I drugo, ti si ocigledno nov, pa jos treba da saznas neke stvari. Procitaj par postova pomenutog autora, u ovoj temi, kako bi saznao revolucionarne stvari, posle kojih tvoj zivot vise nikada nece biti isti.
A ja ne kapiram taj jeftini sarkazam, pogotovo onaj iz tvog prethodnog posta Koja je poenta?
Takav nacin komunikacije je isuvise cest na skoro svim forumima, ajde da barem cannon ostane nivo iznad toga.
To da li je nepotrebno ili nije ipak ostavi meni da prosudim, kao sto ja ostavljam tebi da sam odredjujes svoje poruke. A ako te stvarno zanima kako i zasto, pogledaj malo log pa mi onda reci da li sam spomenuo bilo sta, makar i jedan, jedini detalj, koji ne potice iz poruka Cigle.
Ja samo imam dobro pamcenje, nista vise.
A sto se nivoa foruma tice, ne znam ko je odgovorniji, onaj koji salje intelektualno opscene poruke, ili onaj koji reaguje na njih? Ili uprava foruma, koje ne reaguje na postovane gluposti? Ili je ispravno cutati i pustiti ga da pise? Da li nesuvisli kilometarski postovi, glavni "argument" pomenute Cigle, doprinose ili survavaju nivo foruma?
Zanimljivo, ovo je koliko ja vidim prvi put da se nije upustio u "diskusiju" na njegov uobicajen nacin postovanjem za redom 5-6 poruka, za koje ti treba bar sat vremena da samo procitas. Jer on tako diskutuje, samo tebe i ceo forum poplavi neverovatnom gomilom postova, jedinim "argumentom" koji nacesce ima.
Ne bih da dalje ulazim u OT diskusiju, zato pre nego sto iko ista kaze, neka se malo informise citajuci log PRE nego sto ista kaze. Ili neka ocuti i bude strpljiv, brzo ce i sam sagledati.
Vidim da si se davno registrovao na forum , ali neznam koliko ga cesto pratis.
NIKO na forumu nema odnos medjusobno kao sto par ljudi ima sa pomenutom ciglom.
Pricas o necijem sarkazmu...?Ako si redovan i pratis sve postove nije tesko videti PSIHICKO maltretiranje doticne osobe ostalih na forumu svojim kilometarskim postovima koji se (neverovatno...ali...) sastoje od gomile ispisanih gluposti.
Kako neko rece, uvek gleda kako svi..pa onda kao po default-u - udri kontru.Tako recimo..kad se pocne prica kako je na zapadu dobro, on onda protiv svih prica kako je u Srbiji daleko bolji standard i zivot nego u svetu..a posle mesec dana kad pocne neko da prica dobro o Srbiji onda on prica koliko je ista zaostala u odnosu na svet.
Za nabrojati sve nebuloze koje je ispisao trebalo bi mi dva dana da ispisem.
Jednom je licno priznao da mu je najvece zadovoljstvo da "razbija tudje ideale\vizije".I to njega toliko ispunjava da ide dotle da komplenira sa svima o SVEMU.Od micro do macro sveta.U sve se razume i SVE je video...i niko nista ne moze da zna.I ako je on to procitao na netu ili mu je neko reko..mozes ti da pricas do sutra da si video i probao...ne pomaze.On ce da te ubedjuje do prekosutra "argumentima" da to nije\ne moze da bude tako.
Tako da recimo..mene je ubedjivao koliko mi roditelji zaradjuju On zna , a ja....verovatno pricam sa vanzemaljcima misleci da su moj roditelji, sta li...I onda je pisao kilometarski post kako i zasto je nemoguce da imaju toliku i toliku platu.Ubedjuje me kako ja i neznam kako zivim, i kakav je zivot ovde a on eto..."zna".Pisoa je 15 strana u temi o gorivu da je nase gorivo extra kvaliteta gde je 200 ljudi imalo losa iskustva i nesto sto je opste poznata stvar u srbiji.Dok nisu svi popadali i odustali od kucanja.
Itd itd...Onaj ko malo vide provodi na forumu i ko je duze vreme "ovde"..zna dobro o cemu se radi...
Daleko od toga da samo Dejan i ja imamo ovakve stavove prema "bloku".
Jedino zasta mu zavidim je moc ubedjivanja.Covek ce te u sred bela dana ubediti da je noc.Uopste se ne salim.Zato...be aware!
Unatoć godišnjem porastu izvoza od u Kini od 24%(u vrijednosti 190milijardi Američkih dolara)Kinu se ovdje i dalje uzima sa rezervom kada se govori o toj državi kao ekonomskoj sili što je najčešće karakteristika neinformiranih.Nažalost u Kini je problem niska cijena rada i neograničeno radno vrijeme(i do 16sati dnevno nije rijetkost),što za posljedicu ima visoku stopu proizvodnje uz minimalne troškove(radna snaga je jako velika stavka u tome).Rastom standarda kinezi su postaju sve veći potrošaći energetskih dobara.Potražnja za naftom u Kini se povečala za 40% u prvoj polovici 2004god što ćini jednu trećinu porasta svjetske potrošnje To je Kinu dovelo u poziciju da mora uvoziti naftu iz zemalja kao što je Iran s čime se suprotstavila Američkim političkim i ekonomskim sankcijama prema Iranu.Cijena ugovora Irana i Kine je 250milijardi dolara.Kina i SAD će vjerojatno postati postati takmaci za Rusku naftu.Kineska državna energetska tvrtka Sinopec pokazala je interes za investicijom u naftne pogone u zapadnoj Kanadi. Kineska tvrtka Minmetals pokušava otkupiti kanadsku rudarsku tvrtku, a u Južnoj Americi Čile danas izvozi više nafte u Kinu nego u SAD! Velika je trn u oku SAD-u i to što zemlje nesvrstanih kao što su Čile,Venezuela,Brazil i Argentina isporučuju naftu Kini te s time povečava poslovne kontakte s cijelokupnim JužnoAmeričkim kontinentom koji i nije u najboljim odnosima s SAD-om.Američke energetičare brine i to što Kina nerijetko plaća JužnoAmeričke energetske resurse i dvostruko više od tržišne cijene kako bi osigurala prisutnost i tamo izgradila vlastite rafinerije.Zato SAD treba shvatiti da ne mogu nametati ekonomske restrikcije prema Kini već trebaju napustiti hladnoratovski način razmišljanja i da Kinu počnu gledati kao strateškog partnera.Činjenica je da je Kineska energetska potražnja dodatni poticaj svjetskom gospodarskom razvoju o kojemu ovisi i američki gospodarski prosperitet.
Iako sada sa podsmjehom gledamo na Kineske automobile treba imati u vidu da su se tako nekada posmjehivali i Japanezima pa eto vidiš danas Toyota istisnula GM sa trona najprodavanije marke na njegovom domačem tržištu.Možete zamisliti kakav je to poraz za Američku autoindustriju
... Daleko od toga da samo Dejan i ja imamo ovakve stavove prema "bloku".
Ma ne samo mi, ali jeste cinjenica da se atmosfera razlikuje od foruma do foruma. Imali smo mi i na YugoFanClub.com forumu jednog takvog, pa je na kraju, a kraje je usledio za samo 5-6 dana maltretiranja, dobio opciju pruskog izlaza.
To je ono kada dodju po tebe, vodja ti na stolu ostavi pistolj sa jednim metkom (mozes da odes sam), izadje da popusi cigaricu, dok zavrsi i ako ne cuje pucanj, vraca se u sobu da sam zavrsi posao (ban). E, onaj je imao tri ciste, pa je iskoristio opciju, inace bi usledio ban.
A glasanje za ban je medju moderatorima i administratorima je bilo 10 za, 0 protiv, 0 uzdrzanih.
Jedino zasta mu zavidim je moc ubedjivanja.Covek ce te u sred bela dana ubediti da je noc.Uopste se ne salim.Zato...be aware!
Ma kakva crna moc ubedjivanja? To se svodi na zatrpavanje foruma nizom poruka, svaka od po 20K slova. Sa takvim stanjem uma, nije ni cudo sto ima vremena da pise monografije svaki dan.
@Renjo
Za druge ne znam, ali ja jako postujem Kineze, bez obzira sto su njihovi proizvodi danas uglavnom dno. Tako su poceli i Japanci, tako su poceli i Juznokoreanci, pa vidi gde su dana - industrijske sile. Uopste ne treba sumnjati da je Kina sve to jako pazljivo pratila i ucila, tako da ce izbeci sve prethodne greske i postici da odrze stopu rasta vecom nego iko ikada u njihovom regionu.
Ponavljam - njihovi automobili danas, prema testovima koje sam imao prilike da vidim, NISU konkurentni u tehnoloskom smislu. Ali za dve, maksimum tri generacije, bice, u to sam duboko uveren.
A samo je pitanje vremena kada ce se pojaviti neki Yatemotopopodu koji ce napraviti i nesto a la Maserati, Ferarri, itd. Opet, prvi nece biti bog zna sta, ali vec treci ce biti krupna glavobolja za konkurenciju.
Ovaj topic treba da se stavi u anale pa da se komisijski utvrdi posle 10 ili 20 godina kome je danas najvise bio "ispran" mozak. Videcemo sta ce ustvari biti. Ja samo jedno sigurno znam a to je da se mentalitet i ljudi NECE znacajno promeniti sto opet znaci da je sve jako predvidljivo. Ja zaista mislim da Kina radi ovo sto radi ne samo zato sto sama to zeli nego sto to odgovara i nekome drugom vaznom ciniocu spolja. Mogli su to oni i pre a nisu. Zasto? Bilo je mnogo lakse tada. Kinezi mogu da biraju kod dana ce nas sve pojesti za dorucak. Mozda bas zato ne smemo da dozvolimo da postanu suvise gladni.
U organizovanim privredama postoji zakon o nelojalnoj konkurenciji koji se postuje ali se u slucaju Kine gleda kroz prste bukvalno za sve. Nisu Kinezi krivi ni za sta. Oni su samo za sada uglavnom jevtina radna snaga. Na koje to kupce na duze staze racuna onaj ko seli proizvodnju u Kinu? Kojim to parama ce neko kupiti nesto ako ne radi? Nije jos dogorelo, ali samo polako.....
Meni samo nesto u celoj prici nije jasno. Proizvodnja se seli u Kinu, gde rade za 3 zrna pirin?a. Otpuštaju se radnici u Evropi i SAD, zna?i, nema para i nema šta da se troši. Ko ?e onda da kupuje sve te kineske proizvode? Vlasnik firme ?e da ima teoretski oghroman profit, nešto proizvede za 1, a proda za 15e, ali ako mu niko ne kupi proizvod po ceni koju je oka?io, nema ni profita, samo trošak proizvodnje. Da li je veliki biznis na kraju krajeva, kratkovidan?
@Stex
To sto ti pitas, tj. ta tema, je obradjena jos krajem 60-ih godina u raznim izvestajima Rimskog kluba. Postulat je da ce se sama fizicka proizvodnja sve vise seliti u zemlje sa malim nadnicama, dok ce projektovanje (dakle, stvarna sustina proizvoda), marketing i uprava firmi ostati u njihovim maticnim zemljama. Jedini izuzetak tom opstem pravilu ce biti strateski proizvodi ili delovi sire proizvodnje.
Sto se stanovnistva takvih zemalja tice, koje su nazvane post industrijskim drustvima, oni ce se sve vise okretati servisnom i usluznom sektoru, a u manjem delu specificnim delatnostima koje mogu da obavljaju pojedinci ili manje grupe (do 20 lica) ljudi.
Od 1968 (mislim?) kada je objavljen drugi izvestaj, koji je uzgred napisao izvesni Mesarevic sa koautorom, praksa je uglavnom pokazala da su oni bili prilicno u pravu. Inace, najpoznatije delo na tu temi, prevedeno i kod nas i ja mislim i dan-danas aktuelno, je knjiga Alvin Toffler-a "Sok buducnosti" (Future Shock). Cisto kao primer, evo dva.
Motorola, proizvodjac poluprovodnika, je prvo ogranak koji ih proizvodi prekrstila u "ON Semiconductor", pa ga onda izvezla u Meksiko. Trenutno se oko 90% proizvodnje obavlja u Meksiku, a presotalih 10% je ostalo u SAD jer to pokriva vojsku i od strateskog je znacaja. Druga firma, Precision Monolithics International (PMI) je otisla korak dalje i potpuno ukinula sopstvenu proizvodnju; sada zive od projektovanja analognih operacionih pojacavaca i slicnoga, koje onda kao proizvodnu licencu prodaju zainteresovanima. Tako da cak i sada kod nas, u recimo Radio Klubu na Crvenom Krstu, mozes kupiti "njihov" op amp sa oznakom OPA37, koga je u stvari proizveo Analog Devices u nekoj od svojih fabrika.
Ili, Ford. Amerikanci su razvili podvarijantu motora od 2,3 litara jer im je to trebalo za njihove verzije Focus i Fusion vozila za SAD, na bazi poznatog motora od 2 litra koji je razvijen u nemackom ogranku firme. Medjutim, taj motor se 100% proizvodi u Belgiji, gde Ford tradicionalno pravi motore vec preko 50 godina, jos je motor u Taunusu 15M koji je moj otac kupio 1969 godine, V4 od 1.5 litara i 55 KS, bio napravljen u Belgiji.
Mali off: Uzgred, pre nego sto ti grunu suze tuge zbog onoga "1.5 litara i 55 KS", samo da znas, to je bila LC (Low Compression) verzija motora, postojala je i HC (High Compression) verzija sa znatno boljih 65 KS. Ta se ugradjivala u 15M RS (Rallye Sport) model. Ali, salu na stranu, bas taj motor je tada bio svetski prvak medju motorima, jer je potpuno serijski primerak prelazio preko 250.000 km pre generalne. Nista cudno: 1.499 ccm, 55 KS pri 4.700 o/min., 100 Nm pri 2.000 o/min., kompresioni odnos 7,8:1, preporuceno gorivo 86 oktana. Pa smo cale i ja carski sipali strogo 89 oktana. Kraj malog off-a.
Negde sam procitao podatak da se danas u SAD preko 60.000 ljudi profesionalno bavi instalacijom, odrzavanjem i deinstalacijom samo Windows okruzenja. Eto ti buducnosti zaposlenja u post industrijskim zemljama.
sta cemo sa pravima radnika i zastitom na radu. kako je majkl mur rekao u nekom od svojih dokumentaraca :"ukoliko ne zelite da placate zdrastveno za svoje radnike i ukoliko zelite nepresusan izvor radnika koji ce zameniti posrnule"
a sta cemo sa pravima ljudi u toj zemlji ili cemo i to da ignorisemo. kina je zemlja sa najvise smrtnih kazni daleko ispred svih ostalih zajedno.
a stacemo sa cenzurom interneta.
kina je ekonomski veoma jaka ali ne verujem da ljudi zelelii da idu tamo da rade (osim naravno direktori zapadnih kompanija koji idu da nadgledaju proizvodnju).
a sta cemo sa pravima ljudi u toj zemlji ili cemo i to da ignorisemo. kina je zemlja sa najvise smrtnih kazni daleko ispred svih ostalih zajedno.
posle SAD koje su nedostine na crnim listama. (Texas, Guantanamo samo vrh brega).
Amnesty Internatinal se jasno izrazio o pravima ljudi.
što se zagadjenja okoline ti?e SAD su bez premca na planeti, ubedljivo najve?i zagadjiva? po svakome kriterijumu koji se vodi.
uz to Kjoto protokol se trude da obesmisle na sve mogu?e na?ine, i nisu ga još ni potpisali a kamoli primenili.
ali, po obe teme znaju da jako galame i dele uputstva, ista ona uputstva koja ne žele da primene u svom dvorištu.
eod.
kina je ekonomski veoma jaka ali ne verujem da ljudi zelelii da idu tamo da rade (osim naravno direktori zapadnih kompanija koji idu da nadgledaju proizvodnju
ne znam odakle to verovanje, praksa je druga?ija.
znam nekoliko Evropljana li?no koji su otišli u Kinu da rade.
znam medju njima i Slovence koji su emigrirali radno za Kinu i tamo rade kao gastarbajteri.
ne nisu direktori u pitanjum ali jesu stru?ni kadar- mašinci.
pa ceo svet se trudi kako da se instalira i kako da zapo?ne biznis u Kini...
Comment