naplatom kazne, upozorenjem, gledanjem poucnih filmova i to je primarni zadatak policije. Naravno provjerena metoda je kaznjavanje i na tome se insistira. E sad to kod nas funkcionise klimavo zbog pomenute prirode mentaliteta. Recimo u BiH je po Zakonu obavezno nosenje kacige za voznju bicikla. Ali niti biciklisti nose kacige, niti znam i jedan jedini slucaj da je policajac izrekao kaznu zbog toga. Nijedan! Jel sad opravdano da se nosi kaciga na biciklu, procjenite sami, ali tako pise u zakonu. E sad, u krutim zapadnim sistemima ovakve stvari funkcionisu u mnogo vecoj mjeri nego kod nas, a u prici sa USA drotovima dok sam bio tamo znam da su im plate mnogo ispod recimo obicnog sluzbenika u banci ili npr. nekoj vecoj kompaniji.

E pa ne zamjerite mi na ovom obracanju. Da sumiram, trudite se da ne cinite namjerne i opasne prekrsaje (voziti pijan i pritom brzo nije isto i sto zaboraviti rezervne sijalice), ako vas zaustavi policija budite uljudni i "ne tovarite" sebi dodatne prekrsaje zbog bezveznog ponasanja, sjetite se da policija moze jednom i vama zatrebati i onda se ne pitajte gdje je, a i lakse ce te proci sa upozorenjem.

Mislim i u policiji radi "svakakvih" to bolje znam nego vi, ali
                Lijepa rijec i gvozdena vrata otvara...

Pozdrav

P.S. rece mi burazer skoro da mu je Highway patrol "smanjio" prekoracenje sa 35 na 15 milja i pocetnu sudsku kaznu (ide se na sud) od 175 na 95 $ .
                Ja bi ga upozorio. Hm, tesko... he he...

Comment

• ToNcA
                  CBC Senator XXL
                  • 31.01.2006
                  • 868
                  • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
                  • Mazda 6 2.0d

U subotu sam imao bas interesantnu situaciju.
                  Naime "ista meta, isto odstojanje".

Na istom mestu na kome sam se prosli put "nagodio za crvenu" (put izmedju Niske Banje i Proseka), stoji ISTI pandur. Prosli put me je zaustavio zato sto sam vozio 79 a ogranizenje je navodno 60 (mada re toga je tabla da je naselje prestalo i NEMA NIKAKVOG ZNAKA). I ja se nagodim, otkud znam mozda i jeste naselje. U subot isti skot (stvarno je skot) stoji sa druge strane iza zbuna tako da ga nisam ni video da puca na mene, odnosno da je uopste pucao. Zaustavlja me. Ispada da je sada ogranizenje - 40. Satro zbog radova na putu... I ja tu prsnem i svasta mu kazem. On me zicka da platim kaznu a ja ni da cujem. Ode on u kola da pise i onda je doslo mojih 5min. Dodjem do Punta, kuc-kuc o krov i "decko, nisi mi pokazao radar". A ozbiljno nije. Trazio sam da to udje u zapisnik. Sada - da li neko ima iskustva sa time - imam dva svedoka koja su STVARNO BILA TU tako da ce oni da posvedoce sve da je bilo onako kako ja kazem. Naravno zapisnik nisam potpisao. Trazio sam da udje i to da sve ono sto je on uneo nije istina sem puta na kome sam se kretao ali to nije hteo da napise pa ni ja nisam hteo da potpisem.

Jos nesto - da li josuvek postoji mogucnost "cepanja" i kakva je razlika izmedju boje "kartoncica" koji mi da? Koliko se secam meni je dao zuti.

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• nikolaSA
                    CBC Početnik
                    • 12.12.2007
                    • 4
                    • Sabac

pretprosla subota malo se zapijem u rakovici i na pirani (3dupla pelinkovca i 3-4dupla dzonija) i krenem za sabac,kad na izlasku na obrenovacki put iz zeleznika policija ! Dobro vece itd...jeste popili sta,ja "posteno" kazem jesam ! popio sam jedno pivo za vreme rucka ! kaze cajkan ajd da mi to proverimo! Ajd rodjeni nema problem ! piiiiip analiza i 0,00 alkohola !!! i ja naravno se izvucem ! kako ? moj prijatelj inace dugogodisnji vozac autobusa mi pre nekoliko meseci kaze za foru sa duvanjem balona i eto ja prodje bez problema ! Izbacis iz sebe sav vazduh i udahnes svez,zatim polako duvas sa skroz skupljenim ustima i garant duvas 0,00 !

Comment

• 206
                      Admin od ispočetka :)
                      • 09.12.2004
                      • 9548
                      • Beograd
                      • 206

Tako moze kad mrmoti budu zavijali cokoladice u papir.
                      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• BRABUS
                        CBC Senator XXL
                        • 15.10.2004
                        • 2399
                        • London

@Tonca
                        Bas si lego mecki na rupu...jebote, pa tu uvek ima pandura. Moraces da platis, ali zali se svakako i trazi suceljavanje, mada ce to da ti bude problem, posto nisi u Nisu, tako da ni ti ni on nece da se pojavite

Kolko je kazna?

@nikolaSA
                        Fora koju si spomenuo ne pali, verovatno im je bio neispravan uredjaj. Sa tim praznjenjem pluca i uzimanjem novog vazduha mozda smanjis malo, ali da ti sa tvojih 1.5 promila pokaze 0.0 - nemoguce...

Ne dao Bog da mene ili nekog mog vozi tvoj savetodavac...

Comment

• ToNcA
                          CBC Senator XXL
                          • 31.01.2006
                          • 868
                          • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
                          • Mazda 6 2.0d

Kazna je 3000.

Ma nije problem, platicu kaznu. Ali me nervira to sto sam sada vozio 60km/h a on tvrdi da je ogranicenje 40km/h. Sledeci put kad budem isao spustice ga na 20 a sledeci put ce zahtevati izgleda da guram kola dok ne prodjem tu .

A za to sto mi nije pokazao radar - ceracemo se zbog toga. Mada sam iscimao neke veze u SUP-u i covek mi je rekao da mu se javim oko 10. januara ali nemam pojma sto tek tada. Kao do tad imam foru da platim kaznu pa kad se bude slalo kod sudije (ako ne platim) da samo "zagube" slucaj.

Mada me nije briga - otici cu na suocavanje i sta onda? Odnosno necu ja vec cu da posaljem advokata (oprobano, pali). I naravno prijavicu svedoke da mi nije pokazao radar cak ni na moj zahtev (kao sto stvarno nije), a naravno da cu da tvrdim da sam vozio 40km/h. Mada i u zapisniku pise da mi nije pokazao radar.

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• nikolaSA
                            CBC Početnik
                            • 12.12.2007
                            • 4
                            • Sabac

probajte pa sudite o tome...ne pre toga.ako malo razmislite o ovome sto sam napisao shvaticete da vazduh koji duvate u balon je isti onaj koji ste udahnuli trenutak pre...fora prolazi 100% ...bar na balonu,ali ako caja bude uporan i odvede te na vadjenje krvi nadrljao si...

Comment

• sri98
                              Admin od Trpeze
                              • 24.10.2004
                              • 7262
                              • Republic of Konjarnik
                              • Toyota Corolla E 210

Razmislite i o ovome

Originally posted by 206
                              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Bane
                                CBC Senator XXL
                                • 30.05.2006
                                • 344
                                • Konjarnik Bg

Originally posted by 206
                                Ej pa rade oni Milku jesi video reklamu??????????

Comment

Working...
                                X